Elämä jatkuu

Aleksander Prohanov: "Venäjän rajat hengittävät"

  • Aleksander Prohanov: "Venäjän rajat hengittävät"
  • Aleksander Andrejevitš Prohanov
    Aleksander Andrejevitš Prohanov
  • Tsaari Nikolai I (Император Николай I)
    Tsaari Nikolai I (Император Николай I)
  • Ivan Iljin, «Мыслитель»/Ajattelija (maalaus: Мihail Nesterov, 1922)
    Ivan Iljin, «Мыслитель»/Ajattelija (maalaus: Мihail Nesterov, 1922)

Michel Eltchaninoffin kirja 'Dans la tete de Vladimir Poutine' eli Mitä liikkuu Vladimir Putinin päässä ilmestyi vain yksitoista kuukautta sen jälkeen, kun Venäjä toteutti Krimin niemimaan liittämisen Venäjään ja kun itä-Ukrainan sota alkoi keväällä 2014. Kirjassa todetaan, että Vladimir Putin jakoi virkamiehilleen tämän vuoden alussa listan filosofeista ja intellektuelleistä, joiden ajatusten hän toivoo levittävän laajalle.

Putinismin filosofiset lähteet (Eltchaninoffin mukaan ):

Mukana on, hieman yllättäen, kolme saksalaista ajattelijaa, joka johtuu mahdollisesti Putinin saksan taidosta. Näistä herroista hätkähdyttävin ravistelija on kuitenkin vielä elossa oleva Aleksander Prohanov, jota Michel Eltchaninof haastatteli tuoreeltaan: "Tänään on syntymässä viides imperiumi", vakuuttaa Prohanov. Neljä edellistähän olivat Kiovan ja Novgorodin Venäjä, Moskovan suurruhtinaskunta, Romanovien keisarikunta ja neuvostoimperiumi. Prohanov rakentaa kolme perustetta ajatuksilleen. Ensinnäkin Venäjä on imperiumi, jonka rajat hengittävät. Se siis sallii alueliitokset. Prohanovin mukaan vaikkei Putin ole vielä lausunut ääneen imperiumi-sanaa, hän on jo aloittanut sen toteuttamisen. Se alkoi vuonna 2008 Georgiassa. Toinen peruste on se, että Venäjä on aina totellut "jumalallista oikeutta" ja että aina on ollut olemassa venäläinen messianismi, joten idän ja lännen välillä ei ole ollut ainoastaan strategista vastakkainasettelua vaan myos henkinen. Kolmanneksi, Putin on edistänyt konservatiivisiä arvoja yksilöllisyydestä, perheestä ja luonnonläheisyydestä sekä vastustanut läntisen modernismin rintamaa. Tiivistettynä Putin restauroi hänelle näyttäytyvän alkuperäisen imperiumin, venäläisen valtion, joka katosi Neuvostoliiton hajoamiseen (osa tämän kappaleen tekstistä lainaus Yle Yksi-kanavan linkkisivusta).

Toisin sanoen, Prohanovin järkeilyn mukaan Venäjän rajojen suhteen tapahtui sisäänhengitys 1990-luvun alussa ja nyt olisi vuorostaan uloshengityksen paikkaa.. Aikaisemmat uloshengitykset lienevät koko Euroopan vahvassa muistissa.

Kirjoitin jo aiemmin täällä blogistanissa, että Vladimir Putinin Kreml:in toimiston odotushuoneessa roikkuu tsaari Nikolai I:n (1796-1855) taulu. Juuri tämä konservatiivinen ideologitsaari näyttää olevan miehen esikuva. Samassa yhteydessä todettin, että kaikille tasavaltojen päämiehille ja kuvernööreille annettiin jo vuonna 2013 kotiläksyksi seuraavat kirjat: Vladimir S.Solovjov:in "Hyvän oikeutus" (Оправдание добра, vuodelta 1897), Nikolai Berdjajev:in "Eriarvoisuuden filosofia" (Философия неравенства, vuodelta 1923) ja Ivan Iljin:in "Meidän tehtävämme" (Наши задачи, esseitä vuosilta 1948-1954). Kaikki nämä teokset pyrkivät kertomaan, että Venäjä olisi jollain tavalla jotain "ainutlaatuista", "pyhää" tai "erikoista". Sitä se kieltämättä onkin, niin hyvässä kuin pahassa. Millään maalla ei ole kuitenkaan varaa joutua eristetyksi kovin pitkään, nykyaikana, eikä ylimielisyydelläkään pääse kovin pitkälle (kuten jenkkikin on joutunut toteamaan).

Ivan Iljin kuoli Sveitsissä vuonna 1954, mutta Putinin käskystä hänet tuotiin vuonna 2005 Venäjälle ja haudattiin uudestaan Moskovassa. Venäjän nykyjohdon kannattaisi kuitenkin ottaa vakavasti Iljinin sanoman Venäjän rakentamisesta uudeksi ja vahvaksi suurvallaksi: "Великую и сильную Россию невозможно построить на ненависти, ни на классовой (социал-демократы, коммунисты, анархисты), ни на расовой (расисты, антисемиты), ни на политическо-партийной". Ivan Iljin oli sitä mieltä, ettei se onnistu jos se perustuu vihaan (luokkavihaan, rotuvihaan jne)... Nythän "länsi" on taas virallisen Venäjän vihollinen numero yksi, sisäisestä oppositiosta puhumattakaan. Monet venäläiset valittavat, että maassa vallitsee nykyisin taas epäluulon ja vihan ilmapiiri..

Toimittaja Ismo Nykänen teki Michel Eltchaninoffin uudesta kirjasta hienon yhteenvedon Yle Radio Yksi-kanavalle. Kyseinen radio-ohjelma (14 minuuttia) on kuultavissa tässä linkissä:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/24/vladimir-putinin-paan-sisalla

Ivan Iljinin uusi hauta Moskovassa (Donskoin luostarin hautausmaa)

P.S. Putinin aiempi luottoideologi Aleksander Dugin on ollut selvästi sivuraiteilla viime kesästä lähtien sen jälkeen kun mies arvosteli Putinia näkyvästi "itäukrainalaisten heitteillejätöstä". Jukka Mallinen toteaa saman tosiasian tuoreessa Suomen Kuvalehdessä: Dugin ei enää esiinny säännöllisesti Venäjän televisiolähetyksissä, kuten sai tehdä aiemmin.

Aiheeseen liittyvä blogi vuodelta 2012

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Näyttää Ilmari pukanneen ilmoille oivan tietopaketin Putinin opettajista. Linkit lähteisiin ovat erinomaisia! Täytyy tutkia ne myöhemmin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Samoin, torstaista lähtien minullakin aikaa tutustua näihin Putinin opettajiin, aluksi vaikka elokuun loppuun. Herätit minussa tiedonhalun, kiitos.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Aleksander Andrejevitš Prohanov: Venäjän rajat hengittävät.

Nyt alkoi pelottaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset