Elämä jatkuu

Tämä tiedetään Boko Haram:ista

  • Mohammed Yusuf (1970-2009)
    Mohammed Yusuf (1970-2009)
  • Abubakar Shekau
    Abubakar Shekau
  • Tämä tiedetään Boko Haram:ista

Kalifaatti, itsemurhaterrorismi, kaulan katkaisut: monessa mielessä Boko Haram muistuttaa isis:ta, muttei sittenkään koko rintamalla. Kun isis pyrkii luomaan valtiokoneisto, niin Boko Haramille riittää tässä vaiheessa pelkästään kauhun levittäminen ympäristöön. Nigerialaisen Punaisen Ristin työntekijän mielestä terroriryhmä on ”täysin sydämetön”.

Boko Haram (jonka koko nimi on Jama´atu Ahlis Sunna Lidda´awati wal-Jihad, mikä tarkoittaa ”Ihmiset, jotka pyrkivät levittämään Profeetan ja Jihadin oppia”) perustettiin vuonna 2002 karismaattinen, hengellinen johtaja Mohammed Yusuf:in taholta. Hän pystytti hengellisen keskuksen Koillis-Nigerian Maiduguri:ssa ja ryhtyi voimakkaasti vastustamaan länsimaista, ei-islamilaista opetusta. Näin syntyi myös liikkeen nimilyhenne hausa-kielellä: Boko Haram (= "länsimaisuus on synti/kielletty").

Koko Yusufin oppi pyöri puhtaan islamin ympärillä: todellinen muslimi pysyy kaukana kaikesta mitä on ”haram” eli kielletty. Ei pelkästään länsimainen opetus on pahasta, mutta myös demokraattiset vaalit, länsivaatteet jne. Yusufin tavoitteena oli sharian levittäytyminen koko Nigeriaan (jonka väestöstä yli puolet on kristillinen). Myöhemmin mies uneksi samanlaisesta kalifaatista, joka oli olemassa joskus 1800-luvulla Nigerian pohjoisosissa. Kun Boko Haram aloitti jihadtaistelijoiden rekrytoinnin toden teolla, Nigerian armeija otti ohjakset kovaotteisesti käsiinsä vuonna 2009. Satoja ihmisiä kuoli Maidugurin keskustassa; heidän joukossaan muun muassa Mohammed Yusuf, jonka ruumis näytettiin tv-lähetyksissä.

Liikkeen uusi johtaja, Abubakar Shekau, pakeni viidakkoon ja perusti kapina-armeijan, joka koostuu enimmäkseen Kanuri-heimon köyhistä miehistä. Arvioidaan, että tähän armeijaan kuuluu noin 5 000 miestä. Kapinalliset aloittivat ensiksi pankkiryöstöillä sekä pommi-iskuilla kirkkoja, baareja ja kasarmeja vastaan. Myöhemmin seurasivat laajamittaiset murha-aallot ja kidnappaukset. Viime vuonna Boko Haram aloitti kylien ja kaupunkien valloittamisen, joka on ensiaskel kalifaattiin. Viimeinen ”innovaatio” on pienten tyttöjen itsemurhaiskut toreilla ja kirkoissa.

Boko Haramin sotasaavutuksista huolimatta voidaan puhua reunailmiöstä, sanoo Nnamdi Obasi, ICG:n eli International Crisis Groupin nigerialainen asiantuntija. Maltillisten muslimien valtaenemmistö suosii nykyaikaista valtiota ja Nigerian islamin hengellinen johtaja Sokoton sulttaani, joka on vanhan kalifaatin suora perillinen, toteaa, että kapinalliset ovat ”valemuslimeja”. Useimmille nigerialaisille Boko Haramin touhut ovat kaukainen tapahtuma, jossa muslimit tappavat toisiaan.

Tällä hetkellä Boko Haram hallitsee suuria osia Nigerian koillisista osavaltioista: Borno, Yobe ja Adamawa. Terrorin tulokset ovat lohduttomat, yli 13 000 kuolleita, noin 1,6 miljoonaa pakolaisia sekä satoja kidnapattuja naisia, joiden joukossa 276 surullisenkuuluisia koulutyttöjä, joita kaapattiin Chibok:issa viime huhtikuussa.  

Abubakar Shekau on salaperäinen johtaja, joka kehuu tuoreessa, mutta hieman epäselvässä youtubessa, että ”me aloitimme taistelun Bagan väestöä vastaan ja juuri me tapoimme heidät”. Tammikuun alussa Bagassa kuoli noin 2000 asukasta aivan hirvittävällä tavalla. Abubakar Shekau on saanut sotilaallisen koulutuksen Pakistanissa ja Malissa, mutta nigerialaiset viranomaiset eivät ole aivan varmoja siitä onko videon mies sittenkin Shekau. Nigerian armeija on nimittäin useaan otteeseen kertonut tappaneensa hänet. Voi hyvin olla, että Shekau käyttää kaksoisolentoa. Boko Haramin nykyinen kalifaatti on noin Belgian kokoinen ja käytännössä suljettu vankila, josta ei tipu paljon tietoa ulospäin. Toisin kuin Isis, Boko Haram ei hyödynnä internettiä. Pikemmin päinvastoin: liike ampuu kaikki gsm-mastot nuriin. Ainut tieto, mitä saadaan, on pakolaisten ja Nigerian armeijan kertomukset sekä satelliittikuvat. Mikään ei viita siihen, että Boko Haram olisi luomassa hallintorakenteita. Lähinnä hallitsemattoman kauhun kylväminen näyttää olevan päätehtävänä. Heti kun kapinalliset tulevat johonkin paikkakuntaan alkaa sharia. Suurin osa väestöstä lähtee välittömästi pakoon, mutta he jotka jäävät joutuvat näkemään tappoja, ruumillisia  rangaistuksia (mm. amputointia), koulujen sulkemiset, naisten pakolliset häät jihadtaistelijoiden kanssa sekä elintarvikkeiden takavarikointia.

Jotta jäisit henkiin, sinun pitää teeskennellä, että tuet heitä” sanoo Andrew Miyanda, joka pelastui pitkän pakomatkan jälkeen. Miyanda pääsi pälkähästä kun oli kirjoittanut liikkeen koko nimen takkinsa sisäpuolelle. Joka kertaa kun hän joutui tarkastuksiin tämä kirjoitus oli pelastanut hänet. Silloin kun Boko Haram epäilee, että joku kylä harjoittaa yhteistyötä Nigerian armeijan kanssa, koko kylä tapetaan. Ruumiit jätetään pelottelumielessä lojumaan. Kun taannoin Nigerian armeija valloitti Mubi-kylän takaisin, niin harvat elonjääneet olivat tulleet hulluiksi kauhusta, nälästä ja janosta. Kylän kaikki vesikaivot olivat pilaantuneet lukemattomien ruumiiden takia.

Vaikka kyse on suhteellisen pienestä ryhmästä, niin Boko Haram alkaa olla jo uhka Afrikan taloudelle. On melkoinen kysymysmerkki, miksei 180-miljoonainen Nigeria pysty nujertamaan tätä joukkoa oman 130 000-vahvoisen armeijansa avulla. Asiantuntijat sanovat, että Nigerian viranomaiset heräsivät liian myöhään ja Nigerian armeija ei ole vieläkään riittävästi koulutettu guerillasotaan. Myös armeijan moraalin kerrotaan olevan alhaisella tasolla. Monien kylien asukkaat pelkäävät armeijan sotilaita yhtä paljon kuin Boko Haramia, koska kuri on löysä eikä taisteluhalua ole. Nigerian turvallisuuskouluttaja Sambo Dasuki puhuu suoraan pelkuruudesta: ”Meillä on lukuisia sotilaita, jotka tarttuvat mihin selitykseen tahansa, jotta heidän ei tarvitse taistella”.  ICG:n asiantuntija Nnamdi Obasi toteaa, että vika on yhtä paljon Nigerian valtiossa, joka ei ole ollut kiinnostunut Pohjois-Nigerian köyhyydestä. Etelä-Nigerian kristillinen johtaja Goodluck Jonathan ilmaisi kylläkin syvän huolensa Pariisin terroristi-iskuista, mutta ei puhunut sanallakaan Bagan kauheuksista.

Voi olla, että Boko Haramin kriisi vaikuttaa tuleviin vaaleihin, jotka pidetään 14.helmikuuta. Näissä vaaleissa Goodluck Jonathanin vastustaja tulee olemaan pohjoisnigerialainen muslimi ja ex-kenraali Muhammadu Buhari, joka kannattaa hyvin tiukkoja otteita Boko Haramia vastaan.

Jo nyt on käynyt ilmi, ettei Boko Haramin kriisi pysy enää Nigerian rajojen sisällä. Liike on osittain jo siirtynyt Kamerunin puolelle; usein jo pelkästään siitä syystä, ettei Nigerian armeija voi sinne mennä. Osaselitys on myös siinä, että hausa-kieltä puhuva Kanuri-heimo elää jo ennestään myös Kamerunin alueella. Kamerunin presidentti Paul Biya on huolestunut kehityksestä ja on lähettänyt joukkoja sinne. Viime vuonna Kamerunin ilmavoimat tekivät ensimmäiset iskunsa. Abubakar Shekau sydämistyi tästä niin paljon, että uhkasi jo videoviestin kautta valloittavansa koko Kamerunin.

Useat Afrikan maat pyrkivät nyt, Bagan verilöylyn jälkeen, saamaan monikansalliset joukot liikkeellä. Ranskan aloitteesta Nigeria, Niger, Tshad, Kamerun, Ghana ja Begin ovat alustavasti sopineet tällaisesta yhteistyöstä. Yhdistyneet Kansankunnat ilmoitti äsken, että Boko Haram alkaa olla suuri uhka alueen rauhalle.  Afrikan Unioni anoo parhaillaan YK:lta käytännön tukea Boko Haramin nujertamiseen. Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että Nigerian armeijalla on aivan keskeinen rooli. Voi olla, että 14.helmikuun jälkeen Nigerian valtion otteet kovenevat, mikäli entinen kenraali Buhari voittaa vaalit.

LÄHDE

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Meillä on uutisoitu Boko Haramin terrorista, mutta en ainakaan itse ole nähnyt kunnollista taustoitusta tästä liikkeestä.

Siksi käänsin tämän tuoreen hollantilaisartikkelin, mutta ehkä on niin ettei afrikkalainen tragedia kiinnosta?

Janne Suuronen

Kiitos, aihe kiinnostaa.

Silmääni tökkäsi maininta Abubakar Shekau saamasta koulutuksesta Pakistanissa ja Malissa.

Luen juuri toistamiseen kirjaa Osama Bin Ladenista ja mihin liittyi (liittyy?) määrätietoinen koulutusleirien perustaminen poliittisen islamin levittämiseksi. Niin Afganistanin lisäksi Pakistaniin, kuin Afrikassa Sudaniin.

Aihepiiriin liittyy myös (mennyt ?) Sudanin rooli ja vaikkapa eilisen puheenvuoroni kartta: http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1852...

Ja tällaisia vauhtiveikkoja,
http://en.wikipedia.org/wiki/Khalid_Sheikh_Mohammed
jotka liittyivät niin 911 tapahtumiin, kuin Paavin murhayritykseenkin osana laajempia terroritapahtumia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bojinka_plot

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Pari,kolme kuukautta sitten yle esitti dokkarin Nigeriasta ja Boko Haramista.
Päällimmäisenä mieleeni jäi maaseudun pikkukylissä asuvat ihmiset.Välillä kyliin hyökkää Boko Haram,seuraavaksi Nigerian armeija,jonka otteet ovat aivan yhtä bruutaleja,heidän etsiessään Boko Haramin kannattajia.

Valitettavasti en kuollaksenikaan muista dkkarin nimeä,oisko ollut ulkolinjan ohjelmia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuten aina, erilaiset uskonnot ja fanaatikot käyttävät kauhukuvia omiin tarkoituksiinsa. Näin ollen myös Boko Haramin niskaan pannaan paljon "ylimääräistä", vaikka tämä porukka on jo riittävän julma ennestään. Ohessa kiinnostava analyysi erästä valokuvasta ("Afrika Check, sorting fact from fiction"):

http://africacheck.org/reports/boko-haram-massacre...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eräs tuttavani on opettajana " länsimaisittain " toimivassa koulussa maan pääkaupungissa Abujassa. Opettajien suurin pelko ei ole suora aseellinen hyökkäys hyvin vartioituun kouluun, vaan pikemminkin pommin kera selkärepussa oppitunnille asteleva 10-vuotias pikkuvekara.

Samaan aikaan Pariisin terroriteon aikaan Nigeriassa toteutettiin jopa 2.000 siviiliuhria vaatinut joukkomurha Boko Haramin toimin, jonka uutisointi jäi kokonaan huomiotta pilapiirtäjien surmien taustalle.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä....Nigerian kristillinen presidentti Goodluck Jonathan käveli eturivissa mukana Pariisin Je suis Charlie-kulkueessa, mutta tämä "valtionjohtaja" ei tuominut sanallakaan Bagan kammottavaa verilöylyä, joka samanaikaisesti tapahtui hänen kotimaassaan...

Toivokaamme tälle suurmiehelle tulevissa vaaleissa (14.2) goodluckia!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eiköhän hän liene onnensa jo sinetöineen. Korrutoituneen eliitin raha puhuu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä kirjoitus. Tästä asiasta ei saa vaieta. Luin tänään kahdesta eri lähteestä aiheesta.

Nigeriassa tapettiin yli 10 000 ihmistä viime vuonna. 1,6 miljoonaa nigerialaista on paennut kodeistaan. Boko haram kontrolloi noin Tanskan kokoista aluetta köyhässä Nigerian pohjoisosassa. Boko haram jatkaa tyttöjen kaappauksia. Tyttöjä käytetään pommituhoissa. Boko haram käytti kymmenenvuotiasta tyttöä pommiräjäytyksessä, jonka aiheuttamassa joukkotuhossa kuoli noin 600 ihmistä, toisen arvion mukaan jopa 2000.

Näistä tapahtumista on vaikea lukea ja vielä vaikeampi kirjoittaa. Tällainen kääntää sisukset ja turmelee jopa lukijan mielen. Mieluiten näkisi ja kokisi vain parempaa ja ylevämpää, mutta tällaisesta ei voi myöskään vaijeta. Niin sanotaan tekevän kuitenkin presidentin vaalikampanjaa käyvän Goodluck Jonathanin. Hänen pitäisi osoittaa kykyjä johtaa maataan. Onko hän voimaton näiden islamistiterroristien edessä vai osallinen vai lisäävätkö teot hänen mahdollista valtaansa? Myös kampanjaa käyvä Muhammadu Buharin sanotaan vaienneen teoisa.

Mikä synnyttää tällaisia väkivallantekoja? Miksi käsittämätön väkivaltaisuus vain leviää? Millaiset keinot auttaisivat hillitsemään ja karsimaan väkivaltaa? Mistä terroristit saavat rahat aseisiin ja kuka myy aseet?

YK:lta toivotaan apua. Jos mitään ei tehdä tuhansien ennustetaan kuolevan ja Boko harmain kasvattavan edelleen valtapiiriänsä.

Ihmisoikeuksia loukkaamalla ollaan tuhon tiellä.

https://secure.avaaz.org/en/stop_boko_haram_terror...

http://www.theguardian.com/world/2015/jan/11/child...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Irja kirjoitti: "Hyvä kirjoitus. Tästä asiasta ei saa vaieta".

Olen samaa mieltä, minä vain käänsin sen. Ilman muuta karuselli-ainesta, mutta nyt vaaliblogit näkyvät olevan "tärkeimpiä"...

Jos verrataan Charlie-palstamillimetrit tohon Baga-verilöylyn vastaaviin niin suorastaan hävettää länsimaisen median puolesta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Totta se mitä sanot. Omat lähempänä olevat verilöylyt kiinnostavat mediaa enemmän ja saavat valtavasti tilaa. Lie medialle vaikeampi hahmottaa tapahtumien mittasuhteita ja merkitystä vai onko niin, että kaikella on aikansa tulla julki ja päästä käsittelyyn?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset