Elämä jatkuu

Finland: good country, good people, good food

  • Riippuuko suvaitsevaisuus (y-akseli) sittenkin integraatioasteesta (x-akseli)?
    Riippuuko suvaitsevaisuus (y-akseli) sittenkin integraatioasteesta (x-akseli)?

Olen luonteeltani suvaitsevainen eli nykykielellä suvakki. Sehän on, edelleen, kohtuullisen helppo luonteenpiirre täällä Suomessa siitä yksinkertaisesta syystä, että integraatio on ollut vähäistä eikä siihen ole tähän asti liittynyt ylivoimaisia ongelmia. Silti, pikku hiljaa, siitä ominaisuudesta on muodostumassa minullekin henkilökohtainen ongelma, koska satun lukemaan päivittäin hollanninkielisiä tiedotusvälineitä ja sen lisäksi olen voinut seurata hollantilaisten sukulaisteni ja ystävieni asennemuutokset vuosikymmenten saatossa. Siitä kehityksestä kirjoitin vuonna 2011 näin.

Näyttää vahvasti siltä, että suvaitsevaisuus riippuu ulkoisista tekijöistä eikä niinkään yksilön myötäsyntyisestä "jalomielisyydestä". Uskokaa tai älkää, mutta minulla on siitä pitkäaikainen, alankomaalainen havaintosarja. Makrotason poliittiset virheratkaisut tuottavat saman tason ongelmat ja jännitteet. Kun tietty integraatio- vai sanoisinko kyllästymispiste on saavutettu, entisistä suvakeista tulee yhä kriittisempiä, puolueista ja uskonnoista riippumatta. Hollannin entinen mahtipuolue PvdA (Partij van de Arbeid/sosialidemokraatit) on tästä syystä kuihtunut olemattomiin, etenkin sen surkeimman pääministerin, Wim Kok:in, ansiosta. Entiset kannattajat, duunarit ja sairaanhoitajat, kokevat asuvansa vieraassa maassa. Nykyinen puoluejohtaja Diederik Samson allekirjoittaa parhaillaan puolueensa kuolintodistuksen kun viikko sitten ilmoitti, ettei siirtolais-/pakolaistulvalle saa asettaa ylärajaa ("Geen bovengrens voor aantal migranten")....Kuten tiedämme, suomalaiset sanomalehdet ovat panneet stopin pakolaisuutisten kommenttiketjuihin, mutta voi sitä palautteen määrää, mitä hollantilaislehdet saavat (ja myös julkaisevat)... 

Meidän suomalaiskeskustelumme eräs erityispiirre on minusta siinä, että koko ajan puhutaan jollain tavalla ohitse, johdonmukaisesti. Toinen puhuu sinänsä hyvistä periaatteista kun toinen vuorostaan ongelmista, niin tämän hetken kuin tulevista. Leimakirves käytetään yllättävän löysästi ja harkitsemattomasti, puoleen ja toiseen. Suomi voi ja pitää ottaa lisää sotapakolaisia ja maa varmasti kaipaa uutta työvoimaa ja ideoita, pitkässä juoksussa. Maailma muuttuu, siitä ei ole kysymys. Suomalaissuvakit kuitenkin elävät sillä tavalla unessa, etteivät halua nähdä mitä juuri tämän kesän aikana on tapahtunut. Maanalainen matkatoimisto on tehnyt niin tehokasta työtä, että sen seurauksena etenkin nuorten irakilaismiesten keskuudessa Suomen vetovoima nousi, kertaheitolla, Euroopan kärkikastiin: good country, good people! Tämä innostunut mantra kuultiin monen irakilaismiehen suusta, niin Kroatiassa, Saksassa kuin Tanskassa - matkalla Pohjolaan. Valitettavasti hidasälyinen maahanmuuttovirastomme nukkui ruusuista unta eikä reagoinut yhtä nopeasti kuin Tanska tähän tulevaan ongelmaan. Vaikka Hollannin ovet ovat edelleen "auki", useamman hollantilaisen harmiksi, niin irakilaisten suhteen maa on ollut jo pitkään aika tiukka. Jo niin moni irakilainen on saanut kielteisen päätöksen, etteivät irakilaiset enää suuntaudu sinne vaan heidän katseensa on nyt kääntynyt kahteen "uuno"-maahan: Belgiaan ja Suomeen. Molemmissa maissa niin tuet kuin julkinen tieto tulevan päätöksen "helppoudesta" vaikuttavat tähän. Tämä on hallinnon läpinäkyvyyden ilmiselvä haittapuoli kun tieto kulkee nykyisin salamannopeasti kohderyhmille. Syyskuun alussa kirjoitin siitä selventävän blogin Pakolaisaallon liftarit. Valitettavasti vasti nyt maahanmuuttovirastomme on hieman havahtunut siihen samaan ongelmaan, josta belgialaisviranomaiset puhuivat jo elokuussa.

Ehkä hassuinta ja myös ärsyttävintä ovat sellaiset toteamukset kuin "Hävetä olla suomalainen" tai "Suomalaiset eivät osaa vieläkään olla kansainvälisiä saatikka solidaarisia". Olen seurannut pakolaiskeskustelua niin Hollannissa, Ruotsissa, Saksassa kuin Suomessa ja pitää todeta, että suomalainen keskustelu on ollut aiheellista ja välillä jopa kovaakin, muttei läheskään sitä tasoa, jota harjoitetaan Keski-Euroopassa. Ruotsin tapa kieltää maahanmuuttokritiikin lähes kokonaan on johtanut siihen, että kohta joka neljäs ruotsalainen on ruotsindemokraatti.. Joidenkin ihmisten opettavainen sävy aiheuttaa lähes meissä kaikissa vastareaktion, koska siinä mutkan kautta usein aliarvioidaan vastapuolen älyä ja vastaanottokykyä. Kuuntelin toissa päivänä radiosta miten innostuneesti SPR:n johtaja Pertti Torstila kertoi Ruotsin muuttuneesta ilmapiirista: "Asuin pitkään Tukholmassa ja oli mukava kun aamulla bussin maahanmuuttajakuski toivotti matkustajat laulamalla tervetulleiksi". Varmasti mukava kokemus, mutta samassa haastattelussa Torstila moitti suomalaisia mennen tullen ja kehui suomalaismedian päätöstä rajoittaa pakolaiskeskustelua; seikka, joka Hollannissa tai Saksassa ei enää tulisi kuulloonkaan. Ruotsihan harjoittaa sitä jatkuvasti.

Ennen kuin ryhdytään mustavalkoiseen kommentointin, niin haluan muistuttaa tämän blogin perusviestin siis olevan siinä, että todelliset pakolaiset (kiintiöpakolaiset, sotapakolaisperheet ym) ovat tervetulleita jättämään turvapaikkahakemus. Eräs, määrällisesti suurin este siihen ovat nuo suhteellisen varakkaat, miespuoliset onnenonkijat, joista moni on tahallaan hävittänyt matkustuspaperinsa. Siinä on, juuri nyt, meidän erityisongelmamme. Heidän määränsä alkaa kasvaa jo niin suureksi, että siitä syntyy väkisin ongelmia. Hän, joka sulkee siltä osin silmänsä, on joko edesvastuuton tai täysin huoleton.

Mitä ratkaisuksi?

  • Suomen vetovoimatekijät (tuen suuruus, päätösten todennäköisyys, some-maine) alas
  • Schengen-sisärajamme tarkastukset väliaikaiseen käyttöön, kunnes Frontex vihdoin toimii
  • Paperittomien siirtolaisten käännyttäminen heti rajalla (laiton maahanmuuton estäminen)
  • Lapsiperheiden suosiminen
  • Sellaisten sotapakolaisten suosiminen rajalla, joilla on oikeat passit mukanaan
  • Mies-/naiskiintiön käyttöönotto myös pakolaisten osalta
  • Nopeat turvapaikkapäätökset sekä yhtä nopeat kotoutumiskäytännöt tai paluulennot..

Suomi on aina ollut tasa-arvon maa ja jopa yritysten hallituksiin vaaditaan saman verran naisia kuin miehiä. Aivan samasta syystä Suomi voisi rajalla vaatia, että maahan lasketaan yhtä paljon naisia kuin miehiä.

OHEISTIETOA (Nobody cares about us)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Turvapaikkahakemus on otettava vastaan paperittomiltakin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Muttei siinä tapauksessa kun Schengen-sisärajojen tarkastukset otetaan käyttöön, jolloin paperittomat ei lasketa maahan. Vanha kettu ja meppi Paavo Väyrynen kertoi eilen tv-haastattelussa, että Schengen-sopimus antaa siihen kaikki mahdollisuudet, mikäli EU-maa näin haluaa ja päättää.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos ruotsi ei halua tai pysty estämään maassaolevien poistumista ei Suomella ole solmimiensa pakolaissopimusten vuoksi muuta mahdollisuutta kuin ottaa vastaan turvapaikkahakemus ja silloin ao henkilö jää tänne vähintään päätökseen asti.
En oikein halua kuvitellakaan tilannetta jossa tänne pölähtäisi itärajan yli muutama sata tuhatta pakolaista; kuinkahan suuri halu tai kyky meillä olisi estää niiden poistuminen maasta?

Suomalaisuudessa, siten kuin itse kukin sellaisen tajuaa, on tosiaan paljon asioita joista olla ylpeä vaikka kaikki muut maat eivät juuri sitä tai tätä asiaa ymmärrä tai voi koskaan ymmärtääkään.
Se ei suinkaan tarkoita että ihan kaikesta jonkun suomalaisuuteen liittämästä pitäisi pitää. On paljonkin asioita joita muualla tehdään paremmin.

Itse liitän suomalaisuuteen hyvin pitkälle empatian. Niinpä on helppoa kuvitella oma perheensä bussiin jota kohti ammutaan keskellä yötä ilotulitteita.
Sekin oli jonkun mielestä suomalasuutta. Sen luettuani en olisi voinut enempää hävetä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #11

Tomi, luotan tässä sittenkin enemmän meppiin ja entiseen ulkoministeriimme. Pate kertoi toissa iltana televisiossa, että Schengen-sopimus nimenomaan sallii EU-sisärajatarkastusten käyttöönottoa. Suomen perustelu olisi siinä, että näin tehdään niin kauan kun EU-ulkorajat vuotavat. Paperittomia ei siis lasketa maahan rajatarkastuksen yhteydessä.

Otit puheeksi itärajankin, mutta se onneksi pitää. Kiitos siitä niin Suomen kuin Venäjän rajavartiostolle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #14

Ikävä kyllä tässä ei voi luottaa muuhun kuin nykyiseen hallitukseen. Otin itsekin hiukan kärkevästi kantaa siinä vaiheessa, kun näytti, että Torniosta raja vuotaa kuin seula. Toisaalta pitäisi aina muistaa, että hallitus joutuu tekemään päätökset. Joten aina emme tiedä, mitä kaikkea reunaehtoja päätöksillä ja niiden nopeudella on.

Väyrynen on ikävä kyllä niin ristiriitaisia tunteita herättävä henkilö historialtaan, että valitettavasti hänestä ei ole ratkaisujen tekijäksi. Hän on polttanut sillat liian moneen suuntaan liian itsetietoisella esiintymisellään.

Sopii toivoa, että Sipilä kuuntelee Väyrystä ja poimii sieltä käyttökelpoiset ajatukset. Mutta pelaamaan häntä ei pidä laittaa, koska hän haluaa olla tähtipelaaja. Ongelma on sama kuin Perussuomalaisilla - 20 prosenttia ihailee ja 80 prosenttia inhoaa. Karrikoidusti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Suomihan on ottanut käyttöön rajatarkastukset Torniossa ja tehostanut valvontaa läntisellä maarajalla, paperittomot eivät oteta maahan, elleivät pyydä turvapaikkaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se edellyttää, että Ruotsin puolella estetään paperittomia ylittämästä rajaa. Näitä tarkastuksia on kai ainakin Tukholmassa aloitettu. Luin muutama päivää sitten. En ole nähnyt tietoa miten tilanne on kehittynyt.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvin harva suomalainen uskaltaa pelätä julkisesti ja ääneen, mihin tämä vielä voi johtaa, jos meille tulee näitä nuoria miehiä Irakista vielä 300 000 ja mahdollisesti ylikin. Meillä äänekäs porukka tuomitsee kaikki yrityksetkin keskustella ja pohtia asiaa kiihkottomasti ja järkeä käyttäen. Kuraa lentää enemmän kuin olisi syytä. Kaikkihan me kuitenkin haluamme auttaa sodan jaloista pakenevia perheitä pienine lapsineen, mutta arveluttaa ovatko oikeat pakolaiset kolkuttelemassa oveamme.? Elintasopakolaisia olisi tulossa vielä miljoonia ihmisiä, jos katsoisimme rajojen olevan auki kaikille onnettomille ihmisille.

Itse olen jo myös vuosia sitten kuullut saksalaisilta ystäviltäni näistä maahanmuuttajien tuomista vaikeuksista, jotka ovat kuitenkin Saksaankin tulleet pikkuhiljaa vuosien myötä.... Nyt on kuitenkin kerralla tulossa isompia määriä ja vielä pääasiassa nuoria miehiä, joilla pinna palaa nopeasti ja vaatimukset ylittävät helposti meidänkin mahdollisuutemme jatkaa edes tätä kotouttamistasoa kuin mitä me nyt vielä pystymme tekemään?

Saksassakin pelko on noussut siitä, että kadottavatko he oman kulttuurinsa ja yhteisen me-henkensä, jos muualta tulleet turvapaikanhakijat alkavat "sotia" vielä keskenäänkin, kuten he omissa maissaan ovat tehneet koko elämänsä ajan? Voivatko he elää rauhassa ja sovussa asenteella, maassa maan tapoja kunnioittaen ja edes yrittäen sopeutua elämään länsimaisin arvoin, jossa nainenkin on ihan tasa-arvoinen ihminen. Kulttuurit voivat rikastaa kaikkia ryhmiä, mutta länsimaiden kulttuuri on kuitenkin eurooppalaista elämänmuotoa ja oikeuskäytäntöä lähinnä olevaa kulttuuria, jota tuskin kukaan haluaa muuttaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Keski-Euroopassa "jo riittää"-tunne on kasvanut niin vahvaksi, että on tulossa väkisin kurssimuutoksia. Meillä jotkut vieläkin kehtaavat sanoa: "hävetä olla suomalainen"....

Edelleen: sotapakolaisperheet (erityisesti Syyriasta), tervetuloa!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tänään pitäisi A- studiossa kuunnella kuinka hirveästi meidän suomalaisten oikein pitäisikään taas hävetä.! Muiden maiden kertoma kritiikki ja omat huonotkin kokemukset ovat täysin sallittuja mielipiteitä, mutta suomalaiset ovat kurjaakin kurjempia, jos uskaltavat poikkipuolista kritiikkiä esittää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Suomalaiset ovat erittäin keski-eurooppalaista tasoa! Ruotsi kulkee avaruuden ulkoradalla..

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #6

Uspenskin katedraaliin kuseskellut Teivainen tulee lausumaan suomalais-ugrilaisjunttilasta sydän sykkyrällään samaa tuubaa. Haloo Halonen, kuis menee nyt?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Minä en muiden puolesta häpeä.

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Ihan *lvetin hyvä kirjoitus. Kiitos Ilmari.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Muttei karuselliainesta; miten voisikaan olla? Eipä haittaakaan: aika moni on lukenut ja miettii, miettii...aivan kuten minäkin, pikkumuurahaisena muiden joukossa.

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Jatka miettimistä.. ja kirjoittamista. Karuselli pyörii populismin tahdissa.
Olet yksi parhaimmista kirjoittajista, vaikken samaa mieltä olisikaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No, ainakin tuo 'Good food' määre on menetetty. Ehkä sitä Oulun mielenosoitusvideota voisi esittää laajemminkin. Johan Berlusconikin totesi saman asian vuosia sitten. Tosin eihän se huono ruoka tunnu Britanniankaan vetoa vähentävän. Kuten eräs yhdysvaltalainen totesi: maailmalla on italialaisia, kiinalaisia, intialaisia jne ravintoloita. Mutta onko kukaan kuullut englantilaisesta ravintolasta?

Niin, listasi on ihan hyvä. Samoin on hyvä lukea katsaustasi hollantilaisten asenteen kehityksestä ja sen syistä. Itse olen ollut hyvin vähän Hollannissa, viime aikoina vain hetken Terneuzenissa. Silloin en havainnut mitään oleellista levottomuutta tai ongelmaa mutta ehkä ongelmatkin keskittyvät lähemmäksi Amsterdamia? Tai sitten tilanne on vain kehittynyt (tai kehitetty) huonommaksi nopeasti.

Ennen kaikkea tekstisi ovat siinä mielessä hyviä, että sinut on helppo mieltää suvakiksi. Et koskaan tuomitse yksilöitä heidän viiteryhmänsä perusteella. Venäläisten kanssa tunnut tulevan toimeen kuin kala vedessä, joten ymmärrät myös erilaisia kulttuureja hyvine ja huonoine piirteineen. Eikä kai kielitaitokaan ole koskaan pahitteeksi. Arvelisin aika monen suvakin olevan kaltaisesi suvakki. Yritän olla sitä itsekin, en osaa sanoa onnistumisestani.

Valitettavasti vain aina eniten ovat äänessä ja esillä ääripäät. Kun kukaan ei anna periksi tuumaakaan, törmäys on ainoa mahdollisuus.

JK. Suvakki voi oikeastaan suvaita paljon asioita. Mutta rikollisuuden, muita vahingoittavien laittomuuksien ja muiden ihmisten pahantahtoisen hyväksikäytön, panettelemisen ja/tai nujertamisen suhteen täytyy olla nollatoleranssi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset