Elämä jatkuu

SSRI-lääkkeet ja lento 4U9525....

  • SSRI-lääkkeet ja lento 4U9525....

Nyt, kun saksalaislähteistä pikku hiljaa paljastuu, että perämies Andreas Lubitz kärsi pitkään masennuksesta, kannattaisi lukea uudestaan Tapio Rissasen viikontakainen blogi: Haluan jälleen tappaa! Juttu SSRI-lääkkeistä. Mielestäni Tapsan blogikirjoitus on ollut foorumin tärkeimpiä.

Myös kyseisen blogin kommenttiketjusta käy ilmi minkälainen vitsaus ja yhteiskunnallinen riski näistä lääkkeistä on tullut. Varma on, että tämän traagisen tapauksen jälkeen tästä jäävuoren kokoisesta ongelmasta tullaan puhumaan aivan eri mittakaavassa kuin tähän asti.

Lubitz suoritti, rauhallisesti hengittäen, itsemurhan ja 149 murhaa...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (74 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

HS kirjoittaa, että lentäjillä on keskimääräistä vähemmän mielenterveysongelmia.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1427387827041

Saman aikaan sama lehti kirjoittaa toisaalla:

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1427392815192

Mielenterveysongelmista on tulossa kansallinen epidemia, jonka torjumiseksi tulisi pikaisesti perustaa samanlainen terveysprojekti, kuin mitä Pohjois-Karjalassa oli aikoinaan.

Toivon, etteivät seuraavanlaiset otsikot ala lentäjän esimerkin viitoittamina yleistymään:

"Rekkakuski ajoi ydinkeskustassa väkijoukkoon, 15 kuoli ja sata loukkaantui. Poliisi avasi tulen väkijoukkoon virka-aseellaan, seitsemän kuoli ja 12 haavoittui. Veturinkuljettaja ajoi pysähtymättä Helsingin rautatieaseman halliin, satoja uhreja."

Pelkäämme terroristeja, mutta potentiaalisia tappajia liikkuu keskuudessamme, asuu naapurissamme ja tekee työtä kanssamme.

Terroristit useimmiten tietävät mitä tekevät, mutta vahvasti mielenterveyshäiriöinen voi kaikessa loogisuudessaan olla sekaisin kuin seinäkello.

Esim. poliisille MT-häiriöiset ovat jokapäiväisiä asiakkaita. Kukaan ei kuitenkaan koskaan pohdi sitä, että virka-asetta hallussaan pitävä virkamies voi olla henkisesti huonommassa jamassa kuin asiakkaansa tai sitä, että lääkäri saattaa vetää enemmän nappeja kuin potilaansa.

Vakuutan, että tämä on kirjoitettu vakaasti harkiten ja vain lievien flunssaoireiden kourissa, ilman SSRI-lääkkeitä tai muita kemikaaleja.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Se johtuu siitä,että huostabisnes Suomessakin elää lasten ja nuorten diagnisoinnista mielenterveyshäiriöiseksi.Nuoria jää joka vuosi,alle 30v.siis mielenterveyden ongelmien takia ELÄKKEELLE.JOKA KOLMAS TEKEE ITSEMURHAN,VERRATTUNA NS.ILMAN LAITOSTAMISTA JA BISNESHUOSTATAUSTAA.

Nykyajan saastainen vitsaus,USASTA ,kaikkine lääkehaittoineen ja rahastukseen perustuvinen lobbauksineen lääkäreille ja THL:ää myöden,on se rikos ihmiskuntaa ja suomalaisia lapsia kohtaan.

Laitoksissa,joita on ostettu tuottamaan huostabisneksen osana voittoa ulkolaisille ja suomalaisille omistajille ja sijoittajille.Psykiatriset huostalaitosten kumppanit Oy.Isoille konserneille sarjayrittäjän avustuksella haalitut diagnoosi tehtaat.

Suomi onkin maa,jossa LÄÄKEHAITOISTA ei saa puhua,ja LÄÄKÄRIT ynm.ovat olevinaan ne ainoat tahot,jotka haitoista tietävät.Vasta 2012 oli harkinnassa,jotta IHMISET,ELI KOKEMUSASIANTUNTIJAT voisivat tehdä itse ilmoituksia haitoista.
Siihen asti se olikin lekurien vastuulla,ja jos ilmeni jotakin "mielenkiintoista"he voivat huvittaessaan tehdä vaikkapa ilmoituksen,tai ainakin ehkä mietiskellä,josko tekisi tai sitten ei...

Lapset oireilevat lääkkeiden SIVUVAIKUTUKSISTA,ja huostalaitokset ynm.heidän niskassaan roikkuvat pistävät oireet,haittavaikutukset lapsen SYYKSI,ja taas saadaan hoidollisen huostan nimissä jatkaa rahastusta,ja laitostamista,lisäämällä mömmöjä kehittyvän ihmisen aivotoimintaa tuhoamaan.Aivot kehittyvät 25 v.asti.

Tässä on huomioitava ja tarkkaan,ne lapset jotka on aiheetta viety kotoaan,ja aiheetta pidetään siellä sijoituksissa laitoksesta perhekoteihin,sijaiskoteihin ja pahimmassa tapauksessa mömmökierteessä,kun oireilee alkujaan koti ikäväänsä tms.

On tosiaan poliiseja ja sairaanhoitajia joilla mt-ongelmia,kuten se sijaisperhe,joka tappoi kumpikin itsensä,sijaislapset säästyivät sillä kertaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Live leak recent items osiossa ; Perämies käännynäinen muslimi, nimestä huolimatta välimerellisiä piirteitä miehessä.Bremenissä sijaitsevan radikaalimoskeijan kasvatti, revi siitä huumoria.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Nach der Germanwings-Tragödie kommen immer mehr Details über den Copiloten ans Tagelicht, der die Maschine absichtlich in den Bergen zerschellen ließ: Aus einem Vermerk in einer Akte beim Luftfahrtbundesamt geht hervor, dass Andreas Lubitz an massiven psychologischen Problemen litt.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Pitää kumota edellinen kommenttini, jessus joko sakemannitrolli kusetti ja vielä 6-0. Hävettää.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Kyseinen kirjoitus herätti minut jo sitä lukiessani ja nyt kun perämiehen taustoja on avattu niin SSRI-lääkkeiden mahdollisuus tuli minullakin mieleen. Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen lääke, joka ei olisi koskaan saanut päästä markkinoille.

http://www.breggin.com/31-49.pdf
"There are many reports and studies confirming that SSRI antidepressants can cause violence, suicide, mania and other forms of psychotic and bizarre behavior. "

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Bregginin kirjoitukset ovat yksinkertaisesti valhetta. Ei niitä kukaan asiantuntija ota vakavasti.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

En tunne asiaa, joten en kykene arvioimaan lähteen uskottavuutta. SSRI:n ja esimerkiksi massamurhien linkittymisestä löytyy tosin muutenkin netistä viitteitä - enkä niiden uskottavuutta voi myöskään arvioida. Voisi kuitenkin sanoa, että ei savua ilman tulta. En tiedä oletko alan ammattilaisena jäävi vai asiantuntija - ainakin voisit paremmin avata näkemystäsi kyseisen lääkkeen sivuvaikutuksista. Puhut vain valheesta ja skientologien propagandasta, mutta unohdat että on myös selkeitä näyttöjä siitä, että lääketeollisuus on puskenut väkisin markkinoille myös erittäin haitallisia lääkkeitä, sanotaan nyt vaikka talidomidi ja Pandemrix. JOS nyt ilmenee, että perämies on ollut SSRI-lääkityksellä, herää kysymys että oletko valmis edes harkitsemaan kantaasi uudelleen...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #14

Ei ole mitään harkittavaa - SSRI-lääkkeistä on suunnatonta hyötyä, ja riskit ovat hyvin vähäisiä. Ei näissä asioissa ole mitään epäselvää. Jos on maanis-depressiivinen sairau, voi SSRI laukaista manian, mutta masennuslääkkeistä ne ovat siinä suhteessa kaikkein turvallisimmasta päästä. Lyhytaikainen itsemurha-ajatusten paheneminen on mahdollista, mutta todellisuudessa SSRI-lääkkeet ovat estäneet satoja tuhansia itsemurhia. Sillehän en voi mitään, että netti on valhepropagandaa täynnä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #14

-- lääketeollisuus on puskenut väkisin markkinoille myös erittäin haitallisia lääkkeitä, sanotaan nyt vaikka talidomidi ja Pandemrix.

Talidomidin haitallisuus sikiölle ei ollut etukäteen tiedossa, eikä siihen aikaan vielä tehty kokeita tiineillä koe-eläimillä.
Pandemrixin sivuvaikutukset eivät olleet ennalta arvattavia. Ymmärtääkseni rokote otettiin laajaan käyttöön pikavauhtia uhkaavan epidemian vuoksi, ts. otettiin tietoinen riski.

En syyttäisi kummastakaan tapauksesta lääketetollisuutta mitenkään.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo Vastaus kommenttiin #21

Nostin nuo esimerkiksi nimenomaan sen vuoksi, että varovaisuus myyntilupien myöntämisessä on perusteltua. Pandemrixin kohdalla voikin sitten miettiä sitä hysteriaa mikä epidemian ympärillä vallitsi... muistaakseni pandemian määritelmääkin rukattiin, jotta lääke pääsisi markkinoille. Kattavia testejä ei tehty ja sitten kun kansa epäilee, THL:n johtaja Pekka Puska sanoo televisiossa, että pelottelijat pitäisi saattaa vastuuseen. No kuinkas kävikään?

Tällaiset tapaukset luovat ihmisten mielikuvissa oikeutuksen epäillä markkinoilla olevia lääkkeitä kun esimerkiksi massamurhaajien on todettu olevan saman lääkkeen käyttäjiä. On hienoa jos lääke auttaa 99,9 prosenttia sen käyttäjistä. Jos yhdestä promillesta tulee massamurhaajia, lääke on silti kiellettävä. Tämä on pointtini.

Kiellätkö muuten alkuperäisen kirjoittajan (Rissanen), johon bloggaaja viittaa, tuntemukset lääkkeen käytöstä?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #26

--Jos yhdestä promillesta tulee massamurhaajia, lääke on silti kiellettävä. Tämä on pointtini.

PUolet itsemurhan tehneistä, ja muistaakseni yli puolet henkirikoksen tehneistä oli humalassa, miksei alkoholia kielletä?

Jos SSRI-lääkkeet kielletään, niin edellä kuvatun kaltaisia tapauksia tulee vain lisää.

Sinänsä on aivan ihmeellinen väite, että jokin lääkeaine voisi "muuttaa ihmisen massamurhaajaksi", jonkinlainen Jekyll/Hyde -ilmiökö? Tällainen pelkohoan ihmisillä aiheettomasti usein on, mutta ei sillä mitään todellisuuspohjaa ole.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo Vastaus kommenttiin #31

Käännät vertaukseni päälaelleen. Oikein olisi ollut verrata, että jos promille alkoholin käyttäjistä tekee itsemurhan/murhan... Mutta älä nyt takerru tuohon promille-arvoon, jonka heitin hatusta.

Tiedät varmasti lääkeaineista sen verran, että et voi pitää ihmeellisenä sitä miten lääkeaineet voivat meihin vaikuttaa. LSD:stä tulee kuulemma hallusinaatioita. Teini-ikäisenä joku entinen narkki kävi valistamassa kuinka joku LSD:n käyttäjä kuvitteli olevansa appelsiini. Ja toinen kuvitteli osaavansa lentää hypäten katolta... Taisi sitten valehdella jos lääkeaineilla ei voi olla tällaisia ihmevaikutuksia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #35

Maanis-depressiivisellä ihmisellä voi SSRI laukaista psykoottisen manian, harvoin kuitenkin.
LSD:täkin on käytetty valvotuissa olosuhteissa hoitoon, myös Suomessa. Lapsi meni 60-luvulla pesuveden mukana.
Se on turha pelko, jotta ihminen aivan muuksi muuttuisi SSRI:n voimalla.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo Vastaus kommenttiin #37

'Sinänsä on aivan ihmeellinen väite, että jokin lääkeaine voisi "muuttaa ihmisen massamurhaajaksi"'

Puhuit yleisellä tasolla ja vastasin yleisellä tasolla, maallikkona. Mielestäni argumentoin oikein, että lääkeaineen vaikutuksilla ei ole mitään raja-arvoa vaan kaikki on mahdollista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #41

Jos on aivovamma, tai dementia, niin silloin lääkehoidon vaikutukset muuttuvat - lääkärin ammattitaitoon kuuluu ottaa tällaiset asiat huomioon. Dementikolle aivan tavanomaiset lääkkeet voivat provosoida sekavuustilan, joten siinä mielessä olet oikeassa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sen jälkeen, kun SSRI-lääkkeet tulivat Suomessakin käyttöön, itsemurhien määrä on koko ajan laskenut.
Pitää paikkansa, että lääkehoidon alkuvaiheessa on korkeintaan viikon mittainen jakso, jolloin itsemurhariski tilapäisesti voi nousta. Sitten mieliala alkaa nousta, kun lääke alkaa kunnolla vaikuttaa.Tavallaan aktiivisuus palaa, mutta mieliala on vielä matala - saksalaisessa kirjallisuudessa kirjoitettin jo 70-luvulla ilmiöstä nimellä Antrieb-Stimmung -Dissoziation, mikä on kuvaava.

--Myös kyseisen blogin kommenttiketjusta käy ilmi minkälainen vitsaus ja yhteiskunnallinen riski näistä lääkkeistä on tullut. Varma on, että tämän traagisen tapauksen jälkeen jäävuoren kokoisesta ongelmasta tullaan puhumaan aivan eri mittakaavassa kuin tähän asti.

Tämä on skientologien propagandaa, he hyökkäävät kaikin mahdollisin tavoin psykiatrista hoitoa vastaan omien tavoitteidensa vuoksi. Todellisuudessa SSRI-lääkkeet ovat olleet todellinen siunaus ihmiskunnalle, ja pelastaneet varmaankin satoja tuhansia ihmishenkiä, ellei miljoonia.

Julia Kivilahti

Sanot, että itsemurhariski voi nousta lääkehoidon alussa KORKEINTAAN viikon mittaiseksi jaksoksi. Lääkeselosteet eivät ole kanssasi yhtä optimistisia: "Tällaiset ajatukset voivat voimistua masennuslääkitystä aloitettaessa, koska näiden lääkkeiden vaikutuksen alkaminen vie jonkin aikaa, yleensä noin kaksi viikkoa, mutta joskus vieläkin kauemmin."

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Itsemurhariskin nousu ei tulekaan heti lääkehoidon alussa. Jos sellainen tulee, se tulee noin kahden viikon kohdalla. Useimmilla käyttäjillä ei tällaista ilmiötä havaita lainkaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

USA:n FAA salli viisi vuotta sitten lentäjille neljän antidepressivan käyttöä (mm. Prozac). Arvioitiin, että tästä päätöksestä hyötyivät noin 10 000 lentäjää.

Euroopassa ongelma on siinä, että lentäjät eivät uskalla ilmoittaa SSRI-lääkkeiden käytöstä, koska pelkäävät menettävänsä ammattinsa. Lubitzin suurin intohimo oli kuulemma lentämistä; sen lisäksi hänellä oli masennusongelmia ja suhde tyttöystävään oli juuri mennyt poikki.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

ILmari, eivät SSRI-lääkkeet todellakaan ole valhepropagandasta huolimatta mikkään ongelma, masennus on ongelma; lääkehoidon vastustaminen vie ojasta allikkoon; sitten itsemurhia tehdään entistä enemmän.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ja siemen masennuksen kasvulle luotiin 90-luvun laman hoidon politiikalla ja vielä tänään samoilla lääkkeillä yritetään hoitaa koko Euroopan kokoista lamaa. Onko siis ihme ?

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Lääkehoidon vastustaminen on eri asia kuin sen tosiasian tunnustaminen, että kemikaaleilla sattuu olemaan myös kaikenlaisia epätoivottavia vaikutuksia. Tämän vuoksi voittoa tavoittelevan lääkeyhtiön tuotoksia pitää voida arvioida kriittisesti. Sinulle on selvää, että lääketurvallisuudessa on tapahtunut monia epäonnistumisia ja moniin niistä on liittynyt jopa suoranaista peittelyä. On propagandaa on väittää lääkehoidon vastustamiseksi sitä, että haitallisia lääkkeitä ei toivota markkinoille.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #15

SSRI-lääkkeet ovat olleet käytössä nyt yli kolmekymmentä vuotta - melkein viisikymmentä, jos klomipramiini otetaan mukaan - miksikähän men niitä sitten määräisimme edelleen, jos ne olisivat peräti vaarallisia?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #20

Pekka, kaikella kunnioituksella: puhut pelkästään SSRI-lääkkeiden hyödyistä (joita varmasti on), mutta et sanallakaan sivuoireista, joista Tapio Rissanen hyvin rohkeasti ja omakohtaisesti puhui omassa blogissaan. Voin kertoa, että myös minun tuttavapiirissani on vastaavanlaisia kokemuksia (eikä kyse ole suinkaan "skientologeista").

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #23

Edellä olen kirjoittanut myös vakavimmista haittavaikutuksista. Itse olen määrännyt SSRI-lääkkeitä 27 vuoden ajan, joten jonkinlaista kokemustakin on.
Itsestään selvää on, että mikään lääke tai hoito ei sovi kaikille.
Tragikoomista on sekin, että Buranan ym. tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksiin kuolee Suomessa parisataa ihmistä joka vuosi - SSRI-lääkkeisiin suoranaisesti ei kukaan - päin vastoin, niillä ihmishenkiä pelastetaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #24

Toivon silti, että luet Tapio Rissasen blogin vielä kerran uudestaan..

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #24

"Itsestään selvää on, että mikään lääke tai hoito ei sovi kaikille."

Puhuit vain maanisuudesta, mutta Tapio Rissasen blogista saa kyllä paljon pahemman kuvan. Rissasen blogissa olevat haittavaikutukset vaikuttavat itse asiassa todella pahoilta. Pelkästä maanisuudesta puhuminen ei selitä blogissa kerrottuja asioita mitenkään, eikä myöskään lause "ei sovi kaikille" - muutenhan kyseinen lause selittäisi melkein mitä tahansa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä melkoinen, kansainvälinen listaus (Suomen koulusurmat mukana siinä). Jos edes 10 % on totta, se olisi jo riittävän karmea todiste ssri-lääkkeiden haitoista:

http://ssristories.org/old/index1.php

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Logiikkavirhe: Psyykkisesti häiriintyneet ihmiset tekevät sitä ja tätä. Heille annetaan psyykenlääkkeitä - teot johtuivat niistä? Luultavimmin useimmat koulusurmaajat joivat myös Coca Colaa, jolla todella on haitallisia psyykkisiä sivuvaikutuksia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuten todettiin, lista on valtava. Jos edes 10 % pitää paikkansa..

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #34

Sellaista perää asiassa voi olla, jotta masennuksen alkaminen kovin nuorena sinänsä jo viittaa maanis-depresiiviseen sairauteen, jonka yhteydessä SSRI-lääkket voivat provosoida manian. Nuorilla mania usein ilmenee nimenomaan voimakkaana ärtyenisyytenä. Voi syntyä myös nk. nopeasyklinen tila, erittäin epävakaa mieliala. Nuorille SSRI-lääkkeitä pitääkin käyttää harkitan, ja tarkassa seurannassa. Suurin hyöty näistä lääkkeistä saavutetaan työikäisten masennuksen hoidossa, ikähaitarissa alas- ja ylöspäin mentäessä hyödyt vähenevät, ja haitat korostuvat, minkä nyt tietenkin ainakin erikoislääkäreiden tiedossa pitäisi olla.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo Vastaus kommenttiin #36

Noniin, tämähän etenee kuin keskustelu maahanmuuttopolitiikasta. Ei siis enää keskitytä siihen miten lääke auttaa suurinta osaa vaan siihen mahdollisuuteen, että on olemassa pieni joukko, joiden kohdalla lääkityksellä on dramaattisia seurauksia. Itsemurhariskin muuttuminen (massa)murhariskiksi ei ole toivottava kehitys ja jos tällainen kehitys on mahdollista (oli syy sitten itse lääkkeessä tai sitä määräävässä lääkärissä), pään työntäminen pensaaseen on väärin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #40

Laajennettuja itsemurhia yleensä tekevät lähinnä psykoottisesti masentuneet ihmiset. Sinänsä on ihan totta, jotta sellainen potilas ei kaipaa SSRI-lääkettä, vaan sairaalahoitoa ja sähköä - sellaiseen masennukseen ei SSRI-lääke yksinkertaisesti auta. Mutta ei liian heppoista hoitoa saavan potilaan tekemä laajennettu itsemurha silloinkaan lääkkestä johtunut.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Kerropa sitten kun Coca Colan mukana tulee lappu, jossa lukee:

Täydellinen haittavaikutusluettelo
Melko harvinainen (esiintyy 1 – 10 käyttäjällä 1000:sta)
- Aistiharhat, epätodellisuuden ja vierauden tunne, kiihtymys, orgasmihäiriöt (naiset) tunteiden latistuminen, kiihtyneisyys, hampaiden narskuttelu

Yleisyys on tuntematon
- Itsemurha-ajatukset ja itsemurhakäyttäytyminen; itsemurha-ajatuksia ja itsemurhakäyttäytymistä on raportoitu venlafaksiinin käytön aikana tai hoidon lopettamisen jälkeen
- Hämmentyneisyys ja sekavuus, joihin liittyy usein aistiharhoja (delirium), aggressiivisuus

http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=1163&i=WYE...
(Kyse siis SNRI-lääkkeestä)

Vaikka kausaliteettia ei suoraan voi osoittaa, on silti eri asia miettiä lääkeaineen vaikutusta lopputulokseen, jos jopa lääkkeen tiedoissa viitataan riskiin käyttäytyä tietyllä tavalla. Tieteessä perusteluksi ei siis riitä logiikkavirheen osoittaminen. Propagandasyytöksien sijaan asiaa voitaisiin ihan oikeasti tutkia, toki se ei ole lääkeyhtiöiden intressinä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #39

Kliinistä lääketutkimusta on tullut itsekin tehtyä. Nk. haittavaikutusluettolot syntyvät siten, jotta kirjataan kaikki mahdolliset haittatapahtumat, mitä esiintyy kliinisen lääketutkimuksen aikana. Kukaan ei siis ole osoittanut, että mainitut ilmiöt mitenkään liittyisivät lääkitykseen. Muistaakseni venlafaksiinin sivuvaikutusluettlossa joskus komeili peräti äkkikuolema...
Lääketehtaiden intressissä on nykyään suorastaan liioitella haittavaikutuksia, koska oikeusjuttujen pelossa on hyvä pestä kädet pelottelemalla haittavaikutuksilla etukäteen. Tämähän on yksi motiivi lääkehoidon vastaiseen valhepropagandaan sekin - syytetään lääkkeitä, voidaan saada isot korvaukset. USA:ssa aikanaan joku ampui äitinsä, ja syytti siitä unilääkettä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Uskon, että masennuslääkkeiden mahdollinen yhteys itsemurhiin (tai jopa laajennettuihin itsemurhiin) on ainoastaan niiden aiheuttamien ongelmien jäävuoren huippu. Ongelmallista on, ettei lääkkeiden aiheuttamia haittoja edes voi kiistattomasti todistaa (varsinkaan niiden mielestä jotka niitä lähtökohtaisesti puolustavat), kun aina voidaan vedota siihen ettei tutkimuksessa ole onnistuttu sulkemaan muita vaikuttavia tekijöit pois. Tämä on tietysti totta, mutta toisaalta sillä voidaan selittää kaikki mahdolliset ongelmat pois. Ja niinhän erityisesti lääketeollisuus haluaa tehdä. Lääketeollisuudella on myös rahaa teettää vaikka satoja tutkimuksia jotka tukevat heidän näkemystä asiasta. Epämiellyttävät tutkimukset voidaan vaieta pois.

Pidän mahdollisena, että näitä paljon huomiota herättäviä itsemurhia yleisempi seuraus masennuslääkkeistä on se, että se edistää diskurssia jossa kaikki palautuu aina yksilöön ja sen ongelmiin eikä tällöin yhteiskunnassa olevia rakenteita tarvitse muuttaa käytännössä ollenkaan. Esimerkiksi työpaikkakiusaamiseen ja huonoon työilmapiiriin ei tarvitse puuttua, sillä vika on oikeastaan vain niissä oireilevissa ihmisissä jotka sitten hoidetaan työkykyisiksi lääkkeillä, tai sitten vaihdetaan työntekijöihin jotka kyseisiä työolosuhteita kestävät paremmin. Tällainen yhteiskunta on hyvin sairas, mutta sairaus nähdään vain ja ainoastaan yksilöissä eikä koskaan yhteiskunnassa ja ihmisyhteisössä itsessään. Tätä tukee tietynlainen skientistinen tieteen paradigma joka on yleinen varsinkin lääketieteen ja luonnontieteen asiantuntijoiden keskuudessa. Kaikki tulee voida palauttaa johonkin konkreettiseen, johonkin minkä voi todistaa koviin luonnontieteisiin perustuvalla tieteellisellä metodilla. Sellaisia ovat vaikkapa juuri ihmisten mielenterveysongelmat ja sairaudet, kun taas yhteiskuntatieteelliset ja filosofiset näkökulmat voidaan sivuuttaa kokonaan koska niitä ei voi paradigman mukaisesti todistaa uskottavasti. Ne voidaan aina kumota vaikka niillä lääketeollisuuden teettämillä tutkimuksilla. Näin myös valtiot antavat siunauksensa tälle sirkukselle jossa keskitytään oireisiin ja oireet löydetään vain ja ainoastaan yksilöstä eikä koskaan yhteiskunnasta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Nykyään ainakin USA:n lainsäädännön mukaan kaikki kliinisten tutkimusten tulokset on julkaistava, tuloksesta huolimatta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minulle annettiin lapsena pakolla yhden kerran rauhoittava suppo. Vaikka olin kovin pieni tajusin vääryyden. Minun kohdallani se on johtanut ehdottomaan kammoon ja epäluuloon kaikkea psyyken lääkitystä kohtaan ja myös alkoholin välttämiseen koska en halua kemiaperäistä kontrollin menetystä.
Tavallaan voin olla kiitollinen vanhemmilleni, vääryys oli kertaluontoinen mutta sain kokemuksen siitä että ihmistä voi manipuloida kemiallisesti.
Lääkkeet ovat vallankäyttöä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lievän leipominen on vallankäyttöä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #51

Jos sairauksien hoitaminen on vallankäyttöä, sitten on myös ihmisten ruokkiminen sitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #58

Jos jonkinlaisen itkupotkuraivarin saanut lapsi hiljennetään rauhoittavalla supolla se ei ole mitään sairauden hoitamista vaan ainoastaan sosiaalista avuttomuutta ja silkkaa tyhmyyttä.
Masennusdiagnoosejakin luultavasti annetaan ihmisille joilla on oikeita ratkaistavia ongelmia ja se diagnoosi annetaan jotta heitä voisi kutsua sairaiksi ja sen jälkeen oikeuttaa erilaisia toimenpiteitä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #65

...diagnoosi annetaan jotta heitä voisi kutsua sairaiksi ja sen jälkeen oikeuttaa erilaisia toimenpiteitä.

Kuten mitä? Kyllä minun vastaanotolleni ihmiset tulevat, koska kokevat olevansa sairaita, ja toivovat esim. lääkkeitä, terapiaa, sairauslomaa jne. Tietysti heitä voisi kaikkia vain kehottaa ryhdistäytymään, ja hankkimaan elämä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #68

Kun he tulevat sinne heillä on jo takanaan umpisolmujen ketju. Esim sosiaalisesti huonoista tulevat joutuvat usein kärsimään vanhempien sosiaaliseta kömpelyydestä ja monista haitoista ja elämää varjostavista taakoista. Jos sitten koulut ja päiväkodit eivät satu olemaan lapsia kannustavia ja virikkeitä antavia ja uteliaisuuteen rohkaisevia ja jos sitten tulee työpaikkakiusausta mitä Suomessa on paljon ja menetyksiä elämässä ja hankalia avioliittoja ja omia adiktiota jne. Lisäksi voi olla huono tuuri koska ihmiset ovat myös pahoja ja sadisteja on olemassa.
Lastenpsykiatrit ovat ne joihin pitäis satsata ja yleiseen ankeutusmentaliteettiin puuttua.
Tunnetko sinä että terapiaa on tarpeeksi saatavilla sinun potilaillesi?
Annetaanko niitä lääkkeitä mahdollisesti terapian sijaan?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #73

Osa potilasita tarvitsee terapiaa, osa sekä lääkkeitä, että terpaiaa, osalle riittää pelkkä lääke. On tilanteita, joissa eri syistä terapiakin olisi hyväksi, mutta joudutaan tyytymään melkein pelkkään lääkehoitoon.
Ei se silti ole syy olla lääkettä määräämättä, jos perusteet ovat olemassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jotta mentäisiin takaisin surulliseen lentoon 4U9525, niin juuri saadun tiedon mukaan Lubitzille oli kirjoitettu sairauslomaa kyseiselle työpäivälle. Hän ei ollut siis (oman lääkärinsä mukaan) lentokykyinen, mutta hän salasi tämän tiedon työnantajalta. Tarkemmat lääke- ja hoitotiedot saadaan muutamien päivien kuluttua.

LUBITZ WAR AM TATTAG KRANKGESCHRIEBEN!
Das teilte die Staatsanwaltschaft Düsseldorf mit. Bei Durchsuchungen der Wohnungen von Lubitz in Düsseldorf und Montabaur wurden Dokumente medizinischen Inhalts sichergestellt, die auf eine bestehende Erkrankung und entsprechende ärztliche Behandlungen hinweisen.
„Der Umstand, dass dabei u.a. zerrissene, aktuelle und auch den Tattag umfassende Krankschreibungen gefunden wurden, stützt nach vorläufiger Bewertung die Annahme, dass der Verstorbene seine Erkrankung gegenüber dem Arbeitgeber und dem beruflichen Umfeld verheimlicht hat“, heißt es in einer Pressemitteilung.
Vernehmungen hierzu sowie die Auswertung von Behandlungsunterlagen würden noch einige Tage in Anspruch nehmen.

Melko itsekäs paskiainen, sanoisin. Kotitalon läheisyydessä sijaitsi hänen lentokerhonsa. Olisipa vaan ottanut pienen cessnan tai piperin ja lentänyt yksin kuolettavan lennonsa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Se teoria joka minulla on miehestä ollut vahvistui tuossa Ilmarin lainauksessa. Minä olen nimittäin päätynyt siihen , että mies oli harkinnut jo pidempään tätä. Nyt piti salata sairasloma, koska se olisi voinut johtaa kokonaan pois työstä ja mahdollisuudesta tehdä teko. Tämä lento oli se lento jossa se viimeistään piti tapahtua. Ikävä kyllä näin myös kävi.

Kyse on yksilön vihasta, ei siinä lääkkeet ja sairasklomat ole kuin seurausta siitä vihasta. No ilman lääkitystä hän ei oleisi päässyt ilmaan ohjaamossa, joten lääkkeiden lieventävä vaikutus oli yksi syy ei lääkkeiden aiheuttama viha, joka oli jo ennen lääkitystä.

Miksi kukaan tervejärkinen menisi hakemaan itselleen lääkekuuria? Lääkkeet mahdollistivat normaalin näköisen elämän, mutta vihaa se ei saanut miehestä kitketyksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#57

Joskus 70- luvulla Alkon myymälöissä jaettiin esitettä, josta on jäänyt mieleen yksi ajatus.:
Toisinaan alkoholi on ajatuksen ja teon (esim rikoksen) välinen silta. Jos ei ole siltaa, ei ole tekoa.

Voisiko psyykenlääke toimia joillakin potilailla joskus samoin.

Mutta..... kiitos mielenkiintoisesta keskustelusta tässä ketjussa, alkaen Ilmarista. Pekka Roponen on näyttänyt mestaruutensa maltillisilla ja älykkäillä vastauksillaan. Kiitos niistä.
Luin ketjun yhtämittaa, se tuntuu todella hedelmälliseltä. Omat kokemukseni ja tietoni eivät paljoa riitä antamaan lisäarvoa tähän keskusteluun, joten seuraan taustalta.

Jaa .... se tuli mieleen, kun joku lääkäri kirjoitti että psyykeä ei voi lääkitä, hermostoa voi ja että alkoholilla ja psyykenlääkkeillä on se yhtäläisyys, että ne vaikuttavat samaan paikkaan, keskushermostoon. En tiedä kuinka paljon tämä nyt liittyi keskusteluun.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #91

Se littyy juuri kuten olet sen ymmärtänyt.Keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet.Kaikki LÄÄKKEET VAIKUTTAVAT IHMISEN KESKUSHERMOSTOON,unohtamatta niitä sivuvaikutuksia eli sitä,että lääkkeet vaikuttavat koko kroppaan,eli kaikkiin elimiin.Ruuminavausta ei nyt tehdä,mutta vaikutukset tuntuvat jo ilman ruumishuoneelle menoakin .NÄISTÄ EI SAA Suomessa puhua,koska poliitikot eivät halua ,sidonnaisuudet työpaikkoihinsa ja rahastusfirmoihin.Kun katsot kuinka toimii mm.Huostabisnes,on sinne sarjayrittäjän avustuksella ostettu lasten ja nuorten psykiatrisia LAITOKSIA,jotta saadaan tuotot kohdilleen.

Se onkin surkeata ,että nämä oman etunsa ajajat ovat siellä päättävissä elimissä.KELA lääkärit ynm.Hehän tunnetusti tekevät terveestä sairaan,ja sairaasta terveen. Moni jolla on sairaus,ei mikään nykymuodin mukainen mielenterveysongelma,tulee sellaiseksi.Amerikan malliin,ja tottakai niiden raha sidosten takia,sitä alettiin mainostamaan Suomessakin.Vert.perheväkivalta,lapsien mielenterveysongelmat,vanhempien puuttuva vanhemmuus jne.jne.

Suomesta on ihmisiä lähtenyt pakoon sen takia,että heidän lapsiaan ja heitä on alettu diagnosisoimaan mm.lapsella muka psyyken ongelmia.Kun he ovat päässeet kotimaahansa,ei mitään näistä kehitellyistä mielenterveyden ongelmista ole olemassakaan.Kuten ei myöskään perheissä "vikaa"
Pitää muistuttaa,ettei kyse ole venäjästä, perheet ovat palautuneet mm.Ruotsiin jne.jne..Suomessa ei ihmisten siivoaminen eli karsiminen ,sieltä ,josta syytetään mm.venäjää,jää paljoa jälkeen,jos ihminen uskaltautuu itseään,tai perhettään,omaa oikeuttaan puolustamaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Masennuslääkkeiden käyttö on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Psykiatriseen hoitoon pääsy on vaikeaa, ja hoito korvataan usein masennuslääkkeillä. Lääkintöneuvos, psykiatri, emeritusylilääkäri Tapani Sipilä varoittaa masennuslääkkeiden mahdollisista vaarallisista sivuvaikutuksista.

Hänen mukaansa mielialalääkkeiden syönnin sivuvaikutuksena itsemurhakäyttäytyminen voi lisääntyä, samoin aggressiivisuus. Potilaalla voi myös ilmetä uppiniskaista ja vastahakoista käytöstä.

- Sivuvaikutus on silloin vaarallinen, jos nuori on jo aluksi raivon partaalla ja tulee lääkityksen vuoksi ehkä vielä vihaisemmaksi. Mikäli hän ottaa siihen vielä alkoholia tai jotain huumetta, ja jos hän vielä saa sopivasti ampuma-aseen käsiinsä, voi tulla tosi surullisia tapahtumia, toteaa Sipilä.

Puoli miljoonaa suomalaista syö pillereitä masennukseen. Suurin osa niistä on serotoniinin vahvistajia, niin sanottuja SSRI-lääkkeitä, joiden sivuvaikutuksista varoitetaan lääkeoppaissa. 10 000 alle 19-vuotiaista ja yli 20 000 20-24-vuotiasta syö SSRI-lääkkeitä. Lääkintöneuvos Tapani Sipilän mielestä kyse on jo medikalisaatiosta.

- Minusta se on valtava luku. Väkisinkin silloin törmää sivuvaikutuksiin. Kaikkiin mielialalääkkeisiin, jotka vahvistavat serotoniini-vaikutusta, pitää suhtautua varovasti, ettei tulisi esimerkiksi tätä vihan lisääntymistä, muistuttaa Sipilä.

- Ainoastaan niistä lääkkeistä, joissa serotoniinin vaikutusta on voimistettu, löytyy varoitus sivuvaikutuksesta. Tämä nähdäkseni on se yhteys, sanoo Sipilä.

Pelkistä pillereistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin nuorisopsykiatrian professorin Mauri Marttusen mukaan nuorten psykiatriseen hoitoon pääsy voi kestää viikkoja, jopa kuukausia. Marttusen mielestä lievään masennukseen ei pitäisi määrätä lääkkeitä, eikä lääkehoitoa saavia nuoria tulisi jättää yksin.

- Lääkehoito edellyttää tietysti sitä, että potilaan tilaa seurataan huolellisesti etenkin hoidon alkuvaiheessa, jolloin sivuvaikutukset ovat yleisempiä, Marttunen sanoo.

Tavallinen mielipaha liian herkästi katsotaan perusteeksi masennuslääkitykselle.
– Tapani Sipilä
Lääkintöneuvos Tapani Sipilä toteaa kuitenkin, että hoitoon pääsy on huonoa ja se korvataan usein pillereillä, vaikka pelkkä keskustelu voisi auttaa nuoria lievissä tapauksissa.

- Eihän meidän nuorisopsykiatria kykene mihinkään tarkkaan seurantaan. Lääkärin puheille pääsee aika harvoin ja moni sivuvaikutus voi jäädä huomaamatta, Sipilä toteaa.

Hänen mukaansa omaisetkin ovat vaikeassa tilanteessa, kun hoitoon on hakeuduttu ja resepti saatu, mutta nuori sanookin olonsa tulevan vain huonommaksi.

- Tuolloin vanhemmat sanovat, että se on lääkärin määräys ja sinun pitää lääkkeet ottaa, kuvailee lääkintöneuvos Tapani Sipilä.

- Kun nuorella on hyvin vaikea tilanne, psyykkinen pahoinvointi, umpikujatilanne, voi mielialalääkkeestä olla enemmän haittaa kuin hyötyä, varoittaa Sipilä.

Fimean, Suomen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen mukaan SSRI-lääkkeistä on riittävät varoitukset lääkepakkauksissa eikä mitään hälyttävää ole havaittu.

- Fimealla ei ole mitään sellaista tietoa, minkä vuoksi meidän pitäisi olla huolestuneita, sanoo ylilääkäri Pauliina Ikäheimo Fimeasta.

Vaikka lääke ei paranna, sillä voi olla sivuvaikutuksia

SSRI-lääkkeet tulivat markkinoille parikymmentä vuotta sitten. Nopeassa tahdissa lanseerattiin useita lääkkeitä, jokainen voimakkaan markkinointikampanjan saattelemina. Ne suunnattiin lähinnä terveyskeskuslääkäreille ja psykiatreille, ja lääkkeet saavuttivat nopeasti vahvan aseman masennuksen hoidossa.

Aina ei varmaan muisteta lääkkeiden sivuvaikutuksia, vaikka varoituksen niistä löytyvät Pharmaca Fennicasta, arvioi Sipilä.

- Masennuslääkkeitä määrätään hyvin paljon terveyskeskuksissa ja aikuisille myös työterveyshuollossa. Psykiatrien ja nuorisopsykiatrien määräämät lääkkeet ovat tästä vain osa, sanoo Sipilä.

- Kun on tullut vallalle se oppi, että masennus on valtavan yleistä eikä sitä aina huomata, masennusta ei aina hoideta tarpeeksi pontevasti. Tämä vaikuttaa niin, että lääkkeisiin turvaudutaan yhä useammin. Entä sitten, jos ei ole muuta tarjottavanakaan kuin lääkehoitoa, kritisoi Sipilä.

- Tavalliseen elämään kuuluvat alakuloisuudet. Tavallinen mielipaha katsotaan liian herkästi perusteeksi masennuslääkitykselle, sanoo lääkintöneuvos Tapani Sipilä.

Hän kysyy, miksi nuoret aikuiset ajautuvat nykyisin niin herkästi eläkkeelle. Sipilä arvioi senkin liittyvän lääkekysymykseen.

Masennusta ei aina hoideta tarpeeksi pontevasti. Entä sitten, jos ei ole muuta tarjottavanakaan kuin lääkehoitoa?
– Tapani Sipilä
- On ehkä liian herkästi aloitettu lääkehoito, saatu sivuvaikutukset ja entistä huonompi olo potilaille. Ehkä ajaudutaan kierteeseen, sairauslomalle, työkyvyttömyyteen, pohtii Sipilä.

Viime vuosina saatujen yllättävien tutkimustulosten mukaan masennuslääkkeet eivät edes parantaneet potilaita. Lääkintöneuvos Tapani Sipilän mukaan lääkkeiden haitat säilyvät silloinkin.

- Sivuvaikutuksia näillä masennuslääkkeillä on ehdottomasti aina, mutta eivät ne aina paranna, hän muistuttaa.

Helena Ala-Mettälä
Yle Uutiset

Jukka Nieminen

Minä näitä aikanaan tutkin ja silloisten uusimpien tutkimusten mukaan SSRI nostaa itsemurha-alttiutta huikeat 1200%. Lääkeyhtiöthän ovat tienneet itse tämän ainakin vuodesta 1984. Lääkeyhtiö eli Lillyhän joutui lopulta paljastamaan dokumenttinsa, esim sen että Paxilin testausvaiheessa placebo-ryhmässä oli yksi itsemurhayritys kun taas Paxilia saaneilla yrityksiä oli 40 ja onnistuneita itsemurhia viisi.

Nykyisin pilleripurkkien kylkeen liimataankin varoituksia ainakin tuolla amerikan puolella koska tunnetaan ”SSRI-lopettamisen syndrooma” eli jos mömmöt jättää ottamatta, seuraa aggressiivisuutta, itsetuhoa, vihaa ja väkivaltaisia fantasioita itsemurha-ajatuksineen. varsin usein nämä sivuoireet on vain tulkittu kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi, olkoonkin että vuosittain yli 200 000 ihmistä joutuu psykoosiin SSRI-lääkkeiden seurauksena.

Niiden yhteys väkivaltaan on tiedetty jo kauan. Yhdysvaltain 47 kouluampumisesta kaikki on tehty tämän lääkkeen vaikutuksenalaisina. Myös Suomessa. Erikoisesti kouluampuja Auvinen kuului kanadalaisen lääkeyhtiön seurantaan SSRI-lääkkeiden ja väkivaltaisen käytöksen yhteyksistä. Kun Yhdysvalloissa sitten määrättiin laki että niitä ei saa antaa enää alle 18-vuotiaille, niin ammuskelu kouluissa loppui, mutta siirtyi yliopistoihin. Kun lakia laajennettiin käsittämään myös 25-vuotiaat, ovat kouluammuskelut siellä loppuneet käytännössä kokonaan. Ne ovat siirtyneet euroopan puolelle, mm. suomen ja saksan ammuskelut esimerkkeinä.
Aineen provosoivien itsemurhien määrä on luvuton, mutta Yhdysvalloissa ja Kanadassa se on yhdistetty 500 murhaan ja 180 itsemurha-murhaan (jollainen tämä lentokonejuttukin on) mutta luvut ovat osaltani vanhentuneita. Siitä puuttuu mm. Irakin sodan veteraanit joille alettiin antamaan niin rintamalla kuin kotona SSRI-lääkkeitä ja sen myötä sotarikokset ja itsemurhat lisääntyivät huimasti.

Sellaista kamaa. Sitä nyt vaan popsii miljoonat ihmiset. On kai sanomattakin selvää että vaikka se onkin saanut myyntiluvan lääkejättien härskien tilastoväärentämisen seurauksena, ei sitä voi poistaa noin vain. Olen kuitenkin sitä mieltä että jonkinlainen salomonintuomio siihenkin löytyy. Jos vaan pidettäisiin kiinni, että näitä serotiinilääkkeitä ei missään nimessä saisi antaa alle 25-vuotiaille, ei edes laitoshoidossa oleville, voidaan yleistä turvallisuutta parantaa huomattavasti. Aikuisten tekemiä yksittäisiä murhia ja itsemurhia toki esiintyisi edelleen, mutta ne tapaukset jossa murhanhimoinen teinipoika ampuu konepistoolilla väkijoukkoon, ne saataisiin loppumaan. Ilmeisesti näin onkin menetelty koska ampumistapaukset ovat olleet laskusuunnassa. Se että tämä lentoperämies sattui olemaan 28-vuotias, oli tietenkin tapaus jota ei olisi voinut lainsäädännöllisesti estää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Minä näitä aikanaan tutkin ja silloisten uusimpien tutkimusten mukaan SSRI nostaa itsemurha-alttiutta huikeat 1200%. Lääkeyhtiöthän ovat tienneet itse tämän ainakin vuodesta 1984. Lääkeyhtiö eli Lillyhän joutui lopulta paljastamaan dokumenttinsa, esim sen että Paxilin testausvaiheessa placebo-ryhmässä oli yksi itsemurhayritys kun taas Paxilia saaneilla yrityksiä oli 40 ja onnistuneita itsemurhia viisi.

Heh, fluoksetiini tuli jenkeissä käyttöön joskus v. 1982 paikkeilla. Kumma kun ei tuo "itsemurha-alttiuden" nousu ole sitten johtanut missään itsemurhien määrän kasvuun. Paxil ei muuten ole edes Lillyn valmistama lääke. Tekstisi lienee käännetty suoraan skientologien propagandalehtisestä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Skientologit ovat ihme bisnes mutta usein ihmebisneslahkot ottavat jonkun todellisen ongelman josta meuhkaavat. Vain siksi että, minkä minä sain kuulla vasta tässä blogissa, skientologit ovat nostaneet kissan pöydälle sitä ei tarvitse lakaista alas, päinvastoin. Lakaisemalla noin tylysti alas saavat sitten skientologit valtaa koska monet muutkin epäilevät masennuslääkkeitä ja ihmettelevät valtavaa määrää masennusdiagnooseja.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #66

Siinä olet ihan oikeassa, että koko masennuksen käsite on kärsinyt inflaation, ja toisaalta tiedetään, että lievään masennukseen SSRI-lääkkeet auttavat huonosti, joten kyllä niitä määrätään liikaa. Toisaalta niiden leimaaminen vaarallisiksi on rajua liioittelua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #71

Olen tietoinen siitä että kovin kärjistynyt keskustelu voi olla kurja niille jotka itse tai joiden omaiset syövät niitä eli hirveen monille.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #74

Jos SSRI-lääkkeet olisivat niin hirveitä, niin miksi sitten miljoonat vapaaehtoisesti niitä käyttävät?

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #77

"Jos SSRI-lääkkeet olisivat niin hirveitä, niin miksi sitten miljoonat vapaaehtoisesti niitä käyttävät?"

Sitä minäkin muuten ihmettelen. Väkivaltaisen ja joukkotuhoisen ajattelun yhdistyminen näihin lääkkeisiin on nykyisin selviö, ja eri maiden lääketurvallisuusvirastot ottavat ne hyvin vakavasti. tosin, kuten tämä koneturma osoittaa - mikään ei ole koskaan aukotonta.

mutta tämä ei ole tietenkään kritiikin ainoa kärki kun puhutaan SSRI-lääkkeistä. Erityisesti em. psykiatri David Healey on tuonut esiin että niiden teho masennukseenhoitoon ei ole ollut juurikaan plaseboa kummempaa. tästä on kuulemma liuta seuranta- ja muita kliinisiä tutkimuksia. En tunne näitä yksityiskohtaisesti mutta Healey on tuonut esiin että nämä ihmiset olisivat parantuneet masennuksestaan joko po. lääkkeiden avulla tai ilman lääkkeitä yhtä kaikki.

Kuoroonhan on sittemmin yhtynyt amerikkalaisen psykiatrian auktoriteetti Peter Breggin jo 1994 joka on korostanut serotoniinilääkkeiden tehottomuutta masennuksen hoidossa. Mainitaan muuten että lääkejätit vastasivat vastavetona tähän vetämällä esiin Bregginin scientologia-taustat, mutta Breggin itse kiisti ikinä kuuluneeensa millään muotoa tähän järjestöön.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #84

Breggin on lähinnä vitsi, ja niin ovat hänen kirjansakin, ei häntä kukaan ota vakavasti.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #77

"Jos SSRI-lääkkeet olisivat niin hirveitä, niin miksi sitten miljoonat vapaaehtoisesti niitä käyttävät?"

Liittyisikö siihen, että lääkärit määräävät niitä. Ja hehän ovat (omastakin mielestään) puoliksi pyhiä ihmisiä (ellei ihan jumalia).

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #85

Niin vähän tuntuisi olevan.Olipa kerran hesasta yksi psykiatri käymässä mökillään,niin sekaisin viinasta ja ties mistä,että meinasi kirvestä käyttää muuhunkin kuin puiden pilkkomiseen.Oli traumoja äiti suhteessa jne.Yksi hoiti itseään lapsuutensa perhesuhteista,vasta 50v. alkoi löytämään itseään..

Ei kuulemma ensimmäinen kerta..
Ylijumalaksi itseään todella luulikin,kukaan ei ollut mitään,paitsi Hän ,siinä kaikkien naapureidenkään keskellä.Olihan hänellä niin hieno autokin,ettei kellään..

Muistuu mieleen myös aikanaan Nikkilän sairaalan henkilökunta.Sitoivat muitakin lepositeisiin,kuin "potilaita".Tulipa mielen viereen ,että kukakohan sen "hoidon "tarpeessa olisikaan.

Kaikkea on maailmassa nähty.Onhan sanonta että ne alalle menevät usein hoitavat omia traumojaan,koskee myös sos. alaa,hyvin usein.Siellä on ihmisiä joilla on traumoja lapsuudesta,heikko itsetunto,ovat saaneet selkäänsä lapsina jne.Heillä onkin se oman hoitoprosessinsa käyminen ns.normaalien ihmisten kanssa pikkasen väärä osoite.Puhumattakaan sekakäyttäjistä ,joita on paljon juurikin lekureissa,ja näissä alan porukoissa.Tuntuu että sinne pesiytyvätkin nämä empatia kyvyttömät jne.

Huomionarvoista on se,että nämä ovat ns.paremmista tai kuten mainostetaan,niistä hyvintoimeentulevista perheistä,keskiluokkakin kelpaa,jotka NORMIEN mukaan,eivät ole riskiryhmää.On tainnut mennä omavalvontojen ynm.kanssa systeemit,rahan taonnan ohessa pikkasen hanskasta.

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #74

Tuskin nämä mitään uusia asioita heille ovat; riittää kun lukee lääkepurkkien tuoteselosteet.
Joo, jos puhutaan vielä näiden lääkkeiden aiheuttamista sivuvaikutuksista niin nekin voidaan mainita. Ne on tähän otettu takavuosina suoraan Lääkekirjaston serotoniinlääkkeiden haittavaikutuksista:
ahdistuneisuus, levottomuus, ärtyneisyys, vihamielisyys, impulsiivisuus, akatasia, hypomania ja mania. Alkuperäisessä FDAn ohjeistuksessa varoitettiin myös lääkkeidensyönnin äkillisestä keskeyttämisestä joka saattaa aiheuttaa itsemurhia tai väkivaltaa. Suomalaisiin varoitustarroihin tämä viimeisin lause ei tosin eksynyt. Nämä siis oli suoraan pilleripurkkien kyljistä.

Lääketieteen sisällä on SSRI -haittavaikutusten listaan lisätty sittemmin mania (pyromania), epänormaalit ajatukset, hallusinaatiot, persoonallisuushäiriöt, amnesia, agitaatio (fanaattisuus). epänormaalit unet ja psykoosit.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #80

On se kumma, että näin kauheat lääkkeet on otettu käyttöön, ja sitten niiden käyttö leviää koko maailmaan ja lisääntyy vieläkin, kun yli kolmekymmentä vuotta on kulutunut. On se kumma...

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #82

"On se kumma, että näin kauheat lääkkeet on otettu käyttöön, ja sitten niiden käyttö leviää koko maailmaan ja lisääntyy vieläkin, kun yli kolmekymmentä vuotta on kulutunut. On se kumma.."

Sen takiahan näitä sattuukin.
Lentoperämies keksii yllättäen lentää vuorenseinämään. Melinda Harrisin isä keksii keittiössä puukottaa itseään teurastajanveitsellä toistuvasti mahaan, Matti Saari ottaa kurssille 22-kalibeerisen, saksan kouluampuja – ammuttuaan 15 ihmistä – käy vielä ampumassa psykiatrinsa jolta on saanut SSRI-lääkkeensä. Vapaavuorossa oleva poliisi ampuu viisi naapuriaan, seonnut työntekijä ampuu neljä työkaveriaan, opettaja ampuu rehtorinsa ja Steven Kacmierczak tulee luennolle katkaistun haulikon ja käsiaseen kanssa, Columbinen kouluampujat valmistautuvat, mies iskee tuntematonta puukolla kuopion torilla, 18-vuotias ampuu hyvinkäällä katolta poliisia ja väkijoukkoa… tapausten kirjohan on ihan loputon.

ja kaiken tiivistää Pekka Eric Auvinen videollaan:
”Lääkkeet tekevät minut vihaiseksi”

Tämä nyt vaan on maailma jossa me elämme.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #74

Täälläkin on kirjoittajia, jotka antavat ymmärtää, jotta SSRI-lääkkeiden käyttäjät ovat pahojen lääkäreiden huijaamia hyväuskoisia hölmöjä....

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #83

"... käyttäjät ovat pahojen lääkäreiden huijaamia ..."

Lääkärit voivat olla myös ihan vain ääliöitä. Näköjään.

Jukka Nieminen

Minä näistä aikanaan kirjoitin artikkelin ja nyt katsoin vanhoja lähteitäni niin siellä näkyi olevan päälähteenä Lillyn memo (1984), Tri Richard Kapit; FDAn kliininen tutkija, sekä tri David Graham, FDAn lääketurvallisuuden apulaisjohtaja. Harvardin tutkijalääkäri tri Martin Teicher sekä irlantilainen psykiatri David Healey joka julkaisi aiheesta pitkän artikkelin jossakin psykiatrian ammattilehdessä.
Herrojen mahdollisista scientologia-yhteyksistä en tietenkään sano juuta tai jaata.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Fimean rekisteri ei ole kattava tilasto

Lääkäreiden ja apteekkihenkilökunnan on ilmoitettava havaitsemistaan lääkehaitoista Fimealle. Nykyään haittailmoituksia voivat tehdä myös potilaat. Vuonna 2013 Fimealle tehtiin reilut 1 800 lääkkeiden haittavaikutusilmoitusta.

Alli Puiravan mukaan haittavaikutusten ilmoituslukemat ovat paljon Suomea korkeammat esimerkiksi Yhdysvalloissa, Italiassa ja Ranskassa.

– En luota Suomen tilastoihin lainkaan, sillä haitoista ei juurikaan ilmoiteta. Tapaan tuhansia hoitajia vuosittain ja näen kenttätöissä valtavat määrät lääkkeiden haittoja. Lääkkeiden turvallisuudesta ei saa tilastojen perusteella todenmukaista kuvaa.

Fimea muistuttaa, että haittavaikutusrekisterin ei ole tarkoitus ollakaan kattava tilasto.

– Rekisterin on tarkoitus havaita signaaleja uusien haittavaikutusten tunnistamiseksi. Sinne ei pyritäkään kokoamaan kaikkia Suomessa tapahtuneita haittoja, sanoo ylilääkäri Tiina Karonen.

Diapam-tabletti ja lääkemääräys.
Kuva: YLE
Avoin keskustelu tarpeen

Puirava kaipaa Suomeen nykyistä avoimempaa keskustelua lääkkeiden sivuvaikutuksista.

– Suomi on yhteiskunta, jossa lääkehaitoista puhuminen on tabu. Niistä ei saa puhua. Kun asiakas menee sanomaan lääkärille saaneensa haittavaikutuksen, vastaus on että ei se lääkkeestä johdu.

Puiravan mukaan keskustelua lääkehaitoista pyritään vaimentamaan esimerkiksi ns. nosebovaikutuksella, jolla tarkoitetaan lumelääkkeeseen liittyvää haittavaikutusta.

– Siinä annetaan ymmärtää, ettei potilaan kannata lukea kaikkea mitä lääkkeistä voi seurata koska sitten niistä seuraa kaikkea.

http://yle.fi/uutiset/yleisella_antibiootilla_hurj...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

http://www.edilex.fi/uutiset/asiasanat/Pakkohoito

Toivottavasti ei yhtäkään lasta enää lääkitä,näissäkään huostalaitoksissa,joihin psykiatrit jopa ilman lasta näkemättäkään heitä lääkityksin "hoitavat"

Niissäkin tapauksissa,joissa sosiaaliviranomainen EHDOTTAA lääkitystä lapselle,ja sen mukaisesti aloitetaan lapselle mömmöjen syöttäminen.Huomioon otettava on myös se,että lapsella ei psyykkistä ongelmaa ole,ja silti lääkitys aloitetaan.

Aika turhaa puhetta,kun sekin tiedetään että kun ihmisellä on fyysinen vaiva,helposti hänet leimataan hulluksi,tai luulosairaaksi,ja aloitetaan psykiatristen lääkkeiden syöttö.Koskee muuten ikä-ihmisiä usein.Toki myös näitä 50v. ,ja se on fakta.

Ongelma on myös siinä,että sen jälkeen kun se lekuri on erehtynyt hullun lääkkeitä kirjoittamaan,se leima seuraa ihmistä lopun ikää.Vaikkei ihminen fiksuna ole niitä tasapainottavia,ynm.uni,nukahtamis,mieliala jne.reseptejään noutanutkaan ulos apteekista.

Syöpäpotilaallekin on kirjoitettu mömmöjä,koska luulosairaaksi leimattu,ja syövän aiheuttamat oireet laitettu hulluuden piikkiin.Väkisin oli tunkeuduttava lääkärin vast.otolle,ja syöpä se siellä iloisesti olikin levinnyt,ja aiheutti sen väsymyksen jne.eikä mikään "hulluus"

Mielenkiintoisia ovat myös ne lekurin vastaanotot,joissa lääkekirja isketään käteen,ja kehoitetaan valitsemaan sopivin psyykenlääke,ihan itse.Että kaikkea on tässä maailmassa nähty.

Ville Karppinen

Kohtalaisen erikoista keskustelua aiheesta. Lienee kaikille selvää, että mielialalääkkeitä on hyvinkin todennäköisesti määrätty jokaiselle, jotka ovat niin sekaisin, että suorittaisivat sellaisia tekoja, kuten tämä perämies tällä kertaa. Sehän vasta kertoisikin epäonnistumisista terveydenhuollon parissa, jos niitä hulluimpia yksilöitä ei olisi edes yritetty auttaa mitenkään.

Lääkärin vastuulla on kuitenkin se potilaan tilan tulkitseminen. Itse jauhan myös tuolla Rissasenkin blogissa mainittua Venlafaxinia ja koen äärimmäisen vaikeana yhdistää herran mainitsemaa maailmankuvaa mitenkään em. lääkeaineeseen, koska itse en ole kokenut mainittuja haittavaikutuksia juuri millään tasolla.

Masennuksen lajeja ja syitä on niin moneksi, ettei yhtä ihmepilleriä ole, joten en kuitenkaan ole tyytyväinen nykyiseen "yritetään kaikkea, kunnes oikea löytyy" -tekniikkaankaan. Itse olen aina kokenut vaikutukset siten, että ne leikkaavat tunne-elämästä "ylhäältä ja alhaalta", jolloin ne kaikkein riemukkaimmat ja oksettavimmat olotilat jäävät varjoon. Kuitenkin lääkkeitä määrätään myös tunne-elämältään latistuneille yksilöille ja lopputuloksena lienee entisestäänkin kylmempi ja tyhjempi potilas. Kyseessä toki varsin subjektiivinen näkemys.

Jukka Nieminen

Jos asian takaa paljastuu ssri-lääkitys niin se voi olla ihan yhtälailla syyllinen kuin sen takana oleva sairauskin. tai siis... nehän korreloivat toistensa kanssa eli tiettyjen ihmisten kohdalla vahvistavat oireita.
että asia varmasti tulisi rautalangasta väännettyä niin löysin kun löysinkin parit lääkityssuositukset:

Zoloft:
Käyttö lapsille ja alle 18-vuotiailla nuorille.
Lapset ja nuoret saattavat olla aikuisia herkempiä joillekin psyykkisille ja hermostoperäisille reaktioille. Lapsilla ja nuorilla on ilmoitettu hyperkinesiaa, tahattomia lihasliikkeitä, aggressiivisuutta ja käyttäytymishäiriöitä useammin kuin aikuisilla.
Zoloftia ei tule käyttää lasten ja alle 18-vuotiaiden nuorten hoitoon, paitsi potilaille, joilla on pakko-oireinen häiriö. Lapsilla ja nuorilla tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa havaittiin itsetuhoista käyttäytymistä (itsemurhayrityksiä ja itsemurha-ajatuksia) ja vihamielisyyttä (pääasiassa aggressiivisuutta, vastustavaa käyttäytymistä ja vihaa) useammin masennuslääkkeitä saaneilla kuin lumelääkettä saaneilla. Jos Zoloftia silti kliinisen tarpeen perusteella päätetään käyttää, potilasta on seurattava tarkoin itsetuhoisten oireiden varalta. Lisäksi on otettava huomioon, ettei saatavilla ole tietoja pitkäaikaishoidon turvallisuudesta lasten ja nuorten kasvun, kypsymisen sekä kognitiivisen ja käyttäytymisen

Prozac:
Fluoksetiinia ei tule käyttää lasten ja alle 18-vuotiaiden nuorten hoitoon. Suisidaalista käyttäytymistä (itsemurhayrityksiä ja itsemurha-ajatuksia) sekä vihamielisyyttä (pääasiassa aggressiota, vastustavaa käyttäytymistä ja vihaa) havaittiin kliinisissä tutkimuksissa useammin masennuslääkkeitä saaneilla lapsilla ja nuorilla kuin lumelääkettä saaneilla lapsilla ja nuorilla. Jos hoitopäätös kliinisen tarpeen perusteella silti tehdään, pitäisi potilasta seurata tarkasti suisidaalisten oireiden ilmaantumisen varalta. Lisäksi pitkän aikavälin turvallisuutta koskevat tiedot lasten ja nuorten kasvamisesta, kypsymisestä sekä kognitiivisesta kehityksestä ja käyttäytymisen kehityksestä ovat puutteelliset.[…]Psykooseja ja mielialan muutoksia maanisen vaiheen suuntaan on raportoitu. Hoidon lopettaminen saattaa tällöin olla välttämätöntä.

Vaikka tässä puhutaan nuorista persoonista, voidaan sitä soveltaa yhtä lailla lentoperämiehiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Taidetaan olla oikealla jäljellä. Tänään hollantilainen Telegraaf-lehti kirjoittaa seuraavasti:

Lubitzin kammottavat teot muistuttavat asiantuntijoiden mukaan itsemurha-ampujien hirmutekoja, jotka aiheuttivat verilöylyjä amerikkalaiskouluilla ja jotka johtuivat SSRI:n sivuvaikutuksista.
Antidepressivoista on tieteellisesti todistettu, että niiden hengenvaaralliset sivuvaikutukset voivat ajaa käyttäjiä ja ihmisiä, joiden aineenvaihto ne liian nopeasti hajottavat, itsemurhiin tai äärimmäiseen murhatahtoon muita ihmisiä kohtaan. "Riski on suuri, että perämiehelle on määrätty antidepressivaa ja että hän on siitä saanut toksisen deliriumin", kertovat australiainen psykiatri Yolande Lucire sekä oikeuslääkäri Selma Eikelboom, IFS:ltä (independent bureau performing DNA research and forensic medical analysis).

Lubitz’ gruweldaden vertonen volgens deskundigen opvallende overeenkomsten met die van zelfmoordschutters die op Amerikaanse scholen bloedbaden aanrichtten en werden gedreven door bijwerkingen van zogeheten SSRI’s.
Van antidepressiva is wetenschappelijk aangetoond dat de levensgevaarlijke bijwerkingen gebruikers of mensen die de medicijnen te snel afbouwen, tot zelfmoord en extreme moordlust jegens anderen kunnen aanzetten. „De kans is groot dat de copiloot antidepressiva voorgeschreven kreeg en een toxisch delirium kreeg”, zeggen de Australische psychiater Yolande Lucire en forensisch arts Selma Eikelenboom van IFS.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara on puhunut siitä, että lasten ja nuorten psykiatrinen hoito on täysin riittämätöntä. Soininvaaralla on aihettakin, sillä kyse on itse asiassa lain vastaisesta tilanteesta. Kymmenen vuotta vanhassa mielisairaslaissa sanotaan, että nuoria ei saa hoitaa aikuisten osastolla.

"On jännää, että yhteiskunta ei noudata omia lakejaan. Tätä lakia ei Vantaalla ole ikinä voitu noudattaa. Pahimmillaan se tarkoittaa, että 14-vuotiaita nuoria hoidetaan aikuisten suljetuilla osastoilla."

"Laki ohitetaan, koska muutakaan ei voida tehdä. Vantaan kaupunki, HUS, lääninhallitus, kaikki viranomaistahot tietävät tämän, totta kai. Hoitopaikkoja ei ole, joten lääkäri asetetaan sellaiseen asemaan, että joko jätät potilaan heitteille tai hoidat paikassa, joka on laiton."

Urheilu on mielikuvien ja harhojen epätodellinen maailma, viihdettä joka otetaan tosissaan. ******* epäilee, että sama epätodellisuus vaivaa eduskuntaakin, joka säätää hyvää tarkoittavia lakeja, joita ei ole tarkoituskaan noudattaa. Koko julkinen terveydenhuolto on muuttumassa kulissiksi, ja "todellisuudessa, kulissien takana sitä ajetaan alas niin, että yhä enemmän siirrytään yksityisten palvelujen varaan".

"Tehdäänkö näin tarkoituksella? Sellaisia huhuja liikkuu. Näinkö jossakin Niinistön kabinetissa on päätetty? Kukaan poliitikko ei tällaista koskaan myönnä, mutta tosiasiallisesti näin on tapahtumassa."

"Ja samalla tavalla kuin markkinavoimat ajavat välttämättömyyden pakkoa, niin aina voidaan sanoa, että pakkohan näin on tehdä, kun on lääkäripula ja muuta. Ei tässä muu auta."

"Nuorisopsykiatriassa tämä tarpeen ja resurssin välinen ristiriita näkyy räikeimmin. Koskaan ei ole yritettykään rakentaa sellaista järjestelmää, joka vastaisi tarpeita. Vantaalla tämä tietysti osittain perustuu maassamuuttoon. Väkeä muuttaa koko ajan niin, että julkiset palvelut eivät pysy perässä."

Ja näin psykiatri ************* onkin tullut kuvanneeksi aivan toisen Villin Lännen taudin kuin sen, josta lähdimme liikkeelle. Villi Länsi on tullut markkinoille, ja markkinat ovat tulleet myös terveydenhoitoon.

*Teksti: Jarmo Uusi-Rintakoski
Kuulostaako tutulta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset