Elämä jatkuu

Levin myytti ja todellisuus

 • Brześć / Brest, 22.9.1939
  Brześć / Brest, 22.9.1939
 • Brześć / Brest, 22.9.1939
  Brześć / Brest, 22.9.1939
 • Brześć / Brest, 22.9.1939
  Brześć / Brest, 22.9.1939
 • Brześć / Brest, 22.9.1939
  Brześć / Brest, 22.9.1939
 • 28.8.1939 ja Isä Aurinkoinen myhäilee...
  28.8.1939 ja Isä Aurinkoinen myhäilee...
 • "Serp i Molot" ja "Svastika" sulassa sovussa, 22.9.1939...
  "Serp i Molot" ja "Svastika" sulassa sovussa, 22.9.1939...

Harvinaisen taitava, unkarilainen blogisti muistutti äsken mitä tapahtui puolalaisessa Brześć-kaupungissa vuonna 1939 syyskuun 22. päivänä, vain vajaa kuukausi siitä kun surullisen kuuluisa MR-sopimus oli allekirjoitettu.

Koko Puolan (ja samalla Suomen, Baltian maiden sekä Bessarabian) tragedia käy riittävän karmeasti ilmi. Blogissa on lukemattomat kuvat (ks. loppuosa), propagandajulisteet ja ennen kaikkea paljon tahallaan unohdettua historiaa. Tuon jälkeen niin Mainilan laukaukset kuin Saksan tyly suhtautuminen talvisodan aikana tuntuvat pelkästään "loogisilta".

Blogissa esillä oleva kartta on ennennäkemätön yksityiskohta Molotov-Ribbentropneuvottelujen jäämistöstä, ja siinä näkyvät niin Stalinin kuin Ribbentropin allekirjoitukset sekä päiväys 28.8.1939, joka oli myös salaisen lisäpöytäkirjan allekirjoituspäivä. Aurinkoinen isä "luovutti" osia Bug-joen ja Vistula-joen välimaastosta ja "sai" vaihdossa Liettuan (mutta ympäröidyt alueet olivat Göringin metsästysmaat..).

Harvoin olen lukenut yhtä perusteellista ja perusteltua blogia kuin TÄMÄ.

Toivon, että myös Lev lukisi.

 

Post scriptum:

Myytti: Toinen maailmansota (BOB eli Suuri Isänmaallinen Sota) alkoi Neuvostoliitolle 22.6.1941

Totuus: Alkoi 17.9.1939

17.9.1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Puolan kimppuun.

30.11.1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen.

15.4.1940 Neuvostoliitto miehitti Latvian.

16.4.1940 Neuvostoliitto miehitti Liettuan ja Viron.

28.4.1940 Neuvostoliitto miehitti Bessarabian.

14.6.1941 Neuvostoliitto siirsi kymmeniä tuhansia tavallisia siviilejä Baltian maista Siperian vankileireille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Stalin lähetti ison osan puna-armeijan juuri näistä Brestin ukrainalaissotilaista saman vuoden marraskuussa Suomen rajalle ja Raatteen tielle.

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov

Joo, siellä se kävi vähän päin mäntyä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olikohan Stalinin maaantieteen tuntemus vähän hakusessa, kun Leningradin puolustuksen varmistamiseksi alkoi siirtää rajaa Suomussalmella?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #3

Ei pelkästään Suomussalmella vaan Petsamossakin. Ja neljä rajavartijaamme olivat siellä Leningradin uhkana niin, että heidät piti vangita jo ennen sodan alkua. Ja sodan alkaessa tulitettiin tykistöllä Petsamon puhdasta siviiliasutusta. Ukot, akat ja lapset olivat melkoinen uhka Leninin kaupungille!??

Markus Lehtipuu Vastaus kommenttiin #3

Äitini, silloin noin 7-vuotias hento tyttö, menetti Oulussa kotinsa, kun Stalinin orjat "turvasivat Leningradin turvallisuutta" tuhoamalla pienen lapsen kodin.

Sillä seurauksella, että tytöstä kasvoi läpeensä neuvostovastainen ja Venäjä-vastainen aikuinen nainen, eikä omena ole kauas pudonnut jälkikasvussakaan...

Puhumattakaan niistä, joiden koti piti jättää 15 minuutin varoitusajalla, kun Stalin niin kovasti tarvitsi Lebensraumia omalle ylirodulleen, slaavilaiselle kansalle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

Niin, mummoni ja siihen aikaan hänen kahdeksan ensimmäistä lastaan, mukaan luettuna 10-vuotias äitini, joutuivat jättämään kotinsa alle 15 minuutin varoitusajalla ilman määränpäätä lumihangessa taapertaen.

Eihän siitä mitään tullut, vaan loppujen lopuksi jäivät kuitenkin venäläisten valloittamalle Suojärvelle, josta sitten helmikuun pakkasilla auton lavalla metsätyöleirille seuraavaan kesään asti, vaikka sota oli loppunut jo maaliskuussa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onkohan siinä väitteessä muuten perää, jotta sotilaat tuotiin Ukrainasta, koska Leningradin alueella kasvaneet arvioitiin suomalaisia kohtaan liian myötämielisiksi?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #5

Unkarilaisblogi alkaa kuivahkolla toteamukselle: "Woe to the grass where elephants fight, but a hundred times woe to the grass where elephants make love".

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov Vastaus kommenttiin #5

En tiedä. Tuskin, mutta pitää ottaa selvä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Toisaalta on muistettava, jotta NL tarjosi länsivalloille jatkuvasti yhteistyötä Aatun suitsimiseksi, ja olisi ollut valmis sotatoimiin Tshekkoslovakian puolustamiseksi - silloin Puola asettui Saksan puolelle, ja sai puolankielisiä alueita vastineeksi.Kyllähän Aatu Mein Kampfissa alun alkaen tekee selväksi, että Lebensraum pitää hakea idästä. Suomi liittoutui ainakin subjektiivisessa pakkotilassa natsien kanssa myöhemmin, v. 1939 NL teki samoin.
Chamberlain muuten kuoli aivokasvaimeen pian Muenchenin jälkeen, entä jos sitä ei olisi ollut?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä vielä Leville erikoistarjous po-russki:

http://germanych.livejournal.com/189405.html

"Против фальсификации истории"
Historian väärentämistä vastaan

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov

Ilmari, spasibo!

Kuitenkin pitää sanoa, että poliitikon sanat ovat pelkästään työkalu. Se ei tarkoita sitä, että hän oikeasti ajattelee näin.

Kai ei minun tarvitse hakea kuvan, jossa Suomen marsalkka tervehti erästä jefreitteria.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Natsi-Saksan ja NL:n ystävyys kävi hyvin ilmi siitä kun Saksan Moskovan suurlähettiläs von der Schulenburg raportoi Berliiniin vielä joulu- ja tammikuussa varsin innostuneesti puna-armeijan "saavutuksista"...Sen jälkeen into hieman laski ja Aatu teki, juuri talvisodan perusteella, ratkaisevat arviointivirheet, jotka johtivat Barbarossaan.

Kreivi von der Schulenburg ehdotti talvisodan aikana jopa itämeri-yhteistyötä saksalaisten ja venäläisten sukellus- ynnä muiden sotalaivojen välillä..

Hänen kunniakseen on silti todettava, että hänen poikansa, Friedrich-Werner Graf von der Schulenburg, oli myöhemmin mukana Hitler-atentaatissa ja sai siitä hyvästä kuulan kalloonsa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei Saksan suhtautuminen talvisotaankaan aivan mustavalkoista tainnut olla, vai lieneekö ollut Göringin omaa touhua: Saksa toimitti kuulemma Ruotsiin paljon aseita sodan aikana, ja katsoi tietääkseni sormien läpi sitä, että niitä toimitettiin myös Suomeen. En ole ihan varma siitä, pitääkö tämä paikkaansa, viisammat kertokaa?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Churchill muuten toivoi pitkään suhdanteiden kääntymistä, tässä hänen lausuntonsa Itä-Puolan miehityksestä:

“Russia has pursued a cold policy of self-interest. We could have wished that the Russian armies would be standing on their present line as friends and allies of Poland and not invaders. But that the Russian armies should stand on that line was clearly necessary for the safety of Russia against the Nazi menace. At any rate the line is there, and an eastern front has been created which Nazi Germany does not dare assail. When Herr von Ribbentrop was summoned to Moscow last week, it was to learn the fact, and that Nazi designs upon the Baltic States and upon the Ukraine must come to a dead stop.” (2)
- London, October, 1, 1939

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Pienten kansojen ystävät oli tuolloin harvassa-ja edelleen vastustetaan pienten kansojen liittoutumista(esim.baltian maiden nato-jäsenyys) !
Ei suomellakaan tosiystäviä ole vieläkään,ilman liittoutumista,joko ruotsin tai naton kanssa !

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lev Stipakov kirjoitti oman bloginsa kommenttiketjussa näin: "En minä edusta mitään. Olen vain kyllästynyt siihen, että Neuvostoliito mustamaalataan".

OK, sen vielä jotenkin ymmärtää. Mutta, mutta: Venäjä ei ole Neuvostoliittoa (eikä Lev todennäköisesti edes syntynytkään NL:ssa) ja toiseksi: aika paksu kun räkänokka yrittää oikaistaa historian kulkua.

Vastenmielistä, po-russki противно...

http://levstipakov.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170719...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ohhoh! Alkaapa sävysi terävöityä ja kärsivällisyytesi loppua. Olen vaistoavani, että viimeisen vuoden aikana olet joutunut hiukan uusien tosiasioiden eteen ja ne ovat aiheuttaneet särön siihen tuntoon, joka sinulla aiemmin oli mielenkiintoista suurta naaapuriamme kohtaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ohhoh! Juha Kuikka ei ole selvästikään lukenut/ymmärtänyt blogiani kunnolla. Luepas, Juha, tämä kuolematon, vuodelta 2011 (lisää löytyy, tarvittaessa):

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/82102-vasil...

Suosittelen muuten myös Leville, aivan erityisesti. Vasili Blohin oli varsinainen sankari.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Täytyy myöntää, että en kaikkia kirjoituksiasi ole lukenut, mutta yleiskuvaksi minulle on jäänyt, että pyrit erottumaan "venäjämyönteisten" ja "venäjävastaisten" asetelmassa objektiiviseksi ja avarakatseiseksi venäjäreissajaksi, jolla on syvällinen näkemys ja ymmärrys kyseisestä maasta.

Nyt minusta puolestani alkoi tuntua, että tässä tilanteessa et enää katso tarpeelliseksi osoittaa ymmärrystä tai edes hienotunteisuutta putinisteja kohtaan. Voi olla, että asia on aina ollut näin - en vain ole sitä sillä tavoin havainnut.

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov Vastaus kommenttiin #15

No, sellainen kaveri tuo Blohin oli.

Kai ei ole pakko tuoda julkisuuteen ainoastaan vastamielisiä juttuja.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #20

Lev Stipakov kirjoitti: "Kai ei ole pakko tuoda julkisuuteen ainoastaan vastamielisiä juttuja."

Kai huomasit, että juuri minun blogini "Tämän blogin suosituimmat" on blogisarjojen yhdistelmä "Venäjästä, myönteisesti", peräti toisella sijalla:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165885-vena...

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov

Ilmari, osaat hyvin venäjää!

Olen syntynyt vuonna 1984 ja NL romahti vuonna 1991. Ja kiitos, sinun myötä olen oppinut uuden sanan ”räkänokka”.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos nyt optimistisesti ajatellaan, että tähän blogiin törmää suomalaisnuori, jota historia rupeaa kiinnostamaan, niin kannattaa mainita, että Bessarabia on nykyään Moldova.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bessarabia

Transnistriaan eli Pridnestroviaan kiinnitetään varmaan taas kohta huomiota.

Markus Lehtipuu

Ei ihan sama, Bessarabia oli suurempi kuin nyky-Moldova.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Korjasin hieman aloitukseni loppuosaa oheisella tarkkennuksella (Markukselle kiitos yhteenvedosta):

Myytti: Toinen maailmansota (BOB eli Suuri Isänmaallinen Sota) alkoi Neuvostoliitolle 22.6.1941

Totuus: Alkoi 17.9.1939

17.9.1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Puolan kimppuun.

30.11.1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen.

15.4.1940 Neuvostoliitto miehitti Latvian.

16.4.1940 Neuvostoliitto miehitti Liettuan ja Viron.

28.4.1940 Neuvostoliitto miehitti Bessarabian.

14.6.1941 Neuvostoliitto siirsi kymmeniä tuhansia tavallisia siviilejä Baltian maista Siperian vankileireille:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/31704-depor...
(mustaa huumoria)

Ja vasta tuon kaiken kärsimyksen jälkeen alkoi NL:n ja Venäjän virallinen toinen maailmansota (suuri isänmaallinen), hohoijaa...eilen oli taas "myyttinen muistopäivä".

Markus Lehtipuu

Pienenä vinkkinä aihepiiristä kiinnostuneille: katsokaapa vuosina 1939-41 tapahtuneita Englannin liikkeitä, olen niitä parista lähteestä vilkuillut, ja siellä valloitetaan ihan surutta "Living Space" milloin Etiopiassa ja Libyassa, milloin Iranissa. Että mitäniinku engelsmanni noissa maissa oikein hakee?

Eli pyhäkoulupoikia ei löytynyt siltäkään suunnalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset