Elämä jatkuu

Euroopan 6000 vuoden geopolitiikka 3:ssa minuutissa

Löysin kiinnostavan yhteenvedon Euroopan alati muuttuvista rajoista kuuden vuosituhannen ajalta (vuodelta 2013). Kunniaa tekijälle, joka ilmoittaa: "History of Europe - 6013 years in 3 minutesFinally! Enjoy! And before you comment, yes, I know that Austria wasn't part of the Warsaw pact during the cold war" (ennen sanottiin haitarisoittajistakin, ettei ole hyvä soittaja ellei ole "pientä heittoa"):

https://

Hieman vastaavanlainen tekele on oheinen animaatio ("Animated map shows how indo-european languages may have evolved"). Kuten huomaatte, niin Unkari, Viro kuin Suomi jäävät aiheellisesti mainitsematta kun eivät ole indo-eurooppalaisia kieliä. Vaikka tällaisissa animaatioissa on aina oma viihdearvonsa, niin niiden takana on paljon tehtyä työtä ja ne ovat kiinnostavia:

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kiitos ! Mielenkiintoista luettavaa, ts. Katsottavaa. Muutos on pysyvää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Muutos on jatkuvaa tänäkin päivänä, hunnit ja vandaalit ovat vain toiset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nuo ovat todella hienoja animaatiota. Ne on pukattu muutaman kerran aiemminkin tänne blogistolle jonkin kommentin yhteydessä, mutta ei tällaisella erillisellä blogimerkinnällä. Toivottavasti mahdollisimman moni katsoo ne, varsinkin niistä, jotka ajattelevat, että Suomen nykyiset rajat ovat kiveen hakatut Pariisin rauhansopimuksessa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Varsinkin tuon ekan musiikkivalinta on tyköistuva: United we stand - Divided we fall (Archangel/Two steps from hell)

https://www.youtube.com/watch?v=EkJmQ5eDC_s

(Two Steps from Hell was founded in 2006 when Thomas Bergersen and Nick Phoenix joined forces to write original music for movie trailers. Bergersen moved from Trondheim, Norway to the United States in 2003, along with Phoenix, who began composing in 1997, before moving to Los Angeles. The two formed the company in early 2006, and have composed music for over 1,000 major motion picture trailers)

Toisen animaation musiikki on yhtä hyvä, mutta ainakin minulle tuntematon.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomen rajat on kiveen hakattu peruslaissa minkätakia Ahvenanmaalaisten tai Saamelaisten erillisoikeudet, autonomia ja itsenäisyys pyrkimykset olisivat lain vastaista*. Ainoastaan vieras valta voi muuttaa Suomen rajoja kuten Ruotsi, Viron tai Venäjän miehitys Suomeen. Hyökkäystä taas sitoo Pariisin rauhansopimus, siis SO-PI-MUS eli neuvotteluin ja luottamuksin aikaan saatu tila eikä minkäänlainen laki.

*Näiden kahden ryhmän oikeuksista on sivuttu Yk ja unescon kanssa joten Suomen itsenäisyys julistus olisi tältä kohdin ihmisoikeuksien vastainen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kiitos, Ilmari!
Aivan hyödyllinen livekartasto.
*
Tässä muuan toinen, hieman erilailla rakennettu:
History of Europe (3000 BC - 2013 AD) eli näkökulma peräti viiden vuosituhannen janalta.. https://www.youtube.com/watch?v=l53bmKYXliA Kesto 5:31

Kartta esitetään tasavuosin, ei siis muutosvuosien mukaan kuten edellä Ilmarin linkkaamassa karttavideossa.

Kuten tarkkaavainen katsoja havaitsee, ja varmaan entuudestaankin tietää: kulttuuri ja yhteisömuotojen monenkirjava todellisuus tuli Eurooppaan juuri kaakosta, Turkin ja Kreikan kautta (n. 1500 eaa); kulttuurimme syntyi ja lähti leviämään Kaksoisvirtain maasta, eli tuolta tappelujen nykykonnuilta, jossa aikamma barbaarit tarkoituksella ja sumeasti särkeävät kiviin taltioitua ihmiskunnan yhteistä menneisyyttä ja arvohistoriaa, pyrkimystä kauneuteen, arvokkuuteen ja ikuisuuteen.

Näissä kartoissa jää tietysti tarkemmin määrittelemättä kansallisuudet, esivaltiolliset rakenteet, valtiot ja niiden rajat, nehän ovat enemmän tai vähemmän fiktiivisiä. Jos nykyisin puhumme muutenkin "fiktiivistä yhteisöistä", kuvitelluista kansakunnista ja kollektiiveista, niin tuolloin, kun piikkilankaa ei vielä oltu keksitty, eivätkä kaikkien maiden muurarit vielä olleet yhtyneet yhteen muuraamaan savitiili- tai kivimuureja yhteisöjen välille, vapaata ilmaa jäi runsain mitoin erilaisten kingien ja valtakeskittymien välisille mannuille, joiden tila toki Euroopassa, varsinkin keskellä maanosaa, supistui alati.

Huomionarvoista ja muistettavaa on 1800-luvulla pitkä kausi (Napoleonin sotien jälkeen aina jonnekin 1870-luvulle) se, että Venäjä oli kaukana lännessä Krakovan länsipuolella ja Ottomaanivaltio puolestaan syvällä Adrianmeren pohjukan tuntumassa. Tarkoittaa sitä, että Suomi, sikäli kuin sellaista ylimalkaan oli olemassakaan, maantieteellisesti sijaitsi Venäjän ja Ottomaanivaltion länsirajan itäpuolella!

Toisaalta tätä atlasta katsoessa Suomi voi tuntea itsensä tärkeäksi:

JO niinkin varhain kuin 2000 eKr ilmestyvät kartalle Finno-Ugric jonnekin Novgorodin alueelle;

Vuonna 800 eKr ilmestyy Suomen ja Karjalan alueille merkintä: Finns;

Vasta vuonna 300 eKr ilmestyy Norjaan merkintä Norsemen;

Ruotsalaiset pääsevät ”tapetille” vasta 100 eKr merkinnällä ”Swedes”.

*
Tämä yhdysvaltalainen tuote puolestaan kuvaa Euroopan muutoksia vuodesta 1772 lähtien vuoteen 1877 asti.

European time lapse map w years & events
https://www.youtube.com/watch?v=WFYKrNptzXw kesto 2:49 min.

Tämä pystyy hieman tarkemmin esittämään mm. Preussin-Saksan ruhtinaskuntien tilkkutäkin yms. esivaltiolliset olot.

Huonompi puoli on sitten Suomen lähes täydellinen ”ulkoistaminen” tarkastelun ulkopuolelle.
*

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Aina sivilisaatiota ei rakenneta kivestä vaan täällä pohjanperukoilla tärkein rakennusmateriaali oli hirsipuu ja sitä työstivät taitavat puusepät. Nyt näistä rakennelmista on jälellä vain perustusten kivikasat. Eroja löytyy kuitenkin myös pohjanlahden molemmin puolin, sillä siinä missä Skandit hautasivat mahtihenkilöt kumpuihin ja kaiversivat riimuja kiviin niin Itämerensuomalaiset hautasivat päälikkönsä kivikasoihin ja raapustivat kirjoituksensa koivuntuohelle (tuohi kuitenkin säilyy heikosti). Lisäksi tutkimalla siitepölytietoja, maaperää, puuston ikää ja perimätietoa on saatu selville että maan viljely alkoi 7000 vuotta sitten ja rautakaudellemennessä Viro, Saarenmaa, Suomen rannikko sekä Hämäläisalueet oli kaskettu valtaosin pelloiksi minkä jälkeen alkoi yhä tänäkinpäivänä jatkuva metsittyminen.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Suomensukuisia kansoja on kutsuttu joskus itämerensuomalaisiksi koska he asuivat Itämeren ympärillä. Nykyinen Pietari oli heidän kauppapaikkansa (yksi niistä) ja sen nimi oli muistaakseni Mutala tai jotain sinne päin. Alue oli silloin ja on edelleen suota ja nimi tullee siitä. Itämerensuomalaiset ja muut suomensukuiset kansat ovat ikivanhoja.

Aggressiiviset germaanit ja slaavit ovat puristaneet meitä joka puolelta. Venäjän alueella elävät suomensukuiset kansat on venäläistetty. Baltian suomensukuisia kansoja on jyrätty idästä ja lännestä. Onhan meitä suomalaisiakin jyrätty ensin lännestä ja sitten idästä. Toistaiseksi olemme itsenäisiä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itämerensuomalaiset ovat vain pieni ryhmä suomen sukuisista kansiosta joiden kieli oli kantasuomi (esim Saamelaiset eivät tähän ryhmään kuulu). Itämerensuomalaiset kuitenkin poikkeavat uralilaisista ryhmistä siinä että pitkään kulttuurillinen ja myyttinen historia oli yhteinen sekä kuuluivat samaan geeniperheeseen. Tämänlisäksi kronikoissa kerrotaan suomensukuisten ahdistelleen ja ryöstelleen lähiseutuja (birkan tuho, sigtunan hävitys, novogorodin ryöstö) minkä takia mm sveat käynistivät monia vastahyökkäyksiä. Eihän tuo tietenkään sitä sano ahdistelivatko muut ensin Itämerensuomalaisia, eli alkuhämärät ja puutteellinen historian kirjoitus tekee siitä muna vai kana kysymyksen. Myös puutteellinen historian kirjoitus millä valtiokehitysasteella mahdollisia heimoliittoja ns esitasavaltoja saattoi kuitenkin olla mm pohjanmaan ja Ruotsin rannikon sekä Hämeen, Karjalan, ja viron välillä.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani Vastaus kommenttiin #13

Näinhän se on. Emme tiedä tosiaan kaikkea. Suomensukuisilla heimoilla oli ilmeisesti kahakoita myös keskenään joten silloinen kulttuuri ei ollut mikään onnellisuuden kehto. He palvoivat erilaisia jumalhahmoja ja shamaanikultti oli joillekin heimoille yhteinen piirre. Taikauskoista väkeä siis. Taikauskon jäänteitä on havaittavissa edelleen Venäjän puolella sekä Suomessa elävissä suvuissa. Olen joskus keskustellut erään suomalaisen kanssa joka kertoi aika karmeita tarinoita lapsuudestaan. Hänen perheessään taikausko määritteli ja muokkasi kyseisen henkilön persoonaa siten että siitä jäi pysyviä pelkotiloja. Ns. pakanuuden aika ei ollut onnellista aikaa kaikille.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #14

Niinhän se varmaa on että että pakana-aikaankin oli vainoja, rajasotia, sisällissotia. Myös panauskoista on monenlaisia näkökantoja.

Esim Lennart Meri päätteli Itämerensuomalaisista valtaosan kumarrelleen taivaaltapudonnutta rautameteoriittia ja pitivät sitä sodan, ukkosen sekä seppäjumalana. Tästä jumalasta (Thara, Taara, Toorum, Tuuri) olisi myös lainautunut Skandeille Thor.
Anna-Leena Siikolan mukaan taas kaikki Itämerensuomen muinaisuskot olisivat lainautuneet muilta Euroopan, Lähi-idän ja Etuintian uskonnoilta tänne pääasiassa shamanistiseen Pohjolaan pronssikaudella.

Tämänlisäksi entisaikaisesta perinteestänei kuitenkaa selvää onko kyseessä Jumala, luonnon kunnioittaminen, vainajien kunnioittaminen vai kunnioitettu sankari. Lisäksi kilpailija Tuurille olisi myös saamelais taruston Biegga-galles (suom. Ilman-ukko, est. Ilma-Uku) eli Ilmaris. Tämänlisäksi on ollut useita henkiolentoja jotka eivät kuiteenkaan ole jumalia sekä kristillisellä ajalla jumaliksi luultuja juhlia esim kekri.

Lisättävävielä etten itse pidä väinämöistä jumalolentona ja odinin suomennoksena niinkuin Siikola, vaan enemmänkin kollaasina monesta eri "salmesta" kotoisin olleesta henkilöstä, sekä yhtenä myyttisen kuninkaan Kalevan pojista.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Täydentäisin vielä linkillä mietteisiin, joita esitin tammikuisen Chalrie Ebdo -hyökkäyksen jälkeen. Nimitin iskusarjaa tuolloin satiirin esto hyökkäykseksi.

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18450...

Jutussa linkattu alimmainen karttarodeo ei jostain syystä enää toimi.

*

PS.
Mietin parhaillaan, mitenkähän Euroopan Unioni jatkossa - esimerkiksi 2030 - esitetään jollakin tällaisella kartastolla. Kuvitteellinen yhteisö? Ja kuitenkin esimerkiksi "EU:n ulkosuhteista päättää Federica Mogherini" - ihminen, jota monikaan suomalainen ei tunne. Siis päättää ja päättää..

- Muuten olen sitä mieltä, että Ranskan siirto vedota Lissabonin sopimuksen 42 artiklan 7-kohtaan (solidaarisuusvelvoite-kirjaukseen) oli hyvä liike, perin ranskalainen, heidän(kin) intressejään vahvasti palveleva nykytilanteessa, ja jatkossakin.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014032018142030_...
"Näin EU- ja Nato-sopimuksissa lukee turvatakuista"

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hienoja videoita nuo onkin vaikka geopolitiikka jääkin vailinaiseksi pohjoiseuroopassa pronssi ja rautakaudella kirjoittamattoman ja vahvistamattoman historien sekä vasta viimeaikaisten löytöjen takia. Nykyään mm tiedetään että Skandinavia ja Itämerensuomalaiset olivat jakautuneet heimokuntiinn ja jotkin niistä muodostaneet puolustuksen, armeijan ja kauppa yhteydet (Viikingit, merovingit, saarenmaalaiset, hämäläiset, novogorodilaiset jne). On soituttu myös että antiikin krikan aikaan Itäisen euroopan joki reitit olivat vilkkaita kauppa teitä. Kartoista tosin puuttuivat kaikki anttikin Rooman aikaiset "barbaari"-heimot ja Kelttien kuningaskunnat. Myöskään autonomista Suomea ei ole huomioitu 1800-luvulla vaan videossa se on 100% osa venäjän keisarikuntaa. Muuten hyvä löytö.

Käyttäjän teemuru kuva
Teemu Ruippo

Paljon on myös sellaista mitä ei tiedetä ja mikä heijastuu videoiden alkupuoliskoille.

Olisi hienoa jos etenkin Anatolian varhaishistoriaa tunnettaisiin paremmin. Kovin monet ihmiset eivät välttämättä edelleenkään tiedä että eteläisestä Anatoliasta on löydetty 12 000 vuotta vanha temppeli - Göbekli Tepe - joka on pistämässä käsityksemme sivilisaatioiden kehityksestä uuteen uskoon: https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe

Siis samaan aikaan kun Pohjois-Suomea peitti kilometrin paksuinen jääkerros ja Tanskan ja Britannian välisellä, sittemmin merenpinnan nousun hävittämällä maakaistaleella (Doggerland) käyskenteli villasarvikuonoja, rakennettiin Anatoliassa temppeleitä kymmenen tonnin painoisista, tarkkaan muotoilluista kivijärkäleistä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vähän myös tiedetään siitä että kristinusko saapui Suomeen idästä jokiteitäpitkin konstantinopolista vuosien 900 ja 1010 välillä tuoden mm sanat Pappi, risti, raamattu ja Kiesus. Tai että ensimmäiset ristiretket suomeen tehtiikin Ruotsista vasta 1200-luvulla roomalaisen kirkon toimesta kreikkalaista kirkkoa vastaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset