Elämä jatkuu

Suomen schengen-raja vuotaa...

  • Tarvitaanko Frontexin apua vai hoidetaanko suomalaisvoimin?
    Tarvitaanko Frontexin apua vai hoidetaanko suomalaisvoimin?

Olemme tottuneet moittimaan kreikkalaisia ja italialaisia EU:n ulkorajan läpäisevyydestä, mutta alkaa vaikuttaa yhä enemmän siltä että tarvitaan hieman "frontexia" myös itärajallamme, joka sekin on EU:n ulkoraja ja sen lisäksi schengen-raja. Vuoto on vielä pieni (noin 20 henkeä/vrk), mutta whatsupin ja facebookin kautta tieto kulkee ja voidaan ennustaa vähintään runsaita kevättulvia..

Norja osaa päättää; Suomi ei (vieläkään..)

Tällä hetkellä reitti kulkee vielä Lapin kautta, mutta pian myös muut itärajan raja-asemat tulevat syöttämään lisää siirtolaisia/pakolaisia. Määrät Inarin Raja-Joosepissa ja Sallassa lähtivät selvään nousuun, kun Norja otti käyttöön pikakäännytykset Storskogin raja-asemalla (Kirkniemi).

"Norja sai määrätietoisilla päätöksillään reitin tyrehtymään marraskuun loppuun mennessä, samalla tämä jo syntynyt kanava suuntasi kulkunsa lähimmille rajanylityspaikoille Raja-Jooseppiin ja Sallaan", Lapin rajavartioston eversti Jari Tolppanen selitti eilen yleisradiolle. Norjaan ehti viime vuoden aikana saapua Venäjältä noin 5600 turvapaikanhakijaa maiden ainoan rajanylityspaikan Storskogin kautta ennen kuin siihen yksinkertaisesti pantiin stoppi. Lähes puolet tulijoista on Afganistanin kansalaisia. Osa on asunut Venäjällä kuukausia tai vuosia, osa lentää Kabulista Moskovan kautta Murmanskiin. Lapin rajavartioston rikostorjuntaupseeri Jarmo Juujärvi puhuu noin 10 000 dollarin hintaisesta ”täyden palvelun paketista”, jonka monet turvapaikanhakijat ovat ostaneet.

"Esimerkiksi afganistanilainen perhe on maksanut etukäteen järjestäjille matkat Moskovaan ja edelleen Murmanskiin. Matkan varrella ei ole tarvinnut maksaa enää mitään, vaan mennä sovittuun paikkaan, josta on ohjattu seuraavaan kohteeseen", Juujärvi kertoo turvapaikanhakijoiden kertoman perusteella. Rajavartioston mukaan laittoman maahantulon rikostutkinta on vasta alussa eikä siitä kerrota vielä yksityiskohtaisia tietoja (LÄHDE)

Ministeri Orpo, hoi!

Kun kerran Norja ei enää murehdi kansainvälisiä sopimuksia ("turvanpaikkahakija on aina otettava vastaan, ilman papereitakin"), niin joko tehtäisiin norjalaiset? Vai odotellaanko kevättä, jolloin määrät paisuvat viidakkopuhelimen seurauksena? Ennustan, että pian saapuvat myös uzbekkeja, tadžikkeja ynnä muita kansallisuuksia, koska taloudellinen tilanne on juuri nyt Venäjällä niin huono, ettei näille perinteisille vierastyöläisille pystytä enää tarjoamaan työtä. Joko käytettäisi hieman järkeä, Eila Kannön tavoin, vai odotellaanko taas kiltisti mitä Rysseli sanoo?

Homma on yhtä helppo kuin heinätekoa: rajatarkastuksia ei tarvitse ottaa käyttöön koska ne toimivat jo nyt mainiosti itärajalla. Pikakäännytykset riittävät, jolloin viesti leviää kulovalkean tavoin. Siirtolaisten virta kääntyy sen jälkeen Narvaan, mutta sehän on sitten virolaisten vuoro olla valppaina....Älypuhelinten aikana myös viranomaisten on oltava nopeita ja ennen kaikkea päättäväisiä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

33Suosittele

33 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mitähän tämä tarkoittaa käytännössä, toivottavasti pikakäännytyksiä:

Rajavartiolaitoksen mukaan Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen liikennettä säännöstellään tarvittaessa, mikäli Venäjältä saapuu Suomeen suuria määriä turvapaikanhakijoita. Rajanylitysliikenteen säännöstelemiseksi liikenne keskeytetään tilapäisesti ja avataan uudelleen lakisääteisten tehtävien tultua rajanylityspaikalla hoidetuksi.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/turvapaikanhak...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Nuo tapaukset lienevät samoja kuin ennenkin, eli ulkomaalaislain 101§ ja 103§ mukaisesti:

***
Ilmeisen perusteeton hakemus

Hakemus voidaan katsoa ilmeisen perusteettomaksi, jos:

2) hakijan ilmeisenä tarkoituksena on käyttää väärin turvapaikkamenettelyä:

a) antamalla hakemuksen ratkaisemisen kannalta keskeisistä seikoista tahallaan vääriä, harhaanjohtavia tai puutteellisia tietoja;

b) esittämällä väärennettyjä asiakirjoja ilman hyväksyttävää syytä; tai

c) tekemällä hakemuksensa vain viivyttääkseen tai estääkseen sellaisen jo tehdyn tai välittömästi odotettavissa olevan päätöksen täytäntöönpanoa, joka merkitsisi hänen poistamistaan maasta

Hakemuksen tutkimatta jättäminen

Kansainvälistä suojelua koskeva hakemus voidaan jättää tutkimatta, jos hakija:

1) on saapunut sellaisesta 99 §:ssä määritellystä turvallisesta turvapaikkamaasta tai 99 a §:ssä määritellystä turvallisesta kolmannesta maasta, jonne hänet voidaan palauttaa (jossa hakija olisi voinut saada 87 tai 88 §:ssä tarkoitettua taikka muuten riittävää suojelua toim. huom.)

2) voidaan lähettää toiseen valtioon, joka vastuuvaltion määrittämisestä annetun neuvoston asetuksen mukaan on vastuussa turvapaikkahakemuksen käsittelystä
***

Eli edelleenkään ei ole minkäänlaisia perusteita vastaanottaa "turvapaikanhakijoita" esimerkiksi Ruotsista tai Venäjältä.

Tämän organisoidun turvapaikkajärjestelmän väärinkäytön sijasta voimavarat kannattaisi käyttää suomalaisten, tai oikeasti hädänalaisten ulkomaalaisten auttamiseen. Sellaiset henkilöt, joilla on varaa sijoittaa 10000 euroa turistimatkaan ja jotka lähtevät heti takaisin sotatantereelle jos joutuvat siivoamaan oman huoneensa, eivät ole suojelun tarpeessa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-145249502721...

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Suurin epäkohta on Uklomaalaislain 94-95§§. Näiden mukaan pitää maahan päästää henkilöt, jotka hakevat turvapaikkaa ja heidän hakemuksensa pitää ottaa käsittelyyn.
Sen jälkeen saattaakin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden maasta poistaminen olla melko vaikeasti toteutettava toimenpide.Näin varsinkin kun lain mukaan pitää palauttaminen suorittaa lähtömaahan. Turvalliseen tulomaahan palauttamista ei laki tunne.
Jotta asiantilaan saataisiin parannusta, tulisi Ulkomaalaislakia muuttaa siten, että se sallisi turvallisesta tulomaasta tulevien turvapaikanhakijoiden maahantulon estämisen, sekä myös turvalliseen tulomaahan palauttamisen.
Tämanlaiseen Ulkomaalaislain muuttamiseen, ei päättäjillämme näytä olevan kovinkaan suurta tahtoa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tämä koko EU:n touhu on kyllä niin juosten kustua, ettei minulla enää riitä sanoja. Ainut lohtuni on siinä, että kuulun siihen 43%:iin, jotka älysivät äänestää liittymistä vastaan vuonna 1994 (olin siihen mennessä lukenut hollantilaispalautetta jo aivan riittävästi..).

Niko Sillanpää

Täytyy sanoa, että minä äänestin EU:öön liittymisen puolesta. Mutta en kyllä osannut arvata, että tästä tulee tällaista käsittämätöntä -- suokaa anteeksi -- hulluutta, jossa EU-kansalaisten etu on täysin toissijainen asia erilaisiin ideologisiin rakenteisiin ja projekteihin verrattuna.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#3:

Kuulun myös tähän 43 %:n toisinajattelijoihin, mutta laiha lohtu se on.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

EU:ta voi perustellusti syyttää tulijakriisin ala-arvoisesta hoitamisesta, mutta tässä tapauksessa syyllinen on kyllä aivan oma sisäministerimme ja hallituksemme. Suomen itäraja on EU:n ulkoraja ja meidän vastuullamme on pitää huoli siitä, että sitä kautta tulevilla on matkustusasiakirjat kunnossa. Pikakäännytys onnistuu Norjalta. Se onnistuu jopa Saksalta Itävallan vastaisella rajalla. Näyttää siltä, että ainoa, jolta se ei onnistu on Orpo, joka löytää tuhansia syitä toimimattomuudelleen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olisikohan syynä se, että Orpo noudattaa hallituksen linjauksia, Soinillakaan kun ei ole sen kummempia ratkaisuja:

Turvapaikanhakijoiden palautussopimuksista lähtömaiden kanssa keskustellaan EU-tasolla, ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo.

Soinin mukaan EU:lla on yhdessä Suomea parempi neuvotteluasema.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/soini-t...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #19

Seija ei meidän tarvitse lähtömaahan asti käännyttää riittää kun käännytetään maahan mistä tuli Suomeen.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden Vastaus kommenttiin #19

Mistähän syystä ei kukaan ota harkintaan turvallisista tulomaista tulleiden kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamista tulomaahan? Tämä kaiketi olisi huomattavasti halvempi ja sujuvampi ratkaisu, joka varmaankin olisi monelle turvapaikanhakijalle lähtömaahan palauttamista parempi tai mieluisampi vaihtoehto.

Niko Sillanpää

Pitkällä tähtäimellä on vähintään yhtä tärkeää on avata koko turvapaikkajärjestelmä (kansainvälinen suojelu) kansainvälisillä areenoilla ja tehdä tarvittavat oikeuksien heikennykset tämän ilveilyn lopettamiseksi. Norjasta ja Tanskasta saa apua tähänkin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tällaisen invaasion seurauksena lakien ja asetusten muuttamista on tarpeen miettiä vastaamaan nykytilannetta ja nopasti sittenkin. Eihän siitä tule mitään, jos rikolliset tekevät tilin hallitusten hölmöilyllä ja kyvyttömyydellä. Sama ongelmahan on yhteinen koko Pohjois Euroopassa. Toiset maat ovat onnistuneet itsenäisillä päätöksillä rajoittamaan tulijavirran minimiin.

Kännö takaisin, kiitos.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Venäjältä tulee siellä pidempäänkin oleskelleita, venäjää puhuvia "turvapaikanhakijoita" todennäköisesti taloudellisista syistä, eikä tilannetta paranna öljyn hinnan lasku.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

On se tosiaan kumma kun itärajalta sallitaan kyseisenlainen maahantunkeminen!?

Mitä sitten, jos sieltä alkaa työntyä taas kerran piippalakkimiehiä, miten sitten suu pannaan kun nyt ei saada tukituksi edes tätä siviili-invaasiota?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Eräs seikka, mikä pani miettimään on se tosiasia, että niin Raja-Joosepin kuin Sallan rajoilla on Venäjän puolella "välipuomi" ja tiukka ennakkotarkastus (nimimerkki: kokemusta on). Sallan kohdalla Kuolajärvellä ja Raja-Joosepin rajalla keskellä korpea. Jostain ihmeen syystä juuri Murmanskin rajavartiosto (Мурманский пограничный округ) laskee sellaisiakin matkustajia läpi, joilla ei ole schengen-viisumia...Sehän herättää monenlaisia ajatuksia ja epäilyjä.

Vastaavaa ilmiötä ei ole (vielä) näkyvissä Vartiuksen eikä Värtsilän kohdalla, jotka ovat Petroskoin Карело - Финский пограничный округ:in vastuulla. En ole myöskään kuullut vastaavia ongelmia Imatrasta, Nuijamaasta tai Vaalimaasta, jotka ovat Pietarin Ленинградский пограничный округ:in vastuulla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tästä uutisoitiin viime kuussa:

Suomi käännyttää jo Venäjältä tulleita turvapaikanhakijoita

Raja-Joosepissa turvapaikkaa hakeneista osa joutuu Suomessa nopeutettuun käsittelyyn.

Myös Suomen Maahanmuuttovirasto on kiinnostunut Norjan pikakäännytysmallista, mutta mitään päätöksiä ei ole sen suhteen tehty.

– Selvitämme parhaillaan, kuinka laajalti tällaisia (Venäjän viisumin tai oleskeluluvan omaavia) henkilöitä voidaan sinne (Venäjälle) käännyttää palautuskieltojen estämättä, (turvapaikkayksikön johtaja) Repo ilmoitti.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144910823893...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä: "Myös Suomen Maahanmuuttovirasto on kiinnostunut Norjan pikakäännytysmallista, mutta mitään päätöksiä ei ole sen suhteen tehty". Tyypillistä...hohoijaa.

Koskaan ei olla oma-aloitteisia ja aina katsotaan ensiksi "mitä muut tekevät" (tai mitä Rysseli sanoo..).

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Josko odottelevat että ensin tulee muutama tuhat?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Olen käynyt (työni vuoksi ja muutenkin) itänaapurissamme tuhansia kertoja ja muistan kirkkaasti miten eräällä paluumatkallani edessäni oli venäläinen, jolta rajamies pyysi sympaattisella tankerovenäjällä: "Onko teillä riittävästi varoja mukana? Miten aiotte rahoittaa oleskeluanne Suomessa?". Mies otti taskustaan kuminauhalla sidotun nipun seteleitä ja kyseli: "Riittäisivätkö nämä rahat?". Rajamies toivotti счастливого пути, mutta jään nyt miettimään: olisiko hänellä jo silloin (Suomen lain nojalla) ollut valtuuksia tehdä pikakäännytys, jollei miehellä olisi ollut noin paljon taaloja?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Rahamies ei ilmeisesti ollut turvapaikanhakija. Heiltä ei edellytetä toimeentulomahdollisuuden todistamista oleskelun ajalta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä olisi ollut oikeus tehdä pikakäännytys rajavartiosta käännytti Eetiläisen naisen joka oli tulossa täällä asuvan veljensä luoksi kylään viikon ajaksi eikä hänellä ollut kuin kaksisataamarkkaa mukanaan olettaen että tyttö tulee myymään seksipalveluja.
Thaimaalaiset marjanpoimijat tulevat turistiviisumeilla kolmeksi kuukaudeksi tarkistetaanko heiltä rajalla että heillä on mukanaan 1800 euroa maksaakseen maassaolonsa kustannukset ?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Suomen ja Venäjän rajathan on siitä kivoja, että venäjän puolelta tullessa et pääse edes lähelle rajaa ennen kuin tulee ensimmäiset rynnäkkökiväärit vastaan. Sitten jos pääset lähelle, pitää omistaa vähintään pokupyörä että pääsee yli.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tätä tarkoitin viesti 9:ssä. Toisaalta, se ei päde Niiralassa, Imatrassa, Nuijanmaassa eikä Vaalimaassa. Ainoastaan pohjoisessa on niinsanotut "välipuomit", joissa on rynnärit. Sen lisäksi Petroskoi-Kostamus-junassa kaikki matkustajat tarkistetaan, siis matkalla rajalle eli Kostamukseen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Venäjällä hengenhädässä olevia ihmisiä varten voisi avata Tuntsan tai Karttimon rajanylityspisteet. Molemmilla alueilla on Suomessa varsin turvallista ja rauhallista varsinkin nyt kun karhutkin ovat talviunilla ja susilaumat Kuhmoa lähempänä.
Julkinen liikenne ja autoilu ylipäätään on tietysti noilla alueilla talvisaikaan vähän hankalaa, mutta mihinpä sitä tarvitsisi lähteä kun on turvaan päässyt. Karttimosta voi kyllä hiihtää Suomussalmelle, jos kaupungin vilskeeseen on pakko päästä, mutta ihan missä tahansa kelissä en suosittelisi kokeilemaan. Värriötunturilta Naruskalle on jo vähän kyseenalaisempaa, mutta toisaalta eipä siellä Naruskallakaan mitään ole.

Juha Hämäläinen

Euro-muori Merkel on sitä mieltä, että Euro kuolee samalla, jos rajat rysäytetään kiinni.

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/01...

Toisaalta jos katselee näitä tutkimuksia YKlta näyttää Saksa kuolevan joka tapauksessa......

http://www.un.org/esa/population/publications/Repl...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tämä on ihan käsittämätön juttu, ettei meillä voida tehdä itsenäisesti omaa päätöstä tästä päivästä alkaen, jos tarve niin vaatii. Kutka ovat herroja talossamme?

Katsoin eilen illalla elokuvan Margareth Thatcherista ja häneltä jäi pari hyvää kommenttia mieleeni suomalaisillekin päättäjille malliksi ja ohjeeksi: " Haluan meidän puhuvan ja toimivan rohkeasti silloinkin, kun muut vaikenevat."
" Ennen yritettiin myös tehdä jotakin, mutta tänään yritetään vain olla jotakin."

Mistä saataisiin meille oma päättävä ja vahva Margaterh Thather?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kai Suomi voisi erota YK:sta omin päin, ellei halua noudattaa Geneven pakolaissopimusta?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #43

Käsittääkseni Norja jollain menettelyllä pikakäsittelee turvapaikkahakemuksia, mutta en ole perehtynyt menettelyyn. Kuten sanoin, ei kai ole estettä toimia saman mallin mukaan jos laki sen sallii.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Itse olen ollut koko ajan Keijo Korhosen miehiä (kylmä-keke). Keijo sanoi muutama vuosi sitten kohtuullisen tylysti mutta osuvasti: "Nauttikaa nyt EU:sta; sitähän te halusitte!"

Totuuden puhujalla ei ole yösijaa - tämä pätee Korhoselle turhankin sananmukaisesti. Kiitos, Esko Aho, Manu, Sauli, Paavo-Mooses! Muistan teitä lämmöllä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Korhonen kirjoitti jo kauan sitten laajan artikkelin myös maapallon ylikansoituksesta ja sen seurauksista. Elämme nyt silmätysten sen seurausten kanssa.

Äänestin EU:iin menon puolesta, mutta en ole koskaanpäässyt äänestämään euroon liittymisen tai federaatioidean ongelmista. EU:n sisällä myönnetään unionin demokratiavajeen ja korruption laajuus, sekä se, ettei juuri mistään merkittävistä sopimuksista ole pidetty kiinni.

Suomen tiukennettu rajavalvonta ja turvapaikkapolitiikka olisivat pieniä bagatelleja EU:n moniongelmaisessa kropassa.

Eero Mattila

Tälle sekoilulle ei tosiaan löydy sanoja. Miksi ihmeessä Orpon kaltaiset kaverit, jotka eivät osaa tehdä itsenäisesti yhtään mitään hakeutuvat päättäjän paikalle, miksi heitä äänestetään, hienon kravatin vuoksi vai?
- Maalaisjärjellä on vaikea käsittää, että meillä on verovaroin ylläpidettäviä virkamiehiä, jotka ottavat ihmisiä vastaan täysin kritiikittä, ilman mitään käsitystä siitä mitä heidän ylläpitonsa Suomessa maksaa ja mitä lieveilmiöitä se aiheuttaa...
- Rajavaltiolaitos ja puolustusvoimat todennäköisesti osaisivat laittoman maahantulon estää jos joku uskaltaisi antaa käskyn.

- Olikohan jossain perustettu nimilista Orpon eroamista varten?
- Toki muunkin hallituksen pitäisi reagoida jos yksi ministeri on täysin kyvytön.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kukaan ministeri ei tee päätöksiä itsenäisesti. Ministeriyys loppuisi lyhyeen jos rupeaisi tekemään kansainvälisten sopimusten ja Suomen lain vastaisia päätöksiä.
Kaikki ei mene jonkun Mattilan maaalaijärjen mukaan.
Minun talonpoikaisjärkeni mukaan ei olisi pitänyt luovuttaa pakolaisliikenne rikollisliigojen käsiin.

Eero Mattila

Älä nyt viitsi... tietenkään ministeri ei tee yksin päätöksiä eikä myöskään toteuta niitä. Mutta pitää olla päämäärä, tahtotila ja tavoite, että pystyy tekemään esityksiä. Orpolla ei ole mitään näistä. Kenties tahtotila pysyä jakkarallaan... säälittävä Kataisen oppipoika.
- Kansainvälisten rikollisliikojen toimintaa ei voida kun voivotella Suomessa, mutta kun kerran tiedetään millä tavoin ihmisiä tänne roudataan pitäisi ryhtyä toimenpiteisiin tilanteen normalisoimiseksi. Ei kukaan tule Brysselistä sanomaan mitä pitää tehdä. Orpo on jo iso poika, pitäisi tietää itse tai sitten käydä pyhäkoulu uudestaan.
- Kaiken lisäksi hallituksella on joku budjetti niminen paperi, jossa ei ole euroakaan kirjattu tälläiseen älyttömyyteen ja vaikka tilanne on ollut käsillä jo kuukausia selkeitä linjapäätöksiä ei saada aikaan.
- Ajatelkaapa jos ihan oikea katastrofi iskisi Suomeen. Tsunami tai sota niin mitä nämä poloiset tekisivät? Vastausta ei löydy Kataisen perintökirjasta...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #46

Kyllä se niinpäin on varsinkin tällaisessa tapauksessa, että ammattitaitoiset viranomaiset tekevät esitykset ja ministeri muodollisesti hyväksyy ne.
Brysselissä ei todellakaan tiedetä miten pitäisi toimia.
Onhan tämä pakolaisliikennekin ollut melkoinen katastrofi koko Euroopalle.
Suomessa viranomaiset ovat aika hyvin varautuneet erinäisiin katastrofitilanteisiin, ei siihen enää tarvita jonkun ministerin esityksiä, pelkkä tahtotilakin riittää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ainakin Lehtomäki teki itsenäisti päätöksen SYKKEEN perustamisesta ja yksinoikeudesta myöntää hyväksymismerkinnät panospuhdistamoille.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #57

Itsenäisestikö? Tekeekö lobbareilla ylipuhuttu itsenäisiä päätöksiä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #59

Lobberitko toimivatkin nykyään lainsäädännön valmistelijoin ja ministeri antaa asetukst.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #62

Suunnilleen näin taitaa olla monessa tapauksessa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ladoista ei niin vaan päästä eroon..

Ensin se myydään 70 luvulla Suomeen
Sitten se myydään 90 luvulla Venäjälle
2016 se tulee taas Suomeen.

Paalattavaksi. Kiitos.

Tämä se on rikkautta !ja kansainvälisyyttä !

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/salla%20rajajo...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Se millaista väkeä Venäjä rajalle päästää on sen asia. Ei sen tarvitse Schengen- viisumin perään kysellä. Kun kerran turvapaikkaa haetaan, niin se on yksilöllinen asia. Dublinin – sopimuskaan ei koske Venäjää.
Norjalaiset käännyttävät Venäjän viisumin omaavia. Venäjä on heidän mielestään viisumin omaaville turvallinen maa. On se muuten Suomenkin mielestä sellainen, paitsi joillekin Venäjän kansalaisille.
Mitä Kännöön, jonka perään kirjoittaja haikailee, niin ehkä täkin kannattaisi lukea http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/1mitrohin-25427
Se, että pohjoisen rajalle tullaan nyt autoilla, ei ole yllättävää. Viranomaisemmehan kielsivät vähän aikaa sitten kävelemällä tai polkupyörällä rajan ylittämisen liukkauden takia. Nyt voisi kokeilla talvirengaspakkoa nastoineen päivineen. Säästyttäisiin ainakin siltä, että Sallaan ja Raja-Jooseppiin ilmestyisi bussilasteittain ”maahanmuuttokriittisiä” vaatimaan Venäjän vastaista rajaa kiinni.
Selvää on, että rajan sulkeminen edes parissa paikassa olisi poliittisesti hankalaa ilman, että otettaisiin huomioon venäläisten näkemystä, kun rajanylityspaikka on kerran avattu. Yksipuolinen sulkeminen esim. liikenteen vähäisyyteen vedoten voitaisiin nähdä toisessa valossa. Kyseisillä rajanylityspaikoilla lienee merkitystä myös aluetaloudelle, joten tuskinpa sulkemista edes tuumaillaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Se millaista väkeä Venäjä rajalle päästää on sen asia. Ei sen tarvitse Schengen- viisumin perään kysellä".

Mutta, onneksi, Suomi voi, kunhan vain oivaltaisi ja uskaltaisi (aivan kuten norjalainen, Schengen-maa sekin..)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Eivät ne norjalaisetkaan ihan noin vain kaikkia takaisin Murmanskiin lähetä, jos peruste turvapaikanhakemiselle on. Toinen asia on, että tarvittava peruste taitaa monelta puuttua niin Norjaan kuin Suomeenkin pyrkiessä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #32

Kannattaa kuitenkin kuunnella mitä Lapin rajavartioston miehet kertovat. Hehän lienevät näistä asioista parhaiten perillä:

Määrät Inarin Raja-Joosepissa ja Sallassa lähtivät selvään nousuun, kun Norja otti käyttöön pikakäännytykset Storskogin raja-asemalla (Kirkniemi)."Norja sai määrätietoisilla päätöksillään reitin tyrehtymään marraskuun loppuun mennessä, samalla tämä jo syntynyt kanava suuntasi kulkunsa lähimmille rajanylityspaikoille Raja-Jooseppiin ja Sallaan", Lapin rajavartioston eversti Jari Tolppanen selitti eilen yleisradiolle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Totta hitossa Suomen rajavartiat kysyvät viisumiakin.

Käyttäjän PerttiRanne kuva
Pertti Ranne

Miksi turvan hakijat käyttävät pisintä reittiä Suomeen tullessa. Vaalimaalta olisi lyhyem pi matka. Ehkä he matkustavat koko rahan edestä?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Veikkaan, että se johtuu siitä miten Venäjän eri alueiden rajavartiostot suhtautuvat asiaan (ks. viesti 9). Mutta, älä kuitenkaan huolestu: myös itärajamme muiden raja-asemien kautta alkaa kohta virrata siirtolaisia, kunhan viesti (hunajan maasta) leviää whatsupin ja facebookin kautta. Ihminen on tunnetusti lammas; niin sinä, minä kuin siirtolaisetkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eihän se ole Suomen rajavartioinnista kiinni jos tänne pääsee turvapaikanhakijoita.
Turvapaikkahakemukset otetaan vastaan Geneven sopimukseen perustuen, ei Schengen sopimuksen johdosta. Vm. perusteella otetaan romaanikerjäläiset vahteineen vastaan, vaikka toimeentuloedellytykset eivät täyty.
Mahtaakohan Frontex Välimerelläkään vähentää turvapaikkahakijoiden tuloa?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Margareta, pliis... Emme kai aloita uudestaan, emmehän? Muistan, että juuri sinun kanssasi pitää vääntää rautalankaa niin kauan kunnes se loppui meiltä molemmilta.

Nimesi perusteella veikkaan vahvasti, että osaat niin ruotsia kuin norjaa. Ruotsi (ja Tanska) vaativat parhaillaan passeja eivätkä laske maahan ilman dokumentteja ja Norja, vuorostaan, harrastaa marraskuusta lähtien itärajallaan pikäkäännytyksiä. Ole hyvä, esitä lisäkysymyksesi suoraan heille, på svenska eller på norsk.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ruotsi(ja Tanska) vaativat henkilöllisyyden todistamista junissa jo ennen raja. Eivät käännytä turvapaikanhakijoita rajalla.
Suomikin voisi kaiketi ottaa käyttöön pikakäännytyksiä Venäjälle, elleivät riko lakia ja Geneven sopimusta.
Ei minulla ole sinulta mitään kysyttävää.
Nimeni edustaa vanhaa suomalaista sukua eikä sinänsä kerro kielitaidoistani mitään, mutta kommunikoin melko sujuvasti norjalaistenkin kanssa vaikka en kyseistä kieltä osaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niinpä. Geneven sopimus ei kuitenkaan tarkoita, että vastaanottajan olisi pakko hyväksyä hakemus.

Norja pystyi vatuloinnin ja jahkailun asemasta estämään nopeasti maahantulon. Kolmessa kuukaudessa ( syys-marraskuu ) Norjaan pyöräili Venäjältä 7000 'pakolaista'. Pikapalautus on toimiva ja hyvä lääke laittomalle maahantulolle. Nyt tässä bingossa pallot pomppivat Suomelle. Venäläiset rajavalvojat ovat ilmoittaneet, että eivät pysty estämään viisumittomien tuloa Suomeen, kertoo rajavalvojat.

Migri evää Venäjän kautta tulevien turvapaikkahakemuksen poikkeuksetta. Koska hakijat eivät Migrin mukaan täytä turvapaikan hakjoille asetettuja kriteereitä. Huolimatta meidän varsin tuuheasta virkamieskoneistosta, pikapalautuksia ei vieläkään ole saatu aikaiseksi. Ilmasilta Kabulista, Moskovan kautaa Murmanskin pelaa loistavasti. Selkeä, hyvin järjestetty kuljetustoiminta jatkuu sujuvasti Kantalahden ja Murmanskin suunnasta ja nyt on talvi. Mitä se sitten tulee olemaan kesällä.

Ellei Orpo pysty hoitamaan virkaansa ja tekemään asianmukaisia toimia, niin sitten varmaan tilalle on laitettava sellainen henkilö, jolla riittää osaaminen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilmari, toimintamalli pikapalautuksessa voitaisiin kopioida norjalaisilta. Kriteerit ovat yksiselitteisiä.

Venäjältä Suomeen tulevat turvapaikanhakijat ovat

a) kansallisuudeltaan venäläisiä tai
b) kansallisuudeltaan muita kuin venäläisiä

Kaikki kohdan b) henkilöt voisi palauttaa heti sillä perusteella että Venäjä on turvallinen maa.

Jos ei ole papereita, palautus heti, koska tulija ei voi olla venäläinen.

Kohdan a) turvapaikanhakijoista ei tule ongelmaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juu, Venäjän käytäntö on siitä hyvä, että (jos on papereita) aina näkyy maahantuloleimasta milloin kyseinen henkilö on tullut Venäjälle. Ymmärsin, että iso osa rajalle saapuvista afgaaneista puhuu jopa sujuvasti venäjää, mikä kertoo pitkäaikaisesta olosta (todennäköisesti myös työstä) Venäjällä..

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Heh. Suomalaiset vartioi Välimerellä ja kreikkalaiset Suomessa. Schengenin hengessä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Just, näinpä tuo menee:) Naurattaisi, jos ei olisi ihan oikeesti näin vakava paikka.

Keväällä saadaan sitten todennäköisesti taas pitkät jonot rajalle, kun on lämmintä ja venäläisilläkin menee aina vain huonommin, puhumattakaan afgaaneista. Olisiko jo aika tehdä jotain tarpeeksi ajoissa, eikä aina vasta sitten kun juna jo meni ohitse?

Olisihan tuo tietysti mukavaa, jos voisimme auttaa kaikkia maailman miljoonia köyhiä, mutta miten käy sitten meidän omien lastenlastemme kanssa. Onko silloin enää mitään jäljellä tästä hyvinvointi Suomestamme? Enpä usko. Ainakin siihen pitäisi nyt jo varautua ja pudottaa kaikkien elintaso tuonne 30-luvulle, kuten Linkola toivoi. Kaikkea emme vain voi saada.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Suomi voisi laittaa itärajan yli tulijat Pekingin junaan,,siellä talous kasvaa ja olisi työtäkin tarjolla,mitä ne täältä suomesta etsii !?

Eero Mattila

Pikakäännytyksen lisäksi tulisi selvitellä vaihtoehto X, eli miten Suomen sosiaaliturva kohdennetaan vain Suomen kansalaisille/(EU-maan kansalaisille).
- Ulkomaalaisille joku muu harkinnan varainen hätäapu.
- Edelleenkin maalaisjärjellä ajateltuna Suomen perustuslaki lienee kirjoitettu Suomen kansalaisille ja siinä määritetty perusturva koskee siis vain suomalaisia. Kyse on tässäkin vain lain tulkinnasta... nyt olisi korkea aika ajatella kansallista etua.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ilmari, tässä on kyseessä Venäjän peli. Venäjän politiikkaan kuuluu, että mikään ei ole itsestäänselvää, eli mitään sopimuksia ei noudateta, ilman, että erikseen sovitaan, että nyt aletaan noudattaa sopimuksia. Erityisesti punainen vaate on viime vuosina olleet ne kansainväliset sopimukset, joita Länsi on ajanut ja toteuttanut, osin ilman Venäjän myötävaikutusta, tai osin jopa sen tahdon vastaisesti.

Nyt en kylläkään osaa sanoa, mistä kategoriasta tässä on kyse tuossa mielessä, mutta sopimusten noudattamisen mielessä tässä on kyse siitä, että Norja näitten polkupyöräilijöiden yms. ilmaannuttua otti yhteyttä Venäjälle ja pyysi rajasopimusneuvonpitoa, ja se pidettiin, kohtalaisen korkealla tasolla: ja, avot, rajasopimusta alettiin noudattaa.

Olet aivan oikein kysynyt, miksei sopimuksia noudateta. Suomen pitäisi nähdäkseni aivan samaan tyyliin, kuin mitä norskit tekivät, pyytää rajakonsultaatiota (en nyt muista, millä tasolla Norjan ja Venäjän käsittely käytiin, ei sentään valtiojohdon tasolla), ja vahvistaa Venäjän kanssa, että raja "alkaa taas pitää". En siis suosittele suosittelemaasi toimintamallia, jossa Suomi vain alkaisi käännyttää suoraan rajalta.

Näin olen ymmärtänyt Venäjän toiminnan, ja uskon että pohjoisen rajamiehet hyvin tietävät, miten Norjan kollegat toimivat. Nyt asia junnaa jossain Helsingin ja Rajajoosepin välillä: käytännössä siis Helsingissä. Jonkun on niin vaikea vain kääntyä venäläisten puoleen ja käydä tämä kierros. Ihan oikein - sinänsä - suomalaiset edellyttävät, että sopimuksia noudatetaan, lähtökohtaisesti ja loppuun asti.

Mutta kun me emme pysty vaikuttamaan Venäjän viranomaisten ja valtiojohdon toimiin. En sano, että tällä Muurmannin osaston toiminnalla olisi takanaan mitään pres. Putinin käskyä, mutta tietty toimintakulttuurinen selkänoja siellä on. Näin se vain pelaa!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Asioita ei pitäisi liikaa henkilöidä, mutta kyllä Orpo on avainhenkilö, kun po. ongelmaa tarkastellaan. Retorinen kysymys: Äänestimmekö EK-valeissa, jotta saisimme sisäministeriksi Orpon avuilla varustetun henkilön?

Jos kauniisti sanotaan ja samalla henkilöidään vastuutontin perusteella, niin Katainen ja Stubb sössivät tukipaketti- ja eurokriisin, Urpilainen ja Rinne sössivät maan talouden ja sen sitoumukset, Orpo ja Sipilä sössivät Suomen maahanmuuttopolitiikan ja puolet Suomen MEP:eistä toimii Suomen etuja vastaan.

Ja paine kattilassa sen kuin kasvaa... :-)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä, ei pidä liikaa henkilöidä. Toivon siitä huolimatta, että tällä kertaa ministeri Orpo reagoi riittävän nopeasti (jo elokuussa oli tiedossa, että nuorten irakilaismiesten aalto oli tulossa eikä tehty kerrassaan mitään; toisin kuin fiksussa ja nopealiikkeisessä Tanskassa >> seurauksena "Tanskan halkijuoksu").

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #64

Jo heinäkuussa 2015 asiaa vauhditettiin "Meillä on unelma" -toritapahtumilla. :-))

Saija Taarinen

Kaiken kaikkiaan kyse on suomalaisten päättäjien (Orpo & kumpp.) saamattomuudesta ja suoraan sanottuna hölmöydestä. Kun norskit ja muut saavat asiat hoidettua mutta me emme, mitä muuta se voi olla. Aina voi vedota johonkin paperiin, jota muut eivät noudata mutta meidän silti pitäisi. Orpo & kumpp. vievät asiat liian pitkälle, heitä saattaa odottaa vielä vaikkapa maanpetturuus...
Tottakai hölmöjä viedään kuin pässejä narussa. Tietysti tänne virtaa aina vaan enemmän ja enemmän "pakolaisia", kun ne tajuavat, miten typeriä täällä ollaan. Katsotaanpa historiaa, miten kävi Rooman valtakunnan, mahtavan Neuvostoliiton jne. Niin tulee käymään jossain vaiheessa myös EU:n. Ne maat jäävät jalkoihin, jotka eivät osaa reagoida ajoissa, kuten Suomi nyt. Norja osaa, Tanska osaa, Saksakin rupeaa osaamaan...

Elu Auvinen

Nyt, kun mennään tällä kikkailulinjalla, (ei polkupyöriä, vaan autolla), eikä näemmä saada päätettyä mitään niin jatketaan samaan malliin, Suomeen saa tulla, vain tämän vuoden mallia olevalla Lexuksella, joka on luovutettava rajalla oleskelua vastaan.

Käyttäjän MattiMulari kuva
Matti Mulari

Ilmarilta hyvä ja perusteellinen kannanotto tähän Venäjältä tuleviin ns.turvapaikanhakijoihin.
Nyt on Suomen viimeinkin ryhdistäydyttävä ja otettava käyttöön öljyvaltio Norjan kriteerit ja menettelytavat.
Suomen ei kannata tavoitella hölmöimmän hölmöläisen asemaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Matti Mulari, arkoititvarmaan ettei kannata säilyttää tätä saavutettua asemaa.

Juha Merisaari

Olen havaitsevinani demokratiamme heikkouden ulkoisen uhan edessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset