Elämä jatkuu

Homo sovieticus vs. homo sapiens?

  • Homo sovieticus vs. homo sapiens?

Minulla on Venäjällä eräs oppinut ystävä, jolla on erinomainen vodkansiettokyky mutta ennen kaikkea veitsenterävä äly. Tämä Nikolai sanoi minulle kerran "kuule, ilmari, bratko moi, kuluu vielä kotvan aikaa ennen kuin homo sovieticus muuttuu taas homo sapiens:iksi".

Nikolain sanat muistuivat mieleen kun näin, että tämän vuoden Voiton Päivän ja Lokakuun vallankumouksen juhlissa ainakin kommunistit saivat taas kantaa Stalinin kuvat Punaisella Torilla.... Kuvitelkaa vastaavaa marssia Saksassa, jossa NSDAP-puolueen vanhat ukot saavat kantaa Adolfin kuvia (etenkin koska tietävät, että hallitus taas kannustaa moiseen). Pitää silti muistaa, ettei kyse ollut sentään koko Venäjän kansasta vaan pelkästään kommunisteista. Mutta...se on taas sallittu. Putin piti vuonna 2007 tiukan puheen Venäjän median edustajille, jossa hän "toivoi", että tästä eteenpäin annettaisiin positiivisempi kuva Stalinista. Seuraukset näkyvät.
Muutama päivää sitten Venäjän duuma ilmoitti jo harkitsevansa uutta lakea, joka kieltää arvostelemasta NL:n Suuren Isänmaallisen Sodan saavutuksia (maksimirangaistus 3 vuotta, niin ulkomaanpelleille kuin Venäjän kansalaisille). Onko Georg Orwell tullut takaisin?

NL:n voitto Saksasta oli suurenmoinen, mutta siinä imussa unohdetaan, että kyseisen sodan alkuvaiheessa 2 rosvoa olivat jakaamassa Eurooppaa vuosina 1939-41. Nuo Stalinin kuvan kantaajat unohtavat senkin tosiasian, että kyse on ihmishistorian yhdestä pahimmista rikollisista (arviot Stalinin tappaamista NL:n kansalaisista vuosina 1930-1940 vaihtelevat 9-14 miljoonan välillä ja vasta sen jälkeen alkoi tuo sota..). Venäjän uusissa historiankirjoissa opetetaan, että Stalin oli "effektiivinen manageri", joka joutui toimimaan näin kovin ottein koska esimerkiksi Iso-Britannian teollistamisella oli peräti 300 vuoden etumatkaa...

Tykkään hirveästi venäläisyydestä ja venäläisistä. Fiksuja on ylen paljon: Solzhenitsyn, Saharov, Ligatshov, Novodvorskaja, Ljubimov, Afanasjev, Astafjev, Mendelstam, Voinovitsh sekä kaikki nuo minun kaverini monien, monien vuosien ajalta jne, jne

Siksi harmittaakin, että he joutuvat taas kerran lampaan asemaan...Eräs korkea Venäjän valtionarkiston edustaja totesi äsken (lähde: Michel Krielaars): "Venäläiset eivät valitettavasti ole vieläkään kypsiä kohtaamaan stalinismin rikoksia".

Arvostetun Memorial-säätiön (jonka kaikki arkistot takavarikoitiin ja vissi jo tuhottiin..) johtaja Arseni Roginski lisäsi siihen tänä keväänä: "Natsit murhasivat enimmäkseen ulkomaalaisia, mutta neuvostoliittolaiset tappoivat toisensa ja se on jotain, mikä ei millään mene meidän tajuntaamme".

Harmi. Hieno maa, mahtavat ihmiset ja edelleen tilanne näin surkea....vuonna 2009. Ja yhä huononee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Gagarin (nimimerkki)

Älä välitä! Viimeisiä kuolinkouristuksiaan se maa tuskailee. Totuuskomissio tulee kerran sinnekin!

Dr. Scmidt (nimimerkki)

Epäilen, että Venäjästä tulee Kiinan vaslli, eikä silloin ole totuuskomissiolle mitään tarvetta. Kiinalaisille Mao on nykyään Kiinan itsenäisyyden ja suuruuden palauttaja, uhreista viis.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Nürnbergin sijasta Stalinin myytin uudelleen rakentelu...

Olisi vain ruvettu rakentamaan uutta Venäjää (sehän on aivan ok), mutta miksi piti nostaa tuo gruusialaisoseettirikollinen taas jalustalle?

Leirit:
Solovetsk
Kolyma
Magadan
Vorkuta
Tsjeljabinsk
Naryan-Mar
Belomorkanal
jne..

Juhani Putkinen

"Arvostetun Memorial-säätiön (jonka kaikki arkistot takavarikoitiin ja vissi jo tuhottiin..)"

Venäjän FSB on useaan otteeseen takavarikoinut kaikki ihmisoikeusjärjestö Memorialin tietokoneet, jotta Memorial ei pääsisi totuudella sotkemaan Venäjän virallisia valheita.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ilmeisesti tähän asti kattavimpia kirjoja stalinismin ajasta on "The Whisperers" (Kuiskaajat), kirjoittaja Orlando Figes:

http://www.hs.fi/juttusarja/maailmankirjat/artikke...

Vain venäläinen suurmies/kirjailija Solzhenitsynin on pystynyt samaan. Hyvä, että tuo tieto on sentään tallessa (kunnianosoituksena kaikille stalinismin uhreille).

Dr. Scmidt (nimimerkki)

Luin kirjan juuri. Todellista ruohonjuuritason historiaa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset