Elämä jatkuu

VVP:n Itä-Saksan vuodet

  • Putinien asunto Dresdenissa 1985-1990
    Putinien asunto Dresdenissa 1985-1990
  • Angelikastrasse 4, KGB:n toimisto (nyt "Rudolf Steiner Haus")
    Angelikastrasse 4, KGB:n toimisto (nyt "Rudolf Steiner Haus")
  • Vladimir Putin 1980-luvulla
    Vladimir Putin 1980-luvulla

Vladimir Putin kiinnostaa; nyt varmaankin enemmän kuin aiemmin. Saksalainen kirjailija Marcel Beyer on yrittänyt ottaa selvää minkälaiset jäljet Putin aikoinaan jätti Dresdeniin. Kun neuvostokansalainen Vladimir Putin saapui sinne vuonna 1985 ja ryhtyi asumaan osoitteessa Marchlewski Strasse 101 (nyt Radeberger Strasse 101), hän oli 32-vuotias. Juuri ennen Saksaan muuttoa Maria-tytär oli syntynyt Pietarissa. Vuonna 1986 vaimo Ljudmila Sjkrebneva, saksan kielen opettaja, synnytti Dresdenissa vielä toisen tyttären, Jekaterinan. Putinin perhe asui oheisen kuvan kerrostalossa, oikean reunan kolmannessa kerroksessa. He saapuivat siis maahan, joka jatkui olemassaoloaan vielä viisi vuotta. Itä-Saksa ei ollut paha paikka neuvostoagentille, mutta ei sittenkään niin arvostettua kuin Länsi-Saksa, jossa toimivat raskaan sarjan agentit. 

Beyer kirjoittaa, että Putin oli Dresdenissa aika hiljainen ja näkymätön, niin kuin tuossa tehtävässä kuuluu ollakin; siksi hänestä liikkuu siellä vain vähän kertomuksia. Se tiedetään, että Putin oli paikallisen kalastuskerhon jäsen ja sen aikaiset jäsenet kertovat, että mies oli aika pedantti ja piti tiukasti kiinni omista mielipiteistään. Esimerkiksi hän yritti opettaa muita miten mato parhaiten kiinnitetään koukkuun ja missä kulmassa ongen pitää oikeasti olla. 

Vuonna 2000 ilmestyi Venäjän kirjamarkkinoille "Keskusteluja suoraan asianomaisen kanssa"-niminen kirja, joka mainostettiin autobiografiana mutta joka todellisuudessa perustuu Kommersant-lehden kolmen toimittajan haastetteluun Putinin kanssa, juuri ennen hänen valintaansa presidentiksi samana vuonna ("Разговоры от первого лица"/Год выпуска: 2000/Автор: Н.Геворкян, Н.Тимакова, А.Колесников). Siinä Putin kertoi, että Dresdenin aikana he mieluiten menivät viikonloppuisin yhdessä Radebergiin, joka oli kuuluisa hyvästä oluesta. Mieleisin annos oli 3-litran tuoppi, josta seurasi, että laihahko mies alkoi lihomaan, kuten hän itse kertoi. Samassa kirjassa Putin mainitsee, että hänen kantakapakkansa oli herberg "Am Thor", joka sijaitsi Platz der Einheit:illa (nyt Albertplatz) ja joka edelleen on toiminnassa.

Putinit asuivat noin viiden minuutin kävelymatkan päässä Angelikastrasse:nilta, missä numerolla 4 seisoo edelleen sama huvila, jossa KGB-toimisto sijaitsi (talo on nyt antroposofinen keskus..). Ei ole täyttää selvyyttä siitä, mitkä tehtävät Putinilla oli siihen aikaan, johtuen tietysti tehtävien luonteesta. Mutta jotain on kuitenkin tiedossa: virallisesti ja myös autobiografian mukaan hän toimi NL:n kulttuurikeskuksen johtajana. Todellisuudesa hän kuului kuitenkin KGB:n viidenteen osastoon, jonka päätehtävänä oli ideologinen taistelu toisinajattelua vastaan. Kohderyhmina olivat erityisesti DDR:ssa asuvat venäläiset opiskelijat ja muut neuvostokanslaiset, ei niinkään itäsaksalaisia. Se tiedetään, että Putin joutui näinä vuosina kaksoisagentin uhriksi, joka laskettiin vakavaksi miinukseksi hänen kannaltaan. Kyse oli DDR-agentti Klaus Zuchold:ista (syntynyt 1956), jonka kanssa Putin mielellään kävi urheilemassa ja oluella. Vuonna 1989, kun DDR lopullisesti romahti, paljastui, että Zuchold oli pitkään toiminut Länsi-Saksan tiedostelupalvelu Bundesnachrichtendienst eli BND:n kaksoisagenttina. Tämä käy ilmi venäläisen Stanislav Belkovskin kirjasta Wladimir, die ganze Wahrheit über Putin.  Belkovski väittää myös, että juuri NL:n romahdus säästi Putinia ikäviltä jälkiseuraamuksilta.

Pahin kokemus Putinille oli ilmeisesti 5.12.1989, jolloin hän joutui kasvotusten suuren mielenosoitusryhmän kanssa, jonka jäsenet yrittivät vallata niin Stasin paikallistoimiston Bautzner Strasse:nilla kuin KGB:n toimiston Angelikastrasse:nilla. Saksan kielellä Putin yritti rauhoitella vihaista joukkoa ja toimistoväki oli lähes paniikissa. Soitot Moskovaan ja paikalliseen neuvostokasarmiin eivät enää auttaneet. Putin kertoi autobiografiassaan: "silloin selvisi että maani oli kuolemansairas; oli aivan kuin koko maata ei ollut enää olemassa!". Tämä kokemus vaikuttaa varmasti edelleen miehen ajatusmaailmaan ja on ehkä yksi syy siihen mikseivät mielenosoitukset edelleenkään maistu.

Nöyrän paluun jälkeen (josta vaimo Ljudmila kuulemma oli ollut pahoillaan; hän oli viihtynyt Dresdenissa varsin hyvin), Putin joutui aloittamaan aivan alusta. Hän sai vaatimattoman viran Pietarin Yliopiston prorehtorin avustajana, mutta siitä se urakehitys sitten alkoi....

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

K.H.P.V.:n jäsen kun olen, niin oheistan valokuvan Vladimir Vladimirovitshin Dresden-ajan kantakrouvista:

http://assets2.restaurant-kritik.de/system/photos/...

K.H.P.V.:
http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/1...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Putinin pubi ei kovin kummoiselta näytä. Muistuttaa suomalaista keskiolutbaaria.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Siis onhan Putinin persoona mielenkiintoinen varsinkin sen vuoksi, että hän osaa esittää roolinsa ihan liki tavallisena "myötämielisenä tai suosiollisena" venäläisenä viranomaisena.

Putinin hyväksi voidaan myös lukea hänen ei-byrokraattinen ote asioihin mitä esittää. Että hän on hyvinkin, ennemmin toiminnan mies kuin "virastomies".

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Ehkä tämä Krimin haltuunotto kuuluu mainitsemaasi "ei-byrokraattisiin otteisiin"? Itse veikkaan, että siinä oli sittenkin mukana enemmän tunnetta kuin harkintaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ilmari, mielenkiintoista.

Onkohan DaaDaaArran ajoilta tutkittu ja jäljitetty VVP:n mahdolliset "tassunjäljet" mm. seuraavista Dresdenin kerhoista, seuroista ja suljetuista piireistä:
- Judopiirit,
- Jääkiekkopiirit,
- Jalkapallopiirit,
- Metsästyspiirit.
Kalastuksesta matoineen kerroitkin.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

En tiedä muuta kuin mitä kirjoitin (ja siinä oli jo melko paljon uutta suomeksi). Pitäisi ostaa Marcel Beyerin kirja "Putins Briefkasten. Acht Recherchen" (2012). Nythän luin vain referaatin siitä, mutta hyvä niinkin koska aiemmin en ole nähnyt mitään vastaavaa suomen mediassa. Tuo Stanislav Belkovskin kirja "Wladimir, die ganze Wahrheit über Putin" (2013) on vähintään yhtä kiinnostava.

Um diese Fragen geht es auch im 2012 erschienen Erzählband «Putins Briefkasten. Acht Recherchen». Marcel Beyer, der Westdeutsche, zog vor knapp 20 Jahren nach Dresden und machte damit eine Wanderbewegung in die andere Richtung. In Dresden ging er dem «Anderen» nach, den russischen Spuren. Und solcherlei finden sich in Dresden viele. Dostojewskij weilte dort, ein Staatspräsident in spe lebte dort: Putin. Putin, der Geheimdienstmitarbeiter, Putin, das KGB-Mitglied.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Muuten, aiheeseen liittyen: tänään tuli ilmoitus, että Putinien avioero on virallinen (St.Petersburg Times/3.4.2014):

http://www.sptimes.ru/story/39526

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset