Elämä jatkuu

Kreikan kroisokset

 • Spiros Latsis
  Spiros Latsis
 • Dimitris Melissanidis
  Dimitris Melissanidis
 • Vardis Vardinoyannis
  Vardis Vardinoyannis
 • Evangelos Marinakis
  Evangelos Marinakis
 • Dimitris Copelouzos
  Dimitris Copelouzos
 • Theodoros Angelopoulos
  Theodoros Angelopoulos
 • George Bobolas
  George Bobolas
 • Sokratis Kokkalis
  Sokratis Kokkalis

Kreikka on edelleen vankasti kreikkalaisten omistuksessa; tosin heitä on vain kourallisen verran... Tässä ytimekäs luettelo maan todellisista mahtimiehistä, jotka omistavat lähes kaiken.

Spiros Latsis

Latsis on ylivoimaisesti rikkain ja myös vähiten julkisuudessa. Hän omistaa laivavarustamoja, pankkeja ja kiinteistöjä, niin Kreikassa kuin muualla maailmassa. Alkupääoman loi isä John, joka oli aikoinaan yhteistyössä itse Aristotoles Onassiksen kanssa. Kun poika Spiros vielä opiskeli filosofiaa Lontoossa isä John vitsaili siitä paljon eikä tuntunut antavan arvoa. Poika pani kuitenkin paremmaksi ja omaisuus on kasvanut 4-kertaiseksi isän ajoilta. 

Dimitris Melissanidis

Edellisen Samaras-hallituksen aikana Dimitris Melissanidis oli oligarkien tähti, joka toimii tiivissä yhteistyössä yksityistämisohjelmaan liittyen. Tämä suuren mittaluokan laivanvarustaja omistaa lisäksi yli 500 huoltoasemaa ympäri Kreikkaa. Hän sai edellisen hallituksen myötävaikutuksella suuren osan Kreikan veikkauksesta (Opap), jota pidetään kaikkein tuottoisampana valtionyrityksenä. Syriza epäilee, että Dimitris Melissanidis on rikastunut etenkin öljyn salakuljetuksista. Hän omistaa AEK-jalkapalloseuran.

Vardis Vardinoyannis

Tämä Kreetan saarelta kotoisin oleva mahtimies on Kreikan oligarkeista kaikkein pitkäaikaisin ja vaikutusvaltaisin. Perheen rikkaudet syntyivät jo 1960-luvulla, etenkin silloisen Rhodesian (Zimbabwe) kauppasaarron "ansiosta". Vardiksen suku omistaa nykyisin myös lukuisia öljy- ja kaasuyhtiöitä.

Evangelos Marinakis 

Kuten moni muu, myös Evangelos Marinakis on ennen kaikkea laivanvarustaja. Tämä 47-vuotias oligarkki on vielä nuori ja myös hän omistaa jalkapalloseuran: menestynyt Olympiakos Piraeus. Uefa epäili häntä neljä vuotta sitten korruptiosta sekä tulosten manipuloinnista.

Dimitris Copelouzos

Tämä superrikas omistaa Kreikan komeimman talon. Ateenan Marousi-esikaupungissa sijaitseva linna muistuttaa Versailles:ia ja siinä on lukuisia uima-altaita sekä oma helikopterikenttä. Dimitris Copelouzos on rikastunut ennen kaikkea kaasukaupan avulla. Hänellä on tiivis liikesuhde GazPromin kanssa. Yhdessä saksalaisten kanssa (Frankfurter Fraport AG) hän onnistui tuoreessa yksityistämisohjelmassa saamaan omistukseensa 14 alueellista lentokenttää.

Theodoros Angelopoulos

Hän kuuluu niihin oligarkeihin, jotka siirtyivät Sveitsiin varsinaisen talouskriisin yhteydessä. Siellä hän perusti Angelopoulos-säätiön, jonka avulla perheen omaisuus on turvattu. Myös Theodoros Angelopoulos rikastui laivavarustamon kautta, mutta tienasi lisää teräskaupan avulla. Vaimo Gianna on Kreikan olympiakomitean entinen puheenjohtaja ja hän keksi oivan keinon millä Ateenan valtavan huvilan sähkölasku saatiin alemmaksi: kiinteistö rekisteröitiin kauppakeskukseksi.

George Bobolas

Bobolas perusti Ellaktor-rakennusfirman, joka on Kreikan suurin omalla alallaan. Ellaktor rakensi lähes kaiken Olympiakisoihin kuuluvan infran. Myös kaikki tiet ovat Ellaktorin rakentamia ja hyvin tiheässä ovatkin tietulliasemat, jotka tuovat hänelle rahaa tasaiseen tahtiin. Juuri nämä tietullit ovat olleet kreikkalaisten aggression kohteena talouskriisin yhteydessä. Bobolas omistaa myös paljon kreikkalaista mediaa, Pegasus-konsernin kautta, jonka johtaja on hänen poikansa Fotis.

Sokratis Kokkalis

Kokkalis eli kauan DDR:ssa, johon hänen isänsä Petros pakeni sotilasdiktatuurin aikana. Isästä, lääketieteen professorista, tuli peräti Walter Ulbrichtin henkilääkäri. Sokratis Kokkalis opiskeli fysiikkaa Berliinissa sekä Moskovassa. Huhutaan, että hän toimi myös Stasin palvelussa eikä se suuri ihme olisikaan. Kokkalis rikastui peliteollisuuden maailmanlaajuisilla sovelluksilla ja häntä pidettiin Opap:in tulevana omistajana Kreikan yksityistämisohjelman seurauksena. Samaras-hallitus suosi kuitenkin Melissanidis:ia tässä kuviossa ja Kokkalis jäi toiseksi. Myös hän omistaa jalkapalloseuran (Olympiacos), kuten oligarkin kuuluukin omistaa. Hän on Intracomin ja Intralotin pääosakas.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Nämä kroisokset voisivat laittaa Kreikan talouden kerralla kuntoon, jos vain haluavat. Taitaa vain olla niin, että velkainen Kreikka hyödyttää heitä enemmän tai niin he ainakin olettavat. Voi olla niinkin, että Kreikka on heille vain nimellinen kotimaa ja tärkeintä heille on omaisuutensa paisuttaminen.

Eero Mattila

Hyvin pelkistetty listaus!
Tämähän se taitaa olla yksityistämisohjelmien tarkoitus muuallakin Euroopassa.
- ensin ajetaan valtion talous kuralle ja sitten sitä muka elvytetään valtion omaisuutta ja yhtiöitä myymällä.
- Suomessa on melkein kaikki myytävä jo myyty. Jäljellä enää Metsähallituksen metsät... Nyt vielä valtion rahaa ulosmitataan kun pumpataan rahaa näihin jo ulkomaisille sijoittajille myytyihin yhtiöihin tai niiden tarvitsemaan infraan kuten YARA, Talvivaara, telakat, tuleva ydinvoimala....
- Samaan aikaan yritetään leimata mökin mummot huusseineen ympäristön pilaajiksi ja pienyrittäjät harmaan talouden pyörittäjiksi...

Joskus vuoden poliisiksi valittu henkilö totesi, että "Moraali on ihan hyvä vaihtoehto. Nyt sitä tarvittaisiin!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tärkein on vielä toistaiseksi myymättä nimittäin pohjavesi. Myydessään omistamiaan metsiä pitäisi metsähallituksen kauppakirjassa pidättää pohjavesi valtion omistukseen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Aimo, pohjavedet saavat tällä menolla varmaan oman oligarkkinsa. Paljon pitää Suomen vallankäytössä tapahtua, että valtion omistukseen mitään jätetään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kreikan kroisoksia on itse asiassa vielä yhdeksän lisää, oheisessa linkissä (jossa mukana muutamia ylämainittuja):

George Gerardos: omaisuus 90 milj.euroa
Nikos Fragos: 151 milj.euroa
Vasilis Fourlis: 167 milj.euroa
Yannis Costopoulos: 335 milj.euroa
Nikos ja Evangelos Stasinopoulos: 405 milj.euroa
Andreas Canellopoulos ja Dimitris Papalexopoulos: 607 milj.euroa
Philip Niarchos: 2 miljardia euroa

http://www.businessinsider.com/the-wealthiest-gree...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kreikalla on maailman neljänneksi suurin kauppalaivasto. Veroja omistajat maksavat vain lahjoituksina.

Kauppalaivasto pitäisi kansallistaa ja vuokrata leasing-sopimuksella osa Venäjälle sekä Kiinalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset