Elämä jatkuu

Vesiklosetti, ihmiskunnan tuhoisin keksintö

  • Vesiklosetti, ihmiskunnan tuhoisin keksintö

Maapallolla on kohta 7 miljardia asukasta (6,5 miljardin ihmisen raja rikottiin kuulemma helmikuussa 2006), ja lähes jokainen asukas ulostaa vuodessa noin 220 kg peräsuolen sekä virtsarakon sisältöä (Guyton, 1982). Toiset vähemmän (vauvat 100 g/pv) ja toiset enemmän (aikuiset 600 g/pv); kulttuurieroja esiintyy myös tällä rintamalla. Ihmisen uloste sisältää noin 30 % kuolleita bakteereja, 15% rasvaa, 15 % anorgaanisia aineita, 3 % proteiinia sekä yli 30 % sulamattomia kuituja, soluja jne. Kokonaismäärästä noin 3/4 osa on vettä. Lähes kaikkien kaupunkiasukkaiden ja valtaosan länsimaisten maaseutuasukkaiden ulostustarpeista tehdään nykyään WC:ssa eli vesiklosetissa, tuo britti-imperiumin vihoviimeinen "keksintö". Sir John Harington rakensi vuonna 1592 maailman ensimmäisen vesiklosetin Somersethissa (siihen asti heitettiin makkisangon sisällöt vaikkapa ikkunasta ulos); vuonna 1730 keksittiin yhdistää jo isommat vesisäiliöt siihen systeemiin, mutta vasta englantilainen Thomas Crapper ryhtyi varsinaiseen sarjavalmistukseen 1800-luvulla. Sen jälkeen se on ollut menoa.
Kertauksen vuoksi, WC:n toimintakuvio on (lyhyen kaavan mukaan) seuraava: ensiksi uloste sekoitetaan puhtaaseen (juoma)veteen, jonka jälkeen puhdistamot yrittävät epätoivoisesti kyseisestä coctailista tehdä taas "puhdasta" vettä. Hölmöläisten homma? Minusta ja monen muun mielestä kyllä, mutta tapa on tullut jäädäkseen ja sen kanssa on tultava toimeen. Helsingin kaupungin viime vuosien oivallus, että lämpöpumpun avulla viemäriverkostosta saadaan talvella lämpöä ja kesällä air-conditioning on nerokas ja saanut EU:lta tunnustuksen, mutta itse pääongelma kuitenkaan ei poistu. Oman maataloutemme sekä tuontielintarvikkeiden ravinteet menevät edelleen hukkaan vaikka osa saadaankin talteen rautasulfaatin sekä muiden kemikaalien avulla. Osa jätteestä käytetään viherrakentamiseen, koska itse viemäriliete sisältää maataloudelle liian paljon raskasmetalleja ja muuta roinaa sen jälkeen kun kaikki yritykset, huoltoasemat jne laskevat omansa siihen sekaan.
Kun opiskelin Viikissä 1970-luvulla mikrobiologian proffa Mirja Salkinoja-Salonen kertoi innostuneesti kuivakäymälän sekä kompostoinnin toiminnasta ja blogini otsikko onkin hänen käsialaansa. Olen asiasta täysin samaa mieltä; ehkä vetypommi painaa samassa sarjassa tuon WC:n kanssa...

Sirkka Malkki kirjoitti mielenkiintoisen tutkielman "Human faeces as a resource in agriculture":

http://orgprints.org/8477/1/njf4.pdf

Siellä todetaan, että erityisesti Kiina, Japani ja Korea ovat aina pystyneet käyttämään oman väestönsä makkilannat hyväksi. Makkilannan ravinteet kuuluvatkin mennä takaisin ravinnekiertoon ja nimenomaan peltoon. Tärkeätä on myös, että makkilanta pysyy "puhtaana" raskasmetalleista jne. Malkki mainitsee, että yhden ihmisen vuotuisen ulosteen avulla (joka sisältää noin 7,5 kg NPK) voitaisiin tuottaa keskimäärin noin 250 kg viljaa (Wolgast, 1993). Kun puhutaan maailmanlaajuisesta kestävästä maataloudesta, niin näin olisi syytä toimia, mutta nykyoloissa se on täyttä utopiaa. Hyvä kuitenkin tietää, että itse malli olisi ollut olemassa: koko maapalloväestön ulosteet kompostointiprosessin kautta takaisin kiertoon (Intiassa tämä tunnetaan Indore-menetelmänä; kehittäjänä viime vuosisadan alussa Albert Howard).

Meilläkin Suomessa hyvin hoidetut kompostikäymälät toimivat erinomaisesti, niin omakotitalojen sisällä kuin kesämökeillä. Muun muassa Huussi ry tekee arvokasta työtä.

Kun kävin Kiinassa vuonna 1975 asia rupesi niin paljon kiinnostamaan, että ryhdyin veljestön siunauksella kompostoimaan Valamon Luostarin matkailijavirran (siihen aikaan noin 100 000 turistia/vuosi) makkilannat turpeen kanssa. Homma tehtiin täysin koneellisesti isossa mittakaavassa ja sen seurauksena syntyi valtavat kompostiaumat, joita käytettiin aina apilanurmien perustamislannoitteena. Jossain vaiheessa kypsyi jopa ajatus myydä nuo hyvin tuoksuvat väkimullat turisteille takaisin kukkamultana, mutta asia jäi suunnitteluasteella....:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58794-vuosikymmenteni-valamossa

Erityisesti biodynaamikot suhtautuivat Valamon makkilannan kompostointiin lähes hysteerisesti. Rudolf Steinerin (ja näin ollen heidänkin) mielestä ihminen degeneroi kun omat ulosteet palautetaan viljelykiertoon. Nyt se on sitten lähinnä luonto ja itämeri, jotka degeneroivat. Osittain myös siksi koska maatalous joutuu käyttämään helppoliukoisia mineraaliravinteita, kaupunkeihin menneiden ravinteiden tilalla. Ravinnekiertomme ei ole läheskään täydellinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Saara Pasanen

On ihmeellistä minkä takia vessan huuhteluvetenä ei voisi käyttää vaikkapa suihkun oheistuotteena tullutta pesuvettä. Miksi viemäriverkkoon ei voi tehdä jonkinlaista koukkausta niin, että suihkun pesuvesi menisi säiliöön josta sitten WC ottaisi huuhteluvetensä?

Japanissahan tätä on ratkaistu osittain niin, että käsienpesu hana on sijoitettu WC-pöntön säiliön päälle niin, että käsienpesuvesi valuu suoraan WC-säiliöön josta sitten seuraavan käyttäjän kakkojen huuhteluvedeksi. Nämäkin voisivat täällä länsimaissa yleistyä.

ilmari (nimimerkki)

Pahin ongelma on siinä, että "hyvälaatuisen" ulosteen sekaan joutuu viemärijärjestelmässä kaiken maailman kemikaaleja ja raskasmetalleja. Juuri se tekee kaupunkilietteen hyötykäytön lähes mahdottomaksi.

Kompostoivat käymälät olisivat iso askel oikeaan suuntaan, mutta kaupunkirakenne ei enää anna myöten siihen.

Maapallomme syntyi vuosittain noin 1,54 miljardia tonnia (!) ihmisulostetta....Kompostoituna se antaisi kasvuvoimaa valtavalle pelto- ja puutarha-alalle.

Silurus (nimimerkki)

#2: Me ihmiset taidamme kuulua ainakin kahteen luokkaan. Ensimmäinen miettii: 2 kiloa, sehän on ihan hirveästi, mummonmarkoissa se olisi 12 kiloa. Toinen, johon minä kuulun, miettii: 1,54 mrd tonnia, onpa paljon, todella mahtavaa, milloinkahan 10 mrd tonnin raja menee rikki, vaikka kyse olisi niinkin matalan osaamistason prosessista, kuin lannan tuottamisesta.

Myös sitä olen kovasti kummastellut, mahtaako ne 8000 litraa vettä / tomaattikilo kadota johonkin madonreikään vai minne.

Käyttäjän retku83 kuva
Mikko Saari

Osa haihtuu ilmaan, pieni osa jää maaperään kosteudeksi mutta joko haihtuu tai valuu pohjavesin luonnontilassa olevaa maata nopeammin. Mitä biomassaltaan köyhempi maa, sitä huonommin se varastoi vettä. Veden varastointi on joka paikassa tärkeä ominaisuus maaperässä. Lannoitevesien valuminen pohjavesiin ei ole positiivista, ja viljelyvettä kuluu sitä enemmän mitä vähemmän sitä saadaan luonnonkiertoon ja varastoon.

Heikki Ojala (nimimerkki)

Tärkeä ja ajankohtainen juttu taas Ilmarilta ( vaikka onkin peetä) !

Itselläni on tuollainen kompostipuucee ja hyvin pelaa.Tosin on sisävessakin, mutta varsinkin kesäisin se on osaltani hyvin niukassa käytössä.

Meikäläisellä maatiaisella nuo ravinnon kiertokulkuun liittyvät jutut ovat jotenkin päivänselviä eikä tulisi mieleenkään heittää vessan tai puuceen pytystä alas mitään sinne kuulumatonta. Noilla fiinimmillä city-ihmisillä tällaiset jutut eivät vissiin kuulu heidän sivistykseensä ja tavallinen kolmannen polven kerrostalokaupunkilainen tuskin edes ajattelee tällaisia. Pois näkyvistä ja asia on sillä hoidettu !
Näkyi tuossa männäviikolla olevan juttu Hesarissa valokuvin, jossa kerrottiin mitä kaikkea jätevedenpuhdistamon sihtiin kertyy. Ja löytyihän vaikka mitä.

Niinpä sitten on laadittu sääntö koskemaan kaikkia maalaisiakin, ettei tavallista ihmispaskaa saa sekoittaa maatilalla lehmän sellaiseen ja levittää pellolle, vaan ne on käsiteltävä erikseen.

Komposti- ja kuivakäymälät tarttisi saada pakollisiksi kaikkiin uusiin rakenteilla oleviin taloihin ja kunnon porkkanat vanhoihin, että veden ja paskan lutraaminen loppuisi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel
ilmari (nimimerkki)

Tässä hyvä diaesitys heille, joita kiinnostaa miten kuivakäymälä rakennetaan omakotitalon sisällä:

http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=934...

raku (nimimerkki)

Tärkeä aihe. Kiitos, että toit sen esille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset