Elämä jatkuu

Passinne, olkaa hyvä - Your passport, please

  • Passinne, olkaa hyvä - Your passport, please

Sympaattinen pääministerimme Juha Sipilä totesi äskeisen Saksan vierailun yhteydessä, ettei Suomen rajojen sulkeminen voi tulla kysymykseen. Tämän rajat auki/rajat kiinni-äärivaihtoehtojen väliltä löytyy kuitenkin pätevä välimuoto, jonka avulla Suomi saisi nykytilanteen edes jollain tavalla hallintaan ja säästäisi tulevia kustannuksia. Schengen-sopimus sallii varsinaisten rajatarkastusten käyttöönottoa, joka käytännössä tarkoittaa matkustuspapereiden tarkastukset niin Tornion ym. rajalla kuin Ruotsin- ja Vironlaivojen terminaaleissa. Itärajalla näin tehdään koko ajan. Suomi voi perustella tätä käytäntöä EU:n suuntaan, että näin on pakko tehdä niin kauan kuin unionin ulkorajat vuotavat.

"Passinne, olkaa hyvä"-kysymyksen avulla paperittomat voidaan käännyttää jo rajalla takaisin, jolloin tulokkaiden määrä tippuu melkoisesti, etenkin sen jälkeen kun sana on lähtenyt kiertämään somen valonopeudella. Moni on nimittäin tahallaan hävittänyt passinsa, taktisista syistä (passin myöntöpaikasta näkyisi esimerkiksi, että kotikaupunki on Bagdad..). On vähintään kohtuullista oikeita sotapakolaisia kohtaan, että tällaiset keinottelijat joutuisivat kärsimään oman "oveluutensa" seurauksista. Uuden passin saaminen matkan varrella ei liene helpommasta päästä ja rajavartiostomme on jo nyt hyvin koulutettu erottamaan väärennökset allkuperäisistä.

Kuten jo aiemmin ilmoitin, varsinaiset sotapakolaisperheet ja lapset ovat tervetulleita jättämään turvapaikanhakemuksensa. Jollain tavalla nuo yksin matkustavat, irakilaiset "pelimiehet" on saatava ojennukseen.

Järjen käyttö edelleen sallittu, myös Suomen valtiolle....

 

Lisätietoa (lähde: maahanmuutto.net):

Paperittomilla tarkoitetaan ulkomaalaisia, jotka oleskelevat Suomessa tai jossain muussa valtiossa ilman viranomaisten myöntämää lupaa. He ovat usein kaikkien virallisten järjestelmien ulkopuolella. Turvallisuudesta vastaavat viranomaiset käyttävät paperittomista sanaa laittomat maahanmuuttajat, joka tosin viittaa myös henkilöihin, jotka pyrkivät Suomeen ilman lupaa. Maahanmuuttomyönteisten toimijoiden mielestä termiä laiton maahanmuuttaja ei pitäisi käyttää, koska se on erittäin kielteinen ilmaisu ja koska "kukaan ei ole laiton". Joka tapauksessa ulkomaalaisten Suomessa oleskelulle on laissa määritelty tietyt edellytykset ja paperittomat oleskelevat täällä laittomasti.

Paperiton sana tulee ranskan kielessä vakiintuneesta termistä les sans-papiers, joka merkitsee juuri paperittomia (ihmisiä). Englannin kielessä käytetään usein termiä undocumented taiirregular (migrants). Paperittomaksi voi joutua paitsi tulemalla maahan ilman lupaa, myös jäämällä maahan viisumin tai oleskeluluvan umpeuduttua. Koska paperittomat ovat Suomessa epävirallisesti, heidän määrästään on mahdotonta saada varmaa tietoa. Arvioiden mukaan heitä on muutamia tuhansia, pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Joka tapauksessa paperittomien määrä Suomessa on useimpia muita maita alhaisempi.

Paperittomat ulkomaalaiset ovat erittäin haavoittuvia epävirallisen asemansa vuoksi ja siten alttiita hyväksikäytölle ja rikoksille. Heillä ei myöskään ole oikeutta sosiaaliturvaan tai esimerkiksi kiireettömään terveydenhoitoon. Parissa suomalaisessa kaupungissa toimii Global Clinic, jossa vapaaehtoiset terveydenhuollon ammattilaiset hoitavat paperittomia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Papereiden puuttuminen ei ole aina tahallista, sillä esimerkiksi isälläni jäi Kannaksen kilpajuoksussa kaikki paperit ja siviilitarvikkeet korsuun. Hän myös haavoittui vähän myöhemmin. Sotasairaalasta päästyään hän sai viranomaisilta korvaavan sotilaspassin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juu, ei aina; mutta irakilaisten osalta lähes sääntönä (hyvät ohjeet somessa: veljet, älkää tehkö näin...)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Luikurit ja väärintekijät haittaavat oikeasti kärsineiden asioidenhoitoa. On todella vahinko, että oikeasti pulassa olevien ensimmäinen kokemus on joutua epäluuloisten virkailijoiden pihteihin, tapahtui se sitten missä maassa hyvänsä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Torniossa on tehostettu matkustusasiakirjojen tarkastukset jo kahden viikon ajan. Irakista laillisesti tulevilta edellytetään kai viisumikin.
Turvapaikkahakemus on kuitenkin otettava vastaan papereista riippumatta.
Järjestelykeskus takaa sen ettei enää pääse paperittomia livahtamaan maahan rekisteröimättä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Entinen ulkoministerimme, Keminmaan Pate, selosti televisiossa varsin seikkaperäisesti mistä on kysymys (hän on varmasti tarkistanut taustat). Tuo nyt jo kahden viikon ajan jatkunut "tehostettu valvonta" oli vasta ensimmäinen ja lievä askel oikeaan suuntaan. Blogin ehdotus koskee siis varsinaista rajantarkastusta, jossa sellaiset matkustajat käännytään takaisin, joilla ei ole voimassa olevaa matkustuspaperia. Muut, myös irakilaiset joilla on passi, voivat siis tulla maahan ja rekisteröityä turvapaikanhakijaksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Rajallakin turvapaikkahakemus on otettava vastaan.
http://joonasl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204216-raj....
Passillinenkin maahantulija laittomasti maassa jos on tullut ilman tarvittavaa viisumia, hänet voidaan palauttaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Näin ei ole, koska paperitonta ei lasketa maahan.

EU-maalla on Schengen-sopimuksen mukaan täysi oikeus tällaiseen menettelyyn. Siihen tarvitaan ainoastaan poliittinen päätös. Sitä tässä odotellaan...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Yle Areenan keskustelutilaisuudessa poliisi sanoi, että turvapaikkahakemus on aina otettava vastaan.
Tarvittaisiin aikamoinen poliittinen päätös erota Geneven pakolaissopimuksesta ja muuttaa ulkomaalaislakia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #32

Niin, silloin kun kyseinen henkilö on maassa.... Koko rajatarkastusten idea vaan nyt on siinä, ettei paperitonta lasketa maahan. Ainoastaan kelvollisten matkustuspapereiden kanssa pääsisi Suomeen ja jättämään turvapaikkahakemus (jota, aivan oikein, poliisin on otettava vastaan). Toivon, että viesti vihdoin menee perille.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #33

Rajatarkastuksen yhteydessä paperiton voi ilmoittaa hakevansa turvapaikkaa.
Nyt Ruotsissa ei päästetä enää maahan paperittomia jotka eivät halua hakea turvapaikkaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #34

Margareta, tiedäks mitä? Minäpoika yksinkertaisesti väsyn rautalangan vääntämiseen. Niin se vain on.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #37

Kyllä olen ymmärtänyt mitä tarkoitat, mutta kun olet väärässä, voisit tarkistaa käsitystäsi vänkyttämisen sijaan.
Äsken juuri joku proffa sanoi radiossa, että tällainen "rajat kiinni" on järjetöntä populismia, jo Geneven pakolaissopimus velvoittaa ottamaan turvapaikanhakemuksen vastaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #38

Jokaisena päivänä "joku proffa" sanoo jotakin. Kuten huomasit, odotan poliittista päätöstä enkä tiedemiehen teorisointia. Edelleen: Schengen-sopimus sallii sisärajatarkastusten käyttöönottoa jos EU-maa niin päättää. Se vaatii poliittista rohkeutta ja sitä peräänkuulutan.

Nyt, kertakaikkiaan, loppuu rautalankaa...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #39

Nythän Ruotsissakin on otettu käyttöön sisärajatarkistukset. Ei päästä maahan puuttuvilla matkustusasiakirjoilla muut kuin turvapaikanhakijat.
Suomihan aloitti tarkastukset jo aikaisemmin Torniossa.
Multakin loppuu rautalanka, joten suosittelen tutustumaan ulkomaalaislakiin.
Ei näistä asioista muuten poliitikot päätä omin päin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #40

Näistä asioista nimenomaan poliitikot päättävät, herregud!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #41

Tietenkin aikoinaan jotkut ovat päättäneet Geneven pakolaissopimuksesta.
Nykyiset poliitikot eivät päätä juuri mistään omin päin.
Ehkä Unkarissa, jossa Schengen ulkoraja yritettiin sulkea siinä onnistumatta

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #42
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuskin Suomi lähtee pilaamaan suhteitaan Ruotsiin millään yksipuolisella eleellä. Jos raja laitetaan kiinni, se tapahtuu hyvässä yhteisymmärryksessä Ruotsin kanssa. Hallitus ymmärtää, että ollaan samassa veneessä muun Euroopan kanssa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #7

Raja ei laiteta kiinni, vaan matkustuspapereiden tarkastukset otetaan (väliaikaisesti) käyttöön. Siinä on vinha ero (eikä Ruotsikaan kysynyt meidän mielipiteemme kun aloitti yllättäen neuvottelut EU-liittymisestä; muistatteko? Koiviston Manu oli aivan järkyttänyt).

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Nyt on Schengen sopimus mikä velvoittaa sopimaan poikkeavista rajatarkastuksista muiden osapuolten kanssa. Matkustuspapereitakin tarkastetaan Torniossa. Tarkalleen en tiedä mitä pitää tehdä sellaisen henkilön kanssa jota sisärajalla tavataan ilman tarvittavia asiakirjoja.
Unkarihan yritti Schengen-sopimuksen edellyttämää ulkorajatarkistusta, mutta ei onnistunut.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #12

Juuri näin Ilmari! Rajaa ei laiteta totaalisesti kiinni. Tätä ei ymmärretä, tai ei halutakaan ymmärtää.
Eli normaalia nykyistä matkustamista Suomeen ja täältä Ruotsiin ei estetä. Jos paperit tarkastetaan tilapäisesti joltain kantaväestöön kuuluvaltakin, se ei ole matkustamisen este.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Ruotsin kanssa on varmaan neuvoteltu. Kun rajatarkastukset Torniossa alkoivat
turvapaikkahakijat ruvettiin tuomaan busseilla rajan yli.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niin.... pitääkö turvapaikanhakijallakin olla asiakirjat (jos hän on vaikkapa vihollisen polttamasta kodistaan täpärästi selvinnyt hengissä ainoana omaisuutenaan vaatteet päällä, jos sitäkään).

Moneen kertaan on todettu että länsiraja Ruotsia ja Norjaa vastaan on ehkä Euroopan turvallisin. Annammeko maahanmuuttajille niin paljon valtaa, että he sulkevat sen.

Miten muuten valvotaan Tornion ja käsivarren välistä metsää ja erämaata?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tapahtui kahden viikon sisällä: Kävin Haaparannassa. Ei tarkistettu papereita eikä edes pysäytetty (joutui kyllä vauhtia hidastamaan, kun oli väkeä rajalla).

Kävin Ylitorniossa. Siellä valokuvasivat penkalta liikennettä, mutta eivät pysäyttäneet.

Puheet matkustusasiakirjojen tarkastuksista tai edes autossa matkustavien ihmisten lukumäärän laskemisesta ovat siis vahvasti liioiteltuja.

Toisaalta minulla ei ole mitään sitä vastaan, että levitetään huhua autojen tarkastuksista. On siellä voitu näytösmielessä joku nuuskaratsia pitääkin, mutta ei ole vain kohdalle osunut.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jotkut kommentoijat siihen kuitenkin kovasti uskovat...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Rajavalvonta saa ennakkotietoa esimerkiksi Luulajasta lähtevistä busseista, ei heidän tarvitse kaikkia varsinkaan suomalaiskilvissä olevia autoja koko ajan ratsata.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eihän he tietenkään kaikkia pysäytä ja tarkista. Jotkut kulkevat rajan yli päivittäin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #19

Minä en kulje rajan yli päivittäin. He siis tarkastavat ne, jotka kulkevat päivittäin?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Mitä tarkoitat? Katso Tuuren kommentti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tilanne vain 1 kk takaperin. Komissio esitti seuraavaa kiintiötä 120.000 Italiassa, Kreikassa ja Unkarissa olevien pakolaisen jakamista eri jäsenmaidensa kesken. Suomen osuus oli n 2.400 turvapaikanhakijaa, joka jo sekin on lukuna karkeasti yläkanttiin - liki kolminkertainen muihin maihin nähden, mikäli jakoperusteena käytettäisiin maiden BKT-vertailua.

http://m.taloussanomat.fi/politiikka/2015/09/09/na...

Eurooppaan on tiettävästi tullut tänä vuonna n. 530.000 pakolaista, ja Suomeen odotetaan jopa 50.000 turvapaikanhakijaa vuoden loppuun mennessä. Eurooppaan tulleista pakolaisista n. 20.000 lienee lähtösin Irakista, joista suuri valtaosa näyttäisi hakeutuvan juuri Suomeen, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi olemassa.

Suomen osuus 530.000 pakolaisesta, mikäli mittarina käytettäisiin taloutta BKT:lla mitaten, olisi n. 7.000 turvapaikan hakijaa tänä vuonna.

Tiedotusvälineissä on kovin vähän tietoja siitä, mihin arvio Suomen 50.000 tulijasta perustuisi, sillä luku on aivan posketon suhteessa muihin maihin ja Eurooppaan saapuneiden tulijoiden määrään.

Perustuuko arvio nyt EU:n sisällä matkalla oleviin EU:n ulkorajat jo ylittäneisiin ja heidän lähtömaihinsa ?

Elokuussa turvapaikanhakijoista 80 % oli Irakilaisia miehiä ja viime viikkoina suhde lienee kasvanut entisestään. Maahanmuuttovirastolla on niin kiire, etteivät ole ehtineet vielä julkaista tilastoa syyskuulta.

UNHCR kertoo pakolaismäärien Kreikassa kääntyneen selvään laskuun viimepäivinä:

http://www.unhcr.org/560e63626.html

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lähdenpä tässä Kostamukseen. Itärajamme on lähellä ja rauhallinen.

Minulla on passi + viisumi voimassa ja visusti mukana. Heips (Пока-пока!)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomi kyllä tarvitsisi sellaisen kyltin mikä ennenvahaa on kuvissa hotelleissa, siitä sitten näkisi onka täynnä vai tilaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ruotsi ilmoitti että kaikki majoituspaikat ovat täynnä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Suomi kyllä tarvitsisi sellaisen kyltin mikä ennenvahaa on kuvissa hotelleissa, siitä sitten näkisi onka täynnä vai tilaa".

Juuri tätä hollantilainen poliitikko Pim Fortuyn ehdotti jo ajat sitten; rajoilla laitettaisiin kyltit, jossa lukee, ravintoloiden tapaan: "Kiitos mielenkiinnostanne, mutta olemme valitettavasti täynnä" (mikä kirjaimellisesti pitää paikkansa tiheästi asutussa Hollannissa). Tämä tyylikäs ja lahjakas mies ammuttiin vihervasemmistolaisen Volkert van der Graaf:in taholta. Tällä hetkellä Volkert (kasvissyöjä ja eläinten suojelija) on taas vapaa mies, mutta hän on samalla Hollannin ylivoimaisesti vihatuin henkilö.

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87479-holla...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Varokaa kasvissyöjiä. Eikös se Aatukin ollut ....

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mutta väärennettyjäkin passeja tiedetään jo postitetun tuolta Lähi-idän suunnalta tupa-keskuksiin käytetäviksi laatikoittain. Eikö yksi kriteeri tupa-hakijoiden väistämätönsä karsintaa tehtäessä tällä kertaa käytettäväksi voisi olla vanhan perinteen mukainen hätäpelastusprioriteetti: naiset ja lapset ensin?

- Pelastakaa naiset ja lapset, käännyttäkää bodarit ja kahvilakingit!
Washington Postin haastattelema irakilaismies paljastaa kikkansa saadakseen turvapaikan ja paremman työpaikan Suomesta: hän puhuu syyrialaisittain. Myös 24-vuotias kehonrakentaja tähtää Suomeen, ks.
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204225-p...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tulin viime perjantaina kotimaahan viikon kestäneeltä Baltian reissultani.
Tallinnassa papereita ei illalla maahan tullessa tarkastettu.
Pärnusta Riikaan matkatessa rajan yli bussi ajoi vapaasti, mutta muutama kilometri edempänä oli tullimies vastassa. Kaikki dokumentit ja myös matkatavaraosasto (vilkaisemalla) tarkastettiin.
Latviasta Viron puolelle ajettaessa tulli tarkasti bussin matkustajien paperit rajalla. Ennen Pärnua poliisipartio pysäytti yllättäen bussin, tarkasti kaikkien paperit ja naamat, ei kurkkinut matkatavaroihin.
Helsinkiin tullessa nuuhkivat tullin koirat lahkeitani. Pysähtyä ei tarvinnut.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Antti, näin pitäisi olla Suomessakin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Näinhän tämä yleensä onkin. Passi ei ole välttämätön mutta pätevä henkilökortti on. No, minulla passi. Ainakin pätee. Vain Ruotsin ja Suomen maarajaa ylitellään kättä heilautellen. Rajan tuntumassa asuville tästä on suuri etu ja se vaikuttaa heidän elämäänsä. "Aha, kello on yhdeksän, ajetaan Haaparannan puolelle kauppaan". Mutta nyt tilanne ei ole kuin ennen, ei ainakaan muutamaan aikaan. Turvapaikkaa voidaan ja se pitäisikin pyytää rajalla. Ei tästä tule mitään kun pitää metsästää jos ketäkin Irakista hälvenneitä pitkin valtakuntaa, alaikäisiä etenkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Naamakirjassa otetaan kantaa reippaasti. Ja tykkäyksiä tulee pikatahtiin. Ei kovin rakentavia kannanottoja tuollaiset.

Markku Holck "Painukaa sinne missä tehdään teistä savulihaa. Täällä ette edes kelpaa sian ruuaksi. Menkää puolustamaan vaimojanne ja lapsianne omaan maahanne, ja puolustakaa sitä. MUTTA PYSYKÄÄ VITUN KAUKANA SUOMESTA!
2"

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Olen samaa mieltä: ei kovin rakentavaa...

Itse yritän koko ajan tehdä käytännön ehdotuksia, koska 50 000 nuorta, joutilasta irakilaismiestä olisi Suomelle yksinkertaisesti katastrofi.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Suomen maahanmuuttoviranomaiset voisivat käydä opintomatkalla Yhdysvalloissa katsomassa kuinka Meksikosta laittomasti maahantulleet kotoutuvat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset