Elämä jatkuu

Putinin lähiystävät (4): Juri Kovaltshuk

  • Juri Kovaltshuk
    Juri Kovaltshuk
  • Boris Kovaltshuk (Jurin poika)
    Boris Kovaltshuk (Jurin poika)
  • Mihail Kovaltshuk (Jurin vanhempi veli)
    Mihail Kovaltshuk (Jurin vanhempi veli)

He ovat miljardöörejä, heillä on valtaa ja he pitävät siitä, että voivat toimia ilman suurempaa julkisuutta: Putinin lähiystävät. Neljäs jakso käsittelee Juri Kovaltshuk:ia, "Venäjän Rupert Murdoch":ia ja "Rossija"-pankin suuromistajaa. Kovaltshukilla on lisäksi lukuisia kiinteistöjä Moskovan kalliimmalla kadulla.

Juri Kovaltshuk syntyi vuonna 1951 pietarilaisen historian professorin poikana ja on itsekin tiedemies. Hän väitteli fysiikan tohtoriksi vuonna 1985 ja toimi Ioffe-instituutin varajohtajana vuosina 1987-1991. NL:n romahduksen jälkeen hänestä tuli Pietarin teknologian kehityskeskuksen johtaja ja sen kautta syntyi ystävyys niin Fursenko-veljesten kuin V.V.Putin:in kanssa. Tämä ystävyys lujittui entisestään vuonna 1996 kun "Ozero"-datshaosuukunta perustettiin (ks. kolmas jakso).

Jo aiemmissa jaksoissa Kovaltshukin nimi tuli useasti esille. Esimerkiksi yhteydet Vladimir Jakunin:iin eivät rajoitu pelkästään Moskova-Pietarin luotijunan omistukseen (yhdessä Kirill-serkkunsa kanssa) vaan jo 1990-luvun alussa niin Jakunin kuin Kovaltshuk omistivat "Rossija"-pankin osakkeita. Myös Jurin lähisuku on menestynyt huomattavasti. Hänen poikansa, Boris Kovaltshuk, pääsi vuosina 2006-2008 Venäjän hallituksen "нацпроекты"-johtajaksi (kansallisesti tärkeiden projektien toteutus), jonka jälkeen herrahissimatka jatkui Rosatomin varajohtajuuden kautta nykyiseen mahtiasemaan, Inter RAO:n toimitusjohtajaksi. Suomessakin tiedetään, että Inter RAO on Venäjän suurimpia energiayhtiötä, jonka liikevaihto on noin 15 miljardia euroa. Mainitsematta jäi, että Boris Kovaltshuk toimi aiemmin myös entisen presidentin, Dimitri Medvedev:in, neuvonantajana. Juri Kovaltshukin vanhempi veli, Mihail, on vuorostaan Valtion Modernisaation ja Teknisen Kehityksen Komitean pääsihteeri ja istuu myös kuuluisan "Skolkovo Foundation":in hallituksessa. Lisäksi Mihail on toiminut vuodesta 2005 Kurtšatov-instituutin johtajana ja yritti päästä Venäjän Tiedeakatemian jäseneksi vuonna 2008, mutta tämä yllättäen torjuttiin, korkeamman tahon selvästä painostuksesta huolimatta. Väitetään, että silloinen pääministeri Vladimir Putin olisi toivonut Mihailista Venäjän Tiedeakatemian johtajaa. Kuten tiedetään, Skolkovo on kunnianhimoinen ja järkevä yritys saada Venäjälle Silicon Valley-tapainen keskittymä, joka pitäisi omat lahjakkuudet kotimaassa ja imisi tietotaitoa ulkomailta. Skolkovo avattiin vuonna 2009 ja siinä on mukana sellaiset yritykset kuin Siemens, IBM, Nokia, Intel, Microsoft ja Cisco sekä lukuisia kansainvälisiä yliopistoja. Skolkovo on tähän asti saanut Venäjän Federaation budjetista aivan mahtavia toiminta-avustuksia, mutta Putin ilmoitti jo keväällä, että tästedes tarvitaan enemmän yritysrahoitusta. Kävi nimittäin ilmi, että myös Skolkovoon liittyy korruptio, kuten on aina odotettavissa silloin kun poliittinen paine ja suuret summat kohtaavat.

Kun Jeltsinin aikana mediaa hallitsivat sellaiset oligarkit kuin Boris Berezovski ja Vladimir Gusinski, niin Putinin ajan mediavaltias on ilman muuta Juri Kovaltshuk. Hän perusti vuonna 2008 "Национальная Медиа Группа", josta kasvoi nopeasti eräs Venäjän suurimpia mediaholding-yhtiöitä. Tämän yhtiön suurin osakas on "Rossija"-pankki, mutta myös Luxemburgissa rekisteröity RTL Group omistaa merkittävän osan. Kirill-serkku toimii parhaillaan tämän mediayhtiön hallituksen puheenjohtajana. National Media Group omistaa mm. valtakunnallisen television Pervyi Kanal:in, Pjatyi Kanal:in, REN-tv:n, Izvestija-sanomalehden jne. Berezovski ja Gusinski ajettiin tunnetusti maanpakoon ja Putin voi olla paljon levollisempi, mitä mediaan tulee. Gusinsksin omistaman "Media-Most"-yhtiön NTV toimi 1990-luvulla varsin railakkaana ja kriittisenä, mutta rauhoittui perusteellisesti sen jälkeen kun valtiollinen Gazprom otti homman haltuun vuonna 2001. Mutta takaisin Juri Kovaltshuk:iin. Hänesta usein todetaan, että juuri hän on "Putinin pankkiiri". Tämä käsitys perustuu siihen, että alunperin pienehkö pietarilaispankki "Rossija" kasvoi 1990-luvun lopulla yhtäkkiä valtaviin mittoihin kun sai määräysvallan lukuisiin Gazpromin tytäryhtiöhin, joista tärkein lienee tämä energiajättiläisen eläkerahasto. Venäjän blogistanissa todetaan myös, että tuliterä ja salaperäinen "Mustanmeren palatsi", joka sijaitsee sopivan lähella Sotshia, on saanut rahoitusta "Rossija"-pankin kautta (rakentamiskustannus n. yksi miljardi taalaa eli "baksov") : http://listtt.livejournal.com/26026.html

Serkku Kirill Kovaltshuk:ista ei löytynyt muita kuvia kuin seuraavat Ria Novostin linkkikuvat:

http://visualrian.ru/en/images/zooms/RIAN_1266437.jpg

http://visualrian.ru/en/images/zooms/RIAN_1266493.jpg

Blogisarja:

1. Gennadi Timtshenko

2. Arkadi Rotenberg

3. Vladimir Jakunin

4. Juri Kovaltshuk

5. Andrei Fursenko

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Venäjällä pätee sama sääntö kuin kotomaassamme (= Hanken:illa): oikeat ystävät, juuri oikeaan aikaan; JOT.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

NL:ssa vapaamuurarius oli kiellettyä, mitenkäs nykyään?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjän suhtautuminen vapaamuurariuteen on aina ollut ristiriitainen. Ohranan väitettiin jahtaavan vapaamuurareita, vaikka sen jonkun johtajan väitettiin olevan vapaamuurari : D Suomeen kerrotaan perustetun ensimmäinen vapaamuurariloosi vasta kansalaissodan jälkeen.

Martti Kauppila

Tai pikemmnkin "как я знаю". откуда on jostain paikasta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #5

Откуда я знаю всё то, чего я не знаю?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Mistäpä sitä kaikkea tietäisi. Voi hyvin olla, että parin sukupolven päästä aateliset ovat näiden ihmisten lasten lapsia, joista vain muutamat asuvat Venäjällä.

Kiitos sarjasta, Ilmari!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mitähän mahtaa Putinin kavereille (tai heidän jälkeläisilleen) tapahtua, kun Putinin valta loppuu?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset