Elämä jatkuu

Levada: venäläisten luottamus televisioon enää 41 %..

  • Levada: venäläisten luottamus televisioon enää 41 %..
  • Levada: venäläisten luottamus televisioon enää 41 %..

Venäjän vallanpitäjien ote mediasta on ollut tunnetusti varsin kattava koko 2000-luvulla, mutta alkaa vaikuttaa siltä, etteivät käytetyt voimakeinot enää tehoa: kuudessa vuodessa venäläisten luottamus television uutistarjontaan on puolittunut...(ja sama trendi radion puolella).

Levada-keskus on riippumaton, Venäjän luotettavimpana pidetty tutkimuslaitos, joka tekee mielipidetiedusteluja ja muita sosiologisia tutkimuksia Venäjällä. Median uutistarjonnan osalta laitos on seurannut kahta keskeistä asiaa:

  • mistä lähteistä seuraatte uutisointia Venäjästä ja maailmasta?
  • mihin uutislähteisiin luotatte eniten?

Venäläisten tärkein informaatiolähde on edelleen televisio. Peräti 85 % ammentaa tietonsa ensisijaisesti sieltä (alhaisen koulutustason väestölle luku on 95 %). Seuraava tärkeä tietolähde ovat ystävät, sukulaiset ja naapurit (24 % vastaajista asetti sen toisella sijalla, television jälkeen). Internet ja some ovat toiselle sijalle 21 %:lle vastaajista. Sanomalehdet, SoMe ja radio saivat 13 %:n kannatuksen päälähteen eli television jälkeen.

Kun seurattiin mihin uutislähteisiin vastaajat (otanta: 1600 henkeä/yli 18-vuotiaita/137 paikkakuntaa/48 aluetta) luottivat vuosina 2009, 2013, 2014 ja 2015, niin tulokset ovat seuraavat:

Televisio                                                                  79/51/50/41 %

Ystävät, sukulaiset, naapurit                                 9/16/19/19 %

Internetjulkaisut (nettilehdet ym)                        7/14/20/18 %

Sanomalehdet                                                        16/12/14/12 %

Radio                                                                        23/12/13/11 %

SoMe                                                                              4/11/9/9 %

Aikakauslehdet                                                               1/2/1/2 %

Muut                                                                              <1/1/1/1 %

Kiinnostava oli moskovalaisten ero maan muun kantaväestön verrattuna; moskovalaiset kertoivat luottavansa enemmän ystävien ja sukulaisten tietoihin kuin median antamiin. Tutkimusvuosien aikana monet itsenäiset televisioyhtiöt poistuivat (poistettiin) ja jäljellä jäivät lähes yksinomaan valtiollisia tv-yhtiöitä.

LÄHDE (levada.ru/julkaistu 16.12.2015)

(tutkimuksen otsikko: "новостные источники и доверие к ним"/uutislähteet ja luottamus niihin)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Television sijasta monet venäläiset katsovat parhaillaan tätä:

https://www.youtube.com/watch?v=eXYQbgvzxdM

Ladattu nettiin joulukuun alussa ja jo nyt yli 3,6 miljoona katselukertaa..(tekstitys löytyy englanniksi, klikkaamalla oikean alareunan "tekstitykset")

Kyseinen juutuubi liittyy tähän uutiseen:
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14501648517...

Antti Jokela

Ovatko syyttäjien sukulaiset bisnesneroja? Vai olisiko kyse siitä, minkä Putin mainitsi puheessaan kansakunnalle joulukuun alussa?

    "During 2014, the investigative authorities opened nearly 200,000 cases on so-called economic crimes. But only 46,000 of 200,000 cases were actually taken to court, and 15,000 cases were thrown out during the hearings. Simple math suggests that only 15 percent of all cases ended with a conviction. At the same time, the vast majority, over 80 percent, or specifically, 83 percent of entrepreneurs who faced criminal charges fully or partially lost their business – they got harassed, intimidated, robbed and then released."

    http://en.kremlin.ru/events/president/news/50864

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ai niin, meinasi melkein unohtua: Luottamuksen puolittumisesta Venäjän television uutistarjontaan uutisoi Suomessa ensimmäisenä Uusi Suomi.

(näin raju pudotus on varsin merkittävä)

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Mitkä olisivat Suomalaisten vastaavat lukemat ? :D

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Olli-Pekka Wallin

Tiedotuskanavista suomalaiset luottavat eniten radioon, jota pitää luotettavana peräti 82 prosenttia kansalaisista.

Myös televisio on suomalaisten mielestä luotettava: 79 prosenttia pitää sitä luotettavana.

Lehdistö on myös varsin luotettava kanava. Kansalaisista 69 prosenttia luottaa lehdistöön.

http://mediaviikko.fi/kaikki/uutinen/eu-enemmisto-...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tiedotuskanavista suomalaiset luottavat eniten radioon"

Kyllä, minä luotan NRJ:n ja Voiceen.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Kiitos ilmarille You Tube-linkistä. Oli kyllä kauheaa katsottavaa. On kuitenkin rohkaisevaa, että edes jotkut uskaltavat sohia käärmeenpesää. Navalnyn sietää kyllä olla varuillaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä se on kamala maa tuo Venäjä.

Ja huomenna päästävät kaikilla kanavilla itse pirun irti, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin järjestää jokavuotisen tiedotustilaisuutensa.

Onneksi tuota infosodan hirveyttä ei näytetä suomalaisille.

Kyllä Yhdysvaltainen republikaanien ehdokasväittely jossakin Arizonan takamailla antaa itsenäisesti ajattelevalle vapaalle ihmiselle riittävästi faktatietoa.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Rauno Lintunen,

voisitteko edes jotenkin perustella miksi Venäjä on mielestänne kamala maa. Mitä tarkoitatte itse pirun irti päästämisellä - presidentti Putinia vai hänen kenties irti päästämäänsä pirua?

Perustelemattomia väitteitänne pidän melko hurjina; aikoinaan olisivat olleet synkän neuvostovastaisia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Venäjä on hyvin kiinnostava naapuri ja minulla on siihen kiinteä suhde loppuikääni, johtuen venäjän kielen taidosta ja siitä, että minulla on hyvin paljon ystäviä siellä. Katselen päivittäin myös tricolor-tv, jota suosittelen muillekin.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Internet tekee hiljaa mutta varmasti tehtävänsä Venäjälläkin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

En ymmärtänyt noista harakanvarpaista mitään, mutta ilmeisesti venäjällä on vielä tutkivaa journalismia myrkkypiikin varjossa tosin. Siinä olisi YLE:llä työskentelevineen oleskeville toimittajaplantuille mietittävää. Tulee vieläkin pakonomaisesti mieleen A2 hautajaiset, Tennilä ja Alatalo muitten kanootista pudonneiden inkkareitten ympäröimänä. Ei edes Clearasil olisi tehonnut näihin pönöttäviin "finneihin" Hienoa Ilmari ja kiitos linkistä.

pekka numminen

Venäjän "journalismi" on perinteisesti ollut valtion probakandaa, joten sivistyneempi venäläisväki tuskin siihen laajasti uskoo. Valitettavaa on, että osa kansasta ei ole kriittisiä, ja uskovat.

Suomessa "journalismi" on perinteiseti ollut (ulko-) poliittisesti korrektia, joten median puolitotuudet ovat olleet sivystyneemmälle väellä tiedossa. Valitettavasti osa suomalaisista ei ole ollut kriittisiä ja uutispaska on uponnut näihin.

Nykyään suomalainen "journalismi" on poliittisesti korrektia, joten sama paskan suoltaminen, tai vähintään uutisten kaunistelu, jatkuu. Älykkäämpi väki on kriittistä ja tietää journalismin tason ja rajat missä totuuksia saa kertoa. Valitettavasti osa suomalaisista ei ole kriittisiä ja uutispaska uppoaa edelleen näihin.

Uutisia ja uutisointia pitäisi aina seurata monista lähteistä ja ymmärtää KAIKKIEN uutistoimitusten todennäköisesti valehtelevan tai kertovan "omia" totuuksiaan.

Onko esimerkiksi tämänpäiväinen MV lehden julkaisema uutinen, missä kerrotaan että TV2 pakolaisillan perheenä esitelty ryhmä tekaistu totta vai ei?

Koska YLE on samanlainen paskanleivttäjä kuin muutkin, niin kuulen toimittajan sanovan "missä sun äitis sitten on? "Siis 3 viikkoa sitten Suomeen saapuneelle tytölle, joka osaa sanoa vain "kiitos". Haistakaa pitkä V koko YLE, toivottavasti olette pian työttömiä.

https://www.youtube.com/watch?v=wUB0zehZHj8

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset