Elämä jatkuu

Tarjottimella leivos omasta taikinasta...

  • "G.I.Joe" - Action Force! World Police
    "G.I.Joe" - Action Force! World Police

Ironia lienee osuvin sana, joka tulee mieleen silloin kun tylysti tarkastellaan nykytapahtumat Ukrainassa ja aiemmat Georgiassa. Tätä toimintamallia olemme nähneet ennenkin, emmekö? Vaikuttaa siltä, että Venäjän johto on hyvin oppinut läksynsä, kun toiset oikein kädestä pitäen näyttivät mallia.

Varmasti on edelleen jokaisen muistissa, miten 1990-luvulla myös kotimainen lehdistömme rupesi puhumaan "maailman ainoasta supervallasta". Kyseinen mantra nousi washingtonilaisten päihin virtsan tavoin ja saavutti kulminointipisteeseen George W.Bushin aikana. Yhdessä uskollisen Tony Blairin kanssa toteutettiin uutta toimintapolitiikkaa, jossa kansainväliset oikeudet ja sopimukset alkoivat olla enää sivuseikkaa. Myös totuus sai välillä rankkaa kyytiä.

Pitkään kiinnitettiin itänaapurissamme tähän katkeraa huomiota. NL:n viimeinen johtohahmo ja Novaja Gazetan pääomistaja Mihail Gorbatshov puhui tästä vuonna 2009 selkokielellä: "NL:n kaatumisen jälkeen USA:n pää meni sekaisin". Venäjä kaipasi hänen mukaansa ainoastaan kunnioitusta nöyrytyksen jälkeen (vertaus 1920- ja 1930-luvun Saksaan tulee turhan usein mieleen, niin nytkin). Gorbatshov totesi myös, että "viimeistään Jeltsinin aikana kaikille venäläisille selvisi, että puolikuollut Venäjä sopisi lännelle enemmän kuin hyvin". Duuman ulkomaanosaston puheenjohtaja Mihail Margelov vertasi samassa yhteydessä Venäjän ja entisten neuvostotasavaltojen erimielisyydet avioeron jälkeiseen tilaan: "olemme vielä siinä vaiheessa, että rikotaan astioita sekä huonekaluja", niin tuoreesta traumasta ja psykoosista on kysymys. Venäjän nykyistä ulkopolitiikkaa voi ehkä parhaiten ymmärtää Mihail Margelovin seuraavan lauseen kautta: "Venäjä on ollut imperium lähes koko historiansa ajan; me emme yksinkertaisesti tiedä miten toimia tavallisena kansallisvaltiona".

Tässä nyt ollaan. Oppi on mennyt perille ja Yhdysvalloille tarjotaan parhaillaan leivos ihka omasta taikinasta... EU on vuorostaan ihmeissään eikä ymmärrä vieläkään että on aivan liian pitkään katsonut Venäjää ylhäältä alas. Näyttikö entinen (katkeroitunut) oppilas Putin oppimestareilleen kaapin paikan?  Siltä se kyllä kovasti vaikuttaa. Toivottavasti Venäjäkin pääsee oman traumansa yli ja aloittaa tästä eteenpäin uudelta pohjalta, täynnä itseluottamusta mutta ilman liian pitkään kertynyttä katkeruutta. Uusi globaalimaailma tarvitsee yhteistyötä eikä sooloilua saatikka maailmanpoliisia tai -miliisia.

Lisätietoa: Miksi venäläiset käyttäytyvät kuten käyttäytyvät?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu
Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Ei tullut varsinaista nostoa, vaan blogin ajastuksen kanssa oli ongelmia. Luulin, ettei klo 16:45-ajastus mennyt läpi ja peruutin sen. Julkaisin jutun suoraan klo 15:45, ilman ajastusta. Jostain ihmeen syystä ajastus jäi sittenkin päällä..Poistin aiemman version ja samalla meni pari suositusta ja facebookin tykkäys, sorry.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hups! Ymmärsinköhän minä väärin tuo Arin nostoviittauksen. No, sattuuhan sitä.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #8

Nou hätää; möhläys minun taholtani.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #9

Samoin, nou hätää. Ari on vain siinä mielessä mainio veijari, että hänellä on usein lakoninen ja monitulkintainen ilmaus. Sen taidon omaavat ovat tämän blogistanin helmiä. Mihin joukkoon kuulut sinäkin, koska et yleensä suostu katsomaan asioita vain yhdeltä, viralliselta suunnalta. Usein asiat sekä ovat että eivät ole sitä, miltä ne näyttävät.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Miksi venäjä tunkee joka paikkaan aseet edellä ?
Eikö viehätysvoimaa muuta kautta löydy ?
Venäjä on aina ollut pienten kansojen alistaja ja niin on edelleen,,vaikka voissa paistaisi !

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Miksi venäjä tunkee joka paikkaan aseet edellä ?
Eikö viehätysvoimaa muuta kautta löydy ?
Venäjä on aina ollut pienten kansojen alistaja ja niin on edelleen,,vaikka voissa paistaisi !"

Kommentti on hyvä, mutta viimeisen 40-50 vuoden ajalta katsottuna siulla on väärä valtio. Kun Venäjän paikalle laittaa USA:n, niin löytyy totuuskin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Venäjällä olisi kaikki edellytykset nousta kehittymällä ja demokratisoitumalla eikä näyttämällä imperialistisia lihaksia. Putinin pitäisi jo väistyä vallasta.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kyllä, näin on. Putinin Yhtenäinen Venäjä-puolue olikin tähän asti "партия жуликов и воров", mutta tästä eteenpäin "партия жуликов. воров и империалистов"....

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Tuosta imperium-traumasta/-unelmasta vielä: huomasitteko, että talviolympialaisten avajaisjuhlissa tuon "lentävän tytön" aapisessa kohdassa И tuli И=Империя...? Aika lailla kuvaavaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinulla on mitä ilmeisimmin tuntumaa sekä perusvenäläiseen kansanluonteeseen että ymmärrystä lukea venäläistä virallista tiedotusta.

Minusta varteenotettava asia on myös, että Ukrainan (tai Georgian) merkitys Yhdysvalloille on lähinnä pitää kiviä Venäjän kengissä. Lähi-Idän iso kala heidän kannaltaan on Persian lahti ja Iran. Mikään ei palvelisi heitä siinä paremmin kuin heikentää Venäjää Mustalla merellä ja Kaukasuksella.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Juttelin tänään meidän venäläissyntyisen projektikoordinaattorin kanssa Ukrainan tilanteesta ja nimenomaan Venäjän toiminnasta. Hänen käsityksensä on, että kyseessä on Venäjän puolelta suurimittainen ja harkittu lännen reaktioita ja toimintaa testaava kylmäpäinen "harjoitus".

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Yhteenvetona voidaan kuitenkin todeta, että naapurimaiden kunnioitusta voitaisiin saavuttaa ja säilyttää niin paljon helpommalla ja fiksummalla....Äly, älä jätä; ethän Moskovassakaan?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Blogin otsikko on muuten vanha sanonta hollannin/flaamin kielellä: "Een koekje van eigen deeg". Nythän tuo sanonta ilmestyi siis myös suomen kieleen: annetaan jollekulle "lahjaksi" leivos omasta taikinasta eli "annetaan samalla mitalla takaisin".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä sanonta, mutta ei mennyt selvittämättä kaikille perille.

Eli tee makkara mieleiseksi.

Ehkä parempi käännös olisi, "tässä leivos omasta taikinastasi", lahjaksi sana tekee sanonnan epämääräiseksi ja viittaa lahjontaan. Suomessa ei lahjoiteta vaan tarjotaan, annetaan tai nakataan käteen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuo on ihan pätevä ajatus saada oma taikina jalostettuna takaisin. Sehän voisi sisältää sekä myönteisen että kielteisen näkökulman. Onko kuitenkin käytössä vain tuo negatiivinen lähtökohta?

Noita muita suomen kielen vastaavia mutta ei ihan sanontoja olisivat vielä ainakin:
'Maksaa potut pottuina'
'Niin metsä vastaa kuin huudetaan'

Mutta ihan täsmällistä ajatuksellista vastinetta ei taida olla.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Alkuperäinen sanonta käytetään negatiivisesti. Suomalainen vastine voisi ehkä olla "sitä soppaa syöt, minkä keititkin".

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Mitä itse blogin sisältöön tulee, niin tässä oivallinen kuvaus siitä. Kuten todettu, Putin on ollut hyvä oppilas:

http://2.bp.blogspot.com/-mD6O6MDwjhI/UxixXHB7RtI/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset