Elämä jatkuu

Voiko porvari olla sosiaalipummi?

Kysymys on yhtä kiinnostava kuin ajankohtainen. Itse ymmärrän sosiaalipummikäsitettä/-haukkumanimeä siten, että sillä tarkoitetaan yhteiskunnan elätiä (ehkä jopa oleskeluyhteiskunnan sellaista). Viime aikana kahteen kertaan olen ruvennut pohtimaan olisiko syytä laajentaa tätä (usein ilkeämielisesti käytettyä) nimitystä:

  • Vuokranantajat "saavat" reilusti asumistukea silloin kun vuokraaja on toimeentulon varassa. Kun vaikkapa hesalainen työtön saa yhteensä 1100 euroa toimeentulotukea kuussa menee siitä 650 euroa suoraan vuokranantajalle. Loput (1100-650) jää "ylläpitoruokintaan". Yleisellä tasolla vuokranantajat totesivatkin äskettäin, että vuokra-asunnon "tuotot" ovat pysyneet siedettävällä tasolla, maassamme. Sosiaalipummejako?
  • Yksityiset lääkäripalvelut ovat lisääntyneet hurjassa tahdissa viime vuosina siitä yksinkertaisesta syystä, että juuri valmistuneiden lääkäreiden mielestä ei ole kivaa mennä terveyskeskuksiin töihin (muuten kuin reppufirmojen kautta). Lääkäripalveluja kunnille tarjoavat yritykset ovatkin kasvaneet kymmenen viime vuoden aikana voimakkaasti. Vielä 2000-luvun alusssa toimialan yksityisyritysten yhteen laskettu liikevaihto oli 20 miljoonaa euroa. Vuonna 2010 liikevaihto oli jo 344 miljoonaa euroa (liikevaihdoltaan suurimmaksi on kasvanut Attendo. Sen lisäksi suuria kunnille lääkäripalveluja tarjoavia yrityksiä ovat Mediverkko Yhtymä, Pihlajalinna, Coronaria Hoitoketju ja MediGroup). Sosiaalipummejako? Pohtikaa itse: lähes kaikki Suomen kunnat nostivat veroäyrinsä 2000-luvulla. Vain neljän kunnan veroäyri pysyi ennallaan. Tuokin liikevaihdon hurja kasvu on puhtaasti rahoitettu veroeuroillamme

Taustatietoa: Yksityisten lääkäripalvelujen kilpailuttaminen on kunnille lähes mahdotonta kun virkalääkäreitä ei yksinkertaisesti saada. Erityisesti pienet kunnat kokevat, että todellisia vaihtoehtoja ison yrityksen tekemälle tarjoukselle ei ole. Tästä syystä lääkäripalveluja kunnille tarjoavat yritykset ovat kasvaneet ja keskittyneet viime vuosina voimakkaasti.

P.S. Sosiaalipummilistaa voisi laajentaa kevyestikin, silloin kun käyttää hieman aikaa pohdiskeluun: pankit ovat erinomainen esimerkki. Edellisen laman aikana yhteiskunta tuli voimakkaasti apuun. Kulunut sanonta, tappiot sosialisoidaan ja voitot yksityistetään, pitää varsin hyvin paikkansa "rahoitussektorilla". Professori Vesa Puttonen ihmetteli taannoin radiossa, miten joku Wahlroos voi edes esittää, että hänen pankkinsa yltäisi 15 %:n tuottotasoon...Yhdyn ihmettelyyn.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mitkä palkansaajaryhmät eivät ole tukityöllistettyjä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tarpeellista työtä tekevät.

Käyttäjän cessu kuva
Kenneth Oksanen

En menisi sanomaan, että yksityiset lääkäriketjut olisivat sosiaalipummeja jos kuitenkin ovat voittaneet alihankintasopimukset vapaassa kilpailussa ja jos julkinen sektori aika-ajoin kilpailuttaa sopimukset uudestaan.

Mielestäni parempi esimerkki yksityisen puolen sosiaalipummista olisi taannoinen asfalttikartelli, tai esimerkiksi IT-alan yritys, joka sitoo asiakkaan asiakkaakseen vaikkapa salaisen tiedostoformaatin avulla. Pohdiskelun arvoista on myös se, josko lainsäädäntöteitse tai omistussuhteen kautta valtiota hyvin lähellä olevat eläkerahastot, yliopistot tai Alko, VTT ja Destia voisi laskea sosiaalipummeiksi.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kenneth, ongelma johtuu siitä, ettei haluta mennä terveyskeskuksiin töihin. Vapaita virkapaikkoja olisi vaikka huru mycket...Kyse ei ole siis "vapaasta kilpailusta" vaan pakkotilanteesta. Melko tuoreessa muistissa on myös tuo lääkärilakko. Edellisessä viestissäni on tarjolla eräs ratkaisu.

Joachim Seetaucher

Käytännöllisesti katsoen aina, kun valtio pistää sormensa johonkin tukemisen muodossa, siitä seuraa vain vääristymiä ja alkuperäinen tavoite jää saavuttamatta.

Asumistuet menevät vuokranantajien taskuun, kotitalousvähennykset rakennusurakoitsijoille, j.n.e. Markkinataloudessa tuollainen tukiviidakko ei vain toimi. Markkinat hinnoittelevat kaiken kysynnän mukaan ja jos valtio keinotekoisesti vaikuttaa kysyntään, niin hinnoittelu "joustaa" vastaavasti.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Muuten, annanpa tässä vastauksen otsikon kysymykseen: kyllä voi ja melko hanakastikin...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Avauksen asiasisällöstä olen täsmälleen samaa mieltä. Olisi tosin hyvä, jos termi "toimeentulotuki" rajoitettaisiin sen juridiseen merkitykseen. Työmarkkinatuki, peruspäiväraha ja asumistuki ovat eri asioita.

Tietysti olisi myös hyvä, jos asioita selkiytettäisiin perustulolla, mutta sitä saanemme odottaa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Sato Oy on sosiaalipummi, vain asumistuen saajat voi asua niissä asunnoissa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kysymys on laajemminkin usein vaivannut minua. Onko keskiluokkaa olemassa jos se ei tee mitään tai vaivaudu oman asemansa eteen? Keskiluokka on nykyään ne jotka tehokkaimmin osaavat hyödyntää yhteiskunnan tukiverkostoa ja kaikkia palveluita. Se tuottaa itselleen elintasoa mutta ei muuta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Keskiluokka ovat hyviä veronmaksajia, niitä yritetään tähänkin kaupunkiin haalia rakentamalla kaikki rannat täyteen kerrostaloja.

William Green

Työllistämistuki, oppisopimusten tuet, 9 euron ruokarahalla ja työmarkkinatuella työtä tekevä yritykselle ilmainen työntekijä. Starttiraha, lahjatontit suurille kauppaketjuille samalla kun kyläkaupat kuolevat. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Suurin pummi on porvari.

Jari Vuorinen

Porvari voi olla sosiaalipummi kun sosiaalitoimisto sijaitsee Kreikassa(Yksi Brysselin haarakonttoori).

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Maksuautomaatti KELA, johon aloituksessakin viittasin, sijaitsee kotomaassamme.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pankit voidaan lopettaa. Mihin niitä tarvitaan?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Ei nyt sentään, mutta hieman nöyryyttä olisi paikallaan; erityisesti Nallelle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jokin aika sitten selasin ko. pankin julkaisua, jossa oli taloustieteellisiä artikkeleita. Hämmästyin miten avoimen kriittisiä näkemyksiä niissä esitettiin. Ja pankkivirkailijatkin tietää missä mennään.
Kerropa mihin niitä pankkeja tarvitaan kun raha lopetetaan tarpeettomana vaihdon välineenä, eihän sitä oikeesti enää nykytekniikalla tarvita?
Se nyt vallan vastenmielistä olisi,jos ökyrikkaat rupeaisivat esittämään nöyristelyä. Mitä syytä olisi olla nöyrä? Rulettivoitosta?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Pankkeja tarvitaan, mutta kohtuus kaikessa. Björn Wahlroosinkin pitää ymmärtää, että hänkin toimii vain yhteiskunnan armolla, vaikka yrittää leikkiä kunkkua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niin mihin, sitten kun raha ei ole enää arvossa?
Minä puolestani käsitän, että yhteiskunta on rahan armoilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset