Elämä jatkuu

Kaksi kirurgia

 • Aleksandr Sergejevitš Zaldostanov sai kunniamerkin 14.3.2013
  Aleksandr Sergejevitš Zaldostanov sai kunniamerkin 14.3.2013
 • Sibrand Janinpoika Schepel sai kunniamerkin 27.4.2015
  Sibrand Janinpoika Schepel sai kunniamerkin 27.4.2015

Juuri nyt Aleksandr Zaldostanov-niminen "kirurgi" näyttää olevan ajankohtainen. Minkälaisesta miehestä on kyse ja mitkä ovat hänen meriitinsä? Tehdäänpä vertailu erääseen, tuntemattomaan "kollegaan":

Aleksandr Zaldostanov

 • syntynyt vuonna 1962 Ukrainan Kirovogradissa, kasvanut Krimin Sevastopolissa
 • isä ukrainalainen lääkäri; äiti venäläinen ensiapulääkäri
 • opiskeli, joidenkin tietojen mukaan, Moskovan 3:ssa lääketieteellisessä instituutissa
 • jätti opinnot kesken kolmantena vuonna (1984) ja työskenteli lyhyen ajan teknikkona stomatologisessa instituutissa, jossa korjattiin posttraumaattiset kasvot (hammasvauriot liikenneonnettomuuksien seurauksina): Lähde
 • meni naimisiin saksalaisen naisen kanssa ja muutti Berliiniin vuonna 1985
 • toimi siellä Sexton-klubin ovimiehenä ja innostui rock-kulttuurista, moottoripyöristä sekä biker-meiningistä
 • muutti, avioeron jälkeen, takaisin Moskovaan vuonna 1989, jossa perusti oman klubin (Sextonin kopio). Klubista tuli perustamansa Night Wolves:in tukikohta. Jengin nimi muutettiin sittemmin Notšnyje Volki:ksi
 • toimi vähän aikaa ensiapukliniikalla, josta syntyi lempinimi "kirurgi" («Хирург»)
 • nykyisin avoimesti länsivastainen ja homofobinen; kertoo suojelevansa venäläistä kulttuuria sekä ortodoksista uskontoa. Josif Stalinin avoin ihailija
 • kuuluisin lause: "Krim oli alkua, me otamme Kiovan" (8.4.2014)
 • saanut lukuisia kunniamerkkejä ja on nykyhallinnon suosiossa
 • tunnettu niin koti- kuin ulkomaissa
 • tykkää ajella länsiprätkällä ja olla esillä

Sibrand Schepel

 • syntynyt vuonna 1945 Hollannin Hilversumissa, kasvanut Beverwijkissä
 • isä hollantilainen kirurgi; äiti suomalainen sairaanhoitaja
 • opiskeli kirurgiksi Utrechtin yliopistossa (erikoistui käsikirurgiaan)
 • työskenteli aktiivivuosina plastikkakirurgina Enschede-kaupungissa, jossa korjasi niin auto-onnettomuuspotilaita kuin suoritti sen ohella kauneusleikkauksia
 • ryhtyi eläkevuosina leikkaamaan kehitysmaiden lapsia, ilmaiseksi
 • leikkanut tähän mennessä yli 4000 lasta Perussa, Etiopiassa, Srilankassa, Nepalissa, Bangladeshissa, Myanmarissa jne, jne
 • ilmaiset leikkaukset jatkuvat edelleen
 • sai pari viikkoa sitten Hollannin Oranssi-kuningaskunnan ritarimerkin
 • tunnettu kotimaassa, mutta tuntematon muualla
 • vaatimaton, mutta aikaansaava

Aiheeseen liittyvä blogikirjoitus

Der Berliner Türsteher, der Russlands mächtigster Rocker wurde (saksalainen linkki)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Pauli Leinonen

Kävisikö kolmas "kirurgi" mukaan kavalkadiin? Eräs Leopold Belgiasta, eikös hänkin ollut Afrikassa?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jokainen valitkoon oman sankarinsa..

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Yön Susien kotisivuilla “Официальный блог Мотоклуба НОЧНЫЕ ВОЛКИ” anonyymit eivät saa kommentoida – ”этот пользователь отключил возможность писать комментарии анонимно” – mutta kommentit saa näkyville kohdasta Ссылка.

http://nightwolves-ru.livejournal.com/20963.html

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Voit aiheesta olla isästäsi ylpeä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Isästäkin olen ylpeä (leikkasi tuhansia suomalaisjermuja, talvisodan aikana), mutta tuo blogissa mainittu Sibrand on kyllä veljeni.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sinulla on ollut onnea, kun lähipiirissäsi on kannustavia esimerkkejä ilmeisesti enemmänkin kuin kaksi. Vilpittömät onnittelut!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Alankomaalainen Punaisen Ristin ambulanssi/sotasairaala ehti ja perustettiin Suomeen vasta talvisodan päättymisen jälkeen.
Siellä tehtiin rintamalla haavoittuneille sotilaille kolmen ja puolen kuukauden aikana yhteensä 246 leikkausta, kirurgeja oli 3-4 kappaletta.

Olen todella kiinnostunut tietämään, missä isäsi kykeni operoimaan tuhansia suomalaissotilaita kolme kuukautta kestäneen talvisodan aikana.

Olkoot asiatiedot miten tahansa, ylpeä todellakin saat olla vapaaehtoista työtä Suomen hyväksi tehneestä kirurgi-isästäsi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Jan-isä saapui Suomeen 26.3.1940 ja leikkasi ensiksi Vierumäen sotasairaalassa ("Alankomaalaisen sotasairaalan osastoille lähetettiin hoidettaviksi vähän yli 300 potilasta, joista 260 vaati kirurgisia toimenpiteitä"), sen jälkeen mies siirtyi leikkaamaan potilassuman Hartolassa (Hartolan kunnansairaalassa 16.4.–24.4.1940), jonka jälkeen hän oli pitkään työssä Helsingissä: "Tri Schepel oli 2.6. alkaen lähes kahden kuukauden ajan SPR:n alaisena tekemässä Naistenklinikalla toimineen sotasairaalan kirurgian osastolla ortopedisiä ja plastiikkakirurgisia leikkauksia, koska niitä ei voitu tehdä Vierumäen osastoilla, joilla oli paljon märkäisistä infektioista kärsiviä avomurtumapotilaita". Tuosta kahden kuukauden leikkausjaksosta minulla ei ole tarkkoja lukuja, mutta tiedän sen olevan huomattava koska pahoin loukkaantuneita sotilaita oli paljon. Nuo Naistenklinikan sotasairaalan leikkaukset eivät siis sisälly alankomaalaisen sotasairaalan listaukseen. Ehkä maininta tuhansista oli hieman ylimalkainen, mutta paljon mies ehti silloin tehdä. Sodan jälkeen hän järjesti ambulanssiauton lahjoituksen Suomelle. Joskus 1960-luvulla hän sai Suomelta virallisen kunniamerkin (pitäisi jostain luettelosta katso minkälaisen).

Itse alankomaalaisen sotasairaalan toiminta Vierumäen Urheiluopistossa päättyi 27.6.1940, jolloin se siirrettiin Aleksis Kiven kouluun Helsingissä. Sotasairaalan henkilökunnan matka kotimaahan alkoi 5.9.1940.

Isä oli "tuperkkeli"-erikoismiehiä ja saapui myöhemminkin monta kertaa Suomeen antamaan käytännön sivustatukea tämän taudin tiimoilta. Mies on monen blogin arvoinen.

Pekka, jos olet kiinnostunut, niin tässä lisätietoa:
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/nederamb.htm

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Kiitos asiallisesta ja mielenkiintoisesta informaatiosta !

Epäselvää minulle oli lähinnä se, ehtikö isäsi jo talvisodan aikana (30.11.1939-13.3.1940 ) auttamaan suomalaisia sotilaita. Luonnollisesti myös sodan loppumisen jälkeen potilasmäärät ovat olleet merkittävät.

P.S. Tuo arvostettu kunniamerkki on todennäköisesti useimmiten lääkäreille myönnetty 3. tai 4. luokan Vapaudenristi punaisine risteineen. Sotiemme jälkeen niitä on myönnetty ainoastaan hieman toistakymmentä kappaletta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Harva ihminen pystyy kirjoittamaan tällaista elämästä!
Kiitoksia!

minnam ahonen

Jostain syystä tuo Zaldostanovin lisänimi on tuonut aina etäisesti mieleeni aivan toisentyyppisen "kirurgin", nimittäin Josef Mengelen...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kirjoitin tämän blogin siksi, että kunnia saisi edes joskus mennä oikeisiin osoitteisiin. Eilisillan tv:n pääuutiset käsittelivät myös kyseistä valekirurgia, mutta näinhän se menee: huono uutinen myy paremmin kuin tuhat hyvää.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Juuri näin! Käsittämätöntä uutisointia moottoripyöräjengiläisestä YLE:n pääuutisissa.
Tämän "kirurgin" ajatukset olivat aivan poskettomia ja Suomea koskien täysin perusteettomia. Miksi niitä piti esitellä kansallemme??

Kyllä on kaikenlaisesta propagandasta sekaisin koko Putinin valtakunta!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Hammasteknikko" lienee osuvampi lempinimi, nyt kun pääsin tutustumaan miehen ansiolistaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #12

Korjaakohan hän hampaita, vai aiheuttaa korjattavaa?

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Pommit ja kunniamerkit osuvat usein viattomiin, hyvä että joskus osuvat oikeaan kohteeseen.

Elijas Bijur

Veljesi työ eläkeläisenä on enemmän kuin kunnioituksen arvoinen. Tuollainen vaatimaton, maan hiljainen puurtaja, saa enemmän aikaiseksi kuin suurisuuntaiset vallan saleissa pyörivät tyhjäntoimittajat!

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Sibrandin kaltaiset ihmiset tekevät parasta mahdollista rauhantyötä, he ovat elämän puolesta: toisten ja oman. Minkä teet lähimmäisellesi, sen teet itsellesi.

Sibrandin veljen tunnen virtuaalina tältä foorumilta, ja totean, että aseet hyvään ovat monet. Mm. hyvässä käytössä oleva näppis ja aistit auki liikkuminen ovat veljen vahvuuksia.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Minulla on kolme serkkua Venäjällä. Kaksi on kemistejä ja yksi lääkäri. Työn sankareita kaikki.

Aleksandr Zaldostanov puhui eilen Ylen uutisissa viisaita. Ei ihme, että "kirurgi" on saanut Venäjän hallinnon myöntämän korkean kunniamerkin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä vanhaa motoristia nyt naurattaa. Suomeen on kuulemma päässyt yksi varmasti tiedetty venäläisen Yön Sudet moottoripyöräkerhon jäsen. Toista epäillään jäsenyydestä?

Yön Sudet kerhossa on lähes 10 000 jäsentä. Kuka pitää Suomessa sellaista laitonta henkilörekisteriä, josta löytyy kaikkien kerhon jäsenten tiedot?

Vai kielletäänkö Schengen-maissa kaikkien venäläisten moottoripyöräily? Entä autoilla liikkuvat Yön Sudet?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Siinä sitä on suomalaisella kommunistilla ihmettelemistä, miten suomalaiset suhtautuvat venäläisiin äärioikeistolaisiin mopopoikiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllä tässä on impiwaaralaisella ihmettelemistä, pidetäänkö ne rajat kiinni vai auki? Saako väärinajattelijan pysäyttää rajalla?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tänään oli Hakaniemen torilla markkinat ja kummallista että siellä oli myös puolueiden esittelyä. Jututin pitkää kommunistisen puolueen kaveria, melkein minun ikäinen, fiksu mies. Kysyin lopuksi että miksi jotkut kommunistit rakastavat Putinia, onko työväenaate muuttunut natsismiksi. Ei osannut vasta, näin on vaan käynyt, syytä ei osannut edes arvailla. Tässä voi vain todeta sen että kommunismi ja natsismi ovat lähellä toisiaan ainakin joidenkin ihmisten mielissä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Tässä voi vain todeta sen että kommunismi ja natsismi ovat lähellä toisiaan ainakin joidenkin ihmisten mielissä."

Voihan sitä todeta, sananvapauden nimissä.

1930-luvun Saksassa fasistien valtaantulon ensimmäinen teko oli kieltää Saksan kommunistisen puolueen toiminta ja vangita puolueen johtohenkilöt.

Nyt Ukrainassa on sama meno päällä. Kiovan kaapparit ja fasistit ovat kieltäneet Ukrainan kommunistisen puolueen ja puolueen johtoa on ajettu pakolaisuuteen ja maan alle.

Länsi tuki aikanaan Saksan fasisteja, ja tukee niiden perillisiä nyt Ukrainassa.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Niin, olihan natsien puolueen NSADP:n nimikin Saksan kansallissosialistinen puolue eli natsit = kommunistit.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Olin aikoinani töissä Kiinassa hollantilaisen Philipsin väen kanssa. Ihan mukava oli tutustua heidän kanssaan geneverin juontiin. Ja rahan käytöstäkin ulkomailla sain heiltä hyviä oppeja, että ei passaa mennä ulkomailla rahojaan levittelemään, kun paikallinen hintataso saattaa kohta nousta. Ja melkoisen isoja miehiä olivat.

Mutta tuota en tiennyt, että alankomaalaiset ovat tehneet suomalaisten sodan uhreille noin paljon hyvää.

Meidän suomalaisten perisynti on olla huomaamatta hyväntekijöitämme.

minnam ahonen

Olen itse tuntenut hollantilaisen lääkärin. Hän ei ollut kovin isokokoinen, mutta olisi saattanut olla. Hän nimittäin syntyi natsien miehittämässä Hollannissa, jossa äideillä ja lapsilla oli tuskin muuta syödä kuin pelkkää vihanneslientä.

Hollantilaisia kuoli paljon nälkään ja myöhemmin on tutkittu tämän lapsuuden ravinnonpuutteen vaikutusta sairastavuuteen aikuisena ja vielä sitten seuraavaan sukupolveenkin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_famine_of_1944

Tämäkin lääkäri kuoli ehkä näistäkin syistä turhan varhain, mutta uran jo tehneenä. Lisään myös että hänkin oli hyväntekijä (kuten hänenkin isänsä oli ollut).

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Velipoika on paljon kertonut näistä leikkauskeikoista eri puolilla maailmaa, mutta vaikuttavin kertomus oli se kun etiopialainen isä kantoi poikansa olkapäillään 150 km:in kävelymatkan verran sairaalaan, "jossa kuulemma on kirurgi, joka leikkaa ilmaiseksi". Tälläkin pojalla oli huulihalkio, josta kyläläiset olivat tylysti todenneet, että se oli Allahin rangaistus...

Mahtoi olla upea tunne kävellä takaisin, uudesti syntyneen pojan kanssa: mitäs tekopyhien ilkimysten suut nyt pannaan?

minnam ahonen

Isän rakkaus ja oikea tieto voitti. Ehkä yhteisössäkin jokin ajattelutavassa muuttui. Veljesi saattoi näin parantaa tuossa kylässä jopa aavistuksen muutakin kuin tuon yhden pojan ja perheen loppuelämän.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä uusi video. Vaikka velipoika on jo 72-vuotias niin homma jatkuu:

https://drive.google.com/file/d/1UX-FmvbUPpVLFxFKl...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset