Elämä jatkuu

Suomen kalleimmat ministerit?

Olen maatalousalan miehiä ja me, "sisäpiiriläiset", tiesimme jo 1970-luvulla, että NPK-pääravinteista juuri tuo keskimmäinen P eli fosfori tulisi olemaan yhtä strategisen tärkeä kuin tulevaisuuden makea ja puhdas vesi. Nyt kun Suomen valtio ehkä taas kerran auttaa norjalaisia, osallistumalla mahdollisesti Soklin kaivosradan rakentamiseen, on vissi sopiva aika katsella hieman taaksepäin. Iso osa tämän blogin tekstistä on muokattu aiemmista blogeista ja kommenttiketjuista. Itse aihe on ajaton ja ehkä osaselitys siihen, miksi Suomi on lamassa.

Jostakin syystä talouselämän lehdet ovat lähes vaienneet huono-onnisesta GrowHow-kaupasta, jossa jopa 30 miljardin omaisuutemme myytiin 207 miljoonalla. Virhe on edelleen uskomaton ja Suomen historiassa täysin omaa luokkaa...ja itse asiassa virheen kokoluokka kasvaa koko ajan.

Valtio oli Kemiran ja siitä myöhemmin irrotetun lannoitetehdas GrowHow:n suurin omistaja. Valtio päätti luopua GrowHowsta ja möi loput osakkeensa norjalaiselle lannoitejätti Yaralle. Valtio, joka suurimpana omistajana hallitsi yli kolmannesta yhtiöstä, sai GrowHow-osakkeistaan 207 miljoonaa.

Tuolla kolmanneksella Yara joutui - oikeammin pääsi - tekemään ostotarjouksen yhtiön lopuistakin osakkeista ja onnistui siinä, sillä tarjosihan Yara pörssipelureille kunnon pikavoitot. Samaan aikaan ostajan edustaja arvioi GrowHow-yhtiön varallisuudeksi 870 miljoonaa. Valtio möi Jyri Häkämiehen nimissä 290 miljoonaa 207 miljoonalla - siis: tässä vaiheessa...

Juuri ennen vuoden 2007 kesällä tehtyä kauppaa Suomen valtio oli asetuksella määrännyt, että Suomessa ei saa käyttää käytännössä kuin GrowHown lannoitteita. Tämän se teki kiristämällä lannoitteita koskevia säädöksiä niin, että käytännössä vain GrowHown Siilinjärven ja Soklin kadmiumvapaat fosfaatti kelpaavat. Nyt meillä tulee käyttää kadmiumin osalta puhtaampia lannoitteita kuin EU:n luomuasetukset määräävät, eikä muilla lannoitetehtailla ole asiaa Suomen markkinoille. Tämä johtuu osin myös siitä, että EU varjelee suojatulleillaan typpilannoitteiden markkinoita. Typpilannoitteet ovat "puhtaita" tulivatpa ne mistä tahansa, sillä pääraaka-aineena on ilmasta otettava typpi. Tähän tarvitaan kuitenkin rutkasti energiaa (Haber-Boschmenetelmä).

Typpilannoitteen (eli tuo N:n) hinnan määrää maakaasun hinta. Maakaasua on sekä norjalaisilla että venäläisillä. Ennen GrowHow-kauppaa norjalaisilla ei ollut peltolannoitteiden tärkeää osaa, fosforia. Nyt on, ja Soklin osalta samaa geologista alkuperää kuin venäläisten. Lannoitteiden arvosta ja merkityksestä kertoo sekin, että venäläiset oligarkit kaappasivat lannoitetehtaat ja lannoiteraaka-aineet ensimmäisinä (myös kaliumin eli tuon K:n).

GrowHow-kaupan mukana meni useita tuotantolaitoksia sekä nuo mainitut Siilinjärven ja Soklin malmivarat, jälkimmäiset ilmaiseksi kaivosoikeudella. Kun kauppa oli vasta tekeillä, Soklin fosfaatin arvoksi katsottiin Kauppalehden artikkeleissa, joissa haastateltiin GrowHow:n toimitusjohtajaa, 13-14 miljardia. Samaan aikaan hätäiltiin maailman ruokakriisistä, biopolttoaineista ja Kiinan ja muun idän kysynnän vaikutuksesta ruoan hintaan - siis lannoitteidenkin hintaan. Näitä asioita tarjoiltiin jokaisessa mediassa lähes ykkösaiheena, kuten jokainen muistaa.

Pohjois-afrikkalaista alkuperää olevan fosforihapon hinta oli GrowHown kaupan aikoihin (vuonna 2007) 436 euroa tonnilta, mutta vuonna 2010 hinta oli jo 2268 dollaria tonnilta, eli se oli yli viisinkertaistunut nopeasti. Afrikalla ei olekaan enää varaa omasta maaperästään kaivettavaan lannoitteeseen. Näin vaikka fosforia tarvittaisiin peltohehtaaria kohden usein vain kolmas- tai neljäsosan siitä, mitä Euroopassa käytetään. Typpi voidaan tuoda maaperään muutenkin (vaikka biologisella typensidonnalla), mutta kasvulle välttämätön fosforimineraali täytyy antaa lannoitteena ellei pellolla ole riittävästi varastofosforia (aikoinaan lannoituksen kautta kasaantunut, mutta tiukasti maahan sidottu).

Kymmeniksi vuosiksi riittävä Soklin malmi on huomattavasti puhtaampaa kuin Euroopassa käytettävä marokkolainen ja malmin fosfaattipitoisuus on korkea. Siilinjärvi toimii kannattavasti ja sitä laajennetaan 8%:n pitoisuudella mutta Soklissa pitoisuus on 20%. Voi hyvin arvioida, että Siilinjärven ja Soklin malmin arvo on 3-5-kertaistunut ja Siilinjärveä rikkaamman Soklin arvoksi voi laskea laajalla haarukalla ainakin 40 mutta nyt jopa 70 miljardia euroa. Soklissa esiintyy kuitenkin myös niobi ja uraani.

Yksin ”sotilasmetalli” niobin arvo on noin 5 miljardia euroa. Vielä silloin, kun GrowHow:n myynnistä ei ollut tietoa, Soklin kaivos arveltiin avattavaksi pelkän niobin varaan. Muun muassa kansanedustaja Erkki Pullianen kyseli eduskunnassa, kuinka Soklin niobikaivoksen ympäristöasiat tullaan hoitamaan. Soklissa on myös uraania ja kaivosta on kaavailtu myös uraanin varaan.

Kun ottaa huomioon Siilinjärven arvon, näyttää siltä, että valtio möi jopa 30 miljardiksi kasvavan osuutensa 207 miljoonalla. Tässä valossa Soneran, Storan ja jopa Kreikkapaketin seikkailut kutistuvat pieniksi..

Erehdyksen mittaluokkaa kasvattaa se, että lannoiteraaka-aineiden hintakehitys oli jo myyntihetkellä jokaisen maanviljelijän ja kadunmiehenkin nähtävissä ja osin jo käsillä..

Joka tapauksessa muualla maailmassa kaupasta vastuulliset ministerit eli valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies sekä kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen olisivat joutuneet eroamaan. Lannoiteasetuksen kaupan alla vahvistanut tuolloinen maatalousministeri Juha Korkeaoja olisi korkeintaan oman kunnan kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Samalla valtion omistajaohjausyksikön virkamiehet olisi hyllytetty ja heidän toiminnastaan olisi aloitettu selvitys. Myös kilpailuvirastomme, joka ei tiennyt tai välittänyt lannoitemonopolista, järjestettäisiin perusteellisten selvitysten jälkeen uudelleen ja uusin johtajin.

Puhumattakaan siitä, mitä esimerkiksi ranskalaiset maanviljelijät olisivat tehneet, jos heidän lannoitekustannuksensa olisivat monikertaistuneet omien ministeriensä toimien seurauksena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

31Suosittele

31 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä avaus, kun vain kansa ymmärtäisi maalaisjärkeä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tämä on karusellikamaa, joten toimitus olkaa hereillä.

Ministerien möhläyksistä kansalainen maksaa aina, mutta nyt kritiikki on myös hyvin perusteltu.

Juha Hämäläinen

Tämä on sitä vastuunkantoa parhaimmillaan!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Erinomainen kirjoitus ja onhan tätä tarkoituksellista tuottavien valtionomistuksien hävittämistä tapahtunut laajemminkin eli yli 30 vuotta heti kun kokoomus pääsi valtaan vaikka Kokoomusta tästä ei yksin voi puolueena syyttää.

Jukka Laine

On ihan käsittämätön möhläys. Olen tämän unohtanut kaikessa karmeudessaan. Jos Suomessa osattaisiin, meillä menisi hyvin. Meidän järjestelmä ei vaan kertakaikkiaan toimi. Pitäisikö palkata parempia virkamiehiä ja johtajia opastamaan politiikkoja.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Tää on yksi suurimmista mokista, kuten EVMkin todetaan aikanaan mutta jota ei MUKA osattu katsoa etukäteen. Tätä Yaraa olen sentään yrittänyt hyödyntää suoralla osakeomistuksella Norjasta mutta murusia Suomen töpeksintään verrattuna. Menee tähän matematiikan hallintaan kerto-/jakolasku liian vaikeata.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kansalaisten olisi syytä tiedostaa, että syksyllä aiotaan yhtiöittää ja yksityistää metsähallitus. Siinä lähtevät suomalaisten viimeisetkin omaisuudet, metsät, turpeet ja pohjavedet. Sen jälkeen kansalaisten lapsille ja lastenlapsille ei jää mitään valtiollista omaisuutta perinnöksi. Vain orjatyö ylikansallisten yhtiöiden palkkalistoilla räkäliksalla!

Kun Imatran voima ja Neste, kaksi valtion yhtiötä yksityistettiin Fortumiksi ja myytiin alle kolmasosalla yhtiön kokonaisarvosta pörssissä, on sen jälkeen peli vain kiihtynyt ja mennyt entistä törkeämmäksi. Koko ajan on valtion tuottavia yrityksiä, luonnonvaroja ja kansallisvarallisuutta myyty entistä halvemmalla! Huippuna tietenkin nämä maailman parhaat Fosfaattivarat, jotka myytiin alle 1%:lla niiden arvosta, eikä kukaan ole kantanut vastuuta. Demokraattisessa oikeusvaltiossa vastuun pitäisi olla henkilökohtainen ja omalla omaisuudella!

Mielenkiintoisinta on tietenkin se, että samaan aikaan kun valtion omaisuutta on myyty pilkkahinnalla, ovat poliitikkomme hyväksyneet nimettömän omistuksen. Eli mistä me kansalaiset voimme tietää, ettei esimerkiksi Fosfaattivarojen myynnissä, jotkut poliitikkomme ole saaneet osuutta, esimerkiksi yhtiötä veroparatiisissa, jolla on vaikkapa 10% omistus Fosfaattivarat ostaneesta yhtiöstä?

Valtiotamme putsataan systemaattisesti ja järjestelmällisesti ja meillä on vielä valtava omaisuuus, metsissä, turpeessa ja pohjavesissä. Siksi meidän tulisi nyt huolehtia keinolla millä hyvänsä, etteivät edustuksellisen helvettimme edusmiehet ja -naiset, laita näitä lihoiksi! Siinä on lastemme ja heidän lastensa valtiollinen perintö! Voisimme olla jokainen miljonäärejä, jos hyödyntäisimme tämän omaisuuden kansana, emmekä antaisi myydä näitäkin omaisuuksia!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juu, sellainenkin kuvio on tulossa ja taas "kykypuolue" on etunenässä (tässä tapauksessa maatalousministeri Jari Koskinen):

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167885-mene...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On tietenkin huomattava, että kyse ei ole huonosta laskutaidosta vaan talouspoliittisesta vakaumuksesta. Tämä oli Häkämiehen työnäyte nykyistä tointa varten.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"On tietenkin huomattava, että kyse ei ole huonosta laskutaidosta vaan talouspoliittisesta vakaumuksesta"

Kannattaa huomioida ettei Kokoomus olisi voinut tehdä näitä Suomelle huonoja kauppoja ilman vasemmiston myötävaikutusta.

Jukka Mäkinen

Mikään ei tietenkään estä muuttamasta kaivoslakia sellaiseksi että ainoastaan kotimaisessa omistuksessa olevilla yrityksillä on lupa kaivostoimintaan, tai verottaa louhintaa niin paljon että Suomi saa osansa takaisin. Hirmuinen rutina kuuluu ulkomaisilta oikeuksien omistajilta, muta entäs sitten. Valtiolla on oikeus suojella itseään ja omaisuuttaan.
Ainoa mitä tarvitaan on päättäjiä joilla on tarpeeksi munaa tehdä päätöksiä joista on etua Suomelle, eikä tuollaisia niljakkeita kuin nykyiset kokoomusministerit ja jo karkuun lähteneet maansa pettäneet.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mitä blogin otsikkoon tulee......kun ottaa huomioon, että professori Vesa Kanniaisen ja Liberan tri Elina Lepomäen varovaisen arvion mukaan Suomen elintaso on euron ansiosta laskenut Ruotsiin verrattuna jo lähes 10 %, niin herrat Sauli Niinistö ja Paavo Lipponen (euroon väkisin runnaajat) pääsevät myös melko korkealle pisteiden jaossa.

Jukka Mäkinen

Niinistön kunniaksi on sanottava että on ainakin osittain myöntänyt tehneensä virheen.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

- Soklista ei keskustella ehkä siksi, että tuo kauppa on liian kipeä edes keskusteltavaksi

- Suomen kaivospolitiikka näyttää olevan yleisestikin mallia "viekää kuka vain mitä haluatte, kunhan muutama paikallinen saa työpaikan"

- valtion omaisuuden myynnillä muun saamattomuutensa kuittaamisesta saavat moitteita varmaankin kaikki viimeisen parin vuosikymmenen hallitukset (nyt on kai vuorossa metsähallitusten metsien parturointi)

- euron kohdalla moittisin meidät euroon vieneitä enemmän niitä, jotka tekivät eurosta toisten euromaiden tukemiseen velvoittavan koneiston, ja niitä, jotka eivät osaa tehdä mitään tilanteen korjaamiseksi euroajan ensimmäinen taantuman osuessa kohdalle (ei tosin näytä noilla euroon viejilläkään olevan mitään selviä ohjeita siihen, miten eurossa pitäisi käyttäytyä tällaisessa tilanteessa, joka ennen euroaikaa ratkaistiin yksinkertaisesti devalvaatiolla/devalvoitumisella)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suosittelen aina kunnon laatua.

Pentti Järvi

Olli Rehnin, Kataisen ja Stubbin kymmenien ellei satojen kommenttien mukaan kaikki on mennyt kuin Strömsössä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Velanoton haitat siirtyvät yleensä seuraavien hallitusten ongelmiksi. Omaisuuden katoamista ei huomaa yleensä kukaan. Luottoluokituksen putoaminen sentään tullaan varmaankin huomaamaan, kun niistä kolmesta A:sta on puhuttu niin paljon. Mutta unohdus käy kai nopeasti, ja syyt vieritetään ympäröiville olosuhteille tms.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

NÄIN käy kun pätemättömyyden tasolla olevat maallikkopoliitikot ja besserwisserit ovat maan asioita hoitamassa. Eivätkä ota selvää paremmin asioista tai kuuntele alan asiantuntijoiden neuvoja. Jälkiviisaus ei enää pelasta; tehtyä ei saa tekemättömäksi. Juttu on suureksi häpeäksi Suomen talouspoliittiselle järjestelmälle ja kyseisille ministereille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset