Elämä jatkuu

Suomeen kotoutettujen hienot puheenvuorot

  • Suomeen kotoutettujen hienot puheenvuorot
  • Suomeen kotoutettujen hienot puheenvuorot

Kuulun siihen Suomen valtaenemmistöön, joka alkaa olla yhä enemmän huolissaan tämän hetken hallitsemattomasta ja aivan liian miespuolisesta maahanmuutosta. Silti olen luonteeltani suvaitsevainen ja maahanmuuttaja itsekin (tulin Suomeen nuorena aikuisena vuonna 1969, suomen kielen taidottomana). Viime maanantaina kuuntelin automatkallani radio yle ykköseltä sikäli harvinaisen haastattelusarjan, että siinä haastattelija oli kerrankin hiljaa ja vain haastatteltava sai puhua. Toimittajalta erinomainen suoritus.

Afganistanilainen Qasem Rezaei, Somaliasta kotoisin oleva Nafisa Khalif ja Iranin kurdialueelta tullut Welat Nehri kertovat oman sukunsa historiasta, uskostaan ja elämästään Suomessa.

Nuori Qasem vielä opiskelee, mutta puhuu jo aika hyvin suomea vaikka tuli tänne vasta vuonna 2010. Nafisa ja Welat tulivat Suomeen 1990-luvulla, puhuvat erinomaista suomea, maksavat veronsa ja ovat löytäneet jo lopullisen paikkansa tässä yhteiskunnassa. Suosittelen kuuntelemista!

http://areena.yle.fi/1-3027935 (kesto: 43 min)

Mukava huomata, että kotouttaminen on onnistunut joillekin varsin hyvin! Kuten kaikkialla maailmassa, paikallinen kieli on tärkein avain uuteen kotimaahan ja sen kulttuurin ymmärtämiseen (ja vastaavasti entisen kotimaan tv-lähetysten jatkuva seuraaminen, parvekkeen satelliittilautasantennin avulla, usein uuden kielen/kulttuurin oppimisen pahin este...)

P.S. Ohjelman positiivisesta latauksesta huolimatta jäi silti huoli miten tästä eteenpäin löydetään riittävästi työtä ja mielekästä tekemistä uusille tulokkaille, joiden luku lähentelee pian jo 30 000 (ensi vuonna ehkä jo 150 000...?); rahoituksesta puhumattakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän KristiinaNuotio kuva
Kristiina Nuotio

Kiitos hyvästä kirjoituksestasi,pitääpä kuunnella.
Meidän oma ongelmamme on ymmärtääkseni ettemme vapauta itseämme menneisyyden "vankeudelta"(sodat,työttömyys,alkoholismi,masennustaipuvaisuus). Kun uskoo ihmisten vilpittömään haluun hyvästä,ei luulisi olevan vaikeaa auttaa ja opastaa muita kanssa ihmisiä. Kyl hyvä pokii hyvää ja päinvastoin.
Työllistyminen on vaikeempi tarina.Mut rehellisiä jos ollaan Suomi on pullollaan tekemätöntä työtä.
Navetat huutaa lomittajia ja isännät ja emännät tarvitsevat breikkinsä kuka missäkin. Siis te maatalousyrittäjät:"Palkatkaa itse lomituksenne työnantajana", Ei siihen tarvita ulkopuolista pyrogratiaa ja kunnan osuutta. Työterveyshuollon piiriin kuuluvat ovat oikeutettuja aslak-ja tykyohjelmiin.
Tiet rempallaan ja raavasta tekijää tarvitaan ja tarjolla on tulijoita rajat vääränään. Jos vaikeuksia organisoida tai kyvyttömyyttä jäätte nuolemaan näppejänne kun huomaatte et ne tekijät palkattiin jo.
Muistelkaa vaik ahtaajien aamuhuutoja. Nyt se huutelu tapahtuu netissä.
Nopeet syö hitaat ja Ikainen lintu...Aitoa kilpailua. Kyl tekijä osaa itsensä hinnoitella.Kenenkään ei tarvii dumpata itseään. Rohkeutta kaikille.amen-ei ollu tarkoitus saarnata mut olen kuunnellut nuoriamme,jotka onneks ovat "fiksuja".

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Nämä maahanmuuttajat, pakolaiset taisiirtolaiset miksi heitä sitten nimitetäänkin tuovat tullessaan erittäin hyviä tulijaisia.

Ensinnäkin rehellisyys. Jokainen tulija kertoo oman ja vain oman kohtalonsa mitään siihen lisäämättä tai mitään siitä poisjättämättä. Tässä onkin meillä ns. kantasuomalaisilla oppimista.

Toiseksi geenistö. Suomalaiset ovat pieni kansa, jolla on sille omanlaisia perinnöllisiä sairauksia. Nyt me saamme aivan uutta puhtia geenipohjaamme tulokkaiden myötä. Onneksemme heistä valtaosa on nuoria riuskoja miehiä. He ovat parhaassa pariutumisiässä. Suomalaiset nuoret naiset ovat jo huomannet tämän ja etsivät aktiivisesti kontaktia näihin komeisiin uroksiin. On peräti hienoa nähdä tätä toimintaa esimerkiksi Helsingin asematunnelissa ja Kampin kauppakeskuksessa.

Kolmanneksi talouskasvu. Nämä pakolaiset työllistyttävät todella paljon suomalaisia eri puolilla maata erilaisissa keskuksissa. He tuovat rahaa, joka pannaan kiertoon. Esimerkiksi tv-uutisten mukaan joku fiksu osti tilat hintaan 60000 ja nyt Punainen Risti maksaa niistä 20000 kuukaudessa. Upeaa yritteliäisyyttä.

Neljänneksi tulevaisuus. Suomessa on hirvittävä kestävyysvaje. Tähän pakolaiset tuovat ratkaisun. Esimerkiksi Helsingin Sanomien haastattelema somalirouva kertoi, että hänellä on yksi lapsi mukana ja Somaliassa mies sekä yhdeksän lasta. Rouva on hieman yli 30-vuotias. Nyt hän hakee perheenyhdistämistä Suomeen. Suomen kielen opittuaan hän on valmis opiskelemaan sairaanhoitajaksi auttaakseen Suomea. Näin me selviämme jostain kestävyysvajeesta.

Jne.

anita frisk

Nyt oli kyllä ikävänsävyinen kommentti, taidanpa antaa pikku vinkin Julkisen sanan neuvoston uudelle puheenjohtajalle Elina Grundströmille (ent. Vihreän Langan päätoimittaja), ironia on ehdottomasti kiellettävä. Ja satiiri myös. Mitäs siitä tulee jos somessa kirjoitellaan sellaista jota kaikki eivät tajua. Epätasa-arvoinen siis olet.

Tuo somalirouvahan on ollut ikäisekseen todella maltillinen synnyttäjä, sopiipa muistaa lestadiolaisen ex-kansanedustaja Karjulan 18-päinen katras. Että kyllä me suomalaisetkin.

Mitä blogiin tulee, en nyt varsinaisena taloudellisena menestystarinana pidä henkilöä joka "puhuu aika hyvää suomea" 5 vuoden asumisen jälkeen ja opiskelee sillä samalla "aika hyvällä". Wali Nesrat on näitä median esilläpitämiä onnistujia. Miksi yle tai hesari eivät koskaan kerro niistä tuhansista, joita kotoutuminen ei ole pätkääkään kiinnostanut? Juuri heitähän nyt on tulossa enenevässä määrin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset