Elämä jatkuu

Tikrit pikku hiljaa vallataan

  • Tikrit pikku hiljaa vallataan

Juuri näinä päivinä tapahtuu merkittävä taistelu Irakissa, jossa äärijärjestö isis on kärsimässä suuria tappioita. Laaja rintama (joka koostuu Irakin shiiasotilaista, militiajoukosta, iranilaisneuvojista mutta myös sunneista) on saamassa Tikrit-kaupungin hallintaansa. Arvion mukaan enää 150 isis-taistelijaa lymyää entisen presidenttipalatsin läheisyydessä. Rintaman seuraavana tavoitteena on toinen suurkaupunki, Mosul. Isisin "länsimaiset" taistelijat joutuivat alakynteen, mutta yrittävät vielä panna vastaan auto- ja klooripommeilla sekä itsemurhaiskuilla, jossa mm. nuori isis-australiaisteini tappoi itsensä. 

https://twitter.com/hashtag/tikrit

https://twitter.com/hashtag/TikritOp

Hakusanalla tikrit löytyy tietoa ja videoita taistelun edistämisestä

Tärkeä johtohahmo näissä maataisteluissa on irakilainen Hadi Al-Amiri, shiialaisten Hashd Al-Shaabi-militiajoukkojen komentaja. Hän vankasti uskoo selviävänsä ilman USA:n apua ja on erityisen kiitollinen Iranin toimittamasta aseistuksesta ja strategianeuvonnasta. Monet sunnit ovat liittyneet tähän rintamaan varmaankin yhtä kauhistuneina isiksen raakuudesta kuin muutkin, mutta myös tietoisina siitä että tulevassa Irakissa heidän asemansa olisi varsin heikko elleivät nyt toden teolla ole mukana. Koska isis edustaa ennen kaikkea sunni-uskontoa on pelätty kostoaaltoa tai jopa laajempaa uskontosotaa, mutta siitä ei ole ollut merkkejä tähän asti. Shiialaisten tuoreessa muistossa on kuitenkin hirvittävä tappoaalto, joka seurasi viime kesänä isiksen Tikritin valloitusta ja siksi kostoiskut varmasti tapahtuvat.

Kiinnostava on nähdä amerikkalaisen median kasvava "huoli" Iranin vaikutusvallan kasvusta. Länsivastainen rintama taistelee nyt menestyksellisesti vielä länsivastaisempaa isis:tä vastaan. Itse en näe suurta vahinkoa siinä, jos Irakin alueella syntyy vihdoin vakaa hallinto, jossa amerikkalaisilla ei ole enää sanavaltaa. Hehän ovat saaneet koko sotkun aikaan, erityisesti G.W.Bushin ja Tony Blairin ansiosta. Samalla sopii toivoa, että pohjoisessa syntyisi vihdoin kurdien oma tasavalta tai vähintään autonominen alue: Kurdistan.

Iranilaiskenraali lyömässä isis:tä

Kurdistan

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Hyvä jos tämä mielipuolijoukko pyyhkäistään maan pinnalta ja Irakiin saadaan lopulta vakaa hallinto. Iranista saattaa tulla voimakaampi valtio, mutta se on loppujen lopuksi aika pieni uhka globaalissa mitassa ja kyllä lännelle kelpaa kaveriksi Saudi-Arabia, joka on ihmisoikeuksien suhteen Iraniakin takapajuisempi. ISIS teki pahan virheen polttaessaan jordanialaislentäjän. Se raivostutti koko muslimimaailman.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Parasta mitä amerikkalaiset voisivat tehdä tässä tilanteessa on antaa apua ilmaiskujen sekä satelliittitiedustelun kautta sekä pysyä lopullisesti poissa alueelta. Tämä näyttää kyllä sopivan Obamalle, joka onneksi on vielä kaksi vuotta vallassa. Sen aikana Irakin uusi hallinto voi vakiintua ja voisi myös syntyä ydinsulkusopimus Iranin kanssa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Schepel toivoo Itsenäistä Kurdistania. Niin minäkin. USA on kuitenkin sellaisen aina torpedoinut niin Irakissa, Iranissa kuin Turkissakin. Se on vain käyttänyt kulloisissakin tilanteissa kurdeja hyväkseen mutta lopulta torpannut itsenäisyyssuunnitelmat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Pahimmat "torpedoijat" ovat kuitenkin olleet Turkki, Iran ja Irak, mutta aivan erityisesti Turkki.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, kyseiset maat ovat olleet aina ja johdonmukaisesti vastaan Kurdistanin perustamista. NATO-maa Turkki erityisen raa'asti. USA sen sijaan on välillä tukenut Kurdeja hetkellisesti joissakin noista maista aina omien etupyyteidensä takia ja sitten lopulta joka kerta heidät hyljännyt.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #8

Ilmari ja Jorma, minäkin toivon itsenäistä Kurdistania - koko historiallisen ja nykyisen Kurdistanin alueelle, mutta helpommin sanottu kuin tehty.

Ainut alue Irakissa, jossa amerikkalaisten ei tarvinnut pelätä selkään puukotuksia, autopommeja, tienvarsi-iskuja ja muuta terroristista itseään kohtaan Irakin edellisen sodan aikana, oli (Irakin) Kurdistan.

Ensimmäisen maailmansodan tuloksena kurdeille luvattiin, lupaajina siis voittajavaltiot, oma valtio. Se heille kansojen itsemääräämisoikeuden perusteella kuuluu ja he ovat omien kotikontujensa ikiaikaisia asukkaita, joskin osin (asuma-alueet menevät limittäin ja lomittain) samoilla seuduilla ovat asuneet ja asuvat mm. assyrialaiset ja armenialaiset. Arabit ja turkkilaiset Kurdistanissa ovat historiallisesti katsoen myöhään toisaalta tulleita valloittajia, alistajia ja sulauttajia. Tämän hetken Kurdistan (Turkin, Syyrian, Irakin ja Iranin valloittamat osat siis) ovat etenkin Turkin osalta voimakkaan panturkkilaistamisen kurittamia ja Syyrian Rojavassa (= "länsi" kurdin paikallisella kurmandjin murteella) kurdien asema on melkoiselle osalle heistä maaton, kansallisuudeton, passiton eli ei-olemassa oleva.

Tilastot ovat myös mitä ovat, sillä ne laativat viranomaiset, vallassa olevat viranomaiset. Tiedämme, että Turkissa kurdeja on varmuudella lähes 25 miljoonaa, mutta äidinkielisen opetuksen, kansallisen tunnustamisen (vuoristoturkkilaisia Turkin käsityksen mukaan) ja monentasoisen sortamisen myötä kurdilaisuutta on saatu hävitettyä paikoin. Minä näen PKK:n vapautus- ja itsenäisyysjärjestönä kun taas Turkin valtion olemassa olon Kurdistanin alueella silkkana siirtomaavaltana. Syyrian Kurdistanissa tehtiin voimakas panarabialaistaminen 1960-luvulta alkaen ja tässä Välimeren ranta sekä sen tuntuma Alepposta länteen ja etelään oli huomattavan kurdilainen samoin kuin Aleppokin maaseutuineen ja osin alueet itäänpäin kohti Kobanea ja siitä edelleen Irakin rajan suuntaan, summittainen kieliraja huomattavasti nykyistä etelämpänä.

Taistelujen alla olevasta Tikritistä on kotoisin Saladdin (Salah al-Din), joka ei ollut arabi vaan kurdi. Kysymys onkin, milloin arabit arabialaistivat kurdilaisen Tikritin. Mitä Bagdadiin tulee, se perustettiin aiemmin paikalla sijainneen persialaisen kylän paikalle.

ISIS on poistettava muonavahvuudesta ja henkilökohtaisesti en välitä vähääkään, vaikka ISIS tuhottaisiin viimeiseen terroristiin totaalisen armotta - sitä saa mitä tilaa. Ongelma kuitenkin on ja pysyy, sillä oletan, että seuraavaksi shiiamilitiat ja uudelleen varusteltava Irakin armeija hyökkäävät Kurdistanin puoli-itsenäisen itsehallintoalueen itseensä käytännössä liittämille alueille, jotka eivät virallisesti sisälly KRG:n (Kurdistan regional government) hallitsemiin alueisiin, mutta jotka ovat osa Kurdistania ja muuten Irakin toimista kärsineet voimakkaasta arabialaistamisesta. Kirkuk, jota kurdien parissa yleisesti tituleerataan kurdien Jerusalemiksi, on esimerkki: 1920-luvulla kaupunki oli perin kurdilainen, vaikka turkomaanien vähemmistö siellä asuikin kuten nykyäänkin. Ensimmäinen panarabialaistamisaalto tehtiin 1930-luvulla, toinen 1970-luvulla, mutta arabien ikäväksi kurdit ovat kaupungissa yhä enemmistö. Perustuslain 140 artiklan mukaan järjestettävää kansanäänestystä Irakin arabistihallitus on lykkäämistään lykännyt, sillä arabialaistamisaaltojenkin jälkeen se osoittaisi yhä, että Kirkuk on siirrettävä myös virallisesti KRG:n hallintaan. Mosul (josta musliinikangas saa nimensä) ja ylipäänsä Niiniven tasanko on pikemminkin assyrialaisten, jesidikurdien ja muiden vähemmistöjen, Tal Afarin osalta turkomaanien, asuttamaa seutua, jossa kurdeillakin on vahva asutuksensa. Se on luonnostaan ja historiallisesti multietninen ja -uskontoinen alue, jossa perinteisesti on osattu elää toinen toisensa kanssa limittäin eroista huolimatta. Mosuliinkin on arabialaistamisaalto iskenyt ja perinteinen hieno, toimiva multikudos on uhattuna. ISIS ei ole mitenkään edistänyt kurdien, turkomaanien, assyrialaisten, jesidikurdien, shabakien, kakaiden ja muiden oloa ja varsinkaan eloa alueella.

Saksa, Italia, Hollanti, Ranska - muutamin esimerkein - ovat tehneet hyvää kurdien suhteen ja niin myös sotilaallisesti. Toki sitä ovat tehneet myös Yhdysvallat, mutta ilmatuki on niin helppo vetää pois ja tilanteen tullen jättää kurdit yksinään. Suhteellisen vähäinen modernin asekaluston saaminen heille ei muuta sotilaallista tasapainoa, vaikka yksi kurdi varmaan vastaakin kymmentä arabi"sotilasta". Yhdysvallat tekisi oikein, kun se veisi riittävästi ja modernia kalustoa kurdeille suoraan Arbiliin käymättä Bagdadin kautta, mutta se ei vain käy, koska se ei käy.

Turkki on suojellut, aseistanut, tarjonnut logistista tukea ja vaikeuttanut kurdien eloa etenkin Rojavassa (Syyrian Kurdistan) - muistamme Recep Tayyip Erdoğanin (pitkään pääministeri, nyt presidentti) oudot lausunnot, että Kobanea ei pitäisi tukea ja puolustaa: Turkille sopisi, että ISIS ja Rojavan YPG (Kurdien aseelliset voimat) heikentäisivät toinen toistaan ja lopputulos jäisi Turkin hyödynnettäväksi.

Iranin shiialaisessa valtakunnassa kurdien asema on perin vaikea.

Vaikka rauha olisi parasta, voin vain kunnioittaa kaikkia länsimaisia vapaaehtoisia ja hallitustensa tahtoa vastaankin kurdien puolella sotimaan lähteneitä miehiä ja naisia.

Lähi-itä olisi kohtuullinen paikka elää ja asua, jos länsimaat eivät olisi koskaan alkaneet tukea arabeja ja panarabialaistamista, joka ulottuu berberien (samoin kuin kurdit, berberit eli amazighit ovat ikivanha ja suuri alkuperäiskansa omalla alueellaan ja korkeakulttuuri toisin kuin alistajat eli arabit ja turkkilaiset) mailta Tamazghasta (~ Marokko, Algeria, Tunisia, Libya, osin Mali, Mauritania, Egypti nykyään Siwaan asti) mailta Israeliin, Jordaniaan, Libanoniin, aramealaiseen Syyriaan ja aramealaiseen Irakiin aina kurdien alueille asti. Meillä olisi itsenäinen Kurdistan, joka olisi multietninen ja -uskontoinen ja varmuudella sisäsyntyisestikin demokraattinen. Koko Pohjois-Afrikka olisi amazighien valtakuntaa, jossa arabivähemmistöillä olisi mahdollisuus elää omalla äidinkielellään.

Ilmari, pahoittelen pitkää kommenttiani, jossa menin osin aiheesi ohi. Sait minut inspiroitumaan kommenttiin, joten ehkä sinun pitäisi kirjoittaa tylsemmin, että jättäisin kommentin väliin ;).

Kurdistan-tekstissäsi oleva kommenttisi (kiitos) sähköpostistani - pari kurdiviestintä lisää:

http://www.aranews.net
http://www.kurdistantribune.com

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilmari, minulle tulee Lähi-idän tilanteesta mieleen viisisataa vuotta sitten vallinnut uskonsotien kausi Euroopassa. Ehkä muutaman sadan vuoden kuluttua sekin alue rauhoittuu!

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eurooppa ei ainakaan rauhoittunut uskonsotien loputtua.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Matti, amerikkalaisten öljyuskolla oli kuitenkin varsin merkittävä rooli tässä sopassa...

Hyvä, että irakilaiset ottavat viimeinkin ohjakset käsiinsä, vaikkapa iranilaisavustuksella.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Uskonto oli Euroopan uskonsodissakin perimmäisten tavotteiden rinnalla sivuseikka mutta käyttökelpoinen väline ihmisten kurissapitämiseen ja sotapropagandaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jotta taistelu vihollista vastaan jollain tavalla "maistuisi", yritetään yleensä demonisoida vastustajia (vrt. "ukrainalaiset fasistit ja natsit", hohoijaa). Vanha trikki.

Tässä taistelussa sitä ei tarvitse tehdä; sen työn isis on tehnyt ihan itse...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Schepel on ihan oikeassa. Kannattaa kuitenkin aina katsoa kuka demonisoi ja kenen silmille. Ihan vain jotta huomaamme milloin meitä käytetään hyväksi.

Samaten tuo itse tekeminen on metka juttu. Me emme aina sitä näe, tai halua nähdä, kun se heitetään meidän silmillemme sopivasta suunnasta. Esimerkiksi kiovalaiset Maidanin ja hallintorakennusten valtaajat tekivät sitä ihan itse kun ripustelivat Panderan kuvia ylt'ympäriinsä. Sen jälkeen on turha rypistellä jos joku nimittelee natsiksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Godwinin laki toimii aina (kuten laki todistaa), mutta erityisen hyvin se näkyy toimivan Venäjällä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Natsikortti

Tämä siitä huolimatta, että juuri Venäjällä esiintyy erityisen paljon fasismin ja natsismin ihailua (laajat kuvatodisteet):

Fasism v Rossii:
http://yandex.ru/images/search?text=%D0%A4%D0%90%D...

Natsism v Rossii:
http://yandex.ru/images/search?text=%D0%BD%D0%B0%D...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Aiheettomasta natsikortin heiluttelusta Kiovan nykyisiä vallanpitäjiä kohtaan voisi syyttää jos he eivät itse tukeutuisi henkilöihin jotka heiluttelevat Panderan & kmpneiden kuvia. He tekevät sen ihan itse.

Toisaalta on totta, että Venäjälläkin on natsien ihailijoita. Osa heistä on myös läntisen joukkotiedotuksen suojeluksessa. Tälläinen on m.m. Eduard Limonov jota aika ajoin esitellään kaltoinkohdeltuna oppositiojohtajana.

Heidän propaganda-arsenaaliinsa kuuluu, esikuviensa mukaisesti, työväenliikkeiden symboleiden sotkeminen kansallismielisyyteen ja erilaisiin rasistisiin yli-ihmisoppeiden.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #15

Muutama henkilö heilutti kuvia (erityisesti RT-lähetyksissä), mutta Ukrainan viime vaalien yhteydessä niin natsit kuin neonatsit saivat harvinaisen vähän ääniä. Etenkin suhteessa uutisointiin Venäjän pääkanavilla (joita katson).

Annetuista venäläislinkeistä Jormakin näkee, että niin fasismin kuin natsisimin ihailu on varsin laaja ilmiö Venäjällä, myös ortodoksien keskuudessa (pravoslavnyi fasism). Siitä sopii olla huolissaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #16

Kyse ei ollut vain muutamista heilutelluista kuvista vaan vallattuja hallintorakennuksia johdettiin Panderan kuvien alta: http://news.bbcimg.co.uk/media/images/73421000/jpg.... Eikä Panderan palvonta ole vain tämän nykyisen hallintoklikin juttu. Jo Viktor Juštšenkon aikana hänestä m.m. julkaistiin postimerkki: http://en.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera#/media....

Olen samaa mieltä, että uusfasismista kannattaa olla huolissaan, myös Venäjällä. Sehän on keino pitää ihmisiä kurissa nimen omaan väkivallalla ja lietsomalla kaikenlaista vihaa erilaisia kohtaan. Siinä suhteessa flittailu heidän kanssaan kavahduttaa, tapahtuu se Venäjällä, Ukrainassa tai missä tahansa muualla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #17

Kuten totesin: "natsit ja neonatsit" saivat Ukrainan viime vaaleissa hyvin vähän ääniä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_parliamenta...

Propaganda ja todellisuus...

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Olen monasti miettinyt sitä, että miksi me kaikki pidämme shioja pahoina ja epäilyttävinä, ja sunneja hyvinä ja luotettavina.

Ymmärrän tietenkin että Ameriikkaa harmittaa vallankumous vuonna 1979, mutta siitä on jo 35 vuotta.

Toisaalta enemmistö tunnetuista terroristeista on sunneja, vieläpä saudeja.

Öljy on yksi selitys, mutta Iranillakin on öljyä.

Iranin saarto on luonut sinne uhmakkaan ja korruptoituneen valtion, jossa kiehuu.

En oikein ymmärrä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset