Elämä jatkuu

Junamatkalla Tallinna-Haapsalu (1972)

Oli vuosi 1972 ja ystäväni Kalle, tiukka ASS-lainen siihen aikaan, kutsui mukaan Tallinna-Tarttomatkaan, kun oli sopivasti tullut peruutuspaikka. Jo laivamatkan aikana (Estonia Shipping Company:n m/s "Tallinn") selvisi, että olin hieman väärässä seurassa ("revari" tai ehkä jopa "maolainen", kun olin kiinnostunut mm. Kiinasta). Juuri Hollannista tulleena en ymmärtänyt mitään Suomen stallarien kuvioista....heh, heh. Näin jälkikäteen, eivät ymmärtäneet itsekään. Nalle Wahlroos hyppäsi kyydistä pois juuri siihen aikaan.

Ohjelmaan kuului yliopiston opiskelijoiden tapaaminen Tartossa. Tuo oli sellainen tilaisuus, jota olisi pitänyt kuvata vaikkapa älypuhelimella ja ladata youtubeen... Kerrassaan kiintoisa kohtaaminen: muistan loppuikääni miten virolaiset opiskelijat (pukeutuneina adidas-paitoihin ja wrangler-farkkuihin) menivät lähes sanattomiksi kun suomalaiset opiskelijat kehuivat heidän olojaan ja haukkuivat suomalaista opiskelijatodellisuutta. Paluumatkaan kuului vielä pari, ohjattua päivää Tallinnassa ja jo bussissa päätin, että taidanpa mennä omille teilleni. Jätin porukan opiskelemaan marxilaista-lenininläistä opintopiiriä ja läksin ensiksi uimaan paikalliseen uimahalliin. Reaalielämä kun kiinnosti yli kaiken, niin silloin kuin nytkin.

Seuraavana päivänä suuntauduin Tallinnan rautatieasemalle ja ajettelin tutustua Viron maaseutuun. Onneksi löisin aseman laiturilta kätevän lippuautomaatin, josta pystyi ostamaan junalippuja eri "zooneihein". Haapsalu kiinnosti ja laskin montako zoonia (vyöhykettä) siihen tarvittiin. Ostin sen jälkeen "Rahva hääl"-sanomalehden (sopivaksi rekvisiitaksi, jotta näyttäisin virolaiselta) ja kun kondari tuli junaosastoon luovutin ns. muina miehinä lippuni. Tutustuin koko päivän Haapsalun kaupunkiin ja satamaan. Söin bortsia ja iltapäivän päätteeksi suuntauduin takaisin Talllinaan.

Seuraavana aamuna kerroin hotelli Virun aamiaisella Inturistin virolaisoppaallemme, että "Terveisiä Haapsalusta"! Reaktio oli raju ja jälkikäteen täysin ymmärrettävä: "Jumankautta! Kävitkö todella Haapsalussa?" (senaikaisissa viisumeissa luki vaan ne paikat, jonne oli lupa mennä: Tallinna, Tartto). Mies olisi voinut menettää työpaikkansa ja minä olisin päässyt KGB:n kurssille..

Tämä tosijuttu tuli ajankohtaiseksi kun täällä Suomussalmella kävi isompi ryhmä Leader-virolaisia, jonka joukossa muutama asukas Haapsalusta. Kun kerroin kahvipöydällä kokemukseni he totesivat: "Sinähän sait sentään matkustaa junalla Tallinasta Haapsaluun. NL:n romahduksen jälkeen joku trokari möi kiskot Kuusakoskille ja nyt meillä ei ole mitään"....

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Taisin aikoinaan olla astetta uskaliaampi, kun käväisin vuonna 1978 Leningradissa mukanani lännestä tuomiani ratikkareittikarttoja, joiden mukaan sitten reissasin pitkin kaupunkia.

Haapsalussa kaipailevat junia takaisin.
http://eestielu.delfi.ee/eesti/laanemaa/haapsalu/e...

Terv. KK

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kalevi, vaikeata sanoa kuka meistä oli uskaliaampi. Näin jälkikäteen varsinaiset riskit minullekin selvisivät: siihen aikaan olin vielä Hollannin kansalainen (Nato..) ja Haapsalu NL:n sotilastukikohta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ja ratkaisemattahan kisa jää, koska molemmat tässä ollaan.

Terv. KK

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #3

Näin jälkikäteen arvoituna: taisin, nuoruuden itsevarmuudella ja Naton kansalainen, sittenkin pelata hieman kovemmilla panoksilla. Leirituomio siitä olisi tullut.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #4

Alaikäisyys olisi taas saattanut auttaa meikäläistä mutta kuten todettu, avoimeksi jää.

Terv. KK

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #5

Itse olin jo täysi-ikäinen (21 v), joskaan ei kaikilta osin täyspäinen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #6

Oheisessa brittiopuksessa (joka on kirjahyllyssäni) kerrotaan, kuinka eräs engelsmanni joutui poliisin tekemisiin rautateitä valokuvatessaan Norjassa vuonna 1983. Filmi vietiin ja myöhemmin kyllä palautettiin, mutta vasta parin poliisikamarilla käynnin jälkeen. Rautatieharrastajat olivat vielä sen verran harvinainen ilmiö tuolla vuonojen maassa, että poliisit keksivät vähän hurjempia teorioita kuvaamisen motiiveista.
http://www.amazon.com/Railway-World-Annual-1985/dp...

Terv. KK

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Minun riskini ei johtunut niinkään rautateistä vaan siitä tosiasta, että Haapsalu oli siihen aikaan NL:n sotilastukohta...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Tuplaurheilua" siis, koska rautateitä pidettiin strategisena kohteena.

Terv. KK

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vielä vuonna 1982 oli aika hankalaa päästä Tarttoonkin, mutta yliopistovierailua oli vaikea estää. Adidakset ja Wranglerit eivät ihmetyttäneet, mutta emme oikein ymmärtäneet, miksi isännät laivarannassa lähtiessämme painoivat kunkin kämmenpohjaan tammenterhon...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Tallinnassa oli vuonna 1974 perustettu kirjakerho tõru (tammenterho). Harmittoman nimen suojissa kansallismieliset virolaiset vaihtoivat vapaasti ajatuksiaan."

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/2...

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Sanakirja:

Siihen aikaan pahin haukkumasana oli revari = revisionisti (katsoo asiat uudelta eli väärältä kantilta).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset