Elämä jatkuu

Separatistien veljessota

 • Aleksander Bednov ("Batman")
  Aleksander Bednov ("Batman")
 • Bednovin auton jäänteet, 1.1.2015
  Bednovin auton jäänteet, 1.1.2015
 • Igor Plotnitsky, Luganskin Tasavallan päämies
  Igor Plotnitsky, Luganskin Tasavallan päämies
 • Kazakkajohtaja Pavel Dremov
  Kazakkajohtaja Pavel Dremov
 • Aleksander Borodai, Donetskin Tasavallan (entinen) päämies
  Aleksander Borodai, Donetskin Tasavallan (entinen) päämies

Juuri nyt vaikuttaa siltä, että Itä-Ukrainan separatistit ovat ryhtyneet taistelemaan keskenään. Melko pian uudenvuoden jälkeen ilmoitettiin, että Luganskin vahva mies Aleksander Bednov ("Batman") joutui väijytyksiin ja murhattiin. Jo 30. joulukuuta "Luganskin Tasavallan sisäministeriö" vaati Batmanin kiinniottoa "kidutusten, sieppausten ja murhien takia". Etsintäkuulutetut olivat Batmanin lisäksi: "Maniak", "Omega", "Louish", "Fobus", "Gogol", "Zema", "Piljulja" sekä "Subota". Vain pari päivää myöhemmin Bednov siis tapettiin. Luganskin Tasavallan omatekoinen päämies Igor Plotnitsky ilmoitti, ettei Bednov suostunut pidättäväksi ja siksi kuoli, yhdessä 23 muun separatistin kanssa. Kohdassa "lisätietoa" on silminnäkijäin hieman karumpi kertomus.

Separatistien keskenäiset taistelut ovat selvästi lisääntyneet, niin Luganskin kuin Donetskin Tasavallassa. Kazakkajohtaja Pavel Dremov lausui joulukuun lopun videoviestissä näin: "Taistelimme kaikki saman päämäärän eteen ja me kaikki huusimme Eläköön Venäjä! Mitenkä kauan Plotnistky, tuo outo juutalainen, saa ryövätä meitä? Miksi ylipäänsä sitten taistelimme? Meidän hallintomme on vielä pahempaa kuin Ukrainan fasistien hallinto!"  (videoviesti on osoitettu mm. Vladimir Putinille).

Kazakkien kapina paljastaa voimakkaita, sisäisiä ristiriitoja, avoimen (ja vastenmielisen) antisemitismin ohella. Tulitauon aikana sisäinen taistelu vallasta on voimistunut ja myös esiintyy tyytymättömyyttä siitä, miten humanitäärinen apu on jaettu. Pankit eivät enää toimi ja kauppojen edessä on jonoja. Ruoka-avun lisäksi "NovoRossija" saa edelleen myös asetoimituksia Venäjältä (mm. tuliterät BPM-97 panssariajoneuvot).

Ehkä yllättävin uutinen saatiin viikko sitten kun alkuperäinen separatistijohtaja Igor Strelkov kehotti seuraamaan omaa esimerkkiään palaamalla takaisin Venäjälle. "Keskenäinen taistelu ei johda mihinkään. Itse tein jo oman valintani. Alueen tulevaisuus näyttää veriseltä, turhalta ja traagiselta".

Myös Donetskin Tasavallan "pääministeri" Aleksander Borodai kertoi venäläismedialle, ettei tilanne näytä hyvältä: "NovoRossija, Uusi Venäjä, ei ole syntynyt. Me käytämme kyllä edelleen tuota nimitystä, mutta, rehellisesti sanottuna, meillä oli virhelähtö". Myös Borodai on tässä vaiheessa palanut takaisin Moskovaan.

LÄHDE (Olaf Koens)

LISÄTIETOA (video/eng.tekstitys)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eilisen Verkkouutisten artikkelin mukaan siellä on yhtä ja toista ristiriitaa:

Daily Beastin mukaan suurta aluetta Luhanskissa hallussaan pitävät kasakkajoukot syyttävät Luhanskin separatistitasavallan poliittista johtoa väärinkäytöksistä, murhista ja Venäjältä saatujen varojen ja avustuslähetysten kavaltamisesta.

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/putinin_unelm...

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Juuri siitä kertoo siis tuo aloituksen videolinkki (Pavel Dremov), mutta alkuperäisenä ja po-russki.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Näinhän se aina menee: vallankumous syö lapsensa.

Venäjänkin vallankumouksen jälkeinen kommunistihallinto toimi lopulta näin. Neuvostojohtajat tapattivat ja tappoivat vainoharhaisessa vallanhimossaan toinen toisiaan. Stalin päällepäsmärinä.
Valta on todella makeaa!

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Aloituksen tilannekatsauksen perusteella voitaisiin todeta, että ehkä aika on sittenkin kypsä siedättävään neuvotteluratkaisuun.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aika ei taida olla vielä kypsä kuitenkaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eiköhän ala pikkuhiljaa olla, Putin ei ole vähään aikaan uhonnutkaan kun öljyn hinta ja ruplan kurssikin laskevat kuin lehmän häntä. Usarin etusivullakin on artikkeli Putinin huolista:

Jos Venäjä ei pian laske ohjauskorkoaan, maan yrityksiä uhkaa konkurssien aalto.

http://www.uusisuomi.fi/raha/76510-tulossa-kohtalo...

eivätkä lopu siihen:

Add Natural Gas Prices to Putin’s Long List of Problems

http://www.bloomberg.com/news/2015-01-08/add-natur...

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

No jaa, tulee mieleen mahnolaiset anarkistit eli sama kohtalo.

Elijas Bijur

Tässä Ilmarin varmaa ja taattua kommentointia. Kiitos jälleen kerran!

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Pahimmassa tapauksessa tilanne sementoituu samanlaiseksi, mitä se on Abhasiassa, Etelä-Ossetiassa, Tsetseniassa ja Transnistriassa. Donetskin ja Luhanskin alueista tulee rikollisjoukkojen hallitsema lohduton takapajula ja rajoista huolehtii korruptoituneet Venäjän asevoimat. Ei kovin hääppöinen tulevaisuudenkuva paikallisille asukkaille, joiden elinkeinoiksi jää prostituutio ja salakuljetus.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Venäjän bolsevikit harjoittivat vuosina 1917- 1933 de-kasakkasointi- politikkaa eli kasakoiden sotilassäädyn tai/ja etnisen ryhmän hävittämispolitiikkaa Donin ja Kubanin alueilla. Se kohdistui noin kolmeen miljoonaan mieheen, naiseen ja lapseen. Jutussa esiintyvä kasakka on Donin kasakka-organisaatiota.

Kasakoita (kazakit on virheellinen kirjoitusasu) tuhotiin, koska he eivät suostuneet omaisuutensa pakkoluovutukseen bolsevikkivallan aikana. Romaani Hiljaa virtaa Don kertoo kasakoista.

Perinteisten Itä- ja Etelä-Euroopan agraariväestön esivallan kouran ulottumattomaissa olevien agraariyhteiskunnan kietolaistyhmien tapaan (tavallisesti sanottiin esimerkiksi haidukeiksi (Balkanilla) ja haidamakeiksi Dniepr- joen länsipuolella) kasakat symboloivat vapautta. Kazakhit tai Kahasastan pohjautuvat samaa turkinkieliseen sanaa kuin kasakka, vaikkakaan niiden viittaamalle väestölle kasakat eivät ole sukua. Turkinkileinen "vapaa"-sanaa on pohjana.

80 % (kolmesta miljoonasta) kasakoita joutui sortotoimien kohteeksi) ja terrorin tuottamia kuolonuhreja oli kymmeniä tuhansia. On ymmärrettävää, että enin osa Donin kasakoista liittyi ns. valkokenraalien organisoimaan Venäjän valkoiseen armeijaan.

Kaskoista tuli neuvostovallan vastustajia. Toisessa maailmansodassa moni Donin kasakka liittyi natsiarmeijaan ja osallistui puna-armeijan vastaisiin sotatoimiin natsiunivormussa.

Kubanin kasakat olivat Mustanmeren kasakoiden osa, siis niiden, jotka polveutuvat Dniepr- joen alajuoksun zaparogeista eli Ukrainan alkuperäisistä 1500-luvun lopun ja 1600-luvun alun vapaista kasakoista, jotka ovat Ukrainan kansallisen identiteettitarinan lähtökohtana. Kasakoiden ydinosa oli ukrainalainen, vaikkakin siihen kuului muitakin kansallisuuksia. Kubanin kasakat unelmoivat vielä paluustaan Ukrainaan, elleivät ole vielä palanneet.

Vuodesta 2002 Ukrainassa on ollut rekisteröityjen kasakoiden järjestö (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Ukrainian_Registe...), joka on uskollinen Ukrainan lailliselle hallitukselle. Donin kasakat, joiden järjestön Jeltsin perusti uudelleen samoin kuin muut kasakkaveljeskunnat, jotka oli kielletty neuvostoaikana, ovat saaneet rahaa Putinilta ja suostuneet toimimaan Putinin ideologian mannekiineina. He ovat nyt miehittäjinä Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa.

Kysymyksessä on kuitenkin valtioton kansakunta, kuten saamelaiset Suomessa tai Irokeesit Pohjois-Amerikassa. Neuvostoaikana Lev Trotskin toteuttaman kansanmurhan kohteena ollut väestö on valjastettu nyt Venäjän imperialismin palvelukseen.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kiitos, Timo, hyvästä taustoituksesta!

Kirjoitit: "kazakit on virheellinen kirjoitusasu" ja näin varmaan onkin, siis suomalaisessa kielenkäytössä.. Kielitoimisto voisi ehkä joskus selittää, miksi Suomessa puhutaan kasakoista eikä kazakoista, vaikka juuri venäläinen ilmaisu on Казаки eikä Касаки. Alun perin väärin lausutusta nimityksestä tuli siis Suomen puhekielessä "laki".

Казаки (др.-русск. — козáкъ; укр. — козáк; польск. — kozak)

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Lisäisin, että kasakat, jotka eivät ole välttämättä edes venäläisiä,
ovat etninen ryhmä ja jäänne tsaarinajalta, siis erityisryhmä, ovat tosiasiassa jakautuneet poliittisesti;heitä taistelee konfliktin molemmilla puolilla.

Eritoten Donin kasakoiden toiminta nykyisin Putinin politiikan palveluksessa on paradoksaalista heidän terrorin- ja sorrontäyteisen historiansa taustaa vasten.

Kasakkaidentiteetti saattaa olla hyvinkin laaja Donetskissa ja Luhanskissa, joiden alue on kuulunut historiallisesti Donin kasakkapiiriin.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kuten jo aloituksessa totesin, kasakoiden antisemitismi on suorastaan vastenmielinen ja juontaa ehkä aiemmista natsisympatioista (vrt. Timon kommentti 10).

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Antisemitismin historia on natseja vanhempi. Tämä unohdetaan liian usein, ja toivottavasti ei pelkästään Putinin miellyttämiseksi.

Myöhäiskeskiajalta (tai ristiretkiajalta) alkaen erittäin suvaitsevaiset Puolan kristityt kuninkaat tarjoaivat pakopaikan Länsi-Euroopan vainotuille juutalaisille. Silloinen Puola käsitti Liettuan, Valko-Venäjän ja nykyisen Puolan. 1600-luvulla Puolaan (roomalais-katolilaisten, kreikkalais-katolilaisten, protestanttien juutalaisten,muslimien asuttamaan maahan) tuli roomalais-katolilainen ylivalta. 1648 ortodoksien kapina roomalais-katolilaisia vastaan sai ortodoksiset talonpojat vainoamaan niin puolalaista aatelia kuin tämän liittolaisina pidettyjä juutalaisia (joita kunngaskunta oli suojellut).

Kapina tunnetaan suurena kasakkakapinana ja ukrianalaiseen talonpojistoon keskittynyt kapinnallisjoukko sai voimansa kasakoista. Krimin tataarit ja Moskivan tsaari tyrkyttivät apuaan ortodokselle. 300- vuotta ennen Krimin liittämistä Ukrainaan (1956) päivälleen Tsaari teki liiton kasakkakapinallisten kanssa. Venäjän historiassa väitetään Ukrainalaisten muka liittyneen Venäjään, johon tsaari pakkoliitti kasakkavaltion viimeistään Pultavan taisteluun mennessä, joka oli viimeinen kasakoiden tsaarin vastainen vapaustaistelu.

Tästä alkaa nykyisen Israelin historia. Pietari I ja Katariina II liittivät Ukrainan Venäjään ja Venäjän valtio aloitti juutalaisväestön jatkuvan vainoamisen. Tunnetusti ohrana väärensi Siionin viisaiden ns. päiväkirjat ja pogromit jatkuivat Venäjän vallankumoussotiin asti, minkä vuoksi juutalaisten agraarisiirtolat tulevassa Israelissa saivat 1910- 1920-luvuilla perustajansa juuri itäjuutalaisten piiristä.

Venäjän keisarikunta värväsi sotilaiksi ja integroi kasakoita venäläisyyteen sekä käytti heitä Venäjän valtion laajentamiseen (kuten koko Siperian valloittamiseen) ja sortotoimiin kansaa vastaan, eritoten juutalaisten vainomaiseen. Antisemitismista tuli osa virallista valtakunnanvenäläistä ideologiaa.

Kristillisesti motivoitunut antisemitismi oli paljolti Venäjän valtion hajoita ja hallitse- politikkaa ja sitä istutettiin viralisella propagandalla Venäjän alamaisiin, myös puolalaisiin. Täältä antisemitismi levisi Itävaltaan, jossa entinen keskiajan roomalais-katolinen antisemitismi elvytettiin. Tästä antisemitismistä itävaltalaissyntyinen Adolf Hitler sai mallinsa.

Kasakoiden antisemitismi on tulosta siitä, että Venäjän valtio käytti heitä antisemitismin käytännön toteuttajina ja inhoamansa puolalaisen valtiolisen perinteen hävittäjinä. Kasakat saattoivat myös kääntää aseensa Venäjää vastaan eli olla myös uhkatekijä. Nykyisin kasakoiden identiteetti on hajanainen varmaankin siksi, että historiassa Puola tai Venäjä on pyrkinyt sitomaan heitä itseensä ideologisesti. Antisemitismi on valtaosin seurausta Venäjän tsaarien valtapolitiikasta.

Sivumennen sanoen ei yleisesti tajuta, että Israelin synty on ymmärrettävissä vain jos huomioon otetaan Venäjän länsilaajeneminen 1600- ja 1700-luvuilla ja keirari-Venäjän luhistuminen ja Neuvostoliiton synty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset