Elämä jatkuu

Yep! Africa

 • Yep! Africa
 • Gambian väestöpyramidi
  Gambian väestöpyramidi
 • Yep! Africa
 • the "Backway" (gambialaiset tulevat Malin kautta)
  the "Backway" (gambialaiset tulevat Malin kautta)
 • gambialaisia, nigerialaisia ym. Italian edustalla (lokakuu 2014)
  gambialaisia, nigerialaisia ym. Italian edustalla (lokakuu 2014)

Tämän vuoden alkupuoliskolla yhteensä 3 593 gambialaisnuorta saapui ”backway”:n kautta, Välimeren ylitse Eurooppaan (lähinnä Italiaan), siis hengissä... Nigerialaisia tuli reilusti kaksi kertaa enemmän, mutta Nigeriassa on sentään 150 miljoonaa asukasta kun Gambian väestöluku on vain hieman alle 2 miljoonaa. Mistä gambialaisten migraatiointo johtuu? Hollantilainen Kees Broere otti siitä selvää ja tämä blogi perustuu hänen havaintoihinsa.

Gambia sijaitsee Afrikan länsirannikolla, lähellä sitä seutua minne myös kainuulaiset kalasääksit jokaisena syksynä lentävät. Kooltaan pienen maan lempinimi ”Afrikan hymyrannikko” istuu hyvin, koska maaperä on hedelmällinen ja ilmasto varsin suotuisa. Pääelinkeinot ovat kalastus, maatalous ja turismi. Lyhyesti todettuna: hieno asuinseutu. Silti yhä useampi nuori haluaa muuttaa pois, koska 50-vuotisen itsenäisyyden aikana maan kehitystä ei ole otettu vakavasti. Väestörakenteesta peräti 2/3 osa on alle 25-vuotiaita. Taloustutkija prof Paul Collier kertoo, että Gambia kärsii ennen kaikkea ”heikosta yhteiskuntamallista”; maassa on kyllä vahva johtaja mutta toimivat hallintorakenteet puuttuvat lähes kokonaan. Presidentti Yahya Jammeh, entinen eversti, kaappasi vallan vuonna 1994 ja häntä pidetään yleisesti diktaattorina. Itsevaltius ei aina ole pahasta Afrikassa, kuten Ruandan Paul Kagamen esimerkki todistaa. Kagame pyrkii koko voimallaan sosiaalisiin uudistuksiin, mutta Gambian kollega Jammeh askartelee aivan muiden asioiden parissa. Hän keksi pari vuotta sitten, että pystyy parantamaan aidspotilaita ja näin tapahtuukin, jokaisena perjantaina islamilaisen viikkorukouksen jälkeen. Poliittiset vastustajat, kriittiset lehtimiehet ja homot joutuvat sen sijaan kidutuskammioihin. Maan nuorison näkymät ovat synkähköt ja Euroopan takaportti houkuttelee yhä enemmän. Binke Transportin bussit vievät Maliin ja sieltä pääsee eteenpäin Välimeren rannalle, jossa salakuljettavat ”auttavat”, maksua vastaan. Kotiväen toiveena on, että nuori, useimmiten poika, lähettäisi jossain vaiheessa rahaa Western Unionin kautta Gambiaan.

Tyypillinen lähtijä on Omar Camarah, kotoisin pienestä Nyambai-kylästä. Hänen vanhempansa ovat kuolleet eikä tämä 30-vuotias saa enää heiltä taloudellista tukea. Peruskoulutusta hänellä kyllä on, mutta työtä hän ei omien sanojensa mukaan saisi koskaan. Omar aikoo mennä Euroopan ”backway”:n kautta parempaan elämään ja olettaa olevansa tervetullut, koska hän on ”päättäväinen, rehellinen ja lojaali”. Keskustelu Kees Broeren kanssa paljastaa, että Omar on jo nyt täysin eksyksissä vaikkei edes ole vielä lähtenytkään matkaan.  

Pikku hiljaa on kuitenkin tapahtumassa muutos, kertoo Gambian Nuorisoneuvoston johtaja Lamin Darboe toimistossaan, jossa jatkuvat sähkökatkokset tekevät työskentelyn tietokoneilla vaikeaksi. Lamin opiskeli omassa maassaan yhteiskuntatiedettä ja johtaa nyt uutta, kansallista nuoriso-ohjelmaa: ”Mikäli haluamme pitää nuorisomme Gambiassa on luotava uusia työpaikkoja; valitettavasti moni edelleen uskoo, että se on valtiovallan tehtävä.  Yrittämisen kautta nuoret saisivat uutta itseluottamusta ja tuntisivat itseään ylpeiksi gambialaisiksi”. Tämä prosessi on kuitenkin vasta alkuvaiheessa, mutta onneksi löytyy aktiivisen ryhmän ohjelma, joka ajaa tätä tavoitetta.  

Backway on sama kuin itsemurha!”, toteaa Serreh Darboe, Yep! Africa-ohjelman työntekijä. Tämä ohjelma ja järjestö perustettiin vuonna 2008 erään hollantilaisen aloitteesta ja sen avulla pyritään gambialaisnuoria saada uskomaan siihen, että he voisivat olla työpaikkojen luojia eivätkä ainoastaan työpaikkojen etsijöitä. Yep tarjoaa siihen monenlaisia kursseja ja harjoitusjaksoja, mutta pyrkii ennen kaikkea nostamaan nuorten itseluottamusta. Yep-ohjelman kautta jo 200 nuorta on ryhtynyt yrittäjiksi ja yli 7000 ovat osallistuneet kursseihin. Tulokset ovat tässä vaiheessa vielä vaatimattomat, mutta nyt Gambian valtio on vihdoin tulossa mukaan; yhteisenä tavoitteena on luoda 15 000 uutta työpaikkaa viiden vuoden aikana.

Monet gambialaisnuoret luulevat, että Euroopassa raha kasvaa puissa ja että työpaikat ovat jokaiselle tarjolla. On hyvin vaikeata saada heidät luopumaan vääristä toiveista ja kuvitelmista”, kertoo Dembo Kuyateh, toinen Yep-projektin työntekijä.

Nuorisoneuvoston johtaja Lamin Darboe ennustaa, että EU-maat tulevat tiukentamaan maahanmuuttolakejaan ja siksi Gambian pitää olla valmiina ottamaan vastaan lähteneet nuoret, pakkopalautusten jälkeen. Eräs, nyt jo palanut maastamuuttaja, sanoi sen hyvin Nuorisoneuvoston toimistolla: ”Monet, kuten esimerkiksi syyrialaiset, ovat todellisia sotapakolaisia, mutta me gambialaiset lähdemme ainoastaan epärealististen ajatusten perään. Meidän pitää ottaa itsemme niskasta kiinni”.

Binke Transportin bussiaseman seinillä, pääkaupunki Banjulissa, lukee edelleen ”Bon Voyage” ja ”Safe Journey”, mutta naapuritalon piharadiosta kuuluu juuri sopivasti ”Oh, think twice”…

Alkuperäinen artikkeli

www.yepafrica.com

Aiheeseen liittyvä blogi (1)

Aiheeseen liittyvä blogi (2)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Janne Suuronen

Niinno. Toisaalta,

käyväthän sentään onneksi RKP:läiset paikanpäällä antamassa (ja ottamassa) kehitysapua :)

http://www.youtube.com/watch?v=FpWKl9bQ_AE

[ Sorry, en malttanut mieltäni kun sattumalta tähän dokkariin tänään törmäsin ]

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Törmäsit sattumalta", mutta hollantilaistoimittaja teki sentään perusteellista taustatyötä. Toivon, että rikkaat EU-maat älyävät satsata rahaa myös Yep-toimintaan eikä pelkästään pakkopalautuslentoihin (jotka näyttävät olevan edessä).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset