Elämä jatkuu

Naapurit - Соседи

  • Naapurit - Соседи

Naapuri-sana tuo mieleen monia asioita. Ennen kaikkea tulevat mieleen ihmiset, jotka asuvat viereisessä asunnossa tai talossa. On tapana sanoa, että naapureita ei valita. Niinpä on asuttava niiden kanssa, jotka kohtalo on meille osoittanut. On hyvä, jos vieressä asuu kunnon ihmisiä, joiden kanssa tulee hyvin toimeen ja heidän kanssaan on hauska tavata ja jutella. Vielä parempi on, jos naapureista on tullut ystäviä!

Naapureiden välillä syntyy kuitenkin myös riitoja, ja aika usein tyhjästä. Hyvät naapurit pyrkivät kuitenkin ratkaisemaan konfliktin ennen kuin se kasvaa vihamielisyydeksi. Riitaantuneet naapurit sopivat riitansa taikka muuttuvat asumaan erilleen, etteivät näkisi toisiaan.. Mutta mitä pitäisi tehdä naapurimaiden, joilla on yhteinen raja? Ne eivät voi erota ihmisten tavoin tai muuttaa asumaan muualle kotikonnuiltansa. Siksi: molemminpuolinen kunnioitus on paras turva.

Слово "Соседи" это очень емкое. В первую очередь на память приходит мысль о людях, живущих рядом с тобой в соседней квартире или в соседнем доме. Часто можно слышать, что соседей не выбирают, как судьба распорядилась, с теми и приходится жить. Хорошо, если рядом живут приятные, добрые люди, с которыми легко и просто общаться, приятно встретиться. Очень хорошо жить рядом с соседями, которые стали вашими друзьями!

Но, к сожалению, бывают между соседями большие и малые конфликты, возникающие зачастую по пустякам. Если соседи хорошие, они попытаются найти компромисс, быстро уладят свои недоразумения, не доведут возникшую ссору до настоящей вражды, способной сделать совместную жизнь невыносимой. На уровне поссорившихся соседей конфликт можно удалить мирным путем или просто разъехаться, чтобы не видеть друг друга..Но как странам-соседям, имеющим обшую границу? Они не могут разойтись, как отдельные люди, поменять местожителство, покунить родную землю. Поэтому: взаимное уважение является наилучшей гарантией.

 

 (tämän blogin teksti on vapaa muunnos Murmanskin alueen "Suomen Ystävät Naapurit"-järjestön Apatiitin osaston julkaisusta: Leri Kazakov, Соседи-Naapurit /Publ.Kola Science Centre RAS,2013 - 101 sivua) 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilmari, kirjoitit asiaa.

On mukavaa jos rajanaapuri on kaveri ja ystävä. Ystävyys on aina ihmisten välinen suhde. Mitä ajattelet sellaisesta teoreettisesta tapauksesta, missä hyvä ystäväsi ja naapurisi asuu vuokralla suuryhtiön omistamassa kiinteistössä. Suuryhtiöllä on aikeita laajentaa kiinteistöbisnistään myös sinun tontillesi, koska haluaisi rakentaa alueelle kerrostaloja. Suuryhtiö yrittää monin tavoin savustaa sinua pois talostasi, että voisi sitten saada tonttisi. Samainen suuryhtiö on jo kerran onnistunut viemään tontistasi pienen osan.

Tässähän ei auta mitään ystävyys naapurin kanssa kun hän ei voi vaikuttaa mitenkään v-mäisen suuryhtiön omistajiin. Miten voitaisiin luoda hyvät ystävyyssuhteen noihin v-mäisen yhtiön omistajiin? Mitä sinä tekisit?

Tämä kertomus on täysin teoreettinen ja eikä sillä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Sain kimmokkeen tähän blogiin Keijo Korhosen puhelinhaastattelusta Koti-Kajaani-lehdessä (9.4). Tämä kokenut diplomaatti lateli (taas kerran) suorat sanat. Jutun otsikko oli "Ei tässä mitään sotaa tule, mutta Suomi köyhtyy" ("meillä suomalaisilla ei ole omaa koiraa tässä tappelussa").

Korhonen puhuu kunnioituksesta, respektista: "respektiin kuuluu, että suurvallat vaativat - sitä sanomatta - oikeutta olla kiinnostuneita lähialueistaan - siis etupiirin tunnustamista. Ja asiaan kuuluu, että muut tunnustavat sen, hiljaisesti". Hän jatkoi samaan hengenvetoon: "Meillä ei ole selvittämättömiä asioita Moskovan kanssa. Mitään vaaraa Venäjästä ei meille ole, jos sellaista vaaraa ei itse ehdoin tahdoin luoda....".

Siitä on kyse: ikivanha Paasikiven, Kekkosen ja sotamies Honkajoen oppi ("Ja varjele näitä Suomen herroja, että he eivät toista kertaa iskisi päätään Karjalan mäntyyn"). Naapuruussuhteisiin kuitenkin kuuluu, että kunnioitus on molemminpuolinen ja siksi on toivottava, että Venäjän nykyjohto jossain vaiheessa tuomitsee Aleksandr Dugin:in puheita.

Korhosen loppukaneetti: "Joten nauttikaa vain siellä Kainuun rauhassa kevään tulosta. Ei tästä sotaa tule; Suomen kansa vain riskeeraa edullisen Venäjän kaupan ja köyhtyy entisestään näiden idiootti-lullukka-herrojensa kanssa"..

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Asian vierestä mutta kuitenkin. Siis yläpuolinen venäläinen naapurini ihmetteli sitä, että miksi suomalaisissa kerrostaloissa seinät ovat niin ohuet, että eri asuntojen välillä puheet kuuluvat helposti toisilleen.

Että pullon vodkaa juotuamme, venäläinen väitti, että em. ero johtuu siitä, että venäjällä seiniin piilotetuille mikrofoneille tulee jättää teknistä suojaa siksi, että eivät kaappaisi naapurien normaalista elämästä tapahtuvaa elämän ääntä, seinissä mahdollisesti piileviin vakoilumikrofoneihin.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Venäjä tarjoaa pääasiassa vaon keppiä, ei porkkanaa. Toisaalta, en kyllä keksi, mikä olisi se hyvä, mitä venäjä voisi meile (sitovasti/pysyvästi) tarjota; tähänkään mennessä ei Venäjö kenellekään ole mitään hyvää antanut.

Venäjä on "school yard bully", raukkis, joka käy heikoimpien kimppuun...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Keijo Korhonen näkyy taas antaneen hyviä neuvojaan Suomelle? Respectiä pitää olla, mutta kaiketi molemmin puolin. Oliko Korhosella ratkaisua siihen, että kuinka paljon ja millä tavoin Suomen on kunnioitettava ja toteltava naapuria. Kuuluuko siihen todella Aleksandr Duginin oppien noudattaminen? Duginilla on suomalaisia ihailijoita ja ystäviä sekä suora kanava Kremliin.

Onko Dugin Korhosen oppi-isä?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Erland ei ole nyt lukenut kommenttiani kunnolla, saatikka aloitusta. Siltä vahvasti vaikuttaa. Korhonen on kunnon, isänmaallinen mies ja Dugin tuskin mainitsemisen arvoinen (Korhonen ei puhunut sanallakaan hänestä).

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Taisin todella kirjoittaa vähän liian lennokkaasti ja vedellen turhia johtopäätöksiä.

Asiani kaiketi oli: "Respectiä pitää olla, mutta kaiketi molemmin puolin. Oliko Korhosella ratkaisua siihen, että kuinka paljon ja millä tavoin Suomen on kunnioitettava ja toteltava naapuria?"

Onko Suomella mahdollista sanoa, että nyt riitti? Nyt tultiin rajalle, jota ei voi ylittää. Paasikivihän sanoi tällaista, vaikka hänen mielestään Moskova ei ole mikään lakitupa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset