Elämä jatkuu

Mikä EkSote? Kainuu ja Ahvenanmaa näyttivät mallia!

  • Kainuun maakunnan ambulanssit
    Kainuun maakunnan ambulanssit

Kuuntelin radiota, jossa THL:n tutkimusprofessori Markku Pekurinen puhui Etelä-Karjalan EkSote-kokeilusta. Kannatan sitä linjaa, että kunniaa sille, jolle se kuuluu enkä hirveästi ymmärrä sitä miksi Suomen mediakin puhuu nykyisin vain ja ainoastaan EkSotesta ja sen myönteisistä tuloksista...Manun sopuli-ilmiö?

Alan ihmiset tietävät, että pitkäaikaiset maakuntatason kokemukset ja säästöt on saatu aivan muualta: Kainuusta ja Ahvenanmaalta! Myös Ruotsi on erinomainen esimerkki.

Vaikka sana "maakuntamalli" onkin kielletty (tai tällä hetkellä poliittisesti inkorrekti ilmaisu), niin tuntuu pelkästään hyvältä, että ehdotettu viiden sote-alueen hirviömalli on vihdoin jäämässä unholaan. Perustuslaille suuri kiitos siitä! Nyt, kun ehdotetaan 19 sote-alueen ratkaisua, niin ei muuta kuin opiskelemaan miten temppu tehdään Kainuussa ja Ahvenanmaalla (ja miksei Etelä-Karjalassakin)!

Vaikka itse Kainuun maakuntakokeilu kaatui, niin sote-maakuntamalli jatkuu entiseen tapaan maakunnallisena sote-kuntayhtymänä. Mukana on 7 kuntaa/kaupunkia. Ainoastaan pieni Puolanka jäi pois, ilmeisesti Kajaanin ja Sotkamon ylimielisyyden seurauksena:

"Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) on arvostettu edelläkävijä sote-palvelujen kehittämisessä. Kuntayhtymä tuottaa Hyrynsalmen, Kajaanin, Kuhmon, Paltamon, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen kuntien kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut lasten päivähoitoa lukuunottamatta. Puolangalla Kainuun sote vastaa erikoissairaanhoidosta ja ympäristöterveydenhuollosta (mm. eläinlääkäri- ja terveysvalvontapalvelut)".

http://sote.kainuu.fi/index.asp

"Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ansvarar för den offentliga hälso- och sjukvården på Åland. Vi ger vård till den åländska befolkningen och alla besökare i livets olika skeden - allt från förebyggande vård till specialiserad sjukvård".

http://www.ahs.ax/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Asuin Otanmäessä Kainuussa vuodesta 2003 kevääseen 2010. Kainuun malli ei vaikuttanut sinänsä mitään tavan tallaajan elämään, mutta kun Vuolijoen kunta liitettiin Kajaaniin vietiin Terveyskeskuksesta lääkärit ja vastaanottopalvelut.

Tämän kokemuksen valossa kuntaliitokset ovat suurempi uhka ihmisten lähipalveluille kuin maakunnalliset soten hallintoalueet.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vuolijoki/Otanmäki on kuulemma saamassa oma aluelautakunta (Rovaniemen tavoin); en tiedä tuleeko se vaikuttamaan myönteisesti. Matkaa Kajaaniin ei ole kuitenkaan hirveän pitkää (meillä, täällä korvessa matkaa terveyskeskukseen kertyy 50 km; joillekin hossalaisille yli 100 km). Ollaan tyytyväisiä sote-kuntayhtymän toteutukseen, varsinkin kun tiedetään, että yksittäisen kunnan sote-menot ovat keskimäärin 65-68%:n luokkaa. Kuntayhtymän kuntakohtaiset kulut on jotain 55% paikkeilla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Otanmäestä on kajaaniin suunnilleen 35 km, mutta kunnan rajaseuduilta selvästi enemmän.

Vastaanoton lopettamisen jälkeen lääkärit, hoitajat ja potilaat ajelivat ympäristöystävällisesti peräkkäin Vuolijoelta Kajaaniin vastaanotolle.

Pitktäaikaissairaiden hoitopaikat ja näytteiden otto säilyivät silloin terveyskeskuksen tiloissa, nykytilannetta en tiedä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Joka tapauksessa kun nykyään puhutaan sotesta, niin aina EkSote otetaan esimerkkinä.

Blogin tarkoituksena on muistuttaa, että on tehty uraauurtavaa työtä muuallakin ja itse asiassa paljon aiemmin...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mediasopulit ja THL:n tutkijat puhuvat nykyään siis vain ja ainoastaan Eksotesta. Minne nuo Kainuu/Ahvenanmaan esimerkit unohtuivat? Reilumpaa uutisointi olisi näin: "Ahvenanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Karjalassa on saatu varsin myönteisiä kokemuksia maakunnallisista sote-kuntayhtymistä" Mutta ei, viimeistään eilen oli hesarissa taas eksote, eksote..Se alkaa ottaa pattiin täälläpäin Suomea.

Ahvenmaan sote-kuntayhtymä toimii vuodelta 1994
Kainuun sote-kuntayhtymä toimii vuodelta 2005
Etelä-Karjalan sote-kuntayhtymä toimii vuodelta 2009

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset