Elämä jatkuu

Pirun paha propaganda

Ulkopuolisena, mutta venäläisten satelliittikanavien sisäpiiriläisenä, en voi muuta kuin harmitella miten tyhmiä lampaita me sittenkin olemme. Me kaikki. Ja sen totean entisenä lammasfarmarina. Toiset luulevat (aivan oikeasti) taistelevansa fasisteja vastaan kun toiset (ihan aiheellisesti) vastustavat vanhan siirtomaavallan eli imperiumin paluuta isänmaansa alueelle...

Hohoijaa, katsokaa vaikka tätä miestä: kuristan vaikka paljain käsin. Hänhän ihan uskoo siihen! Tai odessalainen tuore kommentti, surullisten tapahtumien jälkeen: "meistä on tulossa eläimiä". Muutama viikko sitten meno Odessassa oli vielä näin leppeä, vaikka jo silloinkin oivallettiin tilanteen vakavuutta. Näin ukrainalaisveljestä tuli veli venäläisen vihollinen....täysin edesvastuuttoman propagandan seurauksena.

Venäjällä on omat traumansa, mutta varsinainen trauma on sekin, ettei Venäjä ymmärrä ollenkaan minkälaisia historiantraumoja on maan naapureilla....Peilistä olisi joskus apua eikä ainoastaan peruutuspeileistä (vrt Putinin kuuluisa Krim-puhe Pyhän Yrjön salissa).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Silleen se karisee teeskentely kun vaikeaksi käy. Eikä tarvitse edes kovin vaikeaksi käydä:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128833693500...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kaikkien. Kun ajat ovat vaikeat, ihmiset ovat sellaisia, kuin oikeasti ovat. Ja kuten sivistyneestä suomalaisesta esimerkistä voi päätellä, ei edes tarvitse olla kovin vaikeat ajat, kun suomalaisesta paljastuu runkkari. Kyllä, se sinun naapuri, joka moikkailee sinulle ja hymyilee, talloo sinut jalkoihinsa jos se sillä kokee itsensä pelastavansa.

Se on arvokas ja erityinen, silleen sille on mainosmiehet sanoneet. Sen etu on kaikkien etu. Silleen sille on konsultti kertonut.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #3

Teeskentely on käsitteenä vähän niinkuin omatunto. Toisia ei voi tuomita teeskentelijöiksi vaan ainoastaan sisältä päin voi antaa tuomion. Esim lapsi voi tuomita vanhenpansa teeskentelijäksi tai minä voisin tuomita oman naapurini mutta en sinun naapuriasi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #4

Teeskentelijä on ihminen, joka käyttäytyy eri lailla eri tilanteissa. Miltei jokaikinen minkäänlaisilla sosiaalisilla kyvyillä varustettu ihminen tekee niin.

Teeskentely on oletustila, ei tuomio. Sen ymmärtäminen on peruslähtökohta sille, että kun tilanne muuttuu, käytös muuttuu. Ja kaikki ne kerrokset, jotka vaikkapa meidän ympäristömme mahdollistaa, karisevat kun mahdollistaminen loppuu. Ja lopulta jää vain "ydin".

Myönnän kuitenkin, että korostan vain sitä negatiivista puolta. Toki siellä on ihmisiä, joita impulssit ajavat toiseen suuntaan. Auttamaan muita. Kantamaan muita. Mahdollisesti jopa satunnainen lähes aito altruisti (lähes aidon altruistin tunnistaa siitä, ettei hänen teoistaan juuri jää todisteita tai hän saattaa todisteissa näyttäytyä jopa pahantekijänä).

En pidä heitä kuitenkaan merkittävinä itse tilanteessa, he eivät edusta vaaraa tai heidän suhteensa ei tarvitse varautua. Sen sijaan on suorastaan onnenpotku tietää, mitä on odotettavissa sieltä negatiivisesta päästä. Jos joutuu ikinä kriisitilanteeseen, kaikki sitä ennen tehty selvitystyö on kultaakin kalliimpaa.

Esim. em. uutinen. Jos joku AIDOSTI kuolettava tauti ikinä rantautuu Suomeen ja siihen jaetaan rokotteita, tiedostan että ei ole tavatonta, että se jono muuttuu sekasorroksi ja nujakaksi. Ja että se sekasorto ja sen aiheuttajat voisivat yhtä hyvin yrittää tappaa minut ja ennenkaikkea lapseni. Ts. kun olen sisäistänyt sen asian, että siellä on ihmisiä, jotka yrittävät vahingoittaa meitä (välinpitämättömyys on täysin sama asia kuin tarkoituksellisuus), etsin moisia ihmisiä katseellani alusta alkaen ja toimin moisen ihmisen toiminnan kohteeksi joutuessani heti, enkä sitten kun tajuan tilanteen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #6

OK, samaa mieltä. Tiesitkö muuten että naisilla on hivenen laajempi näkökenttä kuin miehillä. Paremmin skannaavat uhkatekijöitä. Kuulemma japanilaisilla se on myös laajempi kuin eurooppalaisilla.
Joka tapauksessa vaikka aina olemme varuillamme niin se ei ollenkaan estä samalla sitä että punnitsemme omia tekojamme ja aikeita.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #7

Sitä kun on kasvanut tietynlaisessa ympäristössä ja tietynlaiseen maailmaan, ei paikoin muuta teekkään, kuin pohtii kuka on uhka ja kuka ei. Joku sanoo sitä traumatisoitumiseksi, mutta se traumatisoituminen on auttanut minua niin monet kerrat, että en voi pitää sitä haittana.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #8

Hyvä että näet varuillasi olon hyödyllisenä. Onhan se hyvä olla hereillä. Niinkuin on hyvä välillä vaikka kellua vedessä ja kokea turvaa.
Muuten luin juuri ruotsalaiselta sivulta että Soft Enginen eli Suomen viisuehdokkaan poikien pitäisi katsoa yleisöön eikä sisäänpäin.Tai siis ne ummistaa silmänsä minkä ruotsalainen lehti tuomitsi ei pisteitä tuovaksi, luultavasti aivan oikein. Toi sotaisa äijä tossa videolla ei katsonut sillai että olisi myös nähnyt.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #6

Kehen ei voi luottaa vähässä, ei voi luottaa paljossakaan. Ajattelin tuon esimerkkisi pohjalta, etten voisi luottaa kehenkään jonossa nujakoineen arvostelukykyyn ja moraaliin tiukan paikan tullen, mutta kuten sinäkin toit ilmi, voisin luottaa siihen miten he tulevat toimimaan ja varautua siihen.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #6

Miten arvioisit sekasorron mahdollisuuksia tilanteessa, jossa
a) jonossa on pelkkiä suomalaisia
b) jono edustaa rikasta monikulttuurisuutta?

Kysymykseni ei välttämättä liity Ukrainan tilanteeseen muuten kuin siltä osin, että sehän on malliesimerkki "hajota ja hallitse"-politiikasta, jota jota jo Caesar, Lenin ja Stalin käyttivät itsenäisyyttä arvostavien kansojen tuhoamiseen siirtelemällä rajoja ja pakkosiirtämällä väestöä paikasta toiseen. Tämän tulosta ovat Ukrainan nykyiset ja Euroopan tulevat ongelmat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

Monikulttuuri ei kyllä jonoihin tuo mitään kärhämää. ; )
Se on vaan joidenkin syntipukki ylipäätään.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #14

Voitko Sini antaa Antin vastata? Tai siis kuin Ukkosen jyristä. ;)

Tiedän kyllä, että sinä tykkäät monikulttuurisista jonoista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #15

Mulle tuli sähköpostiin sun kysymyksesi joten koin itseni osalliseksi keskusteluun. Mä olin kato salama joka näkyy ennen ukkosta. ; ) Joskus ukkonen on kaukana. Ja yhdenlainen jono se on tämäkin lanka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"varsinainen trauma on sekin, ettei Venäjä ymmärrä ollenkaan minkälaisia historiantraumoja on maan naapureilla...."

Kyllä Venäjän hallinto tuon ymmärtää. Eri asia on mitä kansalle puhutaan ja mistä halutaan välittää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Svenska Dagbladet joka on paras Ukrainaraportoija naapurimaassa (osittain suomalaisin voimin) kirjoitti just että tuon videomiehen kaltaiset miehet ovat myös rasite Venäjälle koska he eivät tuossa tilassa ole kontrolloitavissa. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ryssland-medger-...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minä olen tässä itsekseni ihmetellyt että uskovatko venäläiset ihan oikeasti Putinin propagandaa, vai teeskentelevätkö he uskovansa, kun se tuntuu niin helkkarin mukavalta ja yhteisölliseltä, kun kaikki muutkin niin tekevät.

Eivät venäläiset ole sen tyhmempiä kuin muut ihmiset ja vastaavaa voi tapahtua ihan kenelle tahansa, missä tahansa, myös meille suomalaisille.

Meille suomalaisille on tapahtunutkin niin kuin venäläisille nyt tapahtuu.

Osalle meistä suomalaisista tapahtuu niin parastaikaa. Eikä ainoastaan niille suomalaisille jotka ovat putinisteja. Me vain tunnistamme putinistit kovin helposti ja muut nistit vähän vaikeammin.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Hyvä kommentti, totta puhut, kyllähän meilläkin uskotaan kaikki EU propaganda ja kielletään erimieltä oleminen leimaamalla toisinajattelijat.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ruumita alkaa tulla. Kai se oli vain ajankysymys. Vaikka täällä nämä Venäjän nuolijat olivat sitä mieltä, että Ukrainalaiset eivät uskalla edes hanttiin pistää tai halua.

Ei yllätä.

Ei siihen montaa kulttuuria tarvita. Kun katsotaan vuoden 1918 tapahtumia, niin ihan suomalaiset lahtasivat suomalaisia. Kun sopivat voimat pääsevät liikkeelle, niin tapahtuu sopivissa oloissa. Joka maassa on ne keskitysleirivartijatkin jo valmiina. Kansanmurhat eivät olleet mitään Natsisaksan yksinoikeutta. Niitä on tapahtunut kautta historian. Tossa naapurissakin ihan lähiaikoina ja entisessä jugossa. Että ihmisillä on kyky tähän.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Että ihmisillä on kyky tähän."

Ehkäpä se on oikein taipumus.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Ajan merkIt ovat nyt vähän sellaiset,että se uinuva peto ihmisessä saatetaan herättää. Selvästi normaalia voimakkaampaa jakautumista on havaittavissa täällä Suomessakin. Mitä kiivaammin kantaa otetaan,sen voimakkaampia tuntoja herää. Ukrainan tilanne ja Nato-keskustelu vaikuttaa olevan sellaisia. Venäjällä taitaa tosiaan olla se sama luulo kuin Suomessakin,että päättäjät ovat kaikessa viisaudessaan oikeassa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Se , että propaganda menee läpi maassa tai maissa , joissa korruptiokin kuuluu lähes aina kanssakäymiseen, ei ole juurikaan mikään uutinen. Sen sijaan on varsin huolestuttavaa, että melko turvallisella sivuraiteeella on niin paljon näitä "ymmärtäjiä ja selittelijöitä" kaiken tason natsisoopaa ja pahapahaUSA:n tyrkyttäjää. Pitäisi tajuta näidenkin ulostuksien jäävän CV:en muistuttamaan hurjasta nuoruudesta tai idiotismista. Se voi kummasti seurata ja leimata pitkänkin ajan kuluttua, kuten jos kuuntelet YLE:n radiopuhetta ja arkistopätkiä 70-luvulta, moni elossa oleva varmaan toivoisi jättäneensä väliin haastattelupyynnön. Tuskin perikunnatkaan rintojaan röyhystelisivät julkisesti. Kummelitason journalismia Olli Alhon seurue ja Mikko Valtasaaren matkakertomukset kiinalaisen kolhoosin hymyilevästä talonpojasta. Kun sitten yliikäinen pioneeri alkoi uumoilla Hyvinkäälle 20000 naudan lypsykarjakolhoosia, lähellä oli sulkijalihaksen pettäminen, jota ei kyllä koettu asiantuntevassa studioryhmässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset