Elämä jatkuu

Linkola

Vaikka ilmaisu ei liene monien mielestä osuvaa, niin minusta oli piristävä nähdä ja kuunnella Pentti Linkolaa pitkästä aikaa (TV1:n "itse asiassa kuultuna"). Miehen ajatusjuoksu on edelleen johdonmukainen, korkeasta iästä (83v) huolimatta.

Lapsuus- ja nuoruusvaiheiden jälkeen päästiin Pentin ajatusmaailmaan, josta hän itse totesi olevansa ihmiskunnan aniharvoja ajattelijoita (ilman minkälaista ylimielisyyttä). Itse luulen ja tiedän, että muitakin ajattelijoita on olemassa, mutta Linkolan ainutlaatuisuus on siinä, että hän ajattelee (kirjoittaa ja puhuu) loppuun asti. Moni, meistä humanisteista, ei siihen edes uskalla ryhtyä. Hyvä kun edes yksi, meistä torakoista, uskaltaa.. Yleisesti ottaen haastattelu ei tuonut uutta, mutta oli erinomainen kertaus arvokkaasta elämäntyöstä (joka monille lienee kertakaikkinen kauhistus).

Maailman väestökehityksestä hän mainitsi, että "useita nollia pitäisi saada pois" ja yleensä ihmiskunnan kehityksestä sen, että olisi ollut hyvä jos "kehitys oli pysähtynyt 1930-luvun tasolle". Ihmiskeho on tehty raatamista varten, mutta onneton (länsimainen) tuotekehittely on tehnyt kaikkensa, jotta lihasvoimaa ei enää käytettäisi.

Nykyinen pakolaisaalto on eräs ennakko-oire ihmiskunnan tulevasta tuhosta. Siitä huolimatta Pentti Linkola kertoi olevansa kaikkea muuta kuin ihmisvihaajaa. Hän rakastaa tiedettä, taidetta sekä ihmislajin kykyä oivaltaa. Ongelma on siinä, että lajin lisääntyminen, touhu ja mässäily on mennyt överiksi jo ajat sitten. Rajaton vapaus ei vissi sovi homo sapiens:ille, kun se niin tehokkaasti näyttää tuhoavan niin itseään kuin ympäröivää luontoa.

Linkolan loppuvirsi oli vaikuttava:

On isät täällä taistelleet
ja uskoneet ja toivoneet.
Me saimme saman asunnon,
ja samat vaiheet meidän on.

Ja meidän polkuamme saa
taas lapsemmekin taivaltaa.
He kyntää kerran peltomme
ja uskoo kuin me uskomme.

Virsi 577: "Sun kätes, Herra, voimakkaan" (Johan Ludvig Runeberg, 1857)
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onko tullut luettua Jefremovin Käärmeensydän ja Andromedan tähtisumu? Muodollisesti kommunismista unelmointia, mutta myös kannanotto siihen, millaisia ihmisistä pitäisi tulla...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kirjavinkit ovat aina tervetulleita näin kovilla pakkasilla, kiitos. Taidanpa taas käydä kirjastossamme.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Linkola on niitä harvoja joka pyrkii itse elämään niin kun opettaa, pari kerta olen kuuntelut hänet livenä Kotkassa, viimeksi 10.11.2015.
Moni meistä ymmärtää että Linkola on oikeassa, kulutukseen perustuva talouskasvu ei voi olla ikuista jo nyt tarvittaisiin toinen maapallo mihin nykyisen maapallon liikaväestö voitaisiin sijoittaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kommenttiketjun syötiksi sen verran, että Pentti Linkolan mielestä pelkkä "keskustelu" on aina ollut masentava kun se ei kuitenkaan johda mihinkään.

Tapani Lahnakoski

Tietysti Linkolankin suhteellisuudentaju heittää kyllä pahasti, kun puhui monen nollan ottamisesta pois maapallon väkiluvusta. Jos nyt tarkoitti vaikka vain kolmea nollaa, niin sittenkin pitää hakea sitä optimitilannetta aika paljon kauempaa kuin 1930-luvulta.

Toinen, mikä särähti korvaan, oli se, että Suomi on kaikkein pahiten raiskannut metsiään. Täällä taisi moinen raiskaus olla vielä olematonta siihen asti, kun esim. Britannia oli jo polttanut lähes kaikki metsänsä eikä uusia juuri näy vieläkään. Linkola voisi kyllä opettaa muita vihreitä, että metsänpolttoa ei tolkuttomasti kannata lisätä, kuten he haluaisivat.

Niko Sillanpää

Britannia rakensi metsistään purjelaivoja. Polttivat koksia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sillanpää, tarkoitit varmaankin kivihiiltä, sillä koksia on jo käsitelty.

Tapani Lahnakoski

Väitetään hävittäneen metsänsä jo kauan ennen suurempaa purlaivabuumia.

"The largest phase of clearing woodlands in the British Isles was in the late Bronze Age, some 3,000 years ago, and continued through the Iron Age into the Roman period. The clearances were uneven, with large regional variations."

https://texthistory.wordpress.com/2013/08/19/briti...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Metsien suhteen Linkola taitaa olla oikeassa. Luontaisesti kasvaneessa metsässä luonnon monimuotoisuus on aivan eri luokkaa kuin hoitometsissä. Koko Etelä-Suomessa ei luonnontilaisia metsiä käytännössä ole. Takavuosien metsänhoito on ollut brutaalia valtavine avohakkuineen. Lapsuuteni aikaan oli vallalla sellainenkin viisaus, että metsiin levitettiin vesakkomyrkkyjä lentokoneilla.

Tapani Lahnakoski

Toki metsämme ovat kovasti köyhtyneet. Osaran aukeita taidat muistella. Vertailu kuitenkin muihin maihin ontuu. Meillä sentään metsiä vielä on, jopa suojeltujakin.

Nyt taitaa Indonesia tuhota metsiään pahiten ja Filippiineillä vuoristometsät on jo raiskattu.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #10

Taitaa olla niin, että Linkola ei talousmetsää miellä metsäksi lainkaan. Wikisitaatti:
"Suomalaista metsätaloutta on verrattu sademetsien hävitykseen. Merkittävän ero on kuitenkin se, että sademetsistä on puolet tai kaksi kolmannesta vielä jäljellä, mutta Suomen metsistä - arktista Lappia lukuun ottamatta - vain 0,6%"

https://fi.wikiquote.org/wiki/Pentti_Linkola

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #10

Osaran aukeilla kasvaa nyt tiheä puusto. Metsittämisessä oli kyllä aluksi ongelmia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8

Taannoin radiohaastattelussa Linkola sanoi että jos haluaa nähdä etelä- Suomessa koskematonta metsää, on mentävä Helsingin keskuspuistoon.
Ehkä asia ei ihan kirjaimellisesti ole niin, mutta kertoo että kuinka metsät on kaadettu muualta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #36

#36

Paljon hän on puhunut mieleenpainuvia asioita. Kerran hän huomautti että on ihmeellistä toimintaa kun kultaa kaivataan maaperästä hirvittävillä koneilla ja suurella vaivalla. Kulta sulatetaan harkoiksi ja ..... talletetaan pankkien pimeisiin holveihin.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Hyvin sanottu tuo että Linkola puhuu loppuun asti. On meillä monen sortin vihreitä mutta syiden seurausten ruotiminen loppuun asti ei mielytä vaikka kai joka ainoa ajatteleva ihminen ymmärtää että nykymenolla loppu ei ole hirveän monen sukupoven takana.
Makean elämän jatkuminen on meille tärkeä, ettei niin hävettäisi kun syömme tulevien sukupolvien eväitä väitetään että tiede ja tekniikka kehitty niin että todellisia huolia tulevaisuudesta ei ole, vai onko se pään pensaaseen laittamista.
Sen lisäksi että Linkola puhuu loppuun asti hän puhuu suoraan ja tämähän ei miellytä hienohelmaista kuulijaa vaan hän vääntää asian päälaelleen ymmärtämättä että Linkola tahallaan provosoi saadakseen aikaan herätystä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#7

Niin.... taisi olla Linkola joka puhui nyky- yhteiskunnan elämästä verraten sitä loistojunaan, jonka ensimmäisessä luokassa istumme. Juna kulkee kovaa, kristallikruunut välkehtivät, silkki ja sametti kiiltelevät, samppanja kuohuu, liekitettyjä ruokia kannetaan pöytiin... junan vauhti kiihtyy....ollaan matkalla ….. Helvettiin.
Voi olla että ajatus on Martti Lindqvistin tai Linkolan.

Pelottavalta tuntuu se, että yhteiskunnat eivät ole kyenneet määrittelemään mihin pyritään ja miksi? Yksinkertaistettuna, kuinka paljon on tarpeeksi? Milloin alkaa jakaminen rikkailta köyhille.

Uskovaiset puhuvat Jumalan tahdon kyselemisestä ja sen täyttämisestä.
Mitä muut kyselevät ja täyttävät?

Meille sanottiin jo 50- luvun oppikoulussa, että maapallo kykenee ravitsemaan moninkertaisen väkimäärän. Muistaakseni puhuttiin syvänmeren kaloista ja levistä ravintona sekä tasaisemmasta ruuan jakamisesta.

Ei ole huonosti sanottu, että todellinen jumala on se minkä eteen teemme töitä....siis kehitys. Tämä pätee niin idässä kuin lännessä.

Linkola sanoo naulan kantaan kun hän suree sitä, että ihmiset vain puhuvat, toimiminen jää taka- alalle.
Sanan jalostunein muoto on teko, sitä hän kait tarkoittaa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Ihailen Linkolaa monessa mielessä. Hän on oikeassa tavallaan mutta minussa on idealistia enemmän.

Jos saamme valtaholismin alas niin ihmislajilla voi vielä olla tulevaisuus - se vaatii myös Linkolan kaltaisia herättäjiä.

Ja kyllä ne Suomen metsät on raiskattu ja pahasti -

"Onko sinulla on perintömetsiä omistuksessasi? Oletko alkanut
ihmetellä sitä miten huonoja tukkipuita metsässäsi kasvaa?
Kaikkihan on tehty juuri niin kuin pitää 50-luvulta alkaen! Aukot,
auraukset, mätästykset, ojitukset, istutukset, harvennukset kaikki
juuri niin kuin pitääkin vaivoja säästelemättä – hyvä että sai
sentään ministeriön tuet hikipisaroilleen! Mutta missä ihmeessä
ovat ne kaikki kunnon tukit näiden kierojen käkkärämäntyjen
seassa? Naapurin metsät, jotka ovat olleet itse edestään
suurimman osan aikaa ovat täynnä hienoja sekapuutukkeja. Miten
tässä oikein näin kävi?"

Kappale kirjoittamastani muutosagendan sivulta 38 -

http://www.ambrosia.fi/images/eliikeagenda2015.pdf

***

Minun idealismissani on hyvin oleellista tajuta se että ei asioitten läheskään aina tarvitse olla ristiriidassa keskenään. mm. tuossa metsäasiassa taloudellisessa mielessä on menetetty miljardeja euroja rahaa vain jonkun MTK:n ja Keskustan (ja välillisesti kaikkien muittenkin valtapuolueitten) poliittisten intohimojen ja valtapelin vuoksi!

Tähän metsäjuttuun käy hyvin vertaus että olisi kirveellä töitä!

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kiihtyvän vauhdin ihmisyhteiskunnan tarvitsee myös metsissään kiihtyvää kasvua eli höttöpuuta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä: unelmahöttöä ja höttöpuuta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kaikkein vastenmielisintä Linkolan "ajattelussa" on natsilainen terveen ruumiin ja menneisyyden romanttinen palvonta ja ihmiskunnan "karsintaan" liittyvä rodunjalostuselementti. Suomestahan Linkola haluaisi ihmisiä eniten tappaa, kun teknologiaa tarvitaan paljon jo peruselintoimintoihin. Olen aina pitänyt hiukan hälyttävänä sitä, että Linkola tämänkin verran kiehtoo ja kiinnostaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hänen kanssaan ei tarvitsekaan olla samaa mieltä, mutta on pakko todeta miehen johdonmukaisuudessa olevan katetta. Riittävää näyttöä saamme päivittäin lukea..

Itse näkisin "karsinnan" sijasta mieluimmin maailmanlaajuisen syntyvyyden säännöstelyn tuloksia, mutta kun ei niin ei...Se on menoa, mutta nauttikaamme niin kauan kuin voimme.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Linkolalla on ollut hätkähdyttäviä mielipiteitä jo vuosikymmenien ajan. Kiehtova persoona. Muistan monen ihmisen hämmästyksen, kun hän aikanaan totesi, että Paavi/Paavit ovat maailman suurimpia rikollisia. Syntyvyydensäännöstelyn vuoksi tavallaan kyllä onkin, kun se aiheuttaa köyhille ja väestökasvulle niin paljon pahaa.
Liikuttava oli myös eilinen toteamus, että hän päinvastoin rakastaa ihmisiä, mutta vain suomalaisia.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #37

Paavin suhteen olen Penan kanssa suunnilleen samaa mieltä. Tämän tulin kerran lausuneeksi itsekin vähän väärässä paikassa, englannin kurssilla, jonka opettaja selvisi katolilaiseksi heti tämän sanottuani jo hänen naaman ilmeestään.

Tosin suurin ongelma on Afrikassa, missä katolikkeja ei juuri ole.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Julkivihret näyttävä pysyvän keskustelusta viisaasti poissa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tiettävsästi hän itse ottaa insuliinia sokeritautiinsa, loppuun asti ajateltu, vaan ei tehty.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Roponen millainen lääkitys sinulla on ?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #61

Tällä hetkellä ei mitään säännöllistä lääkitystä. Ota huomioon, että olen kyborgi - minussa on keinoelimiä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#11

Entä jos hän ei olekaa niin tosissaan, liioittelee ja tehostelee. Minä hyppään nuo hänen rajuimmat ajatuksensa yli ja yritän keskittyä niihin hedelmällisempiin.

Ei hän väkivaltaiselta näytä :-)

Minusta oli hienoa aikanaan kun hän täytti 60 tai 70 vuotta, Hesarissa oli haastattelu ja kuva hänestä.
Yleensä kun teollisuusjohtajien, poliitikkojen yms haastatteluja on lehdessä he istuvat mahtavan jalopuupöydän takana kaikki tarpeellinen rekvisiitta näkyvissä....

Linkola oli kyykyssä puuhellan edessä ruutupaita päällään ja lisäsi klapeja hellaan!

Toinen tapaus mikä muistuu mieleen eräästä Tv- ohjelmasta. Hän istui studiossa muiden joukossa. Puhuttiin kissoista. Linkolahan tunnetusti vastustaa kissojen pitämistä kotieläiminä näillä leveysasteilla.
No, eräs toimittaja toi kesken Linkolan puheen hänen olkapäälleen kissan.
Mitä teki Linkola….. hän nosti sen pois olkapäältään ja jatkoi keskustelua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"natsilainen terveen ruumiin..."

Sairas ruumisko olisi parempi?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Linkolalaisella vihreydellä ei yhteiskuntia muuteta piiruakaan vihreämpään suuntaan. Linkola on tehnyt itsestään klovnin, jota käydään mielellään ihmettelemässä median toimesta vuoden kahden välein, mutta jonka ajatuksia kukaan ei koskaan lähde toteuttamaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Samaa koskee vihreitä, nuo Linkolan kutsumat "suloiset lapset"...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minusta viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana yhteiskunnan vihreys on lisääntynyt merkittävästi.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #18

Börje minä näin Linkola mieluummin profeettana joka johdonmukaisesti ennustaa ihmiskunnan itsetuho.

Tietysti valtavirrasta poikkeavat profeetat on ennenkin ristinaulattu.

https://www.stat.fi/org/tilastokeskus/vaestonkehit...

Kenties tuo v 1749 luku 410 400 asukasta olisi Suomella oikea väestön määrä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #22

Mihin perustat ajatuksen? Siihen aikaan heikko tekninen osaaminen myös maatalouden osalta rajoitti kykyä ruokkia väestöä. Se ei silti ollut lähelläkään Suomen alueen biologista kantokykyä. Mutuna voi heittää minkä tahansa luvun 0 - 20 miljoonaa. Kaikissa tapauksissa väestön voi nykytekniikalla ruokkia täällä. Energia on se merkittävin puute. Sen suhteen ollaan edelleen pahasti tuonnin varassa.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #32

Olet Börje vihreäksi aika outo, siis jos venäläistä keinolainoitus jätetään pois, poltonmoottoreille käyvät traktorit, lihan tehotuotanto keinorehun avulla ja geenimanipuloituja kasveja.
Tomaatit kasvihuoneissa tai kuskataan Espanjasta, no ehkä ilmastomuuton ansiosta voidaan jatkossa kasvattaa appelsiinit ja banaanit täällä, halvat poimijat ovat jo passissa.
Haluat talouskasvu ja sitä varten tarvittaisiin n. 15 miljoona kuluttaja lisää, vaikutat pikemmin ajattelevan kokoomuksen doktriinin mukaan, lisää väestö, lisää kuluttajia.
Kiinan pörssit nousuun koska puolen vuoden välein kännykän ja I-pad vaihtajia on 15 miljoona lisää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #46

Koska tuppasit jälleen kerran mielipiteitä suuhun, niin korjataan niitä. Meillä on huomattavasti maa-alaa, jolla ravinnontuotantoa voi lisätä jos sen maksimointiin tähdätään.

Nykyisessä väestömäärässä ei ole muuta varsinaista vikaa kuin vinoutunut ikärakenne. Linkolalaisittan voisi karsia sieltä yläpäästä hyödyttömät. Tosin hän ei halua itsekään kuolla ilman lääkehoitoa, joten taitaa olla väärän profeetan viestintää.

Talouskasvua tarvitaan jos halutaan säilyttää nykyisen kaltainen yhteiskunnan rahoitusmalli, joka perustuu työn verottamiseen. Tekniikan tarjoama jatkuva tehostuminen vie duunit, joita saa takaisin vain tuotannon lisäämisen, eli talouskasvun avulla. Minulle kelpaisivat hyvin monipuolisemmat yhteiskunnan rahoitusmallit. Työn verottaminen on hiipuva konsti.

Olen muuten varsin soininvaaralainen oikeistovihreä, mutten innostu noista ihmiskennostokokeiluista Helsingin niemellä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #54

Nyt on jo varsin pitkä kausi meneillään että talouskasvu on pysähtynyt, valtion velka on 2008 jälkeen yli kaksinkertaistunut, tänäkin vuona talous pikemmin kutistuu.
Suomen talouskasvu perustui maailmansodan jälkeen pitkällä bilateraaliseen kauppa Neuvostoliittoon suojeluksessa.
90 luvun alussa Neuvostoliitto romahti, Suomen talous siinä vannavedessä ja markan arvo romahti muihin valuuttoihin nähden.
Minä en näe minkäänlaisia merkkejä talouskasvusta, päinvastoin EU:n pakotteet ja Venäjän vastapakotteen kurjistavat entisestään suomen talous.
Minusta näyttää silti että 1800 luvulla kehitetty spekulaatioon perustuva talousmalli on aikansa elänyt.
Raha on arvon joka ennen oli sidottu kultavarantoon, nykyään se perustuu ainoastaan markkinavoimien arvostukseen, samalla tavalla kun pörssiosakkeet.

Talouskasvun odotus muistuttaa jo uskontoa, vähän sama kun odotus Jeesuksen toisen tulemisesta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen
Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #76

#76

Tuskin voit olla sekä väärässä, että oikeassa :-)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Börje, sinun vai puolueen kanta ?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Omaa kantaani aina esittelen olipa se sama tai eri kuin puoleen näkemys.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

"jonka ajatuksia kukaan ei koskaan lähde toteuttamaan" mitä hän itsekin pahoitteli.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Mielenkiintoista oli kuulla, että Linkolan lapsuusperhe oli hyvinvoiva 1930 -luvulla, jolloin Suomessa yleisemmin elettiin niukkuudessa. Hän kuitenkin nostaa tuon ajan malliksi, jonka olisi toivonut pysyvän.

On selvää, että kakku ei jakaannu tasaisesti kaikkien kesken.Useimmiten ihmisessä elää toive paremmasta elämästä.

Linkolan oppi on siten ymmärrettävä aatteesta, jonka tavoitteena on maailmanlaajuisen, pröystäilevän elämäntavan alasajo. Kiinnitin huomiota hänen vaihtoehtovalikoimiinsa, joissa esiin tuli mm.diktatuuri. Ihmisten hallinta siten, että eivät lentele kuin 'harakat kiiltävän perässä'.

Ymmärrän hyvin Pentti Linkolan uskollisuuden opeilleen - hän pyrkii elämään kuin opettaa. Oppi on kuitenkin äärimmilleen vietyä arvovalintaa.

Hän vaikuttikin turhautuneelta syystä, että ei tule kuulluksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisikohan turhautumisen syynä sittenkin se, että hän ymmärtää, että hänen tarjoamansa malli ei toimi. Hänen lääkkeensä ovat tautia pahempia ja johtaisivat uskomattomaan kurjuuteen. Ongelmien tunnistamisessa hän kyllä on hyvä, mutta ratkaisujen kehittäminen on paljon, paljon vaikeampaa. Intomielisyydessään hän ajoi itsensä sivuraiteelle ja sellainen on omiaan johtamaan turhatumiseen, jopa katkeroitumiseen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ei Linkola minusta vaikuttanut katkeralta; itse asiassa hän kertoi edelleen uskovansa mahdollisuuksiin. Mitä hänen "malliinsa" tulee, niin se olisi hyvinkin voinut toimia käytännössäkin. Jos (esimerkiksi/aluksi) jokainen telluksen tallaaja ryhtyisi kompostoimaan omat ulosteensa (tai edes vaatimaan sitä) päästäisiin jo pian todelliseen ja kestävään omavaraisuuteen:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127087-ulos...

Mitä mainitsemaasi uskomattomaan kurjuuteen tulee: niin kauan kun nykymeno jatkuu (väestökasvu Afrikassa, Bangla Deshissa ym) myös kurjuuden kasvu jatkuu ja pahenee...pakolaisuudesta puhumattakaan. Ilmastopakolaisuus on jo fakta sekin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #24

En minä väitä, että Linkola olisi kaikissa asioissa väärässä. Terävä ajattelijahan hän on ja jotkut esitetyistä ratkaisuistakin hyviä. Uskon myös, että tällä kertaa hän ei vaikuttanut katkeroituneelta, mutta takavuosina katkeruus oli hyvinkin ilmeistä. Ilmeisesti ikä vähän pehmentää. Ja siitä olen ehdottomasti samaa mieltä, että jos väestön kasvua ei saada katkaistuksi, ja mieluiten käännetyksi lasku-uralle, tuho tulee.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #24

"Ilmastopakolaisuus on jo fakta sekin."

On ollut jo pitkään. Edelleen se vaan toimii kylmiltä alueilta lämpimille, fakta tämäkin.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Saattaapa hyvinkin ymmärtää! Joidenkin teesiensä jälkeen tästä kieli Pentin hienoinen hymynväre, johon toimittajan olisin toivonut tarttuvan.

Mitä ajattelette tilastoinnista, jota Linkola harjoitti jo pikkupojasta lähtien? Hän merkitsi päivittäin mm. koulussa tarjotut ruuat, postiautojen kulkureitit ja myöhemmin lintujen esiintyvyyden.

Lisäksi jäin miettimään, miksi hänen koko toimintansa keskittyy vahvasti maapallon pelastamiseen keinoja kaihtamatta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Linkola totesi, ettei rakasta kaukomaiden ihmisiä eikä edes halua rakastaa.

P.S. Ennustan ohjelman joutuvan pikaisesti hyllytetyksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#19

..... eihän meidän kaikkia tarvitse rakastaa....mutta jos hyväksyy, on helpompi elää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Itse luulen ja tiedän, että muitakin ajattelijoita on olemassa, mutta Linkolan ainutlaatuisuus on siinä, että hän ajattelee (kirjoittaa ja puhuu) loppuun asti. Moni, meistä humanisteista, ei siihen edes uskalla ryhtyä."

Linkola ei käsittääkseni ole itse mikään humanisti, vaan pikemminkin anarkisti. Tosin hän näyttää kieltävän olevansa ihmisvihaaja. Muistan kuitenkin, kun hän sanoi iloinneensa joka kerran kun joku yritysjohtaja ammuttiin. Se oli sitä aikaa kun Saksassa oli näitä anarkisteja...

Linkolalle luonto on tärkeämpi kuin ihminen ja ihmiskunta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllä minäkin vanhana kommunistina, nykyisenä kapitalistina olen sitä mieltä, että kosmos on ihmistä varten, eikä päin vastoin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#25

Tuskin kannattaa ottaa tosissaan kaikkia Linkolan(kaan) puheita. Hänellä on (salatut?) syynsä käyttäytyä ristiriitaisesti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

No en kyllä otakaan. Onhan näitä nähty.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Jorma M. puhut salatuista syistä. Eikö niitä voisi ääneen kuuluttaa. Itse tunnistan hänen toiminnassaan Aspergerin, joka niin hyvässä kuin pahassakin, on selitys.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Pekan kommentti kiteyttää hyvin omatkin tuntoni. Linkolaa ei kyllä oikein voi humanistiksi kutsua, niin paljon hän asettaa luontoa ihmisten edelle.

Samasta syystä linkolalaisuudelle ei nykyisissä Vihreissä ole pahemmin kysyntää. Vihreät ovat liian humaaneja heille.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin Pekan kuin Karon kannattaisi lukea blogin teksti uudestaan. Kirjoitin selvästi näin: "Itse luulen ja tiedän, että muitakin ajattelijoita on olemassa, mutta Linkolan ainutlaatuisuus on siinä, että hän ajattelee (kirjoittaa ja puhuu) loppuun asti. Moni, meistä humanisteista, ei siihen edes uskalla ryhtyä. Hyvä kun edes yksi, meistä torakoista, uskaltaa".

Siinä ei millään tavalla sanota, että Linkola olisi humanisti vaan todetaan, että: "moni, meistä humanisteista, ei siihen (= moiseen ajatteluun) edes uskalla ryhtyä".

P.S. ja äidin torakoita oomme kaikki

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #53

Huomasin kyllä tuon, mutta ihmettelen, miksi humanisti vertaa itseään Linkolaan.

Kuka haluaa ilmoittautua torakaksi, saa sen tietysti tehdä vapaasti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #55

Meitä alkaa olla jo niin paljon, että ilmaisu torakka on osuva niin minulle kuin sinulle..sen lisäksi en vertaillut itseäni Linkolaan vaan kirjoitin (vielä kerran): "moni, meistä humanisteista, ei siihen (= moiseen ajatteluun) edes uskalla ryhtyä".

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #56

Onhan se vertaamista: me humanistit versus Linkola, joka siihen uskalsi ryhtyä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #57

Palataan lähtöpisteeseen (viestisi 25): "Linkola ei käsittääkseni ole itse mikään humanisti". Ei olekaan eikä näin kerrottu aloituksessa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #56

Nämä humanistit eivät huomaa ihmisen olevan osa luontoa, alastoman apinan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tosiaan, mikään puolue ei voisi ottaa Linkolan ideologiaa omakseen, sillä hän ilmeisesti antaisi vaikka ihmiskunnan tuhoutua (tai kärsiä merkittävästi), kunhan vain luonto säilyisi mahdollisimman paljon ennallaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mukava kun keskustelu käy, vaikkei se johdakaan mihinkään.

Vähintä mitä minä rukka edes toivon olisi maailmanlaajuinen syntyvyyden säännöstely (minulla on unelma).

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kiina on onnistunut tässä, ihmiskunnan on syytä olla kiitollinen. Väestöräjähdyksen hillitsijänä Mao on ihmiskunnan historian suurimpia sankareita. Kyllä tietysti Josif S:kin teki hyvää työtä. Ja joku kehtaa kommunismia haukkua...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Aika monet päättäjätkin uskovat, että jotkut viisaat löytävät vielä ratkaisun maapallon käynnissä olevalle tuhoutumisprosessille ilman, että
joutuisimme luopumaan "elintasokehityksestä".
Onhan niitä viisaita oppineita ollut ja on pilvin pimein talous puolellakin. Mutta ei vaan olla päästy eroon ainaisista kansalaisia rankalla kädellä kohtelevista talouden lamoista. Ne lamat nykyisin ja tulevaisuudessa koskevat yhä suurempia ihmisjoukkoja. Kunnes tulee se kaikkien aikojen, kaikkia koskeva suuri rysähdys? Auttaisiko se rahatalouden suuri takapakki maapalloa säilymään asuttuna, ja alkamaan uuden nousun marginaalisista olosuhteissa nykyiseen verrattuna? Vai oltaisiinko silloin jo maapallolta syöty kaikki eväät?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Linkola piti vihapuheita kauan ennen kuin niistä tuli yleisiä. Sen sortin filosofi! Kun WTC tuhoutui syksyllä 2001, Pentti ilakoi julkisesti. No, olipahan edes silloin hyvällä tuulella.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Joo, ylen paha mies kun pakottaa meidät ajattelemaan seurauksia.. Paljon mukavampaa olisi kun nykymeno jatkuisi aina ja iankaikkisesti. Varsinainen ilonpilaaja, sanan varsinaisessa merkityksessä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Toisaalta miksi juuri 1930-luku tällä vuosimiljardeja vanhalla planeetalla olisi se huippuhetki, jonka elämänmuotoa pitäisi tavoitella? Ei Tellus ole moksiskaan, vaikka ylen määrin levinnyt homo sapiens eliölajina tekisi totaalisen konkurssin, ja veisi muutamia muita mennessään.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #38
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #40

Sinäpä sen sanoit. Onnellinen lapsuus on ajanjakso, johon itse kukin meistä mielessään palaa yhä uudelleen.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #38

Ei Tellus sinänsä ole moksiskaan. Meillä on kuitenkin kova vimma yrittää tuhota elämä maapallolta ehkä monelle vähän yllättävällä tavalla. Jos keksimme keinon poistaa hiilidioksidia ilmakehästämme, joku hullu sen varmaan toteuttaa ja saattaa mennä överiksi tai ainakin seuraava jääkausi voi hoitaa loput.

Koko Pleistoseenin ajan ilmakehän hiilidioksidipitoisuudessa on ollut laskeva trendi. Montako jääkautta olisi mahtanut vielä kulua ennen katastrofia,jos ihmiskunta ei olisi asiaan puuttunut? No, ei tämä meidän tuprutuksemmekaan ilmakehässä kovin kauan kestä, jos lopetamme päästömme kokonaan. Silloin pitoisuus lähtisi yhtäsuureen laskuun, mitä nyt nousee eli 2 ppm/y.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Jatkuuko nykymeno loputtomiin? En millään jaksa uskoa tähän. Kaikki merkit viittaavat jo tulevaan romahdukseen, kun asioita järjellä yrittää ajatella. Nykyisen kulutuksen taso on aivan liian korkealla tasolla ja tämä jatkuva kasvun uskontokunta ei ymmärrä mitä maailmassa on samaan aikaan tapahtumassa. Ei hyvältä näytä ja ihmisen taru on lopussa tätä menoa todennäköisesti hyvinkin pian.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Jos ja kun Linkola puhuu näin: Laiva on haaksirikkoutunut, pelastuveneet ovat täynnä mutta meressä ui vielä ihmisiä jotka pyrkivät täpötaysiin veneisiin. Linkola sanoo että parempi on että kirveellä hakattaisiin veneisiin pyrkivien sormet poikki.

Yksinkertainen ihminen kun lukee tämän suttuu ja moittii Linkolaa hirviöksi. Ei ole ymmärtänyt Linkolan sanomaa, allegoriaa joka puheeseen liittyy eli rautalangasta, parempi että muutama pelastuu kuin että kaikki hukkuvat.

Linkola on viisas ja epätoivoinen, hän ymmärtää että hyssyttelevillä nykyvihreiden kaltaisilla sievillä puheila ja teoilla ei maailmaa pelasteta, on yritettävä äärimmäisillä keinoila herättää.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Äärimmäiset keinot lienevät olleen Pentin lanseeraamina uhkakuvia. Onkin merkillistä, että hän itsenään oikeuttaa elämänsä, mutta on iloinen kansakuntien tuhosta.

Maailman pelastamisen pakkomielle on ymmärrettävä mielenterveyden sairautena.

Se tosiasia, tarvitseeko maailma sairauden selviytyäkseen, on toinen kysymys.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Monesta on Linkolaa moitittu mutta silmiini ei aikaisemmin ole sattunut tätä että olisi mielenterveydeltään sairas.
Jos Linkola sanoo olevansa onnellinen kansakuntien tuhosta pitää se tulkita että onni urkenee siitä että jäljelle jääneillä on enemmän aikaa tulla järkiinsä säilyttää luonto ja sitä kautta ihmisarvoinen elämä maanpäällä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Lukenut Linkolan juttuja ja seurannut hänen haastattelujaan vuosien varrella.

Hänen ajattelunsa perustuu olettamalle, että ihmisen toiminta ei ollenkaan kuuluisi tähän luonnon "järjestykseen". Siinä hänkin voi olla erehtynyt. Jos onkin niin päin, että kaikki se mitä ihminen tekee ja saa teknologiassa aikaiseksi, niin niiden seuraukset ovat vain yksi osa luonnon mekanismeja. Toiset lajit valtaavat elintilaa toisilta lajeilta, jotka häviävät ja lopulta ihmisellekin voi käydä samoin. Kuitenkin senkin jälkeen evoluutio jatkaa matkaansa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Linkolan suru metsien ja niihin liittyvien eliöstöjen katoamisesta voi olla turhaa surua asiasta, joka myöskin kuuluu luonnon järjestykseen. Vaikka se tapahtuisi nopeammin, niin nopeammin tulee tilaa uusille lajeille.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tuossa nyt menee aikaskaalat sekaisin. Lajien syntyminen tapahtuu tuhansissa-miljoonissa vuosissa. Ihmisen aiheuttama sukupuuttoaalto on tapahtunut parissa vuosikymmenessä.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Ei Linkolakaan ymmärrä, että syypää nykyisiin ongelmiin on kasvuun pakottava talousjärjestelmä.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Kun mies ikääntyy, hänessä tapahtuu herkistymistä. Tämän havaitsin Pentti Linkolan tavassa istua sekä tavassa tuottaa puhetta. Uhoa ei enää ole, on realiteetit, joiden ymmärrys rauhoittaa.

Kuitenkin ajattelen, että hänen viestinsä maapallomme suojelusta on aina ollut aitoa ja hyvään pyrkivää.

Keinot, joita hän mielessään on kehittänyt, ovat kyseenalaisia.

Siksi käsittelen Linkolan teesejä toisaalta älyllisen pohdinnan seurauksina, mutta myös epärealistisina ja siten murheellisina.

Herättäjän tehtävän näen hänen suurimpana vaikutuksenaan.

On hienoa, että ääriajattelijana ihminen pysäyttää ja murtaa olemassa olevia selvyyksiä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minuun on Linkolassa tehnyt vaikutuksen lähinnä kirjallinen lahjakkuus. Luin joskus vuosikymmeniä sitten Linkolan luontokuvauksia ja ne olivat vakuuttavia. Jos ajatellaan häntä kirjailijana, hän voisi olla dystopisen science fictionin ja mustan huumorin mestari.

Ajattelijana hän on melkoinen pettymys. Voiko olla, että Linkolaa syvälliseksi viisauden lähteeksi ylistävät ovat oikeasti sitä mieltä, että Neuvostoliitto oli upea valtio ja islamistiterroristit ovat sankareita? Linkola taitaa olla monelle jonkinlainen epä-älyllinen sokea piste.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Linkola on älyllisen kerronnan hallitsija alueella, jonka hän tunnistaa vahvuudekseen. Tästä voisin todeta, että hän on tyypillinen yhteen subjektiin keskittyvä ja siinä uskollisesti pysyvä. Lapsuudestaan lähtien alkanut tilastointinsa, on myös eräs merkittävä piirre, joka kaikkinensa saattaa liittyä Aspergerin oireyhtymään.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mitä se Linkola murehtii maapallon ekosysteemin puolesta? Kyllä se ihmisen jäljiltä elpyy, kuten elpyi dinosaurukset tuhonneen meteoriitin jälkeenkin.

Nyt on vallalla tällainen ekosysteemi maapallolla ja joskus tulevaisuudessa toisenlainen. Elämä jatkuu maapallolla, kunnes aurinko ottaa loparit.

Juha Timonen

Keskusteluun pitäisi saada mukaan se astrologi (?) joka totesi, että ihminen on ollut tällä planeetalla noin neljä miljoonaa vuotta, ja neljän miljoonan vuoden kuluttua ihmistä ei enää ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset