Elämä jatkuu

Pakolaisnaisten turva vastaanottokeskuksissa..

  • Hesseniläisten naisjärjestöjen kirje Saksan poliitikoille (18.8.2015)
    Hesseniläisten naisjärjestöjen kirje Saksan poliitikoille (18.8.2015)
  • Giessenin vastaanottokeskus HEAE
    Giessenin vastaanottokeskus HEAE

Kun lukematon määrä nuoria miehiä saapuu outoon paikkaan ja joutuu, toimettomana, odottamaan turvapaikkapäätöstä suurissa vastaanottokeskuksissa syntyy ongelmia, erityisesti niille harvoille naisille, jotka joutuvat odottamaan samoissa tiloissa. Eräänlainen testosteronipommi tikittää.. Saksan suurin vastaanottokeskus (Asylzentrum) sijaitsee Hessenin osavaltion Giessenissä ja on nimeltään Hessische ErstaufnahmeEinrichtigung für Flüchtlinge (HEAE). Reilut 6000 turvapaikanhakijaa on sijoitettu kyseiseen telttaleiriin, jossa miehet, naiset ja lapset joutuvat sietämään toisiaan melko ahtaissa oloissa sekä jakamaan yhteiset pesu- ja wc-tilat.

Elokuun loppupuolella neljä naisjärjestöä Hessenin osavaltiosta (der Paritätische Hessen, ProFamilia Hessen, LandesFrauenRat Hessen sekä Landsarbeitsgemeinschaft Hessischer Frauenbüros) kirjoittivat hälyttävän kirjeen osavaltioparlamentin puhemiehelle ja muille osavaltion poliitikoille. Kirje syntyi sen jälkeen kun vastaanottokeskuksen naiset olivat ilmoittaneet lukuisista raiskauksista ja pakkoprostituutiosta, joka ulottuu jopa heidän lapsiinsa.. (lainaus kirjeestä: "Die Folge sind zahlreiche Vergewaltigungen und sexuelle Übergriffe, zunehmend wird auch von Zwangsprostitution berichtet"). Määrällinen epäsuhde miesten ja naisten välillä on kyseisessä vastaanottokeskuksessa niin suuri, että pakolaisnaiset ovat ryhtyneet nukkumaan päivävaatteissaan eivätkä enää uskalla mennä vessaan, yksin saatikka öisin. Monet pakolaismiehet suhtautuvat naisiin jo lähtökohtaisesti ylimielisesti ja erityisesti yksin matkustaviin naisiin kuin vapaasti liikkuvaan riistaan ("Diese situation spielt denjenigen Männern in die Hände, die Frauen ohnehin eine untergeordnete Rolle zuweisen und allein reisende Frauen als "Freiwild" behandeln"). Hessenin naisjärjestöt vetoavatkin voimakkaasti Saksan maahanmuuttoviranomaisiin, että niin naisille kuin lapsille järjestetään erilliset huoneet/pesutilat/vessat. Kyse ei ole ollenkaan yksittäistapauksista, kirjoittivat naisjärjestöt ("Es muss deutlich gesagt werden, dass es sich hierbei nicht um Einzelfälle handelt"). Saman tosiasian toteaa hesseniläinen psykiatri Klaus-Dieter Grothe. "Aina kun tuntemattomat miehet ja naiset joutuvat pakosta yhteen paikkaan raiskauksia esiintyy". Grothe, joka työskentelee Giessenin pakolaisten keskuudessa kertoo, että asiaan on tulossa korjausta ja miehet ja naiset tullaan eristämään toisistaan.

Toinen ongelma on jengitappelut. "Erityisesti albanialaisten, eritrealaisten ja somalialaisten välillä syntyy usein tappeluja. Itäeurooppalaiset eivät hyväksy sitä, että joutuvat elämään saman telttakaton alla afrikkalaisten kanssa". Neljätoista albanialaista joutui äsken vankilaan kun olivat lyöneet kaksi afrikkalaista turvapaikanhakijaa sairaalakuntoon.

Koska kyseiset rikokset (raiskaukset, pakkoprostituutio ja pahoinpitelyt) tapahtuivat Saksan maaperällä lienee paras rangaistus/pelote: nopeutettu oikeudenkäynti, hylkypäätös ja välitön pakkopalautus entiseen kotimaahan. Toivottavasti maahanmuuttovirastomme (ja oikeuslaitos) lukee näitä kokemuksia ja ottaa ne jo etukäteen huomioon.

LÄHDE (Algemeen Dagblad, 17.9.2015)

LÄHDE (Elsevier, 17.9.2015)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Saksan tuorein aihepiiriin liittyvä uutinen on, että Berliinissä poliisi ampui irakilaisen islamistin (Die Welt, vor 10 Minuten).

Henkilö oli uhkaillut ihmisiä veitsellä ja sitten vahingoittanut paikalle hälytettyä naispoliisia vakavasti, jolloin kollega ampui hänet.

Henkilö on asunut Saksassa vuodesta 1996, tuomittu murhahankkeesta kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen vuonna 2008, eikä häntä voitu turvapaikkaan oikeutettuna karkottaa Irakiin.

Tällaiset tapaukset pikku hiljaa heikentävät saksalaisten yleistä auttamishalua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Poliisit joutuivat nyt pakosta auttamaan kotiuttamisessa, kuten Oulussakin kirvesmiehen tapauksessa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ministeri Orpo, päättäjät, valistunut SPR ja maahanmuuttoelinkeinon edustajat ja -järjestöt ovat toki ottaneet kaikki mahdollisuudet jo ennalta huomioon - vai ovatko?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En minäkään näe olennaisia syitä sille, miksi onnettomista olosuhteista tulleen laittomuudet tai väkivalta olisivat jotenkin hyväksyttävämpiä. Luulisi, että mikäli haluaa päästä väkivaltaisista olosuhteista eroon, pyrkisi kaikin tavoin välttämään väkivaltaa.

Epäselvyyksien välttämiseksi voisi suunnilleen ensimmäiseksi kertoa, että kaikkien muiden ihmisten koskemattomuuden ymmärtämättä jättäminen on nopein tie palata takaisin sinne, mistä on tullut. Ja vielä varmuudeksi vakuuttaa, että se kannattaa oppia heti.

Jaakko Häkkinen

On käsittämätöntä, miksei jo saapumista seuraavana päivänä opeteta maan tavoille. Pitäisi teettää monella kielellä esitteet, joissa listataan:
"Toisen pyörää ei saa viedä pihalta, vaikka se olisi lukitsematon."
"Tyttöjä ei saa häiriköidä, vaikka he olisivat ilman miesseuralaista."
Jne.

Viime aikojen uutiset osoittavat, että tulijoiden kulttuuri on todella monessa asiassa niin erilainen, etteivät he osaa käyttäytyä täällä ilman perehdyttämistä maan lakeihin ja tapoihin. Perehdyttämisen pitäisi olla ehto sille, että he saavat poistua vastaanottokeskuksen alueelta kauemmas.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Eräs piilo-ongelma raiskauksen ja pakkoprostituution estämisessä on (Giessenin Klaus-Dieter Grothen mukaan) naisten pelko kostosta. Kostolla uhkaaminen näyttää olevan yksi keino muiden joukossa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogi havainnollistaa suuria kultuurieroja.
Ruotsin ulkoministerin (Wallanderin) ohella, moni on sortunut vertaamaan tätä EU:n omin päätöksin masinoitua kansainvaellusta mm. suomalaisiin sotalapsiin Ruotsissa.
---
Kun äitivainaa keväällä 1944 pääsi 6 lapsensa kanssa pienellä purkilla Ruotsiin, hän oli lapsineen turvassa. Hän ei pakoillut viranomaisia, valehdellut tai salannut henkilöllisyyttään, kivittänyt poliiseja, vaatinut päästä tiettyyn kaupunkiin perheineen, kertonut rakastavansa lunta ja erityisesti Tukholman keskustaa jugend-taloineen ja miettinyt mistä saisi koulutustaan vastaavaa työtä, parhaimmat etuudet, kotoutusrahat tai perheen käyttöön 4h+k+kph+s.

Hän pääsi paikkaan, johon majoitettiin Suomesta tulleita pakolaisia ja hänen tehtävänään oli toimia siellä muiden auttamiseksi; neljä lasta sijoitettiin ruotsalaiskoteihin eri puolelle maata ja kaksi lastenkotiin.
Hän oli tietoinen siitä, että heti, kun sota loppuu (se loppui v. 1945) hän palaa kotimaahan lapsineen, vaikka toki Ruotsissa saattoikin odottaa paljon vauraampi tulevaisuus.
---
Em. taustaa vastaan, usein kysyn, mitähän media, ns. informanitit, avustusjärjestöt tai päättäjät kriisialueilla, Europassa ja Suomessa oikein nykyisin ajattelevat, kun he median kautta seurattuna antavat itsestään sellaisen kuvan kuin he, sainoisinko "olisivat ihan pihalla"?
http://yle.fi/uutiset/suomessa_maahantulijoita_omi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset