Elämä jatkuu

Miksi venäläiset käyttäytyvät kuten käyttäytyvät?

Viime aikoina myös Suomi on saanut kokea miltä tuntuu naapurirakkaus po-russki. Vaikka Suomen maine on aina ollut erityisen hyvä idässä (itse asiassa paljon parempaa kuin suomalaiset uskoivatkaan), niin Venäjän television päälähetyksissä esiintyy nykyisin aivan liian paljon suomalaisvastaisia "kohujuttuja":

  • Mummo-jupakka (tämä surullisen kuuluisa Irina-isoäiti asui käännytyksen jälkeen Villa Inkerissä, joka muuten ylläpidetään suomalaisvoimin. Hän kuoli vuonna 2011.
  • Anton...
  • HY:n proffan virtsa ja Uspenski-katedraali (täysin tuulesta temmattu uutinen).
  • Vantaan tuore huostaanotto ja (taas kerran): Pavel Astahov.
  • ja lisää varmasti tulee, mikäli lähteenä käytetään edelleen tiettyä tahoa eikä Suomen hallitus älyä vieläkään nimittää venäjäntaitoista tiedottajaa..

Suomeen suuntaan venäläiset ovat pitkään katsoneet ylöspäin, koska maamme toimi tähän asti loistavasti, on puhdas ja osoittautui erinomaiseksi ostospaikaksi. Haapasalon Ville on tehnyt mahtavaa työtä Suomen kuvan kirkastamisessa ja monet kenttätyötä tekevät suomalaiset hänen lisäkseen (mukaanlukien..).  Venäjähän on kiinnostava naapuri, joka tarjoaa paljon iloa ja mahdollisuuksia. Muistan hyvin nekin ajat kun neuvostoliittolaiset katsoivat suomalaisia ystävällisesti ja huumorilla alaspäin ("meidän nelijalkaiset ystävämme") silloin kuin elättiin vielä niitä YYA:n kosteita aikoja.

Mutta mistä syystä venäläiset vallanpitäjät käyttäytyvät kuten käyttäytyvät (ovat nousukasmaisen ylpeitä ja kaipaavat kunnioitusta lähes kaikilla rintamilla)? Ikuisena russofiilina asia kiinnostaa, varsinkin koska olen huomannut, että maa elää edelleen jonkinlaisessa traumassa. Kansallispsykoosi voisi myös olla osuva nimitys. Keskivertovenäläisen puhekielessä sana kunnioitus (respekt) tai sen oletettu puute tulee usein vastaan. Venäläiset kokivat pitkään, erityisesti 1990-luvulla, että maa on "haavoittunut jättiläinen" ja jostain syystä kuvittelivat, että ns. länsi olisi siitä vain mielissään.

NL:n viimeinen johtohahmo ja Novaja Gazetan pääomistaja Mihail Gorbatshov puhui tästä vuonna 2009 selkokielellä: "NL:n kaatumisen jälkeen USA:n pää meni sekaisin". Venäjä kaipaa hänen mukaansa ainoastaan kunnioitusta nöyrytyksen jälkeen (vertaus 1920-luvun Saksaan tulee turhan usein mieleen). Gorbatshov toteaa myös, että "viimeistään Jeltsinin aikana kaikille venäläisille selvisi, että puolikuollut Venäjä sopisi lännelle enemmän kuin hyvin". Duuman ulkomaanosaston puheenjohtaja Mihail Margelov vertasi samassa yhteydessä Venäjän ja entisten neuvostotasavaltojen erimielisyydet avioeron jälkeiseen tilaan: "olemme vielä siinä vaiheessa, että rikotaan astioita sekä huonekaluja", niin tuoreesta traumasta ja psykoosista on kysymys. Venäjän nykyistä ulkopolitiikkaa voi ehkä parhaiten ymmärtää Mihail Margelovin seuraavan lauseen kautta: "Venäjä on ollut imperium lähes koko historiansa ajan; me emme yksinkertaisesti tiedä miten toimia tavallisena kansallisvaltiona".

Tämä tausta ja öljyn loputtoman rahavirran aiheuttama nousuhumala selittävät minun mielestäni parhaiten nykyilmiötä. Nyt vallassa oleva sukupolvi, joka on nähnyt suuren ja mahtavan romahduksen 1980-2000 välisenä aikana, haluaa jollain tavalla väkisin uutta kunnioitusta ja maksaa alemmuustunteen potut pottuina. Muuta selitystä on vaikeata löytää. Samasta syystä, ja myös halusta pitää kiinni moninavaisesta maailmasta, sellaiset maat kuin Iran, Syyria ja Venezuela ovat nykyisen Venäjän liittolaisia. Toivottavasti Suomi nyt ei ole muuttumassa "vihollismaaksi", tuskinpa sentään. Mutta venäjänkielinen tiedottaja tarvitaan Suomen Tasavallassa, обязательно! Siis joku virallinen naama, joka sujuvasti oikoo Venäjän mediassa pahimmat ylilyönnit. Sen ovat viimeaikaiset mediatapahtumat opettaneet.

Naapurimaiden kunnioitusta voitaisiin saavuttaa ja säilyttää niin paljon helpommalla....Äly, älä jätä; ethän Moskovassakaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Suomen hallitusten aika menee Rkp:n miellyttämisessä.

Esim. itärajalla tullivirkailijan,saadakseen vakituisen viran,on läpäistävä valtion virkaan vaadittava ruotsin kielen kurssi ja kielikoe.

Ei suinkaan venäjän kielen!

Tällainen on Suomi kun Rkp on ollut hallitusvallassa vuosikymmenestä toiseen säätiörahoineen. Rkp:n tukipuolueet kuitenkin mainostavat,että Rkp on harmiton hallituskumppani.

Jukka Kaulanen

Tuossa Vantaan huostaanotossa oli monia kummallisuuksia. Suomen ortodoksikirkko oli ollut sovittelemassa sudanilaisen isän (Suomen kansalaisuus, mutta sharia- laki?) ja venäläisen äidin (ortodoksi, Venäjän laki) uskonnosta johtuneita kiistoja. Oliko ortodoksikirkko vienyt asian Venäjälle päätettävksi?
Viisipäiväinen vauva oli otettu huostaan äitinsä sylistä. Oliko lastensuojelun edustaja buddhalaisuuteen kääntynyt perussuomalainen, joka ajatteli:" Jumalauta, musta vauva ja vielä venäläinen, sen on pakko olla Mannerheimin reinkarnaatio, pakko olla!"

Jan-Peter Hacke

Olen samaa mieltä että venäjänkielentaitoinen "virallinen" tiedottaja tarvittaisiin ilman muuta. Onhan se nyt kumma että eräs tietty taho levittää meistä kaiken maailman pötyä ilman että siihen mitenkään reagoidaan. Mitä nyt vähän täällä blogipalstoilla riehutaan.

Hyvä kysymys on myös että mikä syy tällä kaikella on? Olen tähän mennessä ajatellut että näille "skandaaleille" on joku sisäpoliittinen tilaus. Kuten esim professori Teivaisen "vankilatuomion" (mikä siis oli täyttä potaskaa) rinnastaminen sikäläisiin Pussy Riot rangaistuksiin.

Tuo saattaa kyllä olla totta tuokin että kyseessä on joku psykologinen trauma mistä yritetään päästä eroon ärhentelemällä sekä oikealle että vasemmalle.

PS Aika lahjakasta että saatiin tähänkin keskusteluun mukaan ruotsinkieliset säätiöt. Voi mamma mia...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Nämä ovat juuri niitä asioita, jonka vuoksi kokoomuslaiset sanoivat, että kannattaa äänestää jämäkkää miestä, eli Sauli Niinistöä.

Niinistö itse oli samaa mieltä itsestään.

Toistaiseksi presidentti on pitänyt päätään pensaassa, enkä usko, että hänessä on jämäkkyyttä sitä sieltä esille ottaa tämän asian puolesta.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Ei se puhuva pää Moskovan suuntaan auta mitään, jos sikäläiseen kulutukseen sopivan informaation joka tapauksessa toimittaa se desantti, joka laulaa tilattuja lauluja siltä taholta, minkä leipää syökin.

Siinä olet kyllä oikeassa, että Venäjä ei ole maa, se on mielentila ja jos valtioita voisi diagnosoida kuin ihmisiä, Venäjä hyvinkin tarvitsisi analyytikon sohvaa...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Puhuva pää Moskovan suuntaan on huomattava edistysaskel verrattuna nykytilanteeseen, jossa virallinen Suomi on vain hiljaa ja huokaa....Räväkkä ja huumorintajuinen virkamies, tyyppiä Ilmari Susiluoto, olisi poikaa näissä surullisissa kuvioissa.

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/67800-%E2%80%9Dta...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kaimani Ilmari Susiluoto olisi ylivoimainen tiedottaja idän suuntaan, koska hän ymmärtää venäläistä mentaliteettiä jopa venäläisiä paremmin ja, mitä tärkeintä, on huumorintajuinen. Huumorin kulttuuri onneksi elää Venäjälläkin, hyvinkin vahvana.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Mutta venäjänkielinen tiedottaja tarvitaan Suomen Tasavallassa, обязательно! Siis joku virallinen naama, joka sujuvasti oikoo Venäjän mediassa pahimmat ylilyönnit. Sen ovat viimeaikaiset mediatapahtumat opettaneet."

Eikös meillä jo ole vapaaehtoinen tiedottaja dosentti Bäckman?

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja samaan aikaan ajetaan viisumivapautta Venäjälle...
Kuka haluaa lisää rikollisuutta Suomeen?
Täällä on ennestäkiin pyörinyt kyseisen maan kriminaali-porukoita ja jos tänne voi "kävellä" rajan yli niin käy kuten Viron, Latvian, Liettuan, Romanian, Bulgaria jne. kohdalla; ainakin omaisuusrikollisuus räjähtää käsiin.
"Hit&run" keikat lisääntyy tuntuvasti mutta eihän se ketään kiinnosta kun halutaan vain miellyttää Venäjää.

Tuula Saskia

Viisumivapaus venäläiselle olisi tuhon tie.

Pelkästään lukemalla näitä muutamia kommentteja asian pitäisi olla selvää jokaiselle.

Venäläiset ovat erilaisia.Sivistyneimmätkin.He ovat mielestään herrakansaa. Niin ovat italialaisetkin,mutta heillä on enemmän oikeaa kulturellia sielua.

Suomalaiset ovat myyneet parhaita kansallisalueitamme näille miljonääreille.

Kertoohan se jostain: suomalaiset tykkäävät rahasta ja niin venäläisetkin, varsinkin , kun se tuoksuu puhtaalta , Suomessa.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Viisumivapaus Suomen ja Venäjän välillä tuskin toteutuu ihan heti.
Kysymyksessä on koko Schengen-alue eikä Suomi tee itsenäisiä päätöksiä EU:sta riippumatta. Venäjä ajaa kyllä kahdenkeskisiä sopimuksia, mm. lapsikiistoissa, mutta niissäkin Haagin sopimuksen pitäisi Venäjälle riittää. Venäjä on nyt allekirjoittanut sen. On oltava kansainväliset, yhteiset pelisäännöt.
Venäjä ei ole enää suurvalta, joka sanelee ehtoja.

Ihmisinä venäläiset ovat yhtä mukavia kuin kaikki muutkin, ja ne jotka tulevat nyt ostos- ja lomamatkoille Suomeen ovat sivistyneitä ja varakkaita. Ihan fiksuja ihmisiä, mitä nyt heitä olen tavannut.
Suomalaisten olisi kyllä hyvä osata venäjää itärajalla, eikä ruotsia, niin kuin Jarmo Ryyti tuossa aikaisemmin huomautti.

Ainakin NL:n aikainen koululaitos oli tehokas. Vieraita kieliä ei tosin ollut tarjolla, mutta Puškininsa he osaavat ulkoa. Kaunista kieltä se onkin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ihmisinä venäläiset ovat yhtä mukavia kuin kaikki muutkin, ja ne jotka tulevat nyt ostos- ja lomamatkoille Suomeen ovat sivistyneitä ja varakkaita. Ihan fiksuja ihmisiä, mitä nyt heitä olen tavannut. Suomalaisten olisi kyllä hyvä osata venäjää itärajalla, eikä ruotsia, niin kuin Jarmo Ryyti tuossa aikaisemmin huomautti.
Ainakin NL:n aikainen koululaitos oli tehokas. Vieraita kieliä ei tosin ollut tarjolla, mutta Puškininsa he osaavat ulkoa. Kaunista kieltä se onkin.

Juu, venäläisten kanssa on usein älyttömän mukavaa, minunkin kokemusteni mukaan. Vaikka sikäläistä koululaitosta tässä kehuttiinkin, niin angliski tuottaa edelleen suuria vaikeuksia (entinen viholliskieli kun oli).

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #4

Angliski tuottaa venäläisille foneettisia vaikeuksia. Venäjä ääntyy ’takaisesti’, foneettisesti eri tavalla. Sama on venäläinen aksentti myös suomen kielessä, jota on helppo parodioida.

Viholliskielisyydestä en oikein tiedä.
Kauan sitten asuin Dolgoprudnajassa, elektritškan päässä Moskovan keskustasta. Se oli ”green area”, jossa ulkomaalaisia ei kirjattu asukkaiksi.
Asuin siellä laittomasti, sikäläisen käytännön mukaan.
Minun oletettiin olevan syntyperäinen venäläinen. En osannut silloin venäjää yhtään, mitä nyt kaduilla kuuli.
Odotin asemalla junaa ja olin lukemassa englanninkielistä kirjaa. Yksi utelias nainen kysyi: saksaa vai amerikkaa?
- Englantia.
Hän rauhoittui: ahaa, englantia. Ei se haittaa.
Varmasti pahempi olisi ollut, jos olisin lukenut saksaa.

Jännää kyllä, että nemetski tarkoittaa venäjässä sekä mykkää, että ulkomaalaista. Saksalaista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Eräs "venäläismykkä": Katariina Suuri (os.Sophie Auguste Friedrike).

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #7

Ihan totta, aikansa suuri henkinen vaikuttaja. Kävi kirjeenvaihtoa Voltairen kanssa ja sivisti kansan.
Minusta se Vaskiratsastaja, jossa lukee Pietari ensimmäiselle Katariina toinen, on kuvaava. Katariina oli Pietari Suuren elämäntyön jatkaja.

Pysti on yhdessä puistossa, keskellä.
Minun mielipaikkani Pietarissa.

Suomalaisuuteen kuuluu kertomukset, miten on osattu mokata.
Jouduin, jouduimme, esittelemään kaupunkia venäjäksi.
Katariinan patsaan esittelin niin, että hänen ympärillään on rakastajia.
Sanoin kuitenkin, että harrastelijoita. - Tiedemiehiä, korjasi opettaja.
Sama vähäinen ero on monessa muussakin kielessä, rakastajan ja harrastelijan välillä.

Voin olla ihan tuulen teillä, mutta minusta venäjän kielen sanat ’nemoi’ = mykkä, on samaa alkuperää kuin ”nemetski”, saksalainen ja ulkomaalainen yleensä. Venäjän etymologiasta ei tiedä aina, jotkut ilmaisut tulevat kirkkoslaavista.

Erinomaisen hyvä on Venäläisen kirjallisuuden historiassa Elina Kahlan artikkeli kirkkoslaavin merkityksestä.
Jokapäiväistä sanastoa, joka on olemassa myön ateismin jälkeen.
Hatunnosto Halla-aholle, se on valtava alue.

Aulis Mäkitalo

Lukekaapa Thomas Mann: Taikavuori!

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Olen lukenut Thomas Mannia kyllä, vaikuttava teos. Liittyykö se nyt johonkin täällä käytävään keskusteluun?
Thomas Mannin Kuolema Venetsiassa on vielä herkkävireisempi kuin Taikavuori.

Aulis Mäkitalo

No, teoksessahan kuvataan kaiken muun runsauden ohella myös keuhkotautiparantolaan (allegoria silloisesta Euroopasta) tulevia venäläisiä, joiden esiintymistä Mann analysoi ja jakaa "hyviin" ja "huonoihin" venäläisiin.

Käyttäjän MarkkuPeltola kuva
Markku Peltola

Ajatelkaa, kuinka ihanaa on, kun naapurimaassa asuu kansa, joka on hyväntahtoinen, rakentava, tukee, kannustaa, puolustaa, auttaa. Jaa mutta esim Venäjällähän on sellainen: Suomi !

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Venäjä on pahansuopa, hajoittava, horjuttava, alistava, hyökkäävä, ihmisoikeuksia loukkaava jne. valtio joten miksi pitäisi ymmärtää...

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Eikä ole, vaikka tuotakin mieltä saa olla.
Ilmari Schepel kirjoittaa maanläheisesti, omasta kokemuksestaan.
Minulla on täysin päinvastainen käsitys kuin sinulla.
Venäjä ei ole ollut pahansuopa, hajoittava, horjuttava, alistava, hyökkäävä, ihmisoikeuksia loukkaava jne.

Imperialismi ja sen romahtaminen on saanut Putinin valta-asemaan.
Kaikki venäläiset eivät ole Putinin tukena, mikä on oikein hyvä asia. Eivät kazahit, ja sata muuta kansakuntaa, jotka asuttavat Moskovaa. Ja koko maata.
Opposition tukahduttaminen siellä on nyt suurin kysymys.
Isovenäläisyys on Putinin aate, jolla ei ole mitään pohjaa. Hän ei osaa hallita kokonaisuutta.
”Neuvostoliiton romahdus on maailmanhistorian suurin katastrofi” - sanoo tämä entinen KGB:n upseeri.

Juuri niin kuin Ilmari tuossa lainasi toista Ilmaria:
Venäjällä ei ole kokemusta kansallisvaltiosta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #10

Sama KGB-upseeri sanoi myös: "Sillä, joka ei kaipaa Neuvostoliittoa, ei ole sydäntä; sillä, joka haluaa sen takaisin, ei ole aivoja" (V.V.Putin, 2000: "Кто не скучает по Советскому Союзу, у того нет сердца. Кто хочет его вернуть обратно, тот лишился ума"). Jokaiselta lipsahtaa joskus kuolemattomia viisauksia. Vlad Vlad ei ole poikkeus.

Richard Järnefelt

Да, абсолютно!

Mehän elämme täällä nyt kuin saaressa, ja useimmille koko Venäjää ei ole olemassakaan.

Hyvät suhteet eivät rakennu esim. sullomalla lapsia diplomaattiauton takakonttiin.

Meillä on Venäjän vastainen poliittinen klikki hyvin korkealla maamme johdossa. Heidän ylin tavoitteensa on syväintegroida Suomi länteen, ja heitä tuki voimalla edesmennyt Aatos Erkko, joka sillä yritti todistaa, ettei isänsä Eljas ollutkaan väärässä (vaikka olikin).

Mark Bayer

Venäjä on suurvalta ja se toimii vain ja ainoastaan omien intressiensä mukaan häikäilemättä. Mitkään sopimukset ja säännöt eivät silloin Venäjää rajoita jos Venäjän etu niin vaatii.

On aivan sama miten Suomessa toimitaan suhteessa venäläisiin ja on aivan sama miltä toimet näyttäytyvät venäläisten silmissä. On nähty että ns. hyvien suhteiden rakentaminen on osoittautunut täysin turhaksi kun venäläiset katsovat omien etujensa olevan uhattuna.

Lasten huostaanottojupakat ja venäläisten puuttuminen niihin on hyvä herätys ja varoitus suomalaisille arvaamattomasta naapuristamme. Se muistuttaa miksi Suomen tulee pitää uskottavaa puolustusta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Suomen tulee pitää uskottavaa puolustusta, sehän on itsestään selvää. Sen sijaan on melkoinen huti todeta, että "On aivan sama miten Suomessa toimitaan suhteessa venäläisiin". Venäjäntaitoinen Keijo Korhonen totesi tyylikkään tylysti: "Venäjä on meidän itänaapurimme ja on meille myös riittävän iso"! Tehdään siis mieluimmin idänkauppaa, erityisesti juuri nyt kun EU:n talous yskii pahasti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tämä blogi antaa taustatietoa myös nykytilanteeseen. Venäjän kansallispsykoosi (menetetty imperium) jatkuu edelleen...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset