Elämä jatkuu

Hansaliitto takaisin

 • Hansaliitto takaisin

Riitta Klemetti Lilja kirjoitti oivallisen blogin Pohjoismaiden valtioliitosta. Vaikka olen pitkälti samaa mieltä (hienosta, mutta jo menetetystä) mahdollisuudesta, niin juuri nyt voidaan todeta, että entisajan Hansaliitolle on sosiaalinen tilaus. Kyseisen liiton voima tulisi ennen kaikkea yhteisestä historiasta ja ajattelutavasta. Tätä "Itämeren liittoa" voitaisiin laajentaa muutamilla euromailla. Tässä ehdotus:

 • Saksa
 • Tanska
 • Ruotsi
 • Norja
 • Islanti
 • Hollanti
 • Puola 
 • Liettua
 • Latvia
 • Viro
 • Suomi
 • (Itävalta?)
 • (Tšekki?)
 • (Slovakia?)

Eurooppalaisen yhteistyön suhteen hieman epäluotettavia brittejä en ottaisi mukaan ja myös Ranska saa tulla toimeen oman eurobond:insa kanssa (Belgian valtio näyttää valitettavasti kuuluvan samaan ryhmään; niin paljon kuin pidänkin flaamilaisesta oluesta).

Pohjois-Euroopan uusi rahayksikkö: 1 HANSA = 1,5 EURO (lähtötaso?)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Kiitos "mainoksesta" Ilmari!
Minäkin ajattelen että Saksa ja Hollanti voisivat ihan hyvin kuulua samaan Pohjoismaiseen liittoon. Kaikenlaisia liittoja kannattaisi harkita, mutta mieluummin aika pienenä liittona ensin, koostuen maista jotka ovat nettomaksajia nykyisessä EU:ssa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Riitta: "Minäkin ajattelen että Saksa ja Hollanti voisivat ihan hyvin kuulua samaan Pohjoismaiseen liittoon".

Silloin kun puhutaan Saksasta,"EU:n konehuoneesta", saisimme olla pelkästään nöyrän tyytyväisiä siitä, että kuultaisiin samaan liittoon. Järjestys on selvästi näin: Pohjoismaiden liitto osana Saksan liitosta (eikä toisinpäin).

Reijo Tossavainen

Olen pitkään puhunut ja kirjoittanut saman asian puolesta. Hansa-liitto: Löyhä valtioiden välinen liitto, joka hoitaisi yhteisesti ne asiat, jotka ovat tarpeen hoitaa kansallisvaltiota laajemmissa puitteissa.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Kansanedustajilta odotamme etenkin realismia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Totesi "Huolestunut Suomalainen":ko?

Kimmo, hoi. Kaikkihan me ollaan huolestuneita...Kunnon keskustelu ja realismi on kaikkien eduksi tässä sopassa, niinhän?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Missähän se uusi Hansa-liitto perustetaan, sosiaalisessa mediassako?

Juhani Kinnunen

Reijo Tossavaiselle kysymys: Tarkoittaako tämä vai yhteystyötä vai myös yhteystä valuutta. Eli kannatatko, että Hansa-mailla olisi sama valuutta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Seija kirjoitti: "Missähän se uusi Hansa-liitto perustetaan, sosiaalisessa mediassako?"

Ensin on ajatus, josta syntyy keskustelu. Keskustelun tuloksena tapahtuu joskus ihmisten päissä ketjureaktioita, jotka voivat johtaa suuriin muutoksiin. Venäläinen blogisti Aleksei Navalnyi on siitä hyvä esimerkki; "Arabian kevät" toinen sellainen.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Islanti varmaan yhteisestä historian ja ajattelutavan perusteella myös vaikka ovatkin sählänneet. Ja jos Tsekki, niin ehkä myös Slovakia? Mihis Unkari kuuluis?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Uuden hansaliiton maaksi kävisi jokainen valtio, joka TODELLA sitoutuisi yhteisiin tavoitteisiin, ilman minkälaisia "joustavia ja improvisoittuja tilastolukuja". Unkarilaiset ja slovakialaiset kuuluisivat hyvinkin todennäköisesti hansasarjaan. Vanhat hansamaat olisivat kuitenkin aivan riittävän vankka runko liiton syntymiseksi, näin aluksi.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Otettaisiinko Italia mukaan? sehän on nettomaksaja EU'ssakin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kaliningrad ottaisin mukaan vapaakauppa-alueeksi ja muutenkin: uusi hansaliitto tekisi kovasti kauppaa eurasian (eli entisen NL:n maiden) kanssa. Nykyinen Saksa näytti siitä jo riittävän vakuuttavaa mallia.

Harri Räsänen

Kaikella voidaan spekuloida. Ajankohtaiseksi erilaisten liittoutumien muodostaminen tulee siinä vaiheessa, kun tai jos euroalue hajoaa.

Saksa on keskeinen tekijä, ilman Saksaa ei voida muodostaa mitään kunnollista liittoa. Saksa ei toistaiseksi ole lähdössä eurosta mihinkään.

Suomen ja muiden pohjoismaiden liitosta ei tule mitään, koska Venäjä Makarovin suulla viimeksi tälläisiä kaavailuja vastusti. Entinen Neuvostoliitto torppasi Suomen aikeet lähentyä muita pohjoismaita ja Venäjä jatkaa samalla linjalla. Haluavatko muut pohjoismaat ottaa vastuuta Suomesta, jonka valtava naapuri puuttuu sisäisiin asioihimme kuten ennenkin? Luulenpa ettei tosi paikan tullen tälläistä halukkuutta löydy.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minun osaltani kyse ei ole spekuloinnista vain tahtotilasta, johon löytyy vankat taloudelliset perustelut. Veikkaanpa, että monet lukijat alkavat olla samaa mieltä.

1 HANSA = 1,5 EURO

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Olisi eduksi jos yksikin noista maista haluaisi samaa

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aina tarvitaan umpihangessa lumiauraa (ja realismia?): arpa on heitetty...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111986-hans...

1 HANSA = 1,5 EURO

Vilho Juntunen

Toveri Ilmari! Mieluummin Neuvostoliitto takaisin. Se on tietenkin
enää mahdotonta mutta mitä olet mieltä YHTEISÖJEN LIITOSTA eli COMMUNITY UNION?

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Keiden kanssa? Äärikapitalististen IVY-maiden?

Juhani Kinnunen

Muuten voisi toimia, mutta minusta Puola, Latvia ja Liettua, eivät olisi tähän valuuttaan sopivia. Sama ongelma kuin eurossa, epäilen, että heidän talous ei ole niin hyvässä kunnossa kuin muissa maissa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Itse luotan kyllä niin Puolaan, Liettuaan kuin Latviaan. Järkimaat, jotka ovat käyneet läpi niin kommunismin kuin uuskapitalismin korkeakouluja. Nostan hattua. On niin perin tavallista kehua pelkästään Viroa, että sopulit/lammaslaumat tulevat väkisin mieleen..

Käyttäjän jakpaju kuva
Jouko Paju

Miksi Norja (Itsekäs ja itara Roope Ankka) haluaisi samaan liittoon Akun
(Ruotsi) Tupun, Hupun ja Lupun (Suomi, Tanska, Islanti) kanssa.

Sara Virta

Kartassa oli Novgorot ja Lontookin mukana se on aika looginen meritien kauppaliitto.
Itse epäilen jotensakin Saksan kiinnostusta uskoisin sen olevan leimautunut euroon. Venäjä ja Englanti tekevät tästä mielenkiintoisen.

Matti Jalagin

Minulla oli kerran kunnia istua samassa sikaariosastossa jo edesmenneen eversti Erkki Nordbergin kanssa ja siitä keskustelutukiosta jäi mieleen päällimmäisenä ajatus Pohjoisen liitosta, josta etelän ongelma-alueet olisivat tyyten ulkona.

Nordgergin oma ajatus oli se, että pohjoinen ulottuvuus kattaisi alueen Saksasta Englannin kautta Venäjän, Kiinan, USA:n, Kanadan, Japanin ja muiden Korean maiden kautta niin, että ongelmia tuottava maapallon "vyötärö" jäisi liiton ulkopuolelle ja etelä eläisi omaa elämäänsä pitäen ongelmistaan itse huolen.

Mitä pitemmälle tuota aikoinaan mietin sitä suuremmin eversti Nordbergiä kunnioitin ajattelijana.

Solidaarinen saa ja tulee olla, mutta siihen pitää olla varaa.

kati sinenmaa

En kannata nykyvaiheessa kuin pohjoismaitten liittoa miinus Tanska, koska Tanska torppasi sen liiton viimeksi. Vasta sadan vuoden kuluttua voitaisiin harkita, josko joku muu maa olisi arvotasolla sopiva yhteispohjoismaalaisten kanssa.

Juuri tuo älytön alueiden yhteen liittäminen ilman arvojen yhteensopivuutta pilaa kaiken.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Minä en kyllä edelleenkään tajua, miksi tämä ei olisi mahdollista ihan normaalin kansainvälisen kanssakäymisen puitteissa. Itse asiassa EU antaa sinällään jo ihan riittävät edellytykset kaikille niille asioille joita Ruotsi/hansaliittolaiset haluavat. EU:n ainoa ongelma omasta mielestäni tällä hetkellä on tulonsiirtounionikehitys, muuten se on ihan parasta -- se sallii jopa teidän kehitellä näitä omia kuvioitanne sen sisällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset