"Moi ou le chaos!"

Tässä muutamia reunamerkintöjä ja havaintoja viime uutispäivien tiimoilta. Valta nousee (useimmiten) päähän; niin on tapahtunut ennen ja niin näyttää tapahtuvan nytkin, etenkin silloin kun sitä valtaa on annettu runsain mitoin. Ranskan entinen presidentti Charles de Gaullen tunnetumpia lausahduksia on "Minä tai kaaos!", josta tuli pysyvä klassikko vuoden 1965 pressavaalien yhteydessä.

Idässä Vladimir Putin alkaa kärsiä samasta oireesta kuin de Gaulle, kuten Mihail Gorbatshov tuoreeltaan ilmoitti: "itsevarmuudesta; hän pitää itseään jumalan sijaisena". Vaikka tämä onkin vissi inhimillinen ilmiö, niin se näyttää usein poistuvan vasta suurten ongelmien kautta. Venäjän viisas mies, entinen valtionvarainministeri Aleksei Kudrin totesi, ettei Putinin pidä sentään sortua populismiin vaikka ajat ovatkin vaikeat (melko pitkälti omasta syystä). Putin ilmaisi nimittäin huolensa siitä, että vallankumous leviää Venäjälle (Kremlin versio de Gaullen "minä tai kaaos"-lauseesta). Elämme merkittäviä aikoja.

Venäjän perinteisenä ystävänä (russofiilina) sain eilen postin kautta taas Venäjän Aika-lehden (suosittelen muillekin). Käykää lukemassa kirjastossa (Venäjän aika, 4/2014). Siinä oli harvinaisen paljon kiinnostavia artikkeleita Venäjän nykymenosta ja taloudesta. Kun nyt murehditaan Venäjän jo lähes olematonta "maabrändiä", niin professori Timo Vihavainen toteaa siihen lakonisesti Paasikivi aikoinaan huomauttaneen, "etteivät sen paremmin keisarillinen Venäjä kuin Neuvostoliittokaan ole harjoittaneet sellaista politiikkaa, joka olisi ollut niille itselleen hyödyksi" ja Vihavainen lisää siihen hymyillen "tämä on aikamme paradokseja"..

Toinen, nerokas sutkaus Timo Vihavaiselta kuuluu näin: "Mitä enemmän Venäjä muuttuu, sitä samanlaisemmaksi se tulee" jatkaen: "Imperiaalinen ajattelu näyttää siellä olevan taas nykyisin vahvoilla. Mutta ei siinä ole mitään uutta…"

Samassa lehdessä yhtä osuvaa puhetta tulee nuoren russofiilin suusta. Outi Suppanen (25 v) tykkää venäläisistä ja heidän kulttuuristaan, aivan kuten minäkin (63 v). Me molemmat olemme myös Suomi-Venäjä-seuran valtakunnallisen valtuuston jäseniä. Outi puhuu laajassa haastattelussa juuri niin kuin itse parhaillaan ajattelen: "Haluaisin, että voisin olla Venäjästä enemmän ylpeä kuin juuri tällä hetkellä olen".

Jospa nykyisen kaaoksen jälkeen saisimme tilalle taas pitkäaikaisen sovun. Äly, älä jätä! Älä Moskovassa, mutta älä Brysselissä äläkä Washingtonissakaan..

ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu