Elämä jatkuu

Kurdistan

  • Kurdistan
  • Kurdistan
  • Kurdinaiset, vaikeina aikoina...
    Kurdinaiset, vaikeina aikoina...

Näyttää siltä, että Kurdistanin valtion syntymiselle alkaa olla yhä paremmat mahdollisuudet, kunhan kurdit saavat riittävästi välineitä puolustautumiseen isis:tä vastaan. Uusi valtio ei synny varmaankaan Turkin eikä Iranin maaperällä, mutta tynkä-Syyrian ja kaaos-Irakin pohjoisosissa hyvinkin. Suon tuolle sitkeälle kansalle voimia, kunnianpalautusta, mutta ennen kaikkea itsenäisyyttä. Arvion mukaan maailmassa on 30-35 miljoonaa kurdia. Sympatiat heille!

KURDISTAN (kurdien kielellä: كوردستان - kirjaimellisesti "Kurdien maa")

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Komppaan ehdotustasi. Iät ajat päähänpotkittu kansa ansaitsee itsenäisyyden ja tontin, millä harjoittaa sitä itsenäisyyttä. Varsin hyvä aisapari Israelille rauhoittaa tulenarka alue ja israelilaisten asetuen kera voisivat ottaa putinimaisen asenteen ; jos et käyttäydy kunnolla, täältä pesee. Kurdien sukupuolineutraalisuus (naiset aseissa) on uppo outoa muslimitodellisuudessa. Ilmarille propsit.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aloituksessa mainitut tynkä-Syyria ja kaaos-Irak voivat yhtä hyvin mennä toisinpäin: kaaos-Syyria ja tynkä-Irak (taas kerran: USA:n ja Venäjän aiheuttama sotku).

Niin maailmanpoliisi kuin -miliisi pääsisi raakamaisesta isiksestä kertaheitolla tukemalla ja tunnustamalla Kurdistania yhdessä (mutta sehän olisi reaalipolitiikassa aivan liian paljon vaadittua; toisaalta: Lavrovilla ja Kerryllä on parhaillaan yksi kuin toinenkin murhe selvitettävää. Tuleva Kurdistan voisi olla yhdistävä tekijä, jolla samalla saadaan isis nuriin).

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiinnostava kysymys, tämäkin: onko PKK:n, Turkissa elinkautista tuomiota istuva, Abdullah Öcalan terroristi vaiko kurdien Nelson Mandela?

Ilkka Huotari

En puhu blogistista, mutta on erikoista, että kurdien kohdalla itsenäisyyspyrkimykset ja nationalismi on lähes poikkeuksetta kaikkien mielestä hyvä asia (esim. Sini Lappalainen suositellut), mutta Suomen kohdalla kaikki nationalismi onkin huonoa ja perussuomalaisuutta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Toivottavasti ehdit edes hieman perehtyä kurdien asemaan?

Ilkka Huotari

Tiedän toki kurdien aseman.

En vain oikein näe mikä näissä eri nationalismeissa on se olennainen ero.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Mutta juuri sinä vedet "kotiinpäin". Kurdien tilanne on paljon vakavampi kuin tuollainen kotimainen, joutava nokittelu. Boring, utterly boring...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #7

No, tämä on vaivannut ennenkin, olen ihmetellyt tätä asiaa mm. katalaanien ja kurdien kohdalla - yleensä kai näidenkin itsenäisyyttä puolustetaan.

En nyt vedä varsinaisesti kotiinpäin, ihmettelen vain.

Mutta blogi oli kurdeista, joten lopetan kyllä ihan suosiolla tähän.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sain sähköpostiini oheisen viestin, jossa on paljon lisätietoa kurdeista. Samalla ihmettelen, miten niin hieno kirjoittaja kuin Jouni on saanut US-bännin...:

Tervehdys Ilmari,

Kurdistan-tekstisi on aiheellinen ja itsekin toivon, että tuo ikaikainen kulttuurikansa omilla asuinsijoillaan viimein saa - edes jossain muodossa ja joillekin alueistaan - itsenäisen Kurdistanin.
Rojava (= länsi) eli Syyrian Kurdistan ja KRG:n hallitsemat alueet kiistanalaisine alueineen (eli mm. Kirkukin seutu ja Shingal (arabeille Sinjar), joka yhdistää tämänhetkisiin Irakiin ja Syyriaan alistetut kurdien maat, voisivat muodostaa alun itsenäiselle Kurdistanille, kuten luonnostelitkin. Kiintoisaa on, että Kurdistanissa uskonto (tai suuntautumisvaihtoehto sen sisällä) tai kieli erottaa vähemmän kuin kurdius yhdistää. Heidän parissaanhan elää sunnien ja shiiojen ohella jesidejä, shabakeja, pieniä kristittyjä ryhmiä sekä juutalaisiakin, joista tosin miltei kaikki lienevät jo aikaa muuttaneet pois. Kolme neljäsosaa kurdeista puhuu kurmandjia, vajaa neljännes sorania ja nämä kurdien puhumat kielet eroavat toisistaan kuin englanti ja saksa eli ymmärrettävyysraja ylittyy.
Lisäksi kurdien parissa puhutaan zazakia ja gorania. Suurin osa näistä kaikista, uskonnollisista ja kielellisistä eroista huolimatta identifioituu kurdeiksi.

Itse seuraan Kurdistanin tapahtumia lähinnä seuraavien, myös englanniksi toimivien ja yksi niistä myös saksaksi toimivan, kurdiviestimien kautta:

http://www.ekurd.net
http://www.firatnews.com
http://www.rudaw.net
http://www.basnews.com

Luin juuri seuraavan ja totean, että historiallisesti suhteellisen tuoreet tulokkaat kurdien mailla, turkkilaiset ja arabit, ovat saaneet suunnatonta tuhoa aikaan kurdien parissa:

http://en.firatajans.com/news/news/40-more-kobane-...
40 more Kobanê citizens deported

Niin, miksi kirjoitan sinulle sähköpostia? Kirjoitusoikeuteni loppui (kolme varoitusta) Uudessa Suomessa ja osaltani US saa jo riittää - etsin vapaamman sanan foorumin. Kirjoitan sinulle siksi, että kenties viestissäni tuli jotakin uutta, joka on käyttökelpoista tekstiäsi ajatellen.

:),

Jouni (Suonsivu)
Tampere

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset