Elämä jatkuu

Pakolaisaallon "liftarit"

Belgian viranomaiset tekivät elokuussa kiinnostavan havainnon: kun vielä kesäkuussa vain 16 % turvapaikkahakijoista tuli Irakista, niin elokuun aikana heidän osuutensa oli noussut jo 46 prosenttiin (4 621 turvanpaikka-anomuksista 2 160 oli irakilaisten tekemiä). Silmiinpistävä erikoisuus tässä oli se, että suurin osa heistä oli yksinmatkustavia, nuoria miehiä Bagdadista ja että heillä oli aina lähes sama kertomus rekisteröinnin yhteydessä.

Belgian pakolaiskomissariaatin ("Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen") johtaja Dirk van den Bulck havahtui tästä äkkinäisestä muutoksesta ja ryhtyi tutkimaan lähes identtisten kertomusten taustat. Kävi ilmi, että komissariaatin omilta nettisivuilta dokumentti 15C oli ladattu Bagdadissa varsin usein, erityisesti heinäkuun aikana. Kyseisessä dokumentissa todetaan, että lähtökohtaisesti Bagdadin alueen asukkaat voivat saada suojelua Belgiassa seudun yleistyneen väkivallan perusteella.  Hallinnon uuden avoimuuden seurauksena jokaisen maan asukas pystyy kätevästi jo kotimaassaan komissariaatin nettisivuilta tarkastamaan minkäläinen mahdollisuus on Belgian oleskeluluvan saamiseen. Belgialainen sanomalehti "Het Nieuwsblad" toteaakin, että bagdadilaisten yllätysaallon syy onkin belgialaisviranomaisten omassa läpinäkyvyydessä....Dirk van den Bulck päätti, että tässä vaiheessa irakilaisnuorten hakemukset jätetään käsittelemättä koska kertomukset ovat epäuskottavia ja liian samankaltaisia. Muut naapurimaat, esimerkiksi Hollanti, suhtautuvat huomattavasti kriittisemmin irakilaisten hakemuksiin.

Meidän kannaltamme huolestuttavinta on kuitenkin belgialaissanomalehden loppulause, jossa todetaan, että kyse on belgialaisesta "läpinäkyvyydestä, jota ainoastaan Suomen maahanmuuttovirasto panee vielä paremmaksi"....(ks. Lähde 1:n viimeiset lauseet; hollannin/flaamin kielellä: "transparantie waar alleen het Finse vluchtelingeninstituut boven uitstijgt")

Kuten tiedämme, Kemiin on tullut elokuun lopusta lähtien paljon nuoria miehiä, jotka eivät ole kotoisin Syyriasta...ja lisää lienee tulossa, nykyisen pakolaisaallon "imussa", kuten käy ilmi Wall Street Journalin tuoreesta haastattelusta. Siinä 27-vuotias Osama Ahmed kertoo, että "tämähän on kultainen tilaisuus"! Näin lausutessaan Osama seisoi viime maanantaina Bagdadin kansainvälisen lentokentän jonossa, yhdessä viiden ystävänsä kanssa, matkalla Turkkiin. Seuraava etappi Kreikka jne. Varsinaisena kimmokkeena jo aiemmin lähteneiden tekstarit ja facebookin kertomukset eri maiden vastaanotosta. "Saamme kavereiltamme viestejä, jossa kehoitetaan lähtemään välittömästi Irakista, nyt kun eurooppalaiset viranomaiset suhtautuvat hieman suopeammin migraatioon". Belgia ja Suomi näyttävät olevan juuri nyt korkeassa kurssissa irakilaisten keskuudessa, edellä mainitusta läpinäkyvyyssyystä.

LÄHDE 1 ("miksi Belgia sai yhtäkkiä paljon turvapaikanhakijoita Bagdadista")

LÄHDE 2 ("iraqis are joining syrians in taking what to many seems like a ‘golden opportunity’")

LÄHDE 3 (Kaleva-lehti)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Ja sitten on on sitä mieltä, ettei Merkel kutsuhuuto vaikuta pakolaiskriisiä pahentavasti. Saksa on langettanut itsekkyydessään sellaisen taakan tämän mantereen ylle, että pääsee kyllä historiaan. Ja toisin kun hehkutetaan, tullaan se historianlirjoituksessa tuomitsemaa

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Meidän tapauksessamme Merkel on niitä vähäisimpiä syntisiä. Suurin syntinen on Ruotsi, joka dumppaa houkuttelemansa turvapaikanhakijat tänne. Seuraavana on järjestyksessä sisäminisateri Orpo, joka ei osaa järjestää rajavalvontaa kuten Tanska, Itävälta ja monet muut. Sitten on sisäministeriön kansliapäälllikkö Nerg, joka tuntuu olevan täysin ymmällään, vaikka hänellä on käytettävissään niin rajavartiolaitos kuin poliisikin. Vasta sitten tulevat Juncker ja Merkel, tässä järjestyksessä.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Laittaisin silti roponi Merkeliin. Ruotsi toki on meille se lähin, mutta Ruotsin ääni ei ole niin kuuluva. Ruotsilla ei olisi niin montaa meille tyrkättäväksi ilman Merkeli, veikkaan. En ole niin tarkoin tutkinut tuloreittejä, mutta veikkaan Merkelin saaneen yli miljoonan liikkeelle tai ainakin lähtökuoppiin, enemmänkin

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Tietenkin Orpo voisi yksin ratkaista

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä Orpo on ykkönen yhdessä YLE:n kanssa,jos vuonna 1939 olisi näin toimittu, niin emme kävisi tätäkään keskustelua.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kunhan menee muutama vuosi, muu Eurooppa voi olla Saksalle kateellinen, kun se hommasi maahan pikavauhtia nuorta paljolti jo valmiiksi koulutettua työvoimaa. Totta kai tällainen investointi alussa maksaa, mutta antaa takaisin korkojen kanssa, kunhan vain kotoutus ja työhön ohjaus saadaan onnistumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Suomelle myös tänne tulijat ovat mahdollisuus, ei pelkästään kustannus, eikä varsinkaan pysyvä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kun maahan saapuu pelkästään nuoria miehiä, ilman sukulaisia saatikka selkeätä työpaikkaa, niin siihen liittyy paljon ongelmia.. Kyse on eräänlaisesta testosteronipommista.

Kiintiöpakolaiset ja syyrialaiset sotapakolaisperheet ovat aivan eri asia ja heihin tulee suhtautua kunnioituksella.

Jaakko Häkkinen

Jokainen nuori mies, joka saa turvapaikan tai oleskeluluvan muista syistä tuo monta muuta ihmistä lisää perheenyhdistämisten kautta.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201148-turva...

Tämä pitäisi ottaa huomioon kun mietitään, kuinka monelle annetaan turvapaikka tai oleskelulupa.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Viljo, tästähän on kyse, mutta Saksakin taitaa saada enemmän kuin pyysi, kun niin kovasti haluaa niistä eroon. Lisäksi millään muulla maalla ei taida tuo demografia olla noin huono. Päin vastoin muut isot maat paremminkin ylikansoittuvat

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Ranskalla ja Britannialla on jo niin pajon ennestään, että osa kansasta haluaisin nykyisetkin heittää takaisin

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Jotenkin tanskalaiset osaavat tai osaavat ja uskaltavat. "Uutisen" toimittajaksi voisi luulla jotakin populistista, maahanmuuttokielteistä lähdettä, mutta se onkin itse maahanmuuttovirasto!! Ilmeisesti saavuttanut ainakin lulutaitoiset muuttajat:

http://www.liveleak.com/view?i=680_1441701002

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä, Tanskan maahanmuuttovirasto harrastaa sellaista läpinäkyvyyttä/avoimuutta, jonka seurauksena irakilaiset jatkavat matkaansa Ruotsiin ja Suomeen. Fiksu veto kun tieto leviää salamannopeasti älypuhelimien kautta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Syyriasta näyttää lähtevän koulutettua väestönosaa pakoon sodan julmuuksia.

Kreikassa haastatelluista syyrialaisista 40 % kertoi omaavansa akateemisen koulutuksen ja 44 % toisen asteen koulutustaustan. Tämä porukka jäänee Saksaan, jossa jo valmiiksi on olemassa vahva edustus naapurimaa Turkista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Schepel: "...transparantie waar alleen het Finse vluchtelingeninstituut boven uitstijgt."
---
De Finse beambten hebben nog blauwe oogen. ;-)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Siinä sitä kuultiin iltauutisessa: Malmössä Suomeen matkustava irakilainen totesi "Suomi hyvä maa; hyvät ihmiset"...Some-viesti on mennyt perille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset