Elämä jatkuu

Olisiko nyt vihdoinkin koti- ja etälääkärin vuoro?

 • Tyypillisen kotilääkärin vastaanotto Belgiassa (lääkäri, pienyrittäjä, asuu samassa talossa)
  Tyypillisen kotilääkärin vastaanotto Belgiassa (lääkäri, pienyrittäjä, asuu samassa talossa)
 • Kahden hollantilaiskotilääkärin yhteinen vastaanotto
  Kahden hollantilaiskotilääkärin yhteinen vastaanotto
 • Kotilääkärin tutkimushuone (Alankomaat)
  Kotilääkärin tutkimushuone (Alankomaat)
 • Etälääkäri (MeeDoc: fi.meedoc.com)
  Etälääkäri (MeeDoc: fi.meedoc.com)

Tuoreen soteratkaisun seurauksena moni on ollut (aiheellisesti) huolissaan siitä, että veroeuromme siirtyvät veroparatiiseihin, epäterveen terveysbisneksen seurauksena. Meillä on siitä jo nyt riittävästi näyttöä. Kasvoton pörssiyhtiö, joka ei maksa veroja Suomeen, pystyy hyvinkin kauan tarjoamaan superedullisia palveluja (ja kirjaamaan tappioita) jolloin se samalla savustaa mahdolliset kilpailijat lopullisesti pelistä pois. Tällainen raaka pudotuspeli koskee niin julkisia palveluja kun niitä yksityisiä terveyspalvelutarjojia, jotka maksavat veronsa kiltisti Suomeen.

Toivottavaa onkin, että sotealueen hallinto (jolla on oma budjetti ja vastuu siitä) pystyisi ohjaamaan kehitystä niin, etteivät nuo pörssiyhtiöt korjaa koko pottia tai valtaosaa siitä. Tämä tapahtuisi tietysti määräaikaisten työsopimusten avulla, mutta myös siten, että palvelutarjonnan laadusta vaaditaan tietyt asiat. Yksi vaatimus voisi olla, että sotealueella on tarjolla riittävästi kotilääkäreitä (perhelääkäreitä), joilla on oma yksityisyritys ja jotka suostuvat, omissa tiloissa tapahtuvan vastaanoton lisäksi, myös kotikäynteihin. Tämä käytäntö on varsin yleinen Keski-Euroopassa, muttei ollenkaan Suomessa. Suurin osa "yksityislääkäreistämme" on jonkun terveysfirman palkkalistalla. Jostain syystä hyppäys todelliseen yrittäjyyteen puuttuu tyystin. Veronmaksajana toivon, että uusi sotekuvio rohkaisee nimenomaan tähän kehityssuuntaan, etenkin siitä syystä että nuo yksityisyrittäjälääkärit tulisivat maksamaan veronsa kotimaahan, kaikkien muiden pk-yrittäjien tapaan.

Täällä pohjoisessa, jossa on pitkät välimatkat (varsinkin siinä vaihtoehdossa, jossa Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan sotealueet joutuisivat yhdistymään) varsin käyttökelpoinen ratkaisu olisi etälääkäri, jolla olisi vastaanotto kylätalolla vaikkapa kerran viikossa ja sairaanhoitajan läsnäollessa. Tekninen valmius ja jopa sovellukset ovat olemassa ja lähes joka kylätalolla on jo riittävän hyvät laajakaistayhteydet. Tällä ratkaisulla säästetään turhat matkakustannukset varsinkin kun tiedetään, että suuri osa potilaskäynneistä ovat niitä rutiinikäyntejä.

(Nämä koti- ja etälääkäripalvelut olisivat yksi osa ja lisäys tulevan sotealueen tarjonnasta, mikäli näin halutaan ja miksei haluttaisi? Tilaaja määrää mitä tilataan...)

Post scriptum

Kun valitetaan lääkäripulasta, terveyskeskusten jonoista sekä yhä korkeimmistä sote-kustannuksista tekee välillä kutaa pitää jalat aivan maassa. Velipoikani Sibrand, hollantilainen kirurgi, jolla on mökki Suomussalmen Kiantajärven rannalla, kertoi savusaunan kuistilla seuraavan tosiasian, joka pätee niin Alankomaissa kuin Suomessa:

 • 70 % sairauksista menee ohi itsestään (levolla tai hoituu potilaan vakiolääkkeillä)
 • 10 % vaatii akuuttilääkityksen
 • 10 % vaatii järeämpiä toimenpiteitä (leikkaus ym)
 • 10 % johtaa ajan mittaan kuolemaan eikä sillä voida mitään

Tämä ilmeinen perustotuus menee suunnilleen yhteen sen havainnon kanssa, jonka lähipiirini suomalaislääkäri teki Itä- ja Pohjois-Suomen terveyskeskuksissa (keikkalääkärinä): lähes 60 % potilaista tulee vastaanotolle aivan turhasta syystä ja lähinnä juttukaverin puutteessa: "Tohtori, minusta tuntuu että minussa on tulossa flunssaa...".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vastaus otsikkoon: Olisi. Paluu vanhaan kunnanlääkärijärjestelmään alkaa tässä keskittämishuumassa tuntua houkuttelevalta. Nimityksenä voisi nykyaikaan sopia paremmin kylälääkäri.

Ei kai sote estä kuntaa palkkaamasta omaa lääkäriä, jos se haluaa palvella asukkaitaan paremmin kuin valtakunnan politiikan paukapäät suuressa viisaudessaan haluavat.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Elämästä ei selviä hengissä ja isoin ongelma monella saralla alkaa olla populaation suuri koko. Ja "lääketiede" yrittää kaikin keinoin pidentää ihmisten ikää. Jotenkin hullua, mutta ymmärrän, että kvartaalitalouden kasvu riippuu kuluttavan populaation kasvusta. Kovin on lyhytnäköistä ja räjähdysaltista touhua rajallisella maapallolla.

Eero Mattila

No juttukaveri on todellinen tarve ja siihenkin löytyy helppo ratkaisu jos niin halutaan. Annetaan kokeneille sairaanhoitajille lisää valtuuksia hoitaa nämä ns. flunssapotilaat ja lääkäri voisi keskittyä oikeasti sairaisiin. Toki jos aikaa on voi lääkärikin ottaa sen kahvikupposen potilaiden kanssa. Ei yhtään haittaa että luottamus lääkärin ja potiaiden välillä lisääntyisi ja ihmiset tuntisivat toisensa jo ennen vastaanotolle menoa. Hyvä bloki jälleen kerran!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Työikäisen väestön osalta on kysymys toimeentulosta ja työpaikan säilymisestä. Ei voi jäädä kotiin lepäilemään, kunnes tuntemukset ovat ohi vaan pitää todistaa työnantajalle että on sairas. Tämä sitten varmistaa tulot myös sairausajalta. Moniko työnantaja hyväksyy sairaanhoitajan todistuksen esim. flunssakuumeesta? Olisi syytä myös vakiinnuttaa käytäntöjä.

Käyttäjän ilpopiiroinen kuva
Ilpo Piiroinen

Hieno suoritus Sipilältä. Sote-lähtökohdat saatiin viimen sovittua. Tulipalo saatiin sammutettua ja "Väärin sammutettu"-vinkujia riittää. Antti Rinteet ja Ville Niinistöt puhuvat ja puhuvat mutta tosi jotajat saavat aikaan päätöksiä. Keskinkertainenkin päätös on parempi kuim päättämättömyys ja tehty sote-päätös voi olla jopa hyvä, erinomainenkin. Vasta aika sen näyttää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuosta olen pitkälti samaa mieltä. Hieman huolestuttaa tuon kokoomuksen kädenjälki, mutta katsotaan ensin ja kuunnellaan mitä huomenna meille kerrotaan lisätietona.

Antti Jokela

Kannatetaan. Yksityisiä hammaslääkäreitä Suomesta vielä löytyy, mutta yleislääkäreitä ei. Julkisten palveluiden ulkoistuksessa on tähän saakka suosittu suuria toimijoita. Toivottavasti SOTE-alueille kehitetään malli, joka suosii paikallisia pieniä yrittäjiä. Ihmisten kokema palvelun laatu paranisi aivan varmasti, jos vastaanotolla olisi aina sama lääkäri eikä joka kerta eri keikkalääkäri.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sitran rahoituksella virtuaaliklinikka on jo tätä päivää, esimerkiksi yliopistokaupungeissa. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön, MeeDoc:in ja Sitran yhteishanke tuottaa hyviä tuloksia, jotka toimivat varmasti yhtä hyvin harvaan asutulla seudulla:

http://www.sitra.fi/uutiset/omahoidon-kokeilut/yth...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olen samaa mieltä. On kyllä jo pitkään ihmetyttänyt yksityislääkärien ja kotilääkärien puute täällä Suomessa.

Kai se on niin, että palkoista ja yrityksen perustaminen on niin suuri ero, ettei yritystä kannata perustaa. Perustaminen kannattaisi, jos se tulee OY-nimellä ja perustetaan samalla holding-yhtiö, jonka kautta voitaisiin välttää verot laittamalla johonkin veroparatiisisaareen. Terveystalo Mehiläinen esimerkiksi välttää verot.

Meillä julkisesti tätä harrastaa VER(Valtion Eläkerahasto). Ilmarinen ja Varma myös laittelevat rahoja sinne veroparatiiseihin.

Tässä linkissä löytyy lopussa useita veroparatiiseihin liittyviä aiheita.

http://uusi.voima.fi/artikkeli/2014/valtio-sijoitt...

Mutten voi olla ajattelematta, etteikö nämä isot firmat voisi hyödyntää Sote-sovusta ajamalla pienet firmat kumoon?

Esimerkiksi aikoinaan tehtiin laki kilpailuhankintalaista ja jälkeenpäin se osoittautui pienille firmoille olevan myrkkyä ja pisti monia konkurssiin isojen tieltä. Tässä vähän tietoa Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä:

http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1305644200746

Poimin pari merkittävää esimerkkiä jutussa:

"Risto Karvonen huomasi, että tilausten kanssa alkoi tulla uudenlaisia vaikeuksia. Asioista ei voinutkaan enää lyödä kättä päälle tutun virkamiehen kanssa, sillä uuden hankintalain vuoksi kaikki vähänkään suuremmat hankinnat piti kilpailuttaa.

Pienelle firmalle kilpailutus oli myrkkyä. Ei siksi, ettei K. Karvoselta olisi löytynyt osaamista tai kilpailukykyä, vaan siksi, että yritys oli liian pieni.

Tarjouskilpailun järjestäminen on niin iso ruljanssi, ettei sitä kannata tehdä muutaman kymppitonnin hankinnoista. Siksi kunnat alkoivat hankkia kalusteita paljon suuremmissa erissä kuin ennen."

"Hankintalain lisäksi Karvosta rassasi toinenkin uudistus: tuotannon laatua ja ympäristövastuuta mittaavat ISO-sertifikaatit. Aikaisemmin pienen yrityksen tuotantoprosessit oli voitu katsastaa astumalla ovesta peremmälle ja vilkaisemalla ympärilleen. Karvosen Ripahan näytti kyllä mielellään, miten pulpetti heillä tehtiin.

Mutta nyt tilaajat alkoivat vaatia yritykseltä virallisia sertifikaatteja. Se olisi tarkoittanut konsultteja ja tarkastajia ja noin 30 000 euron laskua, mikä oli liian raskas rutistus yritykselle, joka oli muutenkin vaikeuksissa."

Tässä on tuorein esimerkki CE-merkinnän hinnasta:
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/etusi...

SOTE-jutussa on paljon asioita avoinna, jotka vaativat keskustelua. Pelkäänpä, että tämä ei tiedä hyvää yrittäjiksi aikoville tai niille olemassa oleville pienyrityksille.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

En usko, että tuo sertifiointi on ollut ylivoimainen este Keski-Euroopan kotilääkäreille, koska heitä on joka kylässä ja kaupungissa. Tietysti Suomen valtio osaa tarvittaessa olla melkoinen este jos niin haluaa..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset