Mikä EkSote? Kainuu ja Ahvenanmaa näyttivät mallia!

Kuuntelin radiota, jossa THL:n tutkimusprofessori Markku Pekurinen puhui Etelä-Karjalan EkSote-kokeilusta. Kannatan sitä linjaa, että kunniaa sille, jolle se kuuluu enkä hirveästi ymmärrä sitä miksi Suomen mediakin puhuu nykyisin vain ja ainoastaan EkSotesta ja sen myönteisistä tuloksista…Manun sopuli-ilmiö?

Alan ihmiset tietävät, että pitkäaikaiset maakuntatason kokemukset ja säästöt on saatu aivan muualta: Kainuusta ja Ahvenanmaalta! Myös Ruotsi on erinomainen esimerkki.

Vaikka sana "maakuntamalli" onkin kielletty (tai tällä hetkellä poliittisesti inkorrekti ilmaisu), niin tuntuu pelkästään hyvältä, että ehdotettu viiden sote-alueen hirviömalli on vihdoin jäämässä unholaan. Perustuslaille suuri kiitos siitä! Nyt, kun ehdotetaan 19 sote-alueen ratkaisua, niin ei muuta kuin opiskelemaan miten temppu tehdään Kainuussa ja Ahvenanmaalla (ja miksei Etelä-Karjalassakin)!

Vaikka itse Kainuun maakuntakokeilu kaatui, niin sote-maakuntamalli jatkuu entiseen tapaan maakunnallisena sote-kuntayhtymänä. Mukana on 7 kuntaa/kaupunkia. Ainoastaan pieni Puolanka jäi pois, ilmeisesti Kajaanin ja Sotkamon ylimielisyyden seurauksena:

"Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) on arvostettu edelläkävijä sote-palvelujen kehittämisessä. Kuntayhtymä tuottaa Hyrynsalmen, Kajaanin, Kuhmon, Paltamon, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen kuntien kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut lasten päivähoitoa lukuunottamatta. Puolangalla Kainuun sote vastaa erikoissairaanhoidosta ja ympäristöterveydenhuollosta (mm. eläinlääkäri- ja terveysvalvontapalvelut)".

http://sote.kainuu.fi/index.asp

"Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ansvarar för den offentliga hälso- och sjukvården på Åland. Vi ger vård till den åländska befolkningen och alla besökare i livets olika skeden – allt från förebyggande vård till specialiserad sjukvård".

http://www.ahs.ax/

ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu