Elämä jatkuu

Skientologia - outo uskonto

  • L. Ron Hubbard
    L. Ron Hubbard

Yleinen tuntemus, että skientologiassa on hyvin outoja piirteitä, saa varsin voimakkaan lisävahvistuksen tuoreesta dokumenttifilmistä "Going Clear", jossa entiset uskovaiset kertovat niin omista kokemuksistaan kuin liikkeen taustasta. Dokumentin alussa käydään laajasti skientologian perustaja, L. Ron Hubbardin elämänvaiheet läpi ja kuullaan hänen vaimonsa uskomattomat kertomukset. Mies, joka itse kertoi omasta elämästään varsin paljon muunneltua totuutta, keksi kannattajilleen niin sanotun valheendetektorin (e-meter), joka on yleisessä käytössä. Skientologit uskovat, että Marsissa on eläviä olentoja ja vihaavat muun muassa psykiatriaa yli kaiken. Tom Cruise ja John Travolta lienevät tunnetuimpia jäseniä, mutta paljon muitakin kuuluisuuksia on. Päärakennuksen pilvenpiirtäjän nimi on "Celebrity Center"... 

Elokuva on ladattu juutuubiin, tosin ei ole tiedossa mitenkä kauan (koska liikkeen vastustus on kova). Katsokaa, niin kauan kuin ehditte, tai pankaa ainakin filmin nimi muistiinne. Suosittelen (eng/kesto 2 tuntia):

klikkaa "YouTube" oikean alareunassa

https://

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olen osallistunut skientologien järjestämään maksuttomaan testiin, jossa mielentilaani tutkittiin kysymyssarjan avulla. Sain henkisestä kantistani jokseenkin surkeat arvosanat, mutta onneksi apu oli lähellä: skientologinen kirkko.

Poistuin paikalta sopimatta mitään jatkosta, vaikka minulla olisi ollut loistava "mahdollisuus" henkiseen eheytymiseen (lue. rahojeni menettämiseen) Hubbardin oppien kautta. Tapauksesta on jo liki kolme vuosikymmentä, emmekä skientologien kanssa ole tarvinneet toisiamme sen koommin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Samanlaiseen "testiin" minäkin jouduin Kööpenhaminassa vuonna 1969, liftausmatkalla Suomeen. Pyysivät kadulta johonkin saliin ja minullahan oli aikaa. Hyvin outo kirjallinen testi, jonka jälkeen olisi ollut vuorossa "suullinen". Läksin siltä istumelta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Isäni on kertonut myös vastaavanlaisesta testistä joskus kauan sitten Oulussa, olisikohan ollut 80-luvulla. Häntä ihmetytti erityisesti se, miten oli tuolloin nähnyt luokkahuoneellisen skientologimiehiä täysin samanlaisissa vaatteissa, tummissa housuissaan ja vaaleissa kauluspaidoissaan. Jo tuo itsessään antoi menosta aika luotaantyöntävän kuvan. Ihmiset survotaan tietynlaiseen muottiin pukeutumista myöten.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Samat kokemukset, sitkeitä ihmisiä, yhteydenotot kestivät viitisen vuotta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

No niin, ei kestänyt kuin vajaan tunnin ennenkuin tuo juutuubi pantiin kiinni....

"Sillä lailla!", sanoisi Niilo Tarvajärvi. Toivottavasti dokumentti esitetään Ylen Teema-kanavalla (täten pyyntö).

Tämän verran lisätietoa elokuvasta kuitenkin löytyy:

https://www.youtube.com/results?search_query=going...

Antti Jokela

Kiitos vinkistä. Tuotantoyhtiö taisi tosiaan poistattaa elokuvan Youtubesta. Sehän on aika uusi - ensi-ilta USA:n HBO:lla oli 29.3. HBO Nordicin ohjelmistossa se ei ole ainakaan vielä. HBO muuten kertoi käyttäneensä "noin 160" juristia elokuvan tarkistamiseen...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

No, minäpoika täällä korvessa ehdin jo nähdä sen ja suosittelen!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

1994 skientologia oli tapeetilla Suomessakin, esiinnyin tv:ssä silloin yhden illan psysäkissä asian tiimoilta, ja oli useampia oikeudenkäyntejäkin. Löytyneekö em. ohjelmaa mistään?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Yksi Hubbardin kärkkäimmistä arvostelijoista oli hänen oma poikansa, Ron DeWolf (1934–1991, syntyjään Lafayette Ronald Hubbard, Jr.). DeWolf kuvasi isäänsä huijariksi, satanistiksi, huumeiden käyttäjäksi ja salakuljettajaksi. DeWolf, joka oli mukana skientologialiikkeessä vuoteen 1959 asti, sanoi myös: "99 prosenttia kaikesta, mitä isäni on ikinä sanonut tai kirjoittanut itsestään on täyttä valhetta."

Lähde:
http://web.archive.org/web/20060910033831/http://m...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olin asiantuntijatodistajana useammassa oikeudenkäynnissä, joiden lopputulos oli, että skientologit palauttivat kurssimaksuja (satoja tuhansia markkoja) vaitiololupausta vastaan. Ko. porukka muuten järjesti minua vastaan yksityisen mielenosoituksenkin H:gissä, taisi olla peräti puoli tusinaa osallistujaakin...

Minna Eerolainen

Kiitos tuosta vinkistä, ei ole ihme että elokuva poistettiin nopeasti youtubesta kun se on niin uusi.

Muisteltiin juuri kaverini kanssa että Helsingin yliopiston liepeillä pyöri parikymmentä vuotta sitten innokkaita testaajia jotka pyrkivät saamaan opiskelijoita testeihin ja sitä myötä skientologian piiriin.

Skientologiasta on ilmeisen vaikea päästä eroon jos lähtee mukaan, Charles Mansonilta tosin tämäkin onnistui.. Olen lukemassa uudelleen Cary Lachman Valentinen "Tajunnan alkemistit (Like)" kirjaa jossa sivutaan myös skientologian syntyä. "Mestari" elokuvassa kuvattiin skientologian perustajan kaltaista hahmoa, jota näytteli Philip Seymour Hoffman. Eipä hänkään kauan tuon jälkeen elänyt. Samoin kuoli Los Angelesin Celebrity Centerissä huumepäissään sekoillut Bob Geldofin tytär Peaches viime vuonna. Sekä Seymour Hoffman että Peaches Geldof kuolivat heroiinin yliannostukseen.

Skientologiasta tulee huonot vibat ja LA:ssa muistan kiinnittäneeni huomiota noihin lahkon hienoihin pytinkeihin. Halpamaista manipulointia ihmisten heikkouksilla mutta toki myös kiehtovaa.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Myös Arseni Jatsenjuk lienee skientologi; http://www.voltairenet.org/article183103.html

Huolestuttava "uskonto" jos ainoa ratkaisu on ydinsota ja vain ani harva tullaan "pelastamaan" täystuholta...

Kävi vaan mielessä, että mitenkähän skientologeilla mahtaa mieli olla tasapainossa?!?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Skientologia on vain suuri pyramidihuijaus puettuna uskonnon kaapuun. Eikös Hubbard itsekin sanonnut, että uskonnon perustaminen on varma tapa rikastua?

Uskontoon sitä yhdistävät vain jonkunnäköinen mytologia ja jonkinlaiset dogmit. Myös monien lahkojen kanssa se on siinä samanlainen, että siitä ei ihan niin vain lähdetä. Myös rikollisjärjestöistä on vaikea lähteä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Eikös Hubbard itsekin sanonnut, että uskonnon perustaminen on varma tapa rikastua?"

Juu, juuri näin hänen vaimonsa ja pojansa äiti sanoi tuossa elokuvassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset