Elämä jatkuu

Graffiti voi olla hiton kaunista!

Venäjällä kauneudenkaipuu on ilmeisesti aivan omaa luokkaa. Osasyynä tähän on varmaankin harvinaisen kova lähihistoria, tylyn yksitoikkoiset neuvostorakennukset sekä huonolla hoidolla jätetyt rakennusaarteet. Mutta: maailma mullistuu. Idässäkin. Meillä tehdään edelleen harvinaisen rumaa ja tylsää graffitia, mutta katsokaapas tätä!:

Borovsk on pieni kaupunki Kalugan oblastissa (pääkonttorista hieman lounaaseen, olisiko noin 80 kilsaa). Kävin siellä kerran, 1990-luvun alussa, ostamassa kokonaisen kuitupellavatehtaan eräälle itä-suomalaiselle pienyrittäjälle. Mieleenpainuva matka sekin.
Silloin oli vielä jälkiteollista jeltsininaikaa eikä kauneudesta tietoakaan, mutta jospa päivittäisimme itseämme ja mentäisiin yhdessä kahtomaan:

Paikkakunnan tyyliniekka Vladimir Ovtsjinnikov päätti (eläkkeelle jäämisen jälkeen), että nyt riittää! Seurauksena noin 120 toinen toista kauniimpaa seinämaalausta. Pikku harmi sinänsä, että siihen se taitaa vissi jäädäkin, koska Ovtsjinnikovilla tuli pikku riita kunnan isien kanssa..

Aluksi Vladimir Ovtsjinnikov valitsi maalauskohteiksi historiallisia teemoja: Napoleon hevosen selässä (Korsikan pikkumies yöpyi yhden yön Borovskissa), avaruustiedemies sekä rakettisuunnittelija Tsiolkovski (joka alunperin toimi opettajana Borovskissa), vanha palokunta tai vaikkapa Polezjajevin perhe, joka oli aikoinaan paikallisen tekstiilitehtaan omistajasuku:


Seuraavat teemat olivat lähinnä arkisen elämän kuvauksia:

Ovtsjinnikov sai alussa varsin paljon tukea ja kannustusta Borovskin kunnalta ja paljon lisätilauksia yrityksiltä. Kaikki olivat innoissaan. Ongelmat alkoivat vasta silloin kun Vladimir siirtyi toiseen teemaan.... Mies väläytti maalauksissaan lievää kritiikkiä paikallisviranomaisia kohtaan ja yhtäkkiä homma lopahti siihen. Kemiansuhteet paikallishallintoon menivät pilalle ja parhaillaan Ovtsjinnikov maalaa naapuripitäjä Obninskissa.

Toivon sydämeni pohjalta, että meidän maalispray-penskamme kävisivät opintomatkalla idässä (vaikkapa "EU:n hankerahoituksella".....).

Lisää Borovskin ja Obninskin kuvia näet TÄÄLTÄ.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Peemaa (nimimerkki)

No jaa, kyllä spektroliitti on kauniimpaa

Pekuchka (nimimerkki)

Kuvat todella kauniita. Asuin Kalugan alueella 5 vuotta ja kävin hyvin usein myös Borovskissa. Kaupunkihan ei muuten ole kyllä mikään kaunis.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Peematshka on oikeassa (# 1).

Tästähän me tykätään:

torpedo was here (ei muuten edes pahimmasta päästä...)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset