Elämä jatkuu

Ahvenanmaan, Kainuun ja Ruotsin maakuntamalli koko Suomeen

  • Kainuun maakunnan ambulanssit
    Kainuun maakunnan ambulanssit
  • Ahvenanmaan ambulanssi
    Ahvenanmaan ambulanssi

Maakuntamalli on toiminut käytännössä jo pitkään ja halvalla. Alan ihmiset tietävät varsin hyvin, että pitkäaikaiset (maakuntatason) kokemukset ja säästöt on saatu niin Kainuusta kuin Ahvenanmaalta! Myös Ruotsin maakuntamalli on erinomainen esimerkki. Kyseessä on siis kokeiltu konsepti eikä suinkaan askel tuntemattomaan.. 

Tuntuu pelkästään hyvältä, että ehdotettu viiden sote-alueen hirviömalli on jäänyt vihdoin unholaan. Perustuslaille suuri kiitos siitä! Nyt, kun ehdotetaan 18 sote-alueen ratkaisua, niin ei muuta kuin opiskelemaan miten temppu tehdään Kainuussa ja Ahvenanmaalla (ja miksei Etelä-Karjalassakin, jossa on tuo eksote). Jos se kerran toimii siellä, niin myös koko valtakunnan alueella! 

Vaikka itse Kainuun maakuntakokeilu kaatui, niin sote-maakuntamalli jatkuu entiseen tapaan maakunnallisena sote-kuntayhtymänä. Mukana on 7 kuntaa/kaupunkia. Ainoastaan pieni Puolanka jäi pois ja on nyt Attendon uhkarohkeana asiakkaana:

"Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) on arvostettu edelläkävijä sote-palvelujen kehittämisessä. Kuntayhtymä tuottaa Hyrynsalmen, Kajaanin, Kuhmon, Paltamon, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen kuntien kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut lasten päivähoitoa lukuunottamatta. Puolangalla Kainuun sote vastaa erikoissairaanhoidosta ja ympäristöterveydenhuollosta (mm. eläinlääkäri- ja terveysvalvontapalvelut)".

http://sote.kainuu.fi/index.asp

"Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ansvarar för den offentliga hälso- och sjukvården på Åland. Vi ger vård till den åländska befolkningen och alla besökare i livets olika skeden - allt från förebyggande vård till specialiserad sjukvård".

http://www.ahs.ax/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Pidin siitä, että Juha Sipilä näytti tiukasti mistä ei enää suostu tinkimään (muuten, Kainuun maakuntakokeilu kaatui siihen, ettei kokoomus suostunut Mari Kiviniemen hallituksen aikana tekemään siitä pysyvää. Mahdollisuus oli tarjolla ja siitä tehtiin esitys hallituksessa).

Antti Jokela

Ehkä hallituskumppaneille olisi kannattanut kertoa, että nyt neuvotellaankin ensisijaisesti aluehallinnosta, johon SOTE sitten ripustetaan ja myöhemmin varmaan muutakin. Hallitusohjelmassahan SOTE ja aluehallinto olivat erillisiä hankkeita.

Kuntavaalien kannatuskarttaa vilkaisemalla selviää, miksi keskustapuolue ajaa maakuntahallintoa. Suurin osa maantieteestä, mutta ei väestöstä, on keskustan kannatusaluetta. Tällainen välihallinto, jolla on paljon taloudellista valtaa, turvaa keskustan asemaa silloinkin, kun puolue ei ole hallituksessa.

http://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/2012/kuntavaalit...

Hallitusohjelmassa sanotaan, että Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen tavoitteena on terveyserojen kaventaminen ja kustannusten hallinta. Se ei asiantuntijoiden mukaan toteudu maakuntamallilla:

http://yle.fi/uutiset/asiantuntijat_lyttaavat_kesk...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Olisi kaiketi hyvä jos ratkaisut tehtäisiin asiaa tuntevien tiedon perusteella.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Willis, tervehdys purjehduskaveri! Ruotsissa, Ahvenanmaalla ja Kainuussa asiasta on riittävästi kokemusta ja tietoa. Kokoomuksen "asiantuntijat" suosittelivät pitkään viiden sote-alueen mallia ennen kuin perustuslakiasiantuntijat sen torpedoivat.

Uskokaa nyt: maakuntamalli toimii; siitä on paljon kokemusta ja todistettavasti säästöä. Katsotaanpa kestääkö kokoomuksen pokka..

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Antti, onko niin, että keskusta on myös päättänyt Ruotsin ja Ahvenanmaan sote-mallista? Kovin taitaavia ovatkin! Kainuussa nykyinen sotekuvio saa kannatusta laidasta laitaan (siis myös maakunnan kokkarit tykkää).

Paradoksaalista on se, että pienen Puolangan keskustalaiset menivät päästään sekaisin ja ovat nyt naimisissa pörssiyhtiö Attendon kanssa, joka sisäänheittotarjouksen jälkeen voi sanella seuraavan sopimuskauden hinnoittelua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kärsämäen keskustalaiset tekivät kokoomuksen politiikkaa ulkoistaen soten seitsemäksivuodeksi Attendolle, myös ruokahuolto ja siivous on ulkoistettu.

Näin tekee kunta jonka konsernissa on velkaa yli 7000€/ asukas.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #7

Sama tapahtui siis Puolangalla. Pörssiyhtiö Attendo, joka ei maksa veroja Suomeen, pystyy alussa tekemään "houkuttelevia" tarjouksia ja kirjata tappiot vaikkapa useaksi vuodeksi. Kun kala on lopullisesti saatu "rysään" nostetaan monopolin oikeudella hintoja.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #8

Jyväskylässä addento toimittaa työvoimatoimiston kurssit ja koulutukset. Itse olin viimekuun alussa työhakuvalmennuksessa joka enemminkin oli attendon markkinointia työttömille, onneksi liittyminen vuokratyöläiseksi oli vapaaehtoista vaikka sitä yritettiin tuputtaa työhakukoulutuksen viimeisenä päivänä.

Antti Jokela

"Kainuussa nykyinen sotekuvio saa kannatusta laidasta laitaan..."

Epäilet että asiantuntijat eivät tienneet Kainuun kokemuksista?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #12

Asiantuntijoita on monenlaisia, puolueellisia, puolueettomia sekä varsinaisia lobbareita. Kainuun säästötulokset ovat kyllä ammattilaisten tiedossa. Milloin aiot rekisteröityä ja julkaistaa profiilikuvasi?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juha Sipilässä on se hyvä puoli ja vahvuus, ettei miehen oma tulevaisuus ole ollenkaan kiinni politiikasta (hän kertoi perustavansa uuden yrityksen 24 tunnin sisällä siitä hetkestä kuin pääministerin pesti päättyy).

Tänään nähdään miten kokoomuksen politrukkibroilerit kestävät peliä näin kovilla panoksilla...

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

P.S. Viimeistään eilen selvisi kaikille, mistä sote-kenkä on koko ajan puristanut. Kokoomus on maalannut itsensä pahasti nurkkaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Keski-suomikin on jonkinlainen sairaanhoito piiri jan omat keski-suomen ambulanssit sekä kilpailevia mahdollisesti yksityisiä ambulanssiyrityksiä. Jyväskylässä sijaitseva nykyinen keskussairaalakuitenkin on tullut tiensä päähän ja joku vuosi sitten uuden rahoituksesta ja sijainnista käytiin mittava vääntä samoin siitä pitäisikö uuden rakennuksen julkisivu vuorata tiiliverholla ja ruosteisella teräksellä vai puulla ja lasilla. Keski-suomi ei kuitenkaa paras esimerkki tai edes malli soten maakunta mallille.

Kumma juttu muuten oli ettei uutta keskussairaalaa saa rahoittaa joukkorahoituksella tai samalla tavalla kuin uutta lastensairaalaa vaan se joudutaan kustantamaan kuntien kassasta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kumma juttu sekin, etteivät Ruotsin, Ahvenanmaan, Kainuun eikä Etelä-Karjalan kokemukset ja säästöt kelpaa kokoomukselle, jonka oma änkyrointi tekee hommasta koko ajan kalliimman.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ehkä siksi että kustannustehokkainta olisi jos suomessa olisi vain yksi sote alue ja sen keskussairaala sekä erikoissairaanhoito keskitetty yhteen paikkaa (todennäköisemmin se olisi helsinki). Samaa lobbausta käytettiin kunta uudistuksessa sillä jos koko suomi olisi vain yksi kunta sen ei tarvitsisi kustannustehottomasti miljoonaa palvelua vaan esim yksi peruskoulu riittäisi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Asuin Keski-Pohjanmaan maakunnassa vuosia yhtenä sen 67.000:sta asukkaasta.
Syntyperäisenä hesalaisena minun oli vaikeata kuvitella, miten tuo maakunta voisi palvella paremmin ja halvemmalla asukkaitaan täyden palvelun sote-alueena, kun vertasin sitä alueeltaan pienempään pääkaupunkiseutuun, jossa palvelut lepäisivät paljon leveämmillä harteilla: yli 1.000.000 asukasta.
Olin ilmeisesti yksin ihmetyksineni?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Budjetin koko on suorassa suhteessa asukasmäärään ja Keski-Pohjanmaa kuuluisi muilta osin Oulun erva-alueeseen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Turun ympäristössä ja saaristossa on lehti "Turunmaa". Kuulusikio Ahvenanmaa silloin Turunmaahan ("erva"), joka on vahvasti kaksikielinen? Silloin väestöpohjakin huitelisi jossain yli 300.000 tienovilla.

Keski-Pohjanmaa, jonka keskus on kaksikielinen Kokkola, on kaksikielistä Vaasaa (120 km) lähempänä ja jopa Seinäjoen keskussairaalaan on vain 140 km. Ouluun sen sijaan on 200 km.

Miksi siis Keski-Pohjanmaan ja Kokkolan pitäisi olla kallellaan suomenkieliseen Ouluun (200 km)? Poliitikkojen logiikka heittää jopa tällaisen Stadista kotoisin olevan nyky-turkulaisen, mutta ex-kokkolalaisen ja ex-kauhavalaisenkin kantilta.
Ymmärään toki, ettei politiikka ole matematiikkaa. Silloin se olisi liian helppoa. :-)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #17

Nelostietä on hyväyhteys helsinkiin joten olisiko keskisuomi ja päijäthäme Helsingin erva-alueaalla vaiko Tampereen tai murrealueen mukaisesti kuopion tai mikkelin ervassa? Vai olisiko niin että pirkanmaa, kantahäme, päijäthäme, pohjoissavoja eteläsavo kuuluisi Jyväskylän ervaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset