Elämä jatkuu

Syy mehiläiskuolemiin selvisi

  • Syy mehiläiskuolemiin selvisi

Marylandin yliopiston ja Yhdysvaltain maatalousministeriön tutkijat löysivät vihdoin kattavan selityksen siihen, miksi mehiläisten joukkokuolemat (Colony Collapse Disorder) yleistyivät viime vuosina. Jo pelkästään USA:ssa mehiläisten merkitys on valtava koska ne pölyttävät 130 eri viljelykasveja ja pölytyksen myönteinen satovaikutus arvioidaan vuositasolla noin 15 miljardin dollarin arvoiseksi. Vaikuttaa siltä, että EU:n väliaikainen neonikotinoidi-kielto on riittämätön ja ehkä vääräkin, koska varsinainen syyllinen on pestisidien, insektisidien ja fungisidien "noitakeitos". Kyseiset tutkijat selostavat PLOSone-tiedejulkaisussa, miten terveet mehiläiset reagoivat eri kasvien siitepölyyn (manteli, omena, karpalo, vesimeloni, kurpitsa, kurkku ja mustikka). Näistä viljely- ja villikasveista löytyi keskimäärin yhdeksän eri torjunta-ainetta ja yhdestä jopa 21 pestisidiä, insektisidiä ja fungisidiä.

Tutkimuksessa selvisi, että tällainen cocktail aiheuttaa mehiläisille sen, että ne eivät ole enää resistenttejä Nosema ceranae-loissienelle ja tämä johtaa joukkokuolemaan. Aiemmin luultiin, etteivät fungisidit (hometorjunta-aineet) ole haitallisia, mutta uusi tutkimus paljasti että ne ovat hyvin vaarallisia, erityisesti chlorothalonil ja pyraclostrobin. Insektisideistä (hyönteistorjunta-aineet) erityisen haitallisiksi todettiin fluvalinate ja amitraz.

Yhdysvalloissa Colony Collapse Disorder johti viimeisten kuuden vuoden aikana noin 10 miljoonan mehiläispesän tuhoon ja menetyksen rahallinen arvo uskotaan olevan noin 2 miljardia dollaria. Tutkijat toteavat, etteivät neonikotinoidit ole yksin vastuussa vaan se torjunta-aineiden seos, joka siirtyy mehiläisiin siitepölyn kautta. Tämä seos vaikuttaa vastustuskyvyn alenemiseen, jolloin Nosema ceranae saa yliotteen.

Huolestuttavaa on, että monet villikukat ja -marjat olivat myös torjunta-ainepitoisia vaikka niitä ei ole koskaan ruiskutettu.

LÄHDE

LISÄTIETOA

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Pentti Penttinen

Mehiläisen arvo on jutun mukaan 200 dollaria kappale. Uskotko itse...?

Joni Jokinen

"johti viimeisten kuuden vuoden aikana noin 10 miljoonan"

Tässä luvussa on selvästikin virhe. 10 miljoonaa kuudessa vuodessa on pieni määrä. Kuolleita mehiläisiä on todennäköisesti 10 miljardia.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Luin uudestaan ja sillä selvisi tuokin virhe: kyse on 10 miljoonasta mehiläispesästä. Korjasin asian aloituksessa. Kiitos Jonille ja Pentille palautteesta.

Jonas Hellgren

Pitäisi varmaan tarkastaa Jerseyn saarelta, mutta epäilen että useita miljoonia.

Harri Haanpää

Pentti, uskotko itse että jokainen mehiläinen on osaltaan edesauttamassa pölyttämisessä ja näin välillisesti vastuussa potentiaalisest suurienkin satojen määrästä?
Jos ruvetaan oikein tarkoiksi niin pesien uudelleen "istuttaminen" kaikkine oheistöineen tuottaa myös työtunteja ja rahaa palaa.

En ota kantaa tuohon mainitsemaasi rahasummaan, koska en ole laskelmia itse tehnyt. Viesti kiutenkin artikkelissa on tärkeämpi kuin eksaktit summat. Myrkyt elinympäristössämme eivät vaikuta vain meihin suoraan, ne myös heikentävät elintärkeiden luonnon kanssa symbioosissa elävien eliöiden vastustuskykyä, jolloin myös taudinaiheuttajat/loiset pääsevät paremmin tekemään tehtävänsä.

Tämä on sekä maalaisjärjellä selvä asia, että tieteessä todistettu fakta. Toki tuota järki ajatusta voidaan sumentaa ties millä retoriikalla. Uskokaa ihmiset omaan tuntoon ja itseenne. Jos joku asia on mielestänne luonnon tasapainoa ja luonnon kanssa yhteiseloa vastaan, on se todennäköisesti niin.

Analogiana voidaan sanoa että se nasta kyllä puhkaisee auton renkaan, mutta kuka sen nastan laittoi? Oliko se nasta juuri siinä paikassa koska satoi vettä niin paljon että se siirtyi vai tuuliko niin paljon.

Viestini on selvä, yhtä ainoaa vastausta ei ole, vaan kaikki linkittyy toisiinsa. On putkiaivoista väittää vain yhtä esim. loista ainoaksi syyksi ja unohtaa samalla että jotenkin se loinenkin on saanut otollisen maaperän menestyäkseen.

Ottakaahan iisisti täällä (viittaan muutamaan aktiiviseen vastaajaan), ja muistakaa että on joaisen oma valinta syödä torjunta-aineilla höystettyjä tai jättää syömättä. Allekirjoittanut on ainakin oman mahdollisimman myrkyttömän ruokavalion tuloksena paljon vastustuskykyisempi nykyisille viruksille yms. nimim. monet epidemiat oireettomina

Toivoisin vain että mahdollisimman monilla olisi mahdollisuus syösä omia paikallisesti viljeltyjä tuotteita, joiden suureen satoon mehiläiset ovat päässeet myötävaikuttamaan. Terve sielu terveessä ruumiissa.

Käyttäjän OttoPaakki kuva
Otto Paakki

Onneksi Pentti takerrut tärkeimpään.

Pölyttäjät vaan tuppaavat olemaan korvaamaton lokero luonnonmukaisessa ympäristössä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Aika paha. Tuosta ongelmasta ei olekaan ihan helppo kiemurrella ulos. Ravinnontuotanto kasvavan ihmiskunnan haasteisiin tulee olemaan yhä vaikeampaa. Varautukaa ruoan hinnan nousuun.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kuinkahan monta kertaa minä sinunkin sekavia ja asiavirheitä viliseviä mehiläisraapustelujasi olen käynyt korjaamassa ilman, että mitään olisi tarttunut korvien väliin?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olet Huolman siis sitä mieltä, että mehiläisten joukkokuolemien ongelmista on helppo kiemurella ulos, kasvavan ihmiskunnan ruokkiminen on entistä helpompaa ja/tai ruoan hinta tulee laskemaan. Onnea vaan valitsemallesi kaikenkieltäjän tielle.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #31

Äläs enää kertaakaan laita tuota paskapuhetta suuhuni.

Itsehän kiistät ja sinnikkäästi kiistätkin,
katsopas mitä kirjoitin vaikkapa tuon kommenttini loppuun.

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147527-syy-...

Olet niin kujalla kuin vain voit olla, minä nimenomaan pyrin ongelmaan oikeasti sisälle juurikin päinvastoin kuin jänkkäät,
olen erittäin huolestunut siitä, että diagnoosi ja siten lääkityskin on poliittisin,
eikä suinkaan tieteellisin perustein määrätty ja se on mahdollisesti täysin väärä,
siinähän itsekin kiistät muut kuin ideologiaasi sopivat, mutta todennäköisetkin mahdollisuudet.

Sinunkin linkkaamissasi ympäristöjärjestöjen ja EU:n koostamissa raporteissa käytettiin melko runsaasti energiaa Apocephalus borealis parasiitin täydelliseen ignooraamiseen yrityksenä selittää,
että tavallaan melkein kaikki, ainakin poliittisesti korrektit mahdollisuudet tuli jollaintapaa tutkittua, eikä mitään CCD viittaavaa valitettavasti löydetty, mutta kun meillä on nyt agendana tämä torjunta-aineuhka.

Sanokaa minun sanoneen:

Tästä kiistämisestänne johtuen CCD infektio TULEE LEVIÄMÄÄN globaaliksi ongelmaksi jos esimerkiksi amerikasta edelleen tuodaan mehiläisiä Eurooppaan konrolloimalla infektiot puutteellisesti, eli jättämällä CCD aiheuttava Apocephalus borealis huomiotta kunnes on myöhäistä,
ellei jo olekin.

Parasiitti kuitenkin on löydetty jo toistakymmentä vuotta sitten, mutta torjunta-aineen vastustajalobbausryhmät pitävät huolen,
että CCD pandemian ehkäisemiseksi EI TEHDÄ MITÄÄN!!.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #33

Sama logiikka, jolla öljy-yhtiöt levittävät ilmastomuutoksen vastaista huuhaata? Tuttu juttu.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #35

Sinun logiikkasi edelleen on asiasta ja esille tuoduista seikoista täysin piittaamaton ad hominen huuhaafraaseilu?

Tuttu juttu.

pelleillään sitten samalla pellelinjalla:

Minulle sinä edustat uskomuslääketiedettä, ilman kliinistä näyttöä väität toteennäytetyn varmaksi,
että potilaan apatia johtuu E-kolibakteerin tms. aiheuttamasta hivenaineiden puutteesta vaikka aivokirurgi ehti jo aiemmin löytää kyseisen potilaan aivojen tilalta kourallisen matoja.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #36

Minun logiikkani on seurata tieteen valtavirtaa. Koskaan ei ole ollut aikaa ja mielenkiintoa syventyä ihan joka asiassa asiantuntijatasolle, jotta osaisin päätellä onko sivusta huutelijoiden väitteissä perää vai ei. Samaa menettelyä suosittelisin poliitikoillekin. Liian moni heistä tuntuu käyttävän "miellyttävimmän totuuden" menetelmää.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #37

"Koskaan ei ole ollut aikaa ja mielenkiintoa syventyä..."

Kokeiles edes kerran elämässäs ennenkuin alat inttää vastaan, kas duosa:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.137...

Ja taas kerran paljastit sen iha ite,
että et tiedä asiasta yhtään mittään, miten siis voit sanoa seuraavasi tieteen valtavirtaa kun et kerran tiedä, tuossahan on selvääkin selvempi paradoksi,
teet parodiaa itsestäsi.

Että katsot omaavasi kompetenssiä ignoorata ideologiaasi sopimattomat tutkimukset edes lukematta niitä.

Vihreillä tuo konsensukseen luottaminen taitaa olla kansantauti, teillä ei juuri kenelläkään ole todellista tietoa siitä mitä valtavirtatieteenne pitää sisällään,
mutta kuvittelette omaavanne ideologian teille suoman ylimaallisen kyvyn intuivitiivisesti tunnereaktioon perustaen tietää milloin esitetään virheellistä informaatiota.

Olethan sinäkin väittänyt "konsensustiedettä" vastaan melko kiivaasti vain siksi, että minä esitin sen,
joten senhän on oltava konsensuksen vastainen denialistinen tutkimus, Huolmanhan on denialistin perkele, väärä ideologia, aina väärässä.

on testattu eikä vain yhtä tai kahta kertaa, mutta sinä pölvästi et sitä havaitse ja intät edelleen vastaan vaikka ristiriitaisen käytöksesi sinulle selittäisi hyvinkin seikkaperäisesti.

Minun ideologiani on pyrkiä etsimään jonkinsortin totuus tutkimalla kaikki perustellut mahdollisuudet poliittiseen ideologiaan sopimattoman informaation kiistämisen sijaan,
olkoot se totuus sitten mitä tahansa.

Juhani Piironen

Ja EU oli kieltämässä toisen torjunta-aineen mutu -perusteella Pietikäisen tuella ja Suomen rypsiviljelijöiden tuhoksi.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Maatalouseläintieteen professori Heikki Hokkanen totesi hyvin selkeästi, että "Neonikotinoidien käytön puolustaminen rypsinviljelyn jatkuvuuden kannalta on humpuukia". Ja hän, jos kuka, on asiantuntija:

http://blogs.helsinki.fi/ruokaturvaajat/2013/03/05...

Juhani Piironen

"”Suomessa on jo luomurypsin viljelyä, joten neonikotinoidien kiellon estäminen sillä argumentilla, että rypsinviljely loppuisi Suomesta, on humpuukia."

Mitä tarkoittaa LUOMU?

Luomu tarkoittaa aina kalliimpaa hintaa. Katso vaikka marketissa.

Kalliimpi suomalainen rypsi, johtaa ulkomaisen rypsin tuotntiin ja viljelyn loppumiseen Suomessa.

JOs tuo peruste on mielestäsi humpuukia, niin kokeile itse myydä samaa paskaa kalliimmalla jollekin hölmölle. Kokeile myydä vaikka bensaa kalliimmalla, kuin naapuri myy.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #17

Hieman tarkkuutta, pliis. Kirjoitit: "JOs tuo peruste on mielestäsi humpuukia". Kyse on siis prof. Heikki Hokkasen mielipiteestä. Heips.

Juhani Piironen Vastaus kommenttiin #19

Niin Hokkanen voi tietää biologiasta ja kemiasta, mutta rypsimarkkinoilla hinta ratkaisee kaupat.

Jonas Hellgren

Ei näihin ongelmiin oikein ole muuta ratkaisua kuin se minkä Linkola esitti ja mitä ei saa ääneen sanoa. Kaikki muu on kosmetiikkaa.

Susanna Kinnunen

Vielä pitäisi vierittää varroapunkin leviäminen kemiallisten yhdisteiden syyksi, niin maailmankuva olisi täydellinen, voittamaton linnake.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Maailmankuva vs. tieteellinen näyttö..

Susanna Kinnunen

Tapasi kirjoittaa tieteellisestä näytöstä indikoi maailmankuvasta.

Piti vielä sanomani, että kemiallisia aineita löydetään hyvin hyvin pieninä pitoisuuksina, joten niiden löytämisestä (joka on itsestään selvää, jos aine ei hajoa hyvin nopeasti) on pitkä matka niiden todistettuun vaikutukseen. Ts. turha luetella, että kukista löytyi yhdeksää ainetta. Analyysi ei ollut riittävän tarkka, jos olisi tarkempi, löytyisi enemmän.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #16

Tapasi kirjoittaa tieteellisestä näytöstä indikoi maailmankuvasta.

Kuten.

Juhani Piironen Vastaus kommenttiin #16

Tämä on muuten aivan näin. Jokaisessa vesilasillisessa, jonka juomme on syanidia.

Sitä on vain niin vähän, että sillä ei ole vaikutusta.

Jokaisessa vesilasillisessa, jota juomme on myös sitä samaa vettä, jota Jeesus (tai joku muu) on joskus juonut ja sitten pistänyt kiertoon.

Sitä on vain todella vähän.

Kaikki mitä maailmassa on ja on ollut löytyy todennäköisesti sinun vesilasistasi. Pieninä määrinä.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Jutussa on jotain häikkää, mm. itse tutkimuksen abstraktissa ei mainita sanallakaan CCD:tä.

Ei pitäisi sekoittaa eri tauteja,
tässä ikäänkuin väitetään junan alle jääneen potilaan kuolleen influenssaan, no ei SoMe:lta voi paljon muuta odottaakaan.

Nosema ceranae ei nimittäin suoraan aiheuta CCD oireistoa, Apocephalus borealis sen sijaan aiheuttaa, joka on peräisin kimalaisista, DNA varmistus tehty.

Jälkimmäisen sairastuttamissa yksilöissä on tilastolisesti merkittävän usein Nosema ceranae tartunta alla.

Tuossa tuore CCD tutkimus, sama lähde.

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.137...

Jutussasi väitetään yleiskuntoa heikentäviä ja mahdollisesti altistavia vaivoja itse taudiksi.

Vuonna 2006 tarkennettiin tämän kokonaan uuden taudin, eli CCD oireistoa.

CCD oirekuvaus kuuluu, että työläiset yhtäkkiä ilman ennalta havaittavaa syytä vain katoavat pesästä,
pesään kuolleita yksilöitä ei ole, siksi itse sairaus pysyikin täytenä mysteerinä vuosien ajan ja kaikenlaisia yhteisvaikutusteoreemia kehiteltiin näytön puutteessa, mikä on toki ymmärrettävää,
näyttäisi siltä että hypoteesien falsifionti ei ole taaskaan ihan pelittänyt.

puhutaan ns. Zombie-bee oireyhtymästä,
sairastuneet mehiläiset hylkäävät pesänsä eivät syö, pörräävät keskellä yötä katuvaloissa yms. kunnes kuolevat perin päivän kuluessa.

Lopulta eräs tutkija keksi kerätä katuvalojen juurelta kuolleita yksilöitä ja niistä kaikista kuoriutui viikon kuluessa Apocephalus borealis, mehiläiten "aivot oli syöty".

PS:
Nosema ceranae sivu wikissä on virheellinen mm. siltä osin, että CCD oireiston tarkennus tehtiin 2006 toisin kuin wiki-artikkelissa jossa väitetään tautia havaitun vasta silloin, tuota ennen CCD oli vaikeasti jäljitettävä koska epätarkan kuvauksen takia tarhaajat runsain mitoin ilmoittivat ennestäänkin tuttuja muunalaisia sairauksia CCD nimikkeellä.

PSS: Tähän alle sitten voi tulla marmattamaan, että miksi kiistän tieteellisen näytön, siitä hyvästä että korjaan asiavirheita ja siitäkin huolimatta,
etten ole sanallakaan epäillyt, etteikö torjunta-aineilla voisi olla Norema ceranae:lle ja siten Apocephalus borealis:lle altistavia vaikutuksia,
siitä vain ei ainakaan vielä ole empiiristä näyttöä.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Sinä luit abstraktin ja minä vuorostani hollantilaistutkijan yhteenvedon siitä, minkä oli lukenut alkuperäistutkimuksen koko julkaisusta.

Susanna Kinnunen

Minusta Huolman perusteli itsensä huomattavasti paremmin kuin hollantilaistutkijaa siteeraava Schepel.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #18

Itse olen pelkästään tyytyväinen siitä, että vihdoin aletaan päästä jyvälle mistä on kysymys. Siitä, että asia on varsin vakava, lienemme samaa mieltä?

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

No missäs se hollantilaistutkijan yhteenveto on?

Eikä se muuta sitä fuktaa, että SoMe tai Hollantilaistutkijasi on väärässä, asia ehkä ok, vaan ainakin taudin nimi on väärä,
Nosema ceranea EI aiheuta CCD:tä, sen sijaan Apocheplus borealis AIHEUTTAA CCD:n.
CCD yhteydessä on tilastollisesti merkittävä korrelaatio Nosema ceranae infektioon, mutta aiheuttaja se ei ole, mahdollinen altistaja kyllä,
poissuljentamentelmällä tehtyä seulontaa ei käsittääkseni vielä ole tehty, tai poissuljennassa ei onnistuttu, jolloin syyseuraus on mahdollinen.

Joukkokuolema EI ole yhtäkuin CCD, joukkokuolemien aiheuttajia on useita.
CCD on specifisti määritelty oirekuvaus, tällöin pesä tyhjentyy äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti työläisistä,
työläiset lentelevät ruokailematta ja päämäärättömästi öisinkin mm. pörräävät katuvaloissa (ns. haahuilevat),
kunnes kuolevat.

esimerkiksi Nosema ceranaen altistamana pesään mm. lentokyvyttömyyttään kuollut yhdyskunta ei täytä CCD vaatimuksia.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #22

Tässä alkuperäinen teksti, jonka siis teille kaikille käänsin. Hyvä kun se herätti keskustelua. Itse menen projektityöni vuoksi taas pariksi päiväksi Venäjälle (juuri lähdössä). Koettakaa väitellä oikein kunnolla:

Onderzoekers van de University of Maryland en het Amerikaanse ministerie van Landbouw hebben ontdekt wat de oorzaak van de massale bijensterfte is. De sterfte van honingbijen kan desastreuze gevolgen hebben omdat de insecten in de Verenigde Staten alleen al 130 verschillende gewassen bevruchten. Die hebben een waarde van 15 miljard dollar. Het tijdelijke verbod dat de Europese Unie uitvaardigde tegen pesticiden van het type neonicotinoïden zou volgens de nieuwe ontdekking slechts een pleister op een houten been zijn. De massale bijensterfte in de VS blijkt immers te wijten aan een 'heksenbrouwsel' van pesticiden en totnogtoe onschuldig geachte schimmelbestrijdingsmiddelen. .

De wetenschappers hebben geïdentificeerd welke cocktail van pesticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen (fungiciden) de bijen schaadt door stuifmeel van verschillende gewassen (amandelen, appel, cranberry, watermeloen, pompoen, komkommer en blauwe bessen) aan gezonde bijen te voeren.

Niet meer resistent tegen parasiet
Gemiddeld waren de gewassen bespoten met negen verschillende bestrijdingsmiddelen. Op één gewas ontdekten de wetenschappers maar liefst 21 chemicaliën. De combinatie van bestrijdingsmiddelen zorgt ervoor dat de bijen minder of niet meer resistent zijn tegen de parasiet Nosema ceranae, waardoor ze sterven.

De gevaarlijke bestrijdingsmiddelen zijn onder meer de fungiciden chlorothalonil en pyraclostrobin en de insecticiden fluvalinate en amitraz. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.

De parasiet nosema ceranae werd in eerder onderzoek al in verband gebracht met Colony Collapse Disorder, het sterven van hele bijenvolken in één keer. De voorbije zes jaar zorgde Colony Collapse Disorder ervoor dat naar schatting 10 miljoen bijenkorven stierven, wat een waarde van 2 miljard dollar vertegenwoordigt. .

De onderzoekers ontdekten dat fungiciden of schimmelbestrijdingsmiddelen nog schadelijker zijn dan pesticiden, bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt tegen ziekte en ongedierte. Tot nu toe werd aangenomen dat fungiciden niet schadelijk waren voor bijenIn het nieuwe onderzoek van de University of Maryland is aangetoond dat een bepaalde combinatie van bestrijdingsmiddelen ervoor zorgt dat bijen besmet raken met deze parasiet en de besmetting zelf niet kunnen bestrijden.

De onderzoekers ontdekten dat fungiciden nog schadelijker zijn dan pesticiden (bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt tegen ziekten en ongedierten). Tot nu toe werd aangenomen dat fungiciden niet schadelijk waren voor bijen omdat de middelen zijn ontwikkeld om schimmels te doden en geen insecten.

Niet door neonicotinoïden
De onderzoekers gaan er vanuit dat het niet de neonicotinoïden zijn, een nieuw genre zeer sterke bestrijdingsmiddelen, die verantwoordelijk zijn voor de bijensterfte. Het gaat om een combinatie van bepaalde pesticiden en fungiciden die de bijen via het stuifmeel consumeren.

Ook op wilde bloemen
De wetenschappers ontdekten ook dat wilde bloemen, die in principe niet bespoten worden, besmet waren met de schadelijke bestrijdingsmiddelen. Bijen bestuiven ook deze bloemen.

Juhani Piironen Vastaus kommenttiin #25

Miten ihmeessä Ilmari osaa kääntää hollannista suomeen?
Onko sulla sukujuuria sinne?

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #32

Hollantilainen asiantuntija itse -ei siteerattu tutkimus- toi esille, että on esitetty mahdollisuus, että Nosema ceranae on osallinen CCD oireisiin.

Vaan niinhän sanottiin linkkaamassanikin tutkimuksessa, että Nosema ceranae infektio yleiskunnon heikentämisen kautta voisi altistaa myös itse CCD infektiolle mahdollista yhteyttä ei tässäkään tutkimuksessa tutkittu,
eli itse taudin aiheuttajaksi kuitenkin kliinisin tutkimuksin osoitettiin Apocephalus boreliasis.

Euroopassa(kaan) ei ole vielä tehty yhtään, EI AINUTTAKAAN tutkimusta joka tutkisi Apocephalus borealisin yhteyttä CCD oireistoon sopivaan infektioon, sen sijaan on tehty lukuisia tutkimuksia muista parasiiteista joiden aiheuttama oirekirjo sivuaa CCD aiheuttamaa oireistoa, eli varsinaista aiheuttajaa ei ole kyetty löytämään kun ei ole etsittykään ja siksi on päädytty rummuttamaan validoimatonta yhteisvaikutushypoteesia jossa oleellinen tekijä -ns. villi kortti- vastoin empiirisiä havaintoja tieteellistä logiikkaa on siementen peittausaineena käytetyt nikotiinijohdannaiset.

Tunteen annetaan jälleen viedä 6 - 0,
oirekuvauksen ja tarhamehiläistalouden rakenteen ja varotoimien puutteiden perusteella loogisin uhka on vielä täysin tutkimatta ja siten myös torjumatta,
hötkyillyllä peittausaineiden käyttökiellolla ei ole käytännössä mitään vaikutusta.

Nimim: CCD pandemiaa odotellessa

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #41

Hollantilainen asiantuntija itse -ei siteerattu tutkimus- toi esille, että on esitetty mahdollisuus, että Nosema ceranae on osallinen CCD oireisiin.

Timo, kaksi lausetta hollanniksi:

De combinatie van bestrijdingsmiddelen zorgt ervoor dat de bijen minder of niet meer resistent zijn tegen de parasiet Nosema ceranae, waardoor ze sterven.

De parasiet nosema ceranae werd in eerder onderzoek al in verband gebracht met Colony Collapse Disorder, het sterven van hele bijenvolken in één keer.

Luen ja puhun hollantia sujuvasti; ehkä google translator aiheutti heittoa?

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava Vastaus kommenttiin #45

Nosema on ollut suomalaisillakin tarhoilla sinänsä tuttu tauti jo kauan. Jos mehiläiset eivät pääse tyhjentämään suoltaan talven jäljilta ja joku ulostaa pesään, saattaa tauti päästä valloilleen ja tappaa koko pesän. Pesästä kyllä näkee, onko se ripuloitu. Nosemaisessa pesässä tosiaan mehiläiset ovat tallella. Tosin tauti varmaan helpoimmin iskee pieniin pesiin, jolloin yksittäiset miehiläiset joutuvat syömään enemmän tuottaakseen pesään lämpöä. Tällöin saattaa kevään tulo kestää liian pitkään.

Juhani Piironen

Tämä oli hyvä kommenti: "tässä ikäänkuin väitetään junan alle jääneen potilaan kuolleen influenssaan"

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ympäristömyrkyt ovat ilman muuta yksi syy mehiläisten kuolemiin, mutta ei ole myöskään syytä unohtaa sähkömagneettisen säteilyn merkitystä. Siitä on tullut tabu, josta ei saa juuri puhua.

http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/138678...

Susanna Kinnunen

Se on muuten totta. Ilman sähkömagneettista säteilyä mehiläiset olisivat suunnistuskyvyttömiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olkoon syy mehiläiskuolemiin mikä tahansa, kyseessä on kuitenkin koko maapallon elollista systeemiä uhkaava katastroofi.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Mehiläiskuolemiin tunnetaan lukuisia infektioita ja ympäristötekijöitä sekä niiden yhdistelmiä,
Colony Collapse Disorder:iin on varmistumassa (CCD) tasan yksi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Apocephalus_borealis

Alemmasta linkistä voi lukea, että CCD on melkoisen specifisti määritelty, toistaiseksi vain Apocephalus borealis infektio sopii kuvaukseen,
toki nykytrendin -tiedeuskonnon- mukaisesti mm. ympäristöjärjestöt haluavat omia vielä huonosti tunnettuja -jopa luoda uusia- uhkia poliittisiin tarkoituksiinsa ja se hidastaa tietoisuuden leviämistä, vastaavasti vauhdittaa itse ongelman leviämistä koska tiedon puutteessa siihen ei kyetä vastaamaan.

Tässäkin on nyt menossa tutkimustyön ja politiikan kilpajuoksu, jälkimmäinen joutuu jo osin perustamaan väitteensä näytön kiistämiseen.

Ts. Kasvattamot avainasemassa, mm. karenssit, vyöhykesuojaus jne.
Tällä hetkellä muutama samalla alueella toimiva kasvattamo myy valtaosan koko amerikan tarhamehiläisistä, niitä tuodaan myös Eurooppaan runsain mitoin.

Mielestäni tuo on melkolailla vastuutonta toimintaa.

Korjaus havaittuun CCD ongelmaan on tällä hetkellä melko suurella todennäköisyydellä väärä,
vaarannetaan koko maapallon mehiläiskanta luonnosta itsestä peräisin olevalla ongelmalla levittämällä sitä edellen
ja vain siksi koska kemikaaleja on niin kiva syyttää kaikesta, koska se myy paremmin.

-----------------------------------------------------

http://en.wikipedia.org/wiki/Colony_collapse_disorder

A colony which has collapsed from CCD is generally characterized by all of these conditions occurring simultaneously:[32]

* Presence of capped brood in abandoned colonies. Bees normally will not abandon a hive until the capped brood have all hatched.
* Presence of food stores, both honey and bee pollen:
o i. which are not immediately robbed by other bees
o ii. which when attacked by hive pests such as wax moth and small hive beetle, the attack is noticeably delayed.
* Presence of the queen bee. If the queen is not present, the hive died because it was queenless, which is not considered CCD.

Precursor symptoms that may arise before the final colony collapse are:

* Insufficient workforce to maintain the brood that is present
* Workforce seems to be made up of young adult bees
* The colony members are reluctant to consume provided feed, such as sugar syrup and protein supplement

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Edelleen asiavirhepoliisin näkökulmasta voin todeta, että laadukkaatkin tutkimukset usein vilisevät niitä,
mutumenetelmillä kyhätystä pop-tutkimuksesta puhumattakaan.

Asiaan vihkiytyneetkin tutkijat muistavat asioita väärin, kiireen tai laiskuuden vuoksi asioita ei tarkisteta, editoreilta nämä menevät sujuvasti läpi,
he jopa luovat niitä lauserakenteita hifistellessään, tietämättömyyttään muuttavat lauseen merkitystä jopa kokonaan toiseksi, ja siten tutkimuksen tulkintaakin,
tuoreinta siteerataan ja virheet jäävät valitettavan helposti elämään kyseenalaistamattomina "tieteellisinä totuuksina".

Esimerkkinä linkittämäni tutkimus, sen ensimmäinen epäkohta on siinä, että muistaakseni 2010 julkaistussa edellisessä Apochepalus borealisia koskevassa laboratoriotutkimuksessa sen kerrottiin olevan ampiaisesta - ei kimalaisesta- peräisin.

Että kumpiko on kampi vaiko eikö, mutta on se juu.

Jari Teräväinen

Täällä ei ainkaan ole mehiläisiä ja kimalaisista pulaa, kauhee pörinä ollut kesä pusikoissa :)

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Olipa kiinnostava huomata mihin (iki)riitaan minutkin sotkettiin tuon aloitukseni jälkeen. Selvästi kaksi vastakkaista leiriä käyttivät blogini vanhan väittelynsä uudelleen lämmittämiseen ja hedelmälliseen juupaseipäs-kirjoitteluun. Kun luin, minulle tähän asti täysin tuntemattoman, Susannan maailmankatsomuksen esittelyn (Übersarkastinen lapsenvahti ja insinööri. Monikulttuurinen poro. Kielitaitoinen finnjävel. En tykkää ihqumonikultturisteista enkä rasisteista. Ylenkatson poliittista islamia. Vihaan fanaattisuutta fanaattisesti. Inhoan Virheitä. Inhoan foliohattuilijoita. Valitettavasti en osaa pysyä heistä kaukana. Ydinvoima +, Ilmastonmuutos +, Evoluutio +, Maahanmuuttopolitiikkakritiikki +") ja hänen yrityksensä sotkea aloitukseni johonkin "maailmankuvaan" sekä into jakaa pisteet siitä kuka väittelee muka paremmin, niin voin siltä osin rauhoitella: en ole vihreä ja minustakin ydinvoima on tässä vaiheessa helt ok, kun parempaa ei vielä ole. Helpottiko hieman?

Susanna Kinnunen

"En ole vihreä ja minustakin ydinvoima on tässä vaiheessa helt ok, kun parempaa ei vielä ole. Helpottiko hieman?"

Ei kummemmin, mutta sinua ilmeisesti helpotti :)

Mut siis ihan oikeasti, kemikaaleja pelätään ja niiden pelko muodostaa monien ihmisten maailmankuvan oleellisen osan. Mehiläisten CCD-häviämisen syyksi ne eivät silti kelpaa.

Sitten on nämä, joiden mielestä Wifi tappaa mehiläisiä.

Harri Haanpää

Todista se ja vedä pullo round-up myrkkyä. Haluan nähdä miten voit sen jälkeen.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Hollantilainen laatulehti Trouw jatkoi 7.8.2013 sikäläistä keskustelua, joka lienee kiinnostava tämänkin viestiketjun lukijoille.

Mehiläiskuolemat eivät ole mysteeri, mutta sitä ei ole myöskään vielä ratkaistu.

- "Jos yksi tekijä olisi siihen syyllinen, niin sitä olisi löydetty jo ajat sitten".

- "Oikeastaan kyse on kolmesta päätekijästä: siitepöly, patogeenit ja pestisidit".

Tuoretta siitepölyä on nykyisin yksinkertaisesti liian vähän, koska kukkivia kukkia on entistä vähemmän. Patogeeneista Varroa ja Nosema ovat pahimmat ("jos Varroa torjutaan tehokkaasti niin suuri osa mehiläiskuolemista saattaisin pois päiväjärjestyksestä"). Pestisidit vaikuttavat vuorostaan niin mehiläisen terveyteen kuin sen käyttäytymiseen: mehiläisillä on entistä suurempia vaikeuksia päästä takaisin pesään, niille syntyy näköhäiriötä ja/tai jo sairaat mehiläiset tulevat torjunta-aineista entistä sairaammiksi.

Lukekaa itse google translatorin avulla. Puheenvuoroa käyttävät Hollannin parhaat mehiläistutkijat. Tämä julkaistiin siis sen jälkeen kun blogikäännökseni edellinen referointiartikkeli oli Hollannissakin aiheuttanut vilkasta keskustelua:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detai...

Tämä oli hyvä käytännön neuvo: "Akkerbouwers zouden moeten stoppen met het gebruik van onnodig en preventief gebruik van bestrijdingsmiddelen. Bermen moeten later gemaaid worden, pas als alles uitgebloeid is. Als je even wacht, hebben bijen een betere start." (= peltoviljelijöiden pitää luopua tarpeettomasta ja ennaltaehkäisevistä ruiskutuksista. Penkereet pitää niittää myöhemmin, vasta silloin kun ovat kukkineet loppuun. Jos hieman odotat, niin mehiläisille on tarjolla parempi startti).

Susanna Kinnunen

Mehiläiskuolema (varroa tai muu patogeeni) ja CCD ovat siis eri asioita siinä mielessä, että CCD ei esiintyne Hollannissa, mistä syystä puhutaan eri asioista.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Susanna, hoi. Sinulle tiedoksi: nuo hollantilaisasiantuntijat puhuivat nimenomaan maailmanlaajuisesta mehiläiskuolemista (CCD). Ja totesivat siihen: "Jos yksi tekijä olisi siihen syyllinen, niin sitä olisi löydetty jo ajat sitten". Tämä koskee siis myös Apocephalus borealis:ta...

Susanna Kinnunen Vastaus kommenttiin #49

Olematta asiantuntija en lähde väittämään, mutta tuntuu että kysymys on CCD:n määrittelyongelmasta. Semantiikkaa siis, ja ei ehkä tärkeää. Tärkeää olisi päästä noista patogeeneistä eroon (siis mehiläistarhauksen kannalta).

Luonnon pölyttäjien patogeeneihin ihminen tuskin kovin paljon vaikuttaa, paitsi tietysti siten että mehiläisten siirtäminen paikasta toiseen voi tuoda populaatioon uusia patogeenejä, joita vastaan yhdyskunnilla ei ole valmista vastustuskykyä. Nämä ovat sellaisia kertamokia, joita ei ihminen pysty perumaan.

Edit: Joo, näköjään olen väärässä, myös eurooppalaisia ongelmia on nimitetty CCD:ksi.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #50

Ja kertamoka ovat myös nuo pestisidit (kolmas päätekijä)..

Sauli Harju

Sanois nyt vaan suoraan että roundup on se pahin saastuttaja. Ennen ei ole ollut nuin pahaa ongelmaa mutta kun GMO ja roundup on yleistynyt niin nyt kuolee kaikki eläimet jotka on kosketuksissa tuon tavaran kanssa.

Käyttäjän Juutikka kuva
Jouni Juutikka

Olisiko aika valjastaa tiede ihmiskunnan kehityksen suunnannäyttäjäksi markkinatalouden sijaan?

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Minä taas odotan innolla, että ihmiset tappavat itsensä omaan tyhmyyteensä ja tietämättömyyteensä.

Jos mehiläiset kuolevat, on ihmisellä elinaikaa vain 3 vuotta - sanoi Einstein.

Jos hait kuolevat meristä, on ihmisellä aikaa vain 20 vuotta.

Jos ilmasto lämpenee ja jäätiköt sulavat, maailman meret nousevat 100 metriä, niin Tampereen pyynikin näkötornista saisi sen jälkeen hyvän majakan.

Käyttäjän Juutikka kuva
Jouni Juutikka

Ihminen on niin sitkee kaveri että en usko tähän tyhmyyteen ja tietämättömyyteen kuolemiseen. Suuri osa saattaa jossain vaiheessa lähteä tämän seurauksena, mutta sehän on vain luonnontasapainottamista. Survival tyypit nauravat partaansa ja hörppivät pussikeittoa bunkkerissaan =)

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Ongelma on siine, että eivät bunkkerityypitkään selviä, jos maapallosta tulee asuinkelvoton paikka.

Kuinka bunkkerityypit estävät itseään kuolemasta hapenpuutteeseen jos ilma saastuu yli kestämiskyvyn? Mistä nämä ihmiset taikovat itselleen ruoan, kun eläinten joukkosukupuutto alkaa.

Seuraavassa sukupuutto aallossa, jonka ihminen saa (todennäköisesti) itse aikaan maapallolta kuolee 90 % sen kaikista eliöistä, minusta tuntuu, ettei ihminen kuuluu siihen 10 % joka selviää.

Käyttäjän Juutikka kuva
Jouni Juutikka Vastaus kommenttiin #58

Toki jos nyt noin pahaks menee niin ei oo paljoo jakoo kenelläkään. En usko että ongelmat menee noin pahaks. Kyllä ihminen muuttaa kurssia ja kokoajan tehdään hyviäkin asioita ja ihmiset heräilee todellisuuteen. Niistä ei vaan uutisoida.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #59

Joo, Jounin kanssa samaa mieltä.
Jos ihminen siirtyy enemmän kasviksiin, vähemmän lihaa, niin peltoviljyalaa riittää aikamoiselle populaatiolle. Kunhan ihminen ei tee mitään peruuttamatonta.

Käyttäjän hannuhyvonen kuva
Hannu Hyvönen

Joskun kuulin väitteen että pesien nopea tyhjentyminen olisi johtunut siitä että jotkut aineet vaikuttavat mehilaisten hermostoon jäiriten niiden muistia. Eli ne eivät osaa suunnistaa takaisin pesään.

Mauri Kukkonen

Vesi laajenee jäätyessään, minkä seurauksena jäätiköiden sulaminen laskisi meren pintaa.ja mitä mehiläisiin tulee, niin tässä meidän globaalissa tutkimuskeskuksessa on ihan liikaa muuttujia,jotta voisi sanoa joukkokuolemien olevan yhden syyn seurausta. Oireena voi ilmetä jonkun loisen lisääntyminen, mikä tappaisi pesiä, mutta sen väittäminen alkuperäiseksi ja ainoaksi syyksi on kyllä sokeutta.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

"Huolestuttavaa on, että monet villikukat ja -marjat olivat myös torjunta-ainepitoisia vaikka niitä ei ole koskaan ruiskutettu."

Blogissa referoitu julkaisu on jo vuodelta 2013, onko aiheesta uudempaa tietoa?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Itse blogikin on vuodelta 2013.

Mikäli löydät uudempaa tietoa niin laitapa se tännekin.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Panin kyllä merkille blogin päivämäärän ja sen vuoksi kysyinkin, olisiko aiheesta tullut uudempia julkaisuja? Aihe on sen verran merkittävä, että olisi ihme, jos sitä ei tutkittaisi parhaillaan joka puolella maailmaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vähän aika sitten julkaistiin kaksi hyvin laajaa eurooppalaista tutkimusta torjunta-aineiden vaikutuksista mehiläisiin ja kimalaisiin. En huomannut suomalaisissa medioissa mitään mainintaa näistä entistä kattavimmista tutkimuksista. Julkaisin linkit omilla fb-sivulla ja meinasin referoida tänne, mutta totesin aiheen olevan oman asiantuntemukseni ulkopuolella. Tientenkin olisin jonkun maininnan voinut laittaa, kun asia on elintärkeä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

https://actions.sumofus.org/a/european-neonics-ban...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...
Englanninkielisessa tiedejulkaisussa oli perusteellisempi referaatti näistä tutkimuksista, mutta sitä linkkiä en löytänyt. Pitäis sisältyä Sveriges radion artikkeliin.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nii no minä yritän syödä sillai, että ruuassa ei oisi torjuntaa. Tanskalaisen kertomuksen mukaan torjuntaa jää ruokiin. Tv ohjelma kait menossa , joku sarja on

No käsittääkseni huonoja juttuja on makeustusaineet, lisäaineet ja säilöntäaineet ja emulsiot ja sakeuttaminen jne.

Nyt on Snellman tehnyt kyllä grillimakkaran jossa ei ole mitään lisäaineita eikä säilöntää kuten nitraattia tai oliko se nitriitti. no punajuuressa on kyllä luonnostaan samaa ainetta ja lehtisalaatti. Kaupassa on tuo Snellmanin makkara melkein 400g ja hinta oli Kajaanin Prismassa jotain n 2 . 80 e ja se on savustettu grillimakkara ja oli hyvää. Sitten maitotutkimukset osoittaa että maito voi aiheuttaa tulehduksia tietyllä tavalla mutta piimä ei ja siksi juonkin gefilus piimää ja asiodofilustain , ja jogurttiakin pikkusen mutta taas jogortissa on asetaldehydia ja se oisi sitten syövän raaka-aine kun se asetaldehydi tulee siitä kun se jogurtti tehään kahdella bakteerilla ja siinä sitten näiden bakteerien aineenvaihdunta aiheutaa sen asetaldehtydin ja rahkassa taas on vähän asetaldehyvia mutta ei viilissä ja piimissä, juusto on sen sijaan hyvää ja voikin ja lääkäri Tolonen ehdotti voita ja oliiviöljyy,, Matti Tolonen, kotisivut on jne.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Sitten jos vaikka kasvattaa porkkanaa sillai että ei mitään torjuntaa niin sen voisi tehä sillai, että tekee vaikka kolmerivia ja jokaiseen pistää eri porkkanalajiketta, niin silloin sieniloisijoiden on vaikea kulkea tommosessa kasvimaastossa kuten kiinalaiset ovat tehneet kirjan Ilkka Hanski Viestejä Saarilta mukaan. Eli syynä maatalouden tuholaisiin ja tauteihin on se kait, että pellossa on niin vähän lajeja. Jos oisi paljon lajeja, niin ne sitten kontrolloivat tuholaisia ja tauteja ja sama on kasvihuoneissa. Kasvihuoneissa taas jos sinne pistää hiilidioksidia niin ei kannattaisi ylittää rajaa 800--1000ppm koska tuon yli jos menee , se ei enää auta kasvua eli rajansa on kullakin

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset