Elämä jatkuu

Putinin lähiystävät (2): Arkadi Rotenberg

  • Arkadi Rotenberg
    Arkadi Rotenberg
  • Boris Rotenberg
    Boris Rotenberg

He ovat miljardööreja tai vähintään miljonääreja, heillä on vaikutusvaltaa ja he pitävät siitä, että voidaan toimia ilman suurempaa julkisuutta. Arkadi Rotenberg ei ole poikkeus Putinin ystävien joukossa. Tämä Putinin nuoruuden kaveri ja judokamu on miljardööri, joka omistaa moskovalaispankkeja sekä lukuisia rakennusfirmoja, joilla on varsin tuottoisia sopimuksia valtiovallan kanssa.

Oikeastaan tämän pitäisi olla kertomus Rotenbergin veljeksistä, Arkadista (1951) sekä Boriksesta (1957). Molemmat harrastivat aikoinaan judoa samassa judokerhossa kuin Vladimir Putin ja ovat pysyneet sydänystävinä siitä lähtien. Nykyisin Arkadi on tämän judokerhon puheenjohtaja (Putin on sen kunniapuheenjohtaja) ja nuorempi veli Boris on Venäjän Judoliiton varapresidentti.

Yhdessä nämä veljet omistavat muutamien pankkien enemmistöosakkeet, hallitsevat menestyvän firman, joka rakentaa kaasu- ja öljyputkistoja ympäri maapalloa sekä johtavat useita jättimäisiä rakennusfirmoja. Tämän lisäksi he ovat mukana hotellialalla ja määräävät tahdin 11:ssa vodkavalmistusfirmoissa.

Ehkä ei sittenkään pitäisi puhua pelkästään näistä kahdesta veljistä. Onhan olemassa heidän poikansa ja serkkunsa. Arkadin poika Igor oli pitkään valtion teollisuus-, kuljetus- ja kommunikaatioviraston johtaja, mutta työskentelee nyt Venäjän rautateiden johtotehtävissä (jonka pääjohtaja on Putin lähiystävä Vladimir Jakunin).

Urheilu kuuluu kiinteästi Rotenbergin sukuun. He kasvoivat judon parissa, mutta nuorempi sukupolvi kulkee uusia teitä. Esimerkiksi Boris Rotenberg junior pelaa ammattilaisjalkapalloa, ilman suurta läpimurtoa tosin. Zenitin jälkeen Boris pelaa nykyisin Olympiakos Nicosia-joukossa. Hänen veljensä, Roman Rotenberg, on pietarilaisen jääkiekkoseuran (SKA) PR-päällikkö. Tämän seuran hallituksen pj on Gennadi Timtshenko. Aiemmin Roman työskenteli Gazpromin tytäryhtiöiden palvelussa. Romanin setä, Arkadi, on vuorostaan Dynamo Moskva-seuran puheenjohtaja.

 

 

  Arkady Rotenberg & Vladimir Putin Judo

 

Arkadi Rotenberg myönsi haastattelussa, että Venäjällä on aina kätevä tilanne jos/kun suhteet valtiovaltaan ovat kunnossa. Hänen mielestään on kuitenkin selvää liiottelua jos joku väittää, että ainoastaan Putinin ansiosta tehtäisiin nykyisin niin hyvää bisnestä. "Minulla on paljon kunnioitusta häntä kohtaan ja mielestäni hän on Jumalan lähettämä lahja maallemme". Kaikki vihjeet siitä, että Sotshin olympialaisten noin 6 miljardin urakat olisivat jollain tavalla sidoksissa tähän ystävyyteen hän kiisti jyrkästi: "Minusta tällaiset johtopäätökset ovat kerrassaan sopimattomia!".

Muuten, tämän Olympiaprojektin suurimman urakkasopimuksen - nykyaikainen junayhteys Sotshiin - voitti valtiojohtoinen Venäjän Rautatiet (jonka pääjohtajana siis Vladimir Jakunin, blogisarjan kohdehenkilö hänkin). Venäjän Rautatiet teki vuorostaan aliurakkasopimuksen Arkadi Rotenbergin firman kanssa ja toisenkin aliurakoitsijafirman taustaomistajaksi osoittautui Gennadi Timtshenko. Rotenbergin saama 6 miljardin euron sopimus on yhtä suuri kuin Vancouverin talviolympialaisten koko budjetti vuonna 2010 ja käsittää mm. kaasujohdon vetämistä Sotshiin, moottoritien rakentamista Mustan Meren rannalla, suuren mediakeskuksen pystyttämistä sekä suurta Formula-1-kompeksia. Useimmat Gazprom-urakat tehdään Arkadi Rotenbergin firmojen avulla ja hänestä tuli samalla tämän valtavan valtiofirman suurin putkitoimittaja. Myös kiistelty moottoritie Moskovan ja Pietarin välillä meni kilpailutuksen jälkeen Rotenbergille. Tämän tullitien tulevat tullimaksut menevät suoraan Rotenbergin veljeksille.Arkadi ihmetteli, että asiasta nousi jonkinlainen kohu: "Venäjällä ei ole monta firmaa, joka pystyisi toteuttamaan näin suurta rakennusprojektia ja vieläpä ajassa". Rotenbergit pystyvät siihen, aivan kuten Itämeren kaasuputken vedon suhteen tapahtui. Juuri heidän firmansa veti nuo Nord-Streamin putket Saksaan, yhdessä Saksan Wintershallin ja E.ON:in, Ranskan GDF Suez:in ja Hollannin Gasunie:n kanssa (Rotenbergit ovat sillä tavoin ajankohtaisia, että ostivat siis Hartwall-areenan; meidän suomalaisten kannattaisi ehkä vain iloita siitä, että joku kiinteistösijoittaja kiinnostui tuostakin röttelöstä).

 

Blogisarja:

1. Gennadi Timtshenko

2. Arkadi Rotenberg

3. Vladimir Jakunin

4. Juri Kovaltshuk

5. Andrei Fursenko

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Harri Räsänen

Onko tiedossasi mitä nämä Rotenbergit tekivät Neuvostoliiton aikana judon harrastamisen lisäksi?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Ehkä olivat siihen aikaan "spekulantteja" (kupit/prodat-periaatteella)?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kannatti kuitenkin tulla hetkeksi Suomeen kansalaisuus hankkimaan ja poikia kouluttamaan. Monet tuntevat ja osaavat luonnehtiakin Rotenbergejä, muuten paremmin kuin Timtshenkoa, mutta yksityisyyden suoja on vahva.

Kiitos, taas, Ilmari. Odotan mielenkiinnolla seuraavaa osaa.

Juhani Putkinen

Ketään ei kiinnosta miten ne miljardit on saatu haltuun - kun kuuluu Venäjän KGB-diktatuurin sisäpiiriin.

Jos sen sijaan sattuu antamaan taloudellista tukea Venäjän oppositiolle, niin sellainen miljardööri lentää Siperian vankileirille alta aikayksikön ja menettää koko omaisuutensa.

Venäjä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kai sinun Juhani pitäisi tietää, että judossa oppii myös bisnistä. Täytyy vain ihailla, tosi kyvykkäitä poikia. Lännessä miljardiomaisuuden kerääminen voi viedä monta sukupolvea. Tosin poikkeuksiakin on. Nämä kai ovat?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Iso maa iso hyväveli-verkosto.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Willis, hoi! Suomenmaassamme puhuttiin/puhuttaisiin "on sovittu"-menetelmästä....

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Olisi ollut lottovoitto syntyä Venäjälle ja harrastaa judoa Pietarissa.

Harri Räsänen

Russian mafia sivuston luotettavuudesta ja ylläpitäjistä ei ole ainakaan minulla mitään tietoa, mutta edellisestä blogisi henkilöstä Gennadi Timchenkosta on pitkä kirjoitus. Suomen kansalaisen Timchenkon edesottamuksien luulisi kiinnostavan etenkin nyt kun hän astui julkisuuteen Hartwall areenan oston myötä. Rotenbergistä ei artikkelia löytynyt.

http://rumafia.com/person.php?id=16

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

1.7.2013 18:01 ilmari schepel. Mukava "muistutus" itänaapurin rikkaista, vaikka uutta siinä ei tainnut juuri olla? Minkäs sille voi, että urheilu on verissä Rotenbergeillä, eikös he "sen vuoksi" ole mukana Jokeri-hommassakin?

Kenellekään ei varmastikaan tule mieleen, että Hartwall-kaupan avulla saavutettiin paljon (pääsy Suomen liikemaailman eliittiin) ja rahan peseminen on entistä helpompaa?

Shotsin olympialaiset on hauska kokonaisuus. Tässä linkissä on venäläisten tekemä (englanniksi käännetty) laaja selostus olympialaisista http://finrosforum.wordpress.com/2013/06/13/winter.... Sen budjetti on noussut huikeasta 12 mrd. dollarista noin 50 mrd. dollariin. Ja nyt tulee subtrooppisella alueella kiire eli lopussa tehdään entistä enemmän sutta ja sekundaa.

On kiinnostavaa nähdä, mikä lopulta on olympialaisten vaikutus. Joka tapauksessa se on merkittävä virstanpylväs Venäjän historiassa. Jos olympialaiset jostain syystä (ja mahdollisuuksia on todella paljon) epäonnistuvat, siitä voi alkaa Putinin lähtölaskenta tosissaan. Nyt sitä on Venäjällä harjoiteltu vuodesta 2008 alkaen.

Korruptio on mielenkiintoinen elämänmuoto, joka olympialaisissa on saavuttanut 25 - 30 mrd. dollarin tason. Muutenkin se on hauska kansanperinne. Levada-Center julkaisi maaliskuussa tilaston, jonka mukaan korruptio on 39 %:lla toiseksi merkittävin ongelma yhteiskunnassa.

Sen edellä ovat köyhyys (52 %) ja hintojen kohoaminen (68 %). No, nekin johtuvat keskeisesti korruptiosta. Valtakunnan suurin korruptiorahojen saaja on itse pääjehu, joten eiköhän homma jatku entisenä tai kasvavana.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Veikko kirjoitti: "1.7.2013 18:01 ilmari schepel. Mukava "muistutus" itänaapurin rikkaista, vaikka uutta siinä ei tainnut juuri olla?.

Sanoisin, että siinä oli suomen kielellä melko paljon uutta ja lisätietoa jatkossa. Heips!

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

ilmari schepel 1.7.2013 21:50. Lienet tosiaan oikeassa. En osaa erottaa tältä istumalta, mitä suomen kielellä on kerrottu ja mikä on jotain muuta kieltä tai käännöstä.

Joka tapauksessa, erinomainen juttu, että kirjoitat näistä asioista. Suomalaiset eivät tajua omaa ja naapurin käyttäytymistä, koska meitä on vuosikymmeniä alistettu olemaan hiljaa. Anna palaa vain!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ne Ilmarin Venäjän maaseutukuvaukset olivat kuitenkin kiinnostavampia kuin nämä Putinin pojista kertovat jutut.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Molempi parempi, sanoi laukku....

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pertti Väänänen 1.7.2013 22:03. Voisitko laittaa jotain linkkiä? En nyt saa mieleeni, mihin Ilmari Schepelin kirjoituksiin mahdat viitata.

Minusta kirjoitukset Putinin pojista ovat oikein hyviä. Nehän kertovat Venäjän päättäjien toiminnasta. Suomalaiset eivät sitä aluetta tunne kuin todennäköisesti verraten vähän. Toki poikkeuksia on, mutta yleisellä tasolla.

Eräänlainen huipputason rimanalituksia oli esim. SITRA:n vuonna 2005 julkaisema Kaupasta kumppanuuteen -kirjanen. Siinä haastateltiin 34 suomalaista Venäjän huippuasiantuntijaa, joista kukaan ei ollut koskaan törmännyt pahempiin ongelmiin tai korruptioon Venäjällä. http://prokarelia.net/fi/?x=artikkeli&article_id=6... Ihmeellistä, miten suomalaiset onnistuivatkin siinä, missä kukaan muu ei ole onnistunut. Ei tosin Fortumkaan ole törmännyt ko. asiaan.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Pertille: aina kun liikun Venäjän hienolla maaseudulla puhe kääntyy väkisin jossain vaiheessa siihen miten Moskova vie rahat ja imee viimeisetkin elämänmehut maaseudun selkänahasta. Nyt huomaamme siis yhdessä, että rakastettu Pietarikin osaapi osallistua noihin talkoisiin...vaikuttaa siltä, että pietarilaiset johtavat koko kuviota 6-0.

Kari Perälä

Heh! Täytyy kyllä ottaa huomioon että on olemassa miljardöörejä ja "miljardöörejä". Nämä venäläiset rikkaat ovat "miljardöörejä", siis ruplamiljardöörejä.

Suurella lännellä on ne oikeat miljardöörit.

Tietäen Venäjän köyhyyden on kuin uskoisi todella ufoihin,ei siinä maassa miljardöörejä ole, paitsi ruplamiljardöörejä.

Jos haluaa nähdä oikein rikkaan miehen, todella rikkaan, se löytyy meiltä Suomesta. Björn Wahlroos on häikäisevän rikas mies! Hän voisi ostaa vaikka Real Madrid-seuran ja silloinkin pankissa todettaisiin, että "Nalle otti rahaa vain vähän!"

PS. Venäjälä on miljardööri, jos omaisuutta on noin 25 miljoonan euron verran, 1 euro = noin 40 ruplaa!

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kari, olet suloisen väärässä. Hyvää unta ja yötä!

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Kari Perälä 1.7.2013 22:42. Ei kirjoituksesi oikein stemmaa Forbesin listan kanssa. http://www.forbes.com/billionaires/

Kyllä ne venäläiset miljardöörit ihan oikeita ovat. Eihän missään maassa ole niin helppoa rikastua "oikeitten suhteitten" avulla kuin Venäjällä. Putinia itseään saksalaiset lähteet sanovat mahdollisesti maailman rikkaimmaksi ihmiseksi, jonka varallisuuden arvoksi arvioidaan 60 - 80 mrd. euroa. Ei ihan vähän, ei sitä yksi perhe (tai poikamies) elämänsä aikana syömällä hävitä.

Nalle on suomalaisittain varakas, mutta köyhä, kun Forbesin listaa katsotaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kari, olet oikeassa kun toteat ettei Venäjällä ole miljardöörejä. Venäläiset miljardöörit eivät asu Venäjällä, miksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset