Elämä jatkuu

Maapallomme hurja nuorisotyöttömyys

  • Maapallomme hurja nuorisotyöttömyys
  • Maapallomme hurja nuorisotyöttömyys

Tuore raportti kertoo harvinaisen karua kieltä siitä missä parhaillaan mennään tällä pikkuplaneetallamme. Maailman nuoresta sukupolvesta (1,8 miljardia 15-29-vuotiaita) yli kolmannes on ilman työtä, koulutusta ja tulevaisuutta. Maailman kaikista työttömistä lähes 50 % on näitä nuoria. Samassa raportissa todetaan, että tuosta 1,8 miljardista (siis nuorisoa) joka neljäs ei pysty ansaitsemaan edes 1,25 dollaria/päivä, mikä pidetään äärimmäisen köyhyyden rajana. Raportin julkaisija on Solutions for Youth Employment (S4YE), joka koostuu Maailmanpankista ja kansainvälisestä ILO-työjärjestöstä.

Tämän hetken syyt maailmanlaajuiseen nuorisotyöttömyyteen ovat raportin mukaan etenkin vuoden 2008: n talousromahdus sekä siitä seurannut ja yhä jatkuva taantuma. Lisäksi, turhan usein, nuorison koulutus ei vastaa ollenkaan yhteiskunnan ja/tai elinkeinoelämän vaatimuksia. Muita syitä ovat ilman muuta korruptio sekä pääoman kertyminen yhä harvemmille (= blogistin mielipide).

Kymmenen vuoden sisällä noin miljardi nuorta on tulossa työikään, mutta vain 40 % heistä tulee saamaan työtä. Siksi raportin tekijät vaativat, että maailma pystyisi luomaan 600 miljoonaa uutta työpaikkaa 10 vuoden aikana, mikä tarkoittaa 5 miljoonaa työpaikkaa kuukaudessa..

Mikäli näin ei tehdä, niin valtioiden verotulot tulevat laskemaan samalla kun julkiset menot (sosiaaliturva ym) tulisivat kasvamaan hurjasti, puhumattakaan yhteiskunnan lisääntyneistä jännitteistä.

On pidettävä mielessä, että maapallon väestö kasvaa edelleen reilun 225 000 hengen päivävauhdilla...(joku voisi sanoa, että nettokasvu on varsin kohtuullinen: vain Tampereen kaupungin verran päivässä):

The population of World will be increased by 228 973 persons daily in 2015.   

(ihminen on seksikäs ja sikiävä otus; melkoinen torakka)

Tuo kansanvaellus, exodus, minkä nyt siis omin silmin näemme, ei johdukaan yksinomaan sodista vaan kyse on myös työn ja toimeentulon etsinnästä, edellä mainituista syistä. Se ei ole tuomittavaa vaan raaka fakta, jonka kanssa täyttyy oppia elämään (ellei vihdoin saada tuota väestönkasvua hallintaan...)

 

https://

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Maailman suurin ongelma, itse asiassa kaikkien ongelmien äiti, on liikaväestö ja liiallinen väestönkasvu. Se voidaan ratkaista vain siellä, missä se esiintyy. Jos sitä yritetään hoitaa muuttoliikkeen avulla, se on sama kuin palokunta yrittäisi sammuttaa paloa levittelemällä palavia kekäleitä naapuritaloihin. Monet alueet, kuten Kiina ja Etelä-Amerikka ovat onnistuneet tämän ongelman ratkaisussa ja Intiakin näyttää olevan onnistumassa. Jäljellä olevista ongelma-alueista Saharan eteläpuoleinen Afrikka on ylivoimaisesti pahin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Maailman suurin ongelma, itse asiassa kaikkien ongelmien äiti, on liikaväestö ja liiallinen väestönkasvu. Se voidaan ratkaista vain siellä, missä se esiintyy."

En voisi olla enempää samaa mieltä. Miehen sterilointi (vapaaehtoinen/pakko) toisen lapsen syntymän jälkeen olisi pätevä keino, mutta kun ei niin ei. Kun tilanne on näin lohduton, niin toisena vaihtoehtona jää työpaikkojen luominen juuri sinne missä väestönkasvu on suuri. Obama on ehkä jopa liian hyvä mies puhumaan, mutta tuoreen Afrikka-vierailun yhteydessä hän puhui juuri tästä eli täyttä asiaa!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä, väestönkasvun suhteen, muutamia esimerkkimaita ("kutistuvat kansakunnat"):

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/40974-kutis...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #3

Voitaisiinhan sitä hallita steriloimalla länsimaissa miehet jo näiden syntyessä sillä kaadetaanhan puita metsäpaloalueen ympäriltä leviämisen ehkäisemiseksi, vaikka tuskin kukaan äiti ilahtuisi kun kätilö tulee ilmoittamaan "Onnea. Saitte pojan, teimme kasturation". Voidaan se suorittaa tietysti silloin kuin mies tulee sukuikään. Toisaalta länsimaisten miesten varhainen kasturointi ei helpota kolmannenmaiden väestön kasvua.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Kun katsot kutistuvien kansakuntien listaa niin huomaat, ettei ongelma ole enää lännessä. Pikemmin päinvastoin. Itse panin vapaaehtoisesti johdot poikki toisen lapsen jälkeen. Suosittelen joka iikalle.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #7

Suomessa lapsilukumäärän suositus on kolme per perhe jotta nyt maahanmuutolla tekohengitettävä 5 miljoonan väkiluku pysyisi vakiona, sillä kuolleisuus on noussut syntyvyyden ohi koska yhä enempi ei halua tehdä tai lykkää lasten tekoa. Piuhat kannattaisi katkaista oikeastaan siinävaiheessa, mutta siinä olet oikeassa että pitäisi säännöstellä tiukemmin esim miehille voisi tulla tietyn lapsilukumäärän jälkeen tai tietyssä iässä pyyntökehotus piuhojen katkaisuun.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Mitenhän tämä työttömyys on laskettu? Kehitysmaissa suuri osa ihmisistä elää omavaraisesti maaseudulla, eivätkä ole työttömiä sinänsä. Toki kaupungeissa on työttömyyttä myös kehitysmaissa, vaikka tilastot eivät siellä varmasti yhtä luotettavia olekaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lue tuo raportti (pdf). Kun monille todellinen ansio jää johonkin 1,25 dollariin/pv niin se kertoo jo jotakin; aivan kuten afrikkalaisten, irakilaisten ym massamuutto Eurooppaan kertonee..

Joka tapauksessa pakolaisaallon sijasta (tai sen rinnalla) pitää ehdottomasti puhua myös siirtolaisaallosta.

Juuri nyt Suomen erikoisongelma on siinä, että "maanalainen matkatoimisto" kertoi erityisesti irakilaisille somen kautta varsin tehokkaasti, että "täällä olisi työtä tarjolla ja asunto ym". Sama harhakuva ja -luulo tarjotaan Afrikan nuorisolle:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201126-yep-...

Ongelma vaan on siinä, ettei täälläkään ole työtä tarjolla....Milloin tuo viesti menisi vihdoin perille?

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Se ongelma tällaisessa uutisoinnissa on vain se, että työllistyminen nähdään länsimaisesta näkökulmasta. Ainoana vaihtoehtona nähdään kapitalistisen talouden kehitys, jolla ihmiset saadaan työllistettyä. Työttömät ovat vain passiivisia kohteita. Kehitysmaissa ihmiset voivat parantaa hyvinvointiaan esimerkiksi viljelymenetelmiä parantamalla ihan omaehtoisestikin. Olennaista on, että resurssien käytön valta säilyy ihmisillä itsellään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #9

Työpaikka omavaraisessa alkutuotannossa on työpaikka siinä missä muutkin. Ongelma on siinä, ettei niitäkään ole riittävästi jo pelkästään siitä syystä, että yhä useampi nuori asuu tai haluaa asua suurkaupungissa. En näe mitään ongelmia raportin uutisoinnissa. Itse raportti näyttää olevan pätevää työtä, joka keskittyi valtavaan aikapommiin.

Meitä on yksinkertaisesti liikaa..ja jokaisena päivänä nettolisäys 228 000 henkeä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset