Elämä jatkuu

Arkkuhautaus, kremaatio vai pannaanko kompostiin?

 • Maasta sinä olet tullut, maaksi pitää sinun jälleen tuleman
  Maasta sinä olet tullut, maaksi pitää sinun jälleen tuleman
 • Ilmahautaus (Tiibet): "Rogyapa"
  Ilmahautaus (Tiibet): "Rogyapa"
 • Shamaanin ilmahauta Baikalin seudulla (Небесное погребение)
  Shamaanin ilmahauta Baikalin seudulla (Небесное погребение)
 • Ilmahautaus (Apsáalooke-intiaanit)
  Ilmahautaus (Apsáalooke-intiaanit)
 • Promessointi
  Promessointi
 • Resomaatio
  Resomaatio
 • Hautaus pellolla Kiinan maaseudulla (Xuna-kylä, Henan lääni)
  Hautaus pellolla Kiinan maaseudulla (Xuna-kylä, Henan lääni)
 • Olisitko kuolemasi jälkeen mieluimmin kukkapenkki, muistolehto vaiko
  Olisitko kuolemasi jälkeen mieluimmin kukkapenkki, muistolehto vaiko
 • vaikkapa viljakasvusto?
  vaikkapa viljakasvusto?

Meitä on jo reilusti yli 7 miljardia ja meistä jokaisesta tulee jossain vaiheessa jätettä. Ympäristöajattelu on tulossa yhä tärkeämmäksi hautaamisen yhteydessä ja Suomenkin kirkkohallitus suosittelee ekologista hautaamista. Kirkko on kuitenkin vielä melko varovainen tässä suhteessa ja ekologisuudella viitataan lähinnä arkun maatuvuuteen, sillä arkuista vapautuu lahotessa maaperään erilaisia kemikaaleja kuten maalia, lakkaa ja tekokuituja. "Ekovainaja" sijoitetaan siunauksen ajaksi laina-arkkuun pienemmän kartonkiarkun sisässä. Hieno oivallus sinänsä, mutta itse hautausmaiden tilaongelmaan tämä ei ole ratkaisu. 

Maahan hautaamista ekologisempana pidetään polttohautausta, joita on jo 40% kaikista hautauksista. Koska ihmiskeho palaa huonosti, polttaminen vaatii suuren määrän energiaa ja jättää jälkeensä hiilidioksidin lisäksi muitakin haitallisia kaasuja. Polttohautaus aiheuttaa merkittävän määrän elohopeapäästöjä ilmakehään. Krematointiakin varten tarvitaan sekä arkku että uurna (jos tuhkat sirotellaan, uurna voi olla lainatavaraa). Näistä syistä ei tässäkään voida puhua kovin ekologisesta vaihtoehdosta.

Meillä Suomessa toistaiseksi on tarjolla vain arkkuhautaus ja polttohautaus. Voimassaoleva hautaustoimilaki säätää, että "...vainajan ruumis on ilman aiheetonta viivytystä haudattava tai tuhkattava". Muita mahdollisuuksia ei Suomen lain mukaan ole. Ainakaan vielä. Olisiko kuitenkin tarjolla muita vaihtoehtoja? Koska aihe on mielenkiintoinen niin käydäänpä samalla ihmiskunnan muitakin hautaamistapoja läpi, niin menneisyydestä kuin tulevaisuudesta:

Ilmahautaus

Tämä perinteinen hautausmuoto on edelleen jossain määrin käytössä Pakistanissa, Tiibetissa ja Mongoliassa. Myös intiaaneilla ja Siperian alkuperäiskansoilla oli tapana, että vainajan ruumis nostettiin puuhun tai kalliolle, jonka jälkeen annettiin luonnon tehdä tehtävänsä (petolintujen, korppien ym muodossa). Näin sielu lähtee kauniisti lentoon dekarnaation yhteydessä. Pakistanista kantautui äsken tieto, että korppikotkien väheneminen vaikeuttaa nykyään ilmahautausta. Hakusanalla sky burial löytyy kuvahaun avulla paljon lisätietoa tästä ikivanhasta ja kauniista perinteestä (joka ehkä järkyttää joitakin).

Promessointi

Tämän menetelmän kehitti vuonna 1999 ruotsalainen biologi Susanne Wiigh-Mäsak ja siinä vainaja jäädytetään nestemäisellä typellä, jolloin kehosta poistuu vesi. Jäljelle jää hauraaksi muumioitunut ruumis, joka voidaan helposti täristämällä murentaa tuhkaksi. Tuhkaa jää noin kolmasosa ruumiin painosta ja siitä poistetaan magneettisesti elohopea ja muut metallit. Kun tuhka haudataan maaperään maatuvassa rasiassa riittävän matalalle, kivennäisaineet vapautuvat maaperään. Haudalle voi siis istuttaa vaikka pensaan tai puun, joka käyttää ravintoaineet hyväkseen.

Resomaatio

Brittiläinen firma kehitti ruumiin käsittelyyn uudenlaisen menetelmän, joka kykenee hävittämään ihmisruumiin kolmessa tunnissa. Vainaja laitetaan painesäiliöön, joka täytetään vedellä ja emäksisellä kaliumhydroksidilla. Kun säiliötä vielä kuumennetaan, ruumiin pehmytkudokset liukenevat nopeasti nesteeseen. Jäljellejäävä luuranko jauhetaan tomuksi, joten tuhkaa jää vain luumassan verran. Tuhkat annetaan lähiomaisille, mutta prosessin ruskea neste joutuu kuulemma viemäriin. Tämä touhu (jossa ruumis keitetään ja liuotetaan viemärinesteeksi) vaikuttaa turhankin tehokkaalta eikä ole kovin ekologistakaan koska se rasittaa kaupunkien jätevesikäsittelya omilla kemikaaleillaan.

Kompostointi

Kun pappi lausuu haudan ääressä "Maasta sinä olet tullut, maaksi pitää sinun jälleen tuleman", niin turhan harvoin tulee pohdituksi mitä tuo oikeasti tarkoittaa. Itse kiinnostuin laajamittaisesta kompostoinnista Kiinan vierailuni yhteydessä 1970-luvulla ja sen seurauksena kompostoin Heinävedellä "turistilantaa" varsin suuria määriä. Luonnon kiertokulku (tuottajat-kuluttajat-hajottajat) on eräänlainen perustuslaki, joka tähän asti ehkä parhaiten toteutuu ylämainitun ilmahautauksen yhteydessä. Olen usein tuttavieni kanssa heittänyt huulen, että minut saa kyllä kompostoida jauhamalla jauhelihaksi ja sekoittamalla siihen turvetta sekä hieman vettä. Kokemuksen mukaan noin parissa kuukaudessa syntyisi siitä komeasti väkimultaa vaikkapa peltoon tai kukkapenkkiin. Nyt näyttää siltä, että rapakon takana ollaan tässäkin askel edessä. Seattlessa asuva arkkitehti Katrina Spade on kehittänyt menetelmän vainajien kompostointiin (human composting). Hänen perustamansa Urban Death Project on kompostoinut ensimmäisen vainajansa Western Carolina Universityn alueella. Tämä 78-vuotias nainen haudattiin puuhakkeen sekaan ja siihen lisättiin hieman typpeä ja vettä. Näin on vihdoin avattu järkevän jatkokehityksen ovea, mikä on erinomainen asia. Mutta kehitys jatkuu (toivottavasti Suomessa). Jokainen, edes hieman kompostointiin perehtynyt, ihmettelee hakkeen käyttöä tässä yhteydessä, koska sen hiili/typpi-suhde on aivan liian suuri. Juuri siitä syystä lisättiinkin typpi kyseisessä tapauksessa. Ihmiskeho sisältää niin paljon ravinteitä ja kosteutta, että kompostointihautaus lähtisi meidän oloissamme hyvinkin nopeasti käyntiin pelkästään hienontamisella ja turpeella. Talvella prosessin on tapahduttava kuitenkin katetuissa tiloissa, jossa peruslämpötila on plussan puolella. Rumpukompostori olisi erinomainen laite tähän tarkoitukseen.

Saas nähdä miten paljon aikaa kuluu ennen kuin vainajien kompostointi on sallittu meilläkin. Ehkä ensimmäinen askel siihen suuntaan voisi olla lehtohautausmaat (natural burial in green cemeteries), jossa metsähauta on matala ja kompostointi tapahtuu luonnostaan vaikkakin hitaasti. Näitä hautausmaita on Englannissa jo yli 200 ja USA:ssa jo pari kymmentä. Niissä hautaus tapahtuu ainoastaan pahviarkuissa.

Kiinassa näin vuonna 1976 maaseutuasukkaiden vanhan tavan haudata vainajat keskellä peltoa. Muutamien vuosien aikana pellon pinnalla on hautakasa, joka ajan saatossa häviää, muuttuu mullaksi ja vuorostaan elintarvikkeiksi. Kiinan viranomaiset haluavat kuitenkin päästä eroon tuosta perinteestä, koska viljelysmaasta on jo nyt pulaa. Parempi ja tehokkaampi tapa olisi kompostoida erikseen ja lannoittaa pellot sillä väkimullalla, jota vainajista saadaan.

Lähteet:

Human composting

Compost me please

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Markkinataloutta ja kulutuskysyntää avittava tapa olisi polttohaudata ihmiset omaisuutensa kanssa, kuten viikinkiaikaan oli tapana. Tai vielä parempaa, rakentaa pyramidejä vastaavia hautamuistomerkkejä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Polttohautaus oli juurikin Itämeren suomensukuisten kulttuurin ominaispiirre. Se suoritettiin yleensä kallioiden laella ja vesistöjen läheisyydessä. Polttohautauksella on yhteys historiaamme. Onhan polttohautaus on myös näyttävämpi tapa kuin vain kuopata maahan. Tämän ajatuksen allekirjoittaa myös aikalainen polttohautausta seuraamaan tulleelle arabille: "Te otatte kaikkein rakastetuimman ja arvostetuimman ihmisen ja heitätte hänet hautaan, jossa hyönteiset ja madot syövät hänet. Me sen sijaan poltamme vainajamme yhdessä silmänräpäyksessä, niin että hän pääsee hetkessä paratiisiin."

Puhtaalla puulla toteutettuna ei saasteita tulisi, sillä hiilidioksidin tuhoavaan voimaan en usko. Vaihtoehtoisista tavoista polttohautaus olisi suosikkini.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tarvittavaa tekniikkaa meillä Suomessa olisi kyllä olemassa. Esimerkiksi turkistuotannon rehunvalmistuksessa käytetään riittävän järeät rehumyllyt, jotka selviäisivät tehtävästä kevyesti. Sen jälkeen ei muuta kuin turvetta, hieman vettä ja rumpukompostointi.

Jos kompostointimenetelmä tuntuu tässä vaiheessa vielä pahalta, niin tutustakaa ihmeessä englantilaiseen resomaatiokalustoon (jossa vainaja siis keitetään emäksisellä kaliumhydroksidilla):

http://www.goodfuneralguide.co.uk/wordpress/wp-con...

Ja sitä kehdataan vielä kutsua "ecofuneral":iksi...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

On se kummaa että kuollut vainaja pitää luokitella jätteeksi ja myydä kompostimultana viljapeltojen lannoitteeksi tai jauhetaan karjan rehuksi sen sijaan että kuollutta läheistä haluttaisiin enää kunnioittaa. Nykyään näyttää olevan arvossaan ihmisten esineistäminen ja eläinten inhimillistenäminen. Kuollut omainen on muutakin kuin hyötykäyttöön kierrätettävää jätettä, meidän pitää muistaa kunnioittaa toinen toistamme, arvostaa itseämme ja rakastaa lähimmäistämme.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

On se kyllä kummaa...luonnonkansat syöttivät tuhansia vuosia jopa linnuille, ilmeisesti ilman minkälaista kunnioitusta? Hohoijaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minulle on loppujen lopuksi ihan samantekevää...lääketieteen opiskelijat voisivat leikellä minut palasiksi, oppikaa! Tampereella oli jatkuva pula corpuksista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #10

Mutta, Pekka, senkin jälkeen sinun maalliset jäänteesi pitää hävittää jonnekin. Luin juuri, että jenkkiyliopistot käyttävät resomaation tähän tarkoitukseen. Siellä siis ensiksi leikellään ja sitten keitetään..

Samalla vaivalla leikelty ruumis kompostointimyllyyn ja mullaksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vainajan syöttäminen linnuille kierrätystarkoituksessa on eriasia kuin vainajan ilmahautaaminen perinteisenä rituaalina. Oikeastaan uurnaus on uusimuotoinen tapa jatkaa vanhaa pohjoismaista polttohauta perinnettä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #13

Kirjoitit viestisi 7: "jauhetaan karjan rehuks". Hieman sisälukutaitoa; siitä ei ole ollenkaan kyse vaan karjarehun valmistuksessa käytetyn tekniikan hyödyntämisesta. Kompostointi on yhtä kunnioittava hautaamistapa kuin epäekologinen polttohautaus tai pohjavesimaahan hautaaminen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tietysti vainajien kierrätyksessä voidaan mennä niinkin pitkälle että niistä valmistetaan lihankorviketta Pilvikartastossa olleen suositun proteiinijuoman tavoin = uus kannibalismi? Toivottavasti emme tällaista tavoittele.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hold your horses, jooko? BTW, mitäs pidät resomaatiosta?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Resomaatio olisi ihan ok jos siihen keksittäisiin tapa ottaa neste talteen ilman että se lirutetaan viemäriin, voitaisiin vaikka kuivata jauheeksi ja laittaa samaan säilöön luujauheen kanssa. Alunperin yritin sanoa ettei vainaja ole jätettä ja polttamista tai "sulattamista" saa tehdä hyötytarkoituksessa (rehu, lannoite, proteiinijuoma) vaan vainajaa tulisi kunnioittaa yhä ihmisenä. Kauhuskenaariot on vain että tuo biomassa levitetään lannoitteena viljapelloille, syötetään eläimillä ruhuksi tai syödään itse eläimenlihan korvikkeena. Hautausmaat, hautauskummut, mausoleumit ja hautamuistomerkit ovat kehittyneet kuolleen muistelemista varten ja kaiken huipuksi erikulttuureissa toisistaan riippumatta, ei pelkästään kristinuskossa tai muissa nykykulttuureissa. Lisään tähän loppuun vielä että tapaus muistokiven/laatan sijoittaa eripaikkaan kuin vainajan jäämistön niin muistamisen merkitys ja muistomerkin tarkoitus jää vajanaiseksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #17

Sinun kannattaisi tutustua luonnon rautaiseen perustuslakiin: tuottajat - kuluttajat - hajottajat. Suosittelen! Vaikka ihmisiä alkaakin nykyään olla yhtä paljon kuin torakoita, niin se ei sulje heitä pois luonnon kiertokulusta. Siitä on kyse.

Sinä voisit olla kukkapenkki tai vaikkapa ruskea neste viemärissä tai pohjavedessä. Minä olisin mieluimmin vaikkapa mallasohra! Jokaiselle mielensä mukaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #18

Sitten pitäisi viljatuotteisiin laittaa "kasvatettu ihmisperäisestä biomassasta" ja ehkä "saattaa sisältää ihmistä"

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #19

Komposti on komposti eikä alkuperäisesta raaka-aineesta enää tietoakaan, mutta jospa samalla "järjenjuoksullasi" jatkettaisiin. Varoitus kremaatiolaitoksen lähiasukkaille: "saatat hengittää ihmisperäisiä kaasuja"..

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #20

Jos vainajaa ajatellaan vain jätteenä ja kompostina tullaan ongelmaan joka antaa luvan pitää elävää ihmistä tavarana ja robottina ja ihmisiä todennäköisesti alkaa muutenkin kiinnostamaan että mihin tuhkat/biomassa päätyy jos sitä aletaan pimittämään ja jos tulee ilmi että tuolla aineksella lannoitetaan pellot joista ihminen saa ruokansa tullaan länsimaissa eettiseen esteeseen joka kieltää kannibalismin ja samaten myös ravinnon jonka tuottamiseen on käytetty ihmisbiomassaa. Kyllä sillä on väliä jos ihmistä on käytetty kompostin ja lannoitteen seassa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #19

Ja kun siunausta "maasta olet tullut ja maaksi jälleen tuleva" käy liian kristiilliseksi voidaan se korvata biologisella muodolla " kohdusta olet syntynyt, ruuaksi olet tuleva"

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #21

Näyttää se menevän perille: tuottajat - kuluttajat - hajottajat.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #22

Länsimaisessa kulttuurissa ihmisen syönti herättää jo luonnostaan inhoa oli se sitten suoraan ruumiista tai lannoitteena ruokapelloissa - yksinkertaisesti ihminen ei kuulu enään ihmisen ravinnoksi

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #24

Aivan oikein! Ei kuulukaan ihmisten vaan hajottajien ravinnoksi (bakteerit, sienet ym). Siitä se menee vuorostaan tuottajiin (kasvit) ja siitä eteenpäin kuluttajiin (eläimet, ihmiset). Hoksaatko?

Minun puolestani sillä kompostilla voidaan lannoittaa ainoastaan muistolehtoa, ei sille väliä. Kyse on ympäristöajattelusta ja järjen käytöstä. Polttohautaus tarvitsee yksinkertaisesti liikaa energiaa, pitkässä juoksussa, ja hautausmailla tulee vuorostaan hyvin ahdasta..

Seppo Hildén

Ilmari, kaikkein järkevin tapa on laittaa kuolleet ihmiset takaisin luonnonkiertoa avittamaan.

Nyt jo joka puolelta maailmaa tulee viestejä, kuinka kalat ovat vähentyneet radikaalisti merestä. Syyhän on yksinkertaisesti se, että 7 miljardia ihmistä on ryöstökalastanut meret aika kuiviin.

Autetaan tilannetta ja polkaistaan YK:n avulla ympäristö-ja ravinto-ohjelma käyntiin jossa jokainen maa jatkossa kippaa kuolleensa mereen ilman arkkuja, vaatteita, ainoastaan kymmenen kilon paino toiseen jalkaan sidottuna. Siinä kalat saisi syötävää ja kannat kasvaisivat.

Nerokas idea vaikka itse sen sanonkin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Nerokaspa hyvinkin, mutta niin oli mainio blogisi samasta aiheesta:

http://seppohilden.puheenvuoro.uusisuomi.fi/154166...

Seppo Hildén

Jatkojalostan ideaani ympäristö-ja luonnonkiertoasioista kaupunkirakentamiseen.

Tässä "kuolleet kalanravinnoksi mereen-YK-ympäristösuojeluohjelmassa" lisänä tulisi monia muita hyödyttäviä asioita.

Koska ihmiset yhä enenevissä määrin joka puolella maailmaa pakkautuvat asumaan kaupunkiympäristöön, tulee siellä väistämättä tilanahtaus vastaan. Asunnoista on jo nyt pulaa ja vapaista tonteista.

Kuten tiedämme, kirkko on jokaisessa Suomenkin kaupungissa rakennettu keskeiselle paikalle, samoin siis sen lähettyvillä oleva iso hautausmaa. Minun mallissani nämä hautausmaat saataisiin asuntorakentamiskäyttöön.

Aatelkaapa Helsingissäkin, kun iso Malmin hautausmaa-alue ja ydinkeskustassa oleva Hietaniemen hautausmaa laitettaisiin asuntokäyttöön. Pelkästään Hietaniemeen saataisiin komea ja iso, jopa 10 000 ihmisen merenrantakerrostaloalue.

Olen tämän "kuolleet kalanravinnoksi mereen-YK-ympäristösuojeluohjelman" takia valmis luopumaan omasta tulevasta hautapaikastani Hietaniemessä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Idea on hyvä ja hyytävä. On kuitenkin hyvä muistaa että esim Yhdysvalloissa intiaanit vastustaa yhä kalmistojensa päälle rakennettuja asuin alueita ja tämmöisiä taloissa sanotaan usein kummittelevan (en tosin usko kummituksiin), eli todennäköisesti tuntee olonsa epämiellyttäväksi toiselle pyhällä maalla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Katsoin tuossa muuten pikaisesti että Helsingin keskustaan saadaan lisää tilaa asumiselle purkamalla uspenski, tuomiokirkko, eduskunratalo, kansallismuseo, musiikki talo, Ateneum ja jokunen kauppahalli. Myös Helsingin puistot (eeläintarhanmäki, korkeasaari, Kaivopuisto ja kaisaniemi), aukiot (kauppatori, senaatintori ja temppeliaukio) sekä täyttämällä turha eteläsätaman allas.

... tai miks ei rräjäytetä koko pääkaupunkia ilmaan ja rakennetaan vironniemelle uusi Dubai, uusi Manhattan, uusi Shanghai ja uusi Tokio

Seppo Hildén

Daniel, Suomessa ei asu intiaaneja, joten täällä kuolleitten päälle rakentamisesta ei synny suurempaa kalabaliikkia.

Ihmettelen lisäksi intoasi purkaa kirkkoja, museoita ja muita tärkeitä rakennuksia. Arvannen että tämä liittyy jotenkin lapsuuteesi. Etkö saanu jouluna toivomiasi legopalikoita ja tästä purkamisvimma?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #31

Eipä asu ei, mutta hautaus maat ovat täynnä meidän omia esi-isiämme ja ovat alkujaan ylisuuri kirkollinen jatke sopivasti pohjoismaisille pakanallisille lehdoille. Lisäksi koska tahdomme kunnioittaa vainajia ovat hautausmaat pyhiä ja rauhoitettuja ettei vanhan kansan sanonnan mukaan "vainajat käännä kylkeä" tai "rupea kummittelemaan ja kylillä riehumaan". Ja vaikken olekkaan saanut niitä toivomiani legopalikoita lapsena niin en todellisuudessa olisikaan purkamassa mitään vaan otin vapauden kertoa miten Helsinkiin saadaan lisää asuntoja, esim oliko Yhdysvalloissa tai Aasiassa jossa ostoskeskusten tyhjiä liiketiloja vuokrataan asunnoiksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuntuu hyvältä, että tämä blogi jaetaan näköjään eteenpäin mm. facebookissa. Siitä se lähtee: ekologinen hautaus, ei pelkästään puheissa vaan todellisuudessa ja kunnioituksella, niin vainajia kuin luontoa kohtaan.

Suomi olkoon edelläkävijä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset