Elämä jatkuu

Pedoista ja poroista

 • Lähtötilanne: poromies toi moottorikelkan ja maaseutusihteeri kevyen reen.
  Lähtötilanne: poromies toi moottorikelkan ja maaseutusihteeri kevyen reen.
 • Baanalle; löytäjän antamien GPS-tietojen pohjalta. Poromies: Epro Karvonen
  Baanalle; löytäjän antamien GPS-tietojen pohjalta. Poromies: Epro Karvonen
 • Ahman tappama vaadinporo (merkitty maastoon myös nauhalla).
  Ahman tappama vaadinporo (merkitty maastoon myös nauhalla).
 • "Narta", Aulis Lehdon tekemä nenetsiläisreki (malli Rovaniemen Arktikumista).
  "Narta", Aulis Lehdon tekemä nenetsiläisreki (malli Rovaniemen Arktikumista).
 • Ison ahman tuoreet jäljet
  Ison ahman tuoreet jäljet
 • Ahman raatelema poro, joka on vielä hengissä mutta jo halvaantunut. Niskapurema (kuva: Hannu Huttu)
  Ahman raatelema poro, joka on vielä hengissä mutta jo halvaantunut. Niskapurema (kuva: Hannu Huttu)
 • Suomussalmelaisia, vielä elossa olevia poroja, tarhan "suojassa".
  Suomussalmelaisia, vielä elossa olevia poroja, tarhan "suojassa".

Kävin tänään suorittamassa erästä vakiovirkatehtävääni: poronraatojen maastotarkastukset. Tällä kertaa tarkastin neljä raatoa Hossan Itäkankaalla, jossa ahma toimii jokakeväisenä pomona, aina siitä lähtien kun tulee paksut hanget. Poro ei yksinkertaisesti pääse (muuten niin kömpelöä) ahmaa pakoon ja jälki on sillä selvä. Suomussalmen luonnossa riittää suurpetoja, jotka ovat hienoja eläimiä. Niiden kannat ovat ainakin tällä suunnalla koko ajan vahvistuneet ja jo nyt niin vahvat, että ikivanha poronhoitoelinkeino on tulossa matkansa päähän. Poromies saisi valtion petovahinkokorvauksen mikäli raato ajoissa löydetään ja mikäli todetaan, että se on petojen tappama, mutta näin ei aina ole. Tähän päivään mennessä Suomussalmen maaseututoimiston rekisteriin on tullut 108 vahinkotapausta; siis vuoden alusta. Vuosittain vahinkojen lukumäärä vaihtelee 300-600 välillä (kyse on ainoastaan löydetyistä raadoista). Tilanne on Kuusamon puolella vielä tätäkin pahempi. Kunnan ja naapurikuntiemme alueella toimii kolme paliskuntaa (Hallan, Näljängän ja Hossa-Irnin paliskunnat), joiden kotipaikka on Suomussalmi. Tänään liikuttiin siis Hossa-Irnin paliskunnan alueella ja osoituksena suurpetojen rajusta vaikutuksesta yhteen elinkeinoon, EU:hun liittymisen jälkeen, voidaan todeta, että Hossa-Irnin porukka teurasti vielä vuonna 1995 noin 2300 teurasporoa. Nyt luku hädin tuskin on enää 400. Poromiehet- ja naiset tuottavat käytännössä siis biomassaa suurpedoille ja nykyisin heidän lähes ainut toimeentulonsa tulee enää petovahinkokorvausten muodossa.

Ahma tappaa poroja kevättalvella, karhu enimmäkseen alkukesällä, sudet ja ilvekset läpi vuoden. Usein korppi avustaa raatojen löytämisessä: siellä missä lentää useampi korppi, siellä lojuu lähes aina raato! Niin kauan kuin täkäläisessä metsässä liikkuu vielä poroja, niin kauan koirat ja muut kotieläimet ovat lähes turvassa. Itse, korven asukkaana, en pelkää suurpetoja; kunnioitan kylläkin. Mutta poronhoidon kannalta tilanne on lohduton. Jotkut poromiehet yrittävät vielä suojautua varustamalla porot "kuolinkelloilla" ja parhaillaan, kuuden kunnan alueella (Suomussalmi, Hyrynsalmi, Puolanka, Kuusamo, Taivalkoski sekä Pudasjärvi) toimii ylimaakunnallinen hanke, joka pyrkii lieventämään petopaineen aiheuttamat vahingot: http://www.petohanke.fi/

Aiempi kirjoitus tästä aiheesta löydät TÄÄLTÄ (lisätietoa ja -kuvia).

P.S. Hienoja kuvia Suomussalmen upeasta luonnosta: www.hannuhuttu.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Seppo Hildén

" Niin kauan kuin täkäläisessä metsässä liikkuu vielä poroja, niin kauan koirat ja muut kotieläimet ovat lähes turvassa."

Ilmari, aika karusti todettu, mutta pitänee varmaan paikkansa. Kun porotalous loppuu teidänkin alueelta jossain vaiheessa kannattamattomana, jää kuitenkin niillä kasvatettu petokanta alueelle.

Ei hyvältä näytä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juu, koirien ja muiden kotieläinten suhteen tilanne ei ole vielä läheskään niin paha kuin esimerkiksi Pohjois-Savossa. Meillä porothan toimivat luontaisena puskurina. Harva kaupunkilainen muuten ymmärtää, että itse asiassa porotalous (ja myös valtion metsäpeurat) mahdollistavat parhaillaan suurpetokantojen tasaisen kasvun. Tämä pitää joka tapauksessa paikkansa täällä pohjoisessa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Aimosein,

Muistathan edelleen olla valehtelematta? Peura eli petra on edelleen metsästettyä riistaa eikä sinänsä mikään argumenttikortti suurpetokeskustelussa. Susi on ongelma monen asian suhteen, mutta ei peuran uhanalaisuuden sylttytehdas. Sori!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä hieman tarkempaa tietoa suden ja metsäpeuran yhteiselämästä Kainuun luonnossa (lähinna Kuhmossa):

http://www.hs.fi/tiede/art-2000004895630.html

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Muuten, tuo kyseinen ahma, jonka jäljet tänään nähtiin, on varsin kookas. Todennäköisesti iso uros (28-30 kg).

Harri Räsänen

Tuo teurasporojen määrän lasku vuodesta 1995 on melkoisen suuri.
Siihen on varmaan muitakin syitä kuin pedot, vai onko?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Tuo teurasporojen määrän lasku vuodesta 1995 on melkoisen suuri. Siihen on varmaan muitakin syitä kuin pedot, vai onko?"

Syy on aivan sama kuin metsäpeurojen osalta: suurpetokannat ovat vahvistuneet ja ruokaa pitäisi saada..

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Siinähän se totuus noin periaatteessa tuli. Ravintoketjun yläpäässä olevat pedot syövät poroja ja lisääntyvät, koska sapuskaa on saatavilla.

Itse sain elantoni myymällä purjeveneitä ja yhdessä niiden tekijöiden kanssa. Siinä tuli nähtyä lama jos toinenkin. Ei tullut mieleenkään valittaa tai parkua kun ostovoima väheni. Eniten otti päähän tekijöiden puolesta.

Ehkä porotalous perinteisenä elinkeinona on todella tullut tiensä päähän. Perinteisellä tarkoitan sitä, kun elukat ovat vapaana luonnossa ja samalla suojellaan "petoja" joiden ammatti on syödä lihaa, ihan vain sen takia, että pysyisivät hengissä. Kaippa ristiriita on valmis, vaan miksi? Tarvitaanko perinteistä poronhoitoa. Viimekäynnilläni pohjoisessa näin, että poroaitoja ja kaikenlaisia porotiloja mainosti tien poskesssa palveluitaan. Tuli myös ostettua ja oli naurussa pitelemistä, kun samaa kamaa myytiin lähiömme marketissa halvemmalla.

Onko porotalous luonnon vastaista, siinä lienee avainkysymynys? Masait Kenian ja Tansanian rajalla ovat vuosisadat pitäneet huolta karjastaan, tekemällä hommia kun suojelevat elikoitaan pedoilta vahtimalla ja paimentamalla. Jos ja kun leijona nappaa laumasta muutaman yksilön. Tuskin siinä korvauksia ihan heti lähdetä hakemaan. Kyseessä on luonnollinen hävikki, hukka.

Harri Räsänen

Ihminen on tuon ravintoketjun yläpäässä oleva peto, joka syö poroja niin kauan kun niitä on saatavana.
Petokorvaukset on alunperin säädetty kahdesta syystä. Niillä suojellaan sukupuuton partaalle joutuneita petokantoja sekä alkuperäistä poroelinkeinoa, ettei vastuu jäisi yksin porotalouden harjoittajien kannettavaksi. Pedot(paitsi ihminen) olisi jo tapettu sukupuuttoon jos korvauksia ei maksettaisi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiinnostava seikkä sinänsä: Siperian poronhoitoalueella ei makseta petovahinkokorvauksia vaan itse asiassa tapporahaa pedoista. Silti siellä on syntynyt jonkinlainen tasapaino eivätkä pedot ole kuolleet sukupuuttoon. Meillä, poronhoitoalueen eteläosissa, tämä elinkeino näyttää tulleensa matkansa päähän.

Harri Räsänen

Siperiassa on varmaan niin suuret alueet, että pedoillekin riittää elintilaa. Sinänsä ikävää, että tapporahoja vielä maksetaan.

Toivottavasti petohankkeen avulla löytyy ratkaisu siihen, että porot, pedot ja ihmiset voisivat elää rinnakkain.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Jumankauta, Ilmari, taas valtavan hyvä teksti!
Luin äsken ja kommentoinkin Jarmo Koposen juttua. Siinä käsitellään luonnonsuojelua, Venäjällä ja meillä.
Sinä teet sellaista työtä, mihin moni muu ei pysty.

Ihmisillä näyttää olevan taipumus nähdä kaikkialla vain uhkaa.
Suomen liittyminen Natoon ei auta yhtään Luga-joen päästöissä, eikö totta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset