Elämä jatkuu

Ranska saa (taas kerran) jatkoaikaa..

  • Ranska saa (taas kerran) jatkoaikaa..
  • Veljekset kuin ilvekset: Michel Sapin (vasemmalla) ja Pierre Moscovici
    Veljekset kuin ilvekset: Michel Sapin (vasemmalla) ja Pierre Moscovici

Yleisesti on tiedossa, että Ranska on Euroopan ongelmatalous numero ykkönen; huonon taloushoidon, mutta ennen kaikkea suuren koonsa takia (too big to fail). Maan budjettivajaukset ovat olleet pysyvä ilmiö ja aivan liian suuret suhteessa EU-maiden yhteiseen vakaus- ja kasvusopimukseen.

Kun vakaussopimus sallisi enintään 3 %:n vajausta, niin Ranskan osalta se oli viime vuonna 4,3 % ja odotukset tälle vuodelle ovat yhtä synkät, vähintään 4,1 %. Oheinen taulukko näyttää, että meno on ollut holtiton jo kauan.

Talouskomissaari Olli Rehn ("budjettitsaari") yritti olla tiukkana Ranskan suuntaan, mutta antoi kuitenkin vuonna 2013 vielä yhden vuoden jatkoajan. Nyt, kun uusi talouskomissaari on ranskalainen Pierre Moscovici, tapahtui juuri se, mitä osattiin pelätä: maa saa ilmeisesti taas jatkoaikaa. Maan valtionvarainministeri Michel Sapin kirjoitti syksyllä liikuttavan kirjeen EU:n komissiolle, jossa hän vakuutti, että Ranska nyt toden teolla aloittaa tarvittavat uudistukset ja leikkaukset. Moscovici uskoi tietysti ja vei asian eteenpäin: voilá, jatkoaika!

Ranska pyysi itse asiassa kolmen vuoden jatkoajan (koska vuonna 2017 pidetään pressavaalit ja Marine Le Pen voisi hyötyä siitä kun pahimmat leikkaukset painaavat päällä), mutta tähänkin "saavutukseen" ranskalaisten saisivat olla tyytyväisiä. Suuri jäsenmaa Ranska näyttää olevan EU:n pahin häirikkö.

P.S. Kerrottakoon vielä, että Pierre Moscovici on Ranskan entinen valtionvarainministeri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ranskalla on itsenäinen ydinase ainoana EU-maana. Lieneekä syy tähän?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kokonaiskuvioon sopii hyvin, että talouskomissaari Moscovici oli ollut selvästi suopeampi Kreikan alkuperäisille vaatimuksille kuin varsinaiset euromaat.

ulf fallenius

Eu maista kaksi mallikelpoista on Saksa ja Ruotsi euromaista vaan Saksa.Olemme hyvässä seurassa rämmimme Kyproksen ja Kreikan kanssa samoissa talousluvuissa mikä menestystarina vailla vertansa on Eu ja euro.Fantastista sanon minä ja saamme valtavaa vastinetta Suomessa Eu maksuista ja niin eespäin ja se vastine on maksaa muitten maiden velkoja ottamalla lisää velkaa Suomelle kyllä menee hienosti paremmin mitä osasi odottaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Rauhoittava seikka tässä kuitenkin on se, että Moscovici on superkomissaarimme Kataisen valvonnan alaisena..

Michel Sapinin syksyinen kerjuukirje oli itse asiassa osoitettu juuri Jyrki Kataiselle eikä Moscovicille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

"Rauhoittava seikka tässä kuitenkin on se, että Moscovici on superkomissaarimme Kataisen valvonnan alaisena.." :D :D

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ranska ja Saksa taisivat olla ne ensimmäiset, jotka osoittivat, kuinka joustavia sovitut säännöt voivatkaan olla koskien mm. alijäämiä. Joustavuutta on myöhemmin laajennettu monissa muissakin järjestelyissä mm. Kreikan jäsennyysneuvotteluissa sen pyrkiessä EMU:n piiriin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Saksa oli tosiaan jossain vaiheessa hieman sairaana, mutta Ranska näyttää olevan pysyvästi sairas ja taudin laatu on vakava (myös tarttuva?). Tämäkin sairaalalasku jäänee muiden maksettavaksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joo, erotaan EUsta ja pysytään ETAssa (joka solmittiin ennenkuin Suomi liittyi ETA:aan). Ja vienti jatkuu esteittä, rahaa säästyy eikä tarvita leikkauksia, vaan voidaan jopa lyhentää valtiovelkaa!

Henry

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hienoa! Eilen muut EU-maat olivat sen verran tylyjä Ranskan suuntaan, että nyt loppuu jatkoaikojen loputon jakso. Ensi tiistaina asia ratkeaa lopullisesti, EU-maiden valtionvarainministerikokouksessa. Ranskan pitää säästää ja leikata jo ennen 2017. Pakolliset leikkaukset nousevat näillä näkymin reilusti yli 50 miljardia. Saadaanko vihdoin EU:n pahin häirikkö kuriin?

Ranskalta vaaditaan nyt seuraava suoritus. Budjetin alijäämä:

2015: n.4 %
2016: 3,4 %
2017: 2,8 %

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset