Elämä jatkuu

Iranilainen kenraali lyömässä isis:tä

  • kenraalimajuri Qasem Soleimani
    kenraalimajuri Qasem Soleimani
  • tuore kuva Tikritin taistelusta (twitter)
    tuore kuva Tikritin taistelusta (twitter)

"Viholliseni vihollinen on minun ystäväni", näin näyttää käyvän tuoreessa taistelussa äärijärjestö isis:tä vastaan. Varmasti amerikkalaisille on edelleen ylivoimaisen vaikeata myöntää, että juuri Iranin avulla irakilaiset ovat saavuttamassa yhä enemmän voittoja isis-taistelijoista. Nyt Tikrit-kaupunki ja jatkoa seuraa.

Ratkaiseva henkilö näissä maataisteluissa näyttää olevan iranilainen kenraalimajuri Qasem Soleimani, joka käytännössä johtaa irakilaisarmeijan hyökkäystä, yhdessä shiiamuslimien miliisijoukkojen kanssa. Tähän asti Soleimani pidettiin eräänlaisena "haamukenraalina" koska hän esiintyi harvoin julkisuudessa. Siihen on tullut selvä muutos ja mies viettää kohta 58-vuotista syntymäpäivää taistelussa ja aika lailla julkisesti. Irakin tärkeimmät liittolaiset nykyisessä taistelussa ovat Iran ja USA; näinhän se joskus menee reaalipolitiikassa.. Iran auttaa maavoimien ponnistuksessa ja USA antaa tarvittavaa apua ilmavoimien ja satelliittien avulla. Yhteistyö näyttää nyt toimivan vaikka aiemmin amerikkalaiset pitivät Soleimania vaarallisena, koska mies johti pahamaineista Al Quds-vallankumouskaartia.

Qasem Soleimani onnistui mobilisoimaan peräti 100 000 shiia-irakilaista, muun muassa Muqtadah al-Sadr's Mahdi-militiajoukkot. Jälkiä alkaa syntyä. Lähiajat ovat mielenkiintoiset tässä suhteessa. Joka tapauksessa isis:in raakuudet ovat suututtaneet laajasti shiiamuslimeja, niin Irakissa kuin Iranissa. Nyt siihen on siis tulossa maavoimien laaja vastaisku: etelästä Soleimanin maavoimat ja pohjoisesta kurdit.

https://

LÄHDE

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Paradoksaalista.
USA aikoinaan Saddamia tuki,kun Iranin kimppuun..Sittemmin Saddamin ja Irakin kimppuun,kahdesti ja nyt taasen Iranin kanssa kaveeretaan.. LOL

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jenkki on aivan riittävästi sotkenut alueen kuvioita ja tasapainoa, erityisesti maan historian tyhmimmän presidentin aikana, George Double You. Tony Blair nöyränä ja yhtä tyhmänä apupoikana.. Veli venäläinen on vuorostaan osasyyllinen Syyrian sotkuun.

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Tony Blair Huh! Georgen paras kaveri,olipa vielä Laber puolueesta,en tajua..

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #5

Veikkaanpa, etta pääministeri Netanjahun tuore pelottelupuhe USA:n kongressissa liittyy etenkin blogissa mainittuun yhteistyöhön. Tilanne on aivan uusi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Puuttu enään, että Iran tunnustaa itsenäisen Kurdivaltion.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen käynyt Iranissa kerran ja pidin ihmisistä siellä välittömästi. Ylpeä ja sitkeä kansa, joka selviää jopa siitä pappisvallastaankin, elleivät muut mene liikaa hääräämään sinne.

Joten on ihan ymmärrettävää, että sieltä tulee porukka, joka pistää Isisin etenemiselle lopun.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ja Iran (Persia) olisi ilman ylenmääräistä pappisvaltaa Lähi-Idän menestyjä monessakin asiassa. Saddam koki ensimmäisen iskun Iran-Irak sodassa, luulen helposti valloittavan sekasotrtoisen Iranin. Torjuntaan kyllä tarvittiin kovin nuoria miinantallojia muovinen paratiisin avain kaulariipuksena, mutta idea kantoi.
Mitenköhän Lähi-Idän tarina olisi nykyään, jos shaahi olisi säilyttänyt valtansa Iranissa? Muistan aikanani lukeneeni shaahin muisteloissa hänen verratessa arvostelijoiden arvioita SAVAK:in tappamista vangeista koko hallintokaudellaan. Lukua en muista enkä arvaa, mutta shaahin mukaan Iranissa kuoli vuosittain yhtä monta ihmistä liikenneonnettomuuksissa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ilmeisesti virheitä oli (erityisesti kommunismin pelossa) tehty sen verran, että tilanne ei ollut enää pelastettavissa. Mutta monessa suhteessa shaahin Iran oli varsin vapaa yhteiskunta erityisesti muille kuin kovimmalle poliittiselle oppositiolle.

Nuoria miinantallojia väheksymättä suurin ansio sotaonnen kääntymiseen oli kai, että jotkut neuvonantajat kykenivät vakuuttamaan, että shaahin ilmavoimien lentäjät ovat kuitenkin solidaarisia maalleen. Sen jälkeen F-14 osoittautui taitavissa käsissä selvästi MIG-23:a paremmaksi.

Siitä voi päätellä, kummalle puolelle Iranin kansa kääntyy, jos koko valtiota kohtaan hyökätään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #12

Iran on menossa hyvään ja malttilliseen suuntaan sen jälkeen kun vuonna 2013 tuli valtaan presidentti Rohani. Obaman neuvottelut Rohanin kanssa näyttävät onnistuvan ja se harmittaa Netanjahua.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #13

Niinpä, nyt vain pitäisi osata edetä niin, että uskonnolliset johtajat eivät säikähdä ja paina paniikkinappulaa.

35 vuoden eristys on tuottanut koko joukon taloudellisia ongelmia, jotka nekin pitäisi pystyä purkamaan hallitusti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Iranissa on lähes 90% shiiamuslimeja ja Irakissakin heitä on enemmistönä. Hieman lyhytnäköistä touhua isiksen kannalta saada valtaväestön ankara viha niskoilleen. Kurkunleikkaajat joutuvat nyt tosi taisteluun.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Isis-järjestön taustalla on puhdasoppinen sunnalaisuus. Heille shiialaiset, kuten Iranin väestö, ovat vääräuskoisia. Esimerkiksi Omar Nasirin kirjassa "Jihadin sydämessä" mainitaan al-Qaidan taistelijoiden yhtenä päävihollisena Iran.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä. Porukka vain unohti ketkä edustavat alueen ylivoimaista enemmistöä. Nyt siitä on tulossa muistutus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset