Elämä jatkuu

Vieläkö maailman voi pelastaa?

  • Yhdistäkäämme armeijat pelastaaksemme elämää - ei tappaaksemme!
    Yhdistäkäämme armeijat pelastaaksemme elämää - ei tappaaksemme!
  • Vieläkö maailman voi pelastaa?

US-blogistanissa oli äsken esillä kaksi blogia Pentti Linkolan aatemaailmasta (blogi 1 ja blogi 2). Molempien blogien runsaista kommenttiketjuista kävi ilmi, että Linkolan doktriini on monille aivan liian kova pähkinä purtavaksi vaikka itse ongelma kyllä tiedostetaan. Kyseisestä keskustelusta paljastui musertavasti sekin tosiasia, että maailman väestö kasvaa parhaillaan noin 220 000 hengen päivävauhdilla (nettona), mikä tarkoittaa käytännössä Tampere-kokoisen kaupungin verran..

Entisten vihreiden keskuudesta löytyy eräs ajattelija, joka lähes yhtä tarmokkaasti kuin Linkola yrittää vielä pelastaa mitä pelastettavissa on. Professori Eero Paloheimo, ex-kansanedustaja, diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori, erosi Vihreä Liitto-puolueesta vuonna 2010 ja on siitä lähtien toiminut vihreän elämänsuojelun liitossa. Toimittaja Heikki Peltonen teki miehestä kiinnostavan radiohaastattelun, jonka perusviestin yritän tässä blogissa tuoda esille. Kyseinen haastattelu löytyy kokonaisuudessaan areenasta: Ajankohtaisen ykkösen haastattelu, 14.1.2016 (kesto: 28,30 min).

Maapallon tuho ei ole tulossa vaan meneillään

Kun puhutaan "maailmanlopusta" tai maapallomme tuhoamisprosessista, voidaan todeta että elämme koko ajan kyseisen tapahtumaketjun keskellä. Paloheimon mukaan maailmanloppu alkoi toden teolla noin 100 vuotta sitten ja voidaan arvioida, että olemme nyt noin puolivälissä. Meidän ja lapsiemme harmiksi prosessi on kiihtyvää laatua eli tuho voimistuu loppua kohti. "Kyse ei ole suinkaan älystä vaan yksinkertaisesti rehellisyydestä", toteaa Eero Paloheimo omasta roolistaan. Meidän on pakko kohdata realiteetit eikä enää ihmetellä miten kaikki siihen liittyvät oireet tulevat koko ajan vaan "yllätyksinä" (kuivuus, pakolaisuus, tulvat jne). Näillä nyt valitettavasti mennään ja pahemmaksi koko ajan muuttuu, ellei vihdoin ryhdytä tuumasta toimeen.

Ensiapu, terveydenhoito ja ennaltaehkäisy

Mitkä ovat sitten Eeron lääkkeet maapallomme sairauden parantamiseksi? Hän toteaa, että hänen kaavansa noudattaisi aivan samaa rataa kuin lääketieteen puolella. Kun oireet ovat tarpeeksi pahoja hoidetaan ensiksi akuuttiongelmat pois (ensiapu). Koska ongelmien mittasuhteet ovat jo nyt aivan valtavat niin tärkein kysymys kuuluu kuitenkin: miten kaikki tuo ensiapu rahoitetaan? Eero Paloheimon ehdotus on vähintään mielenkiintoinen, etenkin siinä tapauksessa että saisi suurvallat ja Yhdistyneet Kansakunnat mukaan näihin suurtalkoisiin: "Maailman suurin voimavara on väärässä käytössä!", toteaa Paloheimo ja tarkoittaa sillä sotakoneistoa. Maailman valtioiden yhteisiksi varustelukuluiksi on arvioitu reilut 1500 miljardia vuodessa. Jos vaikka aluksi edes voitaisiin sopia siitä, että jokainen valtio karsisi omasta puolustusbudjetistaan 5% ja siirtäisi nuo varat maailman yhteiseen ensiapukassaan niin sillä 80 miljardilla päästäisin jo kunnolla alkuun akuuttiongelmien hoidossa.

  1. Ensiapu (akuuttiongelmat): -puhtaan veden saanti, -Saharan metsittäminen (valtavan urakan alku), -muovin poistaminen (meriltä ja muualta luonnosta), -luonnonsuojelualueiden suojelun turvaaminen
  2. Terveydenhoito: -uusi, teollinen vallankumous (kallis), -ekokaupunkien luominen, -maailmanlaajuinen syntyvyyden säännöstely
  3. Ennaltaehkäisy (pitkäaikainen): -arvomaailman muutos (nykyisen, sairaan tilalle)

 Tältä pohjalta professorit U.B. "Uffe" Lindström ja Eero Paloheimo tekivät vuonna 2014 aloitteen Yhdistyneille Kansakunnille, jossa todetaan että aika on loppumassa. Meillä on kiire. Aikaa ei ole enää vuosisatoja, vaan vuosikymmeniä. Tuhoamme planeettamme resursseja ja tämän on muututtava silloin kun muutos on vielä mahdollinen.  Pari viikkoa sitten nettiin ilmestyi, kyseisen aloitteen innoittamana, vetoomus-sivusto, jossa armeijoiden yhdistämistä ehdotetaan ja perustellaan. Vetoomus pyritään saamaan maailmanlaajuiseen jakeluun yli 3000 ympäristöjärjestön kautta. Sivusto on tähän mennessä käännetty YK:n kuudelle pääkielelle. Sivuston linkki on esillä tämän blogin lopussa (pelasta maailma).                                                        

Kahden lapsen politiikkakaan ei pelasta maapalloa, riittävän ajoissa..

Kun Pentti Linkola on, maailman väestön suhteen, enemmän niitä karsinnan miehiä ("useita nollia pitäisi saada pois"), niin Eero Paloheimo luottaa enemmän maailmanlaajuiseen syntyvyyden säännöstelyyn (aivan kuten bloggaajakin). Väestömäärä on nyt jo reilut 7 miljardia ja Paloheimon mukaan kestävä tavoite olisi noin kuudennes siitä eli jotain 1,2 miljardia asukasta. Laskelmat osoittavat kuitenkin, että 2-lapsen politiikalla tähän kuluisi reilut 500 vuotta eikä maapallo millään kestää moista hitautta. Siksi syntyvyyden säännöstelyn tavoitteena tulisi olla 1 - <2 lasta/perhe.

Onko demokratia riittävä työkalu?

Radiohaastattelussa kysytään Paloheimolta, uskooko hän demokratian voimaan ja hän kyllä kertoo olevansa demokratian kannattaja, toisin kuin Pentti Linkola. Ongelma on kuitenkin siinä, että näin valtavien, maailmanlaajuisten ongelmien edessä demokraattiset päätösprosessit ovat aivan liian hitaita. Siitä syystä demokratian rinnalla olisi tarpeen jonkinlainen "maailman viisaiden kerho", joka ohjaisi omilla ulostuloillaan keskustelun oikeaan suuntaan ja patistaisi vauhtiin. Tarvitaanko YK:n turvallisuusneuvoston rinnalla ehkä viisaiden neuvosto? 

PELASTA MAAILMA - YHDISTETÄÄN ARMEIJAT (Vetoomus YK:lle)

(itse kyllä allekirjoitin empimättä, koska tämä on sentään konkreettinen yritys eikä kukaan ole tarjonnut tähän mennessä parempaa; puhetta ja unelmahöttöä kyllä riittää..)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Jep, lisää kehitysapua ja perhesuunnittelua. Harmi, että Suomi on menossa toiseen suuntaan.

Tapani Lahnakoski

Tarkoititko, että Suomen mamut lisääntyvät liikaa?

Paloheimon juttu on tutustumisenarvoinen. Tuo muovin lisääntyminen luonnossa minuakin huolestuttaa.

Mitä sitten tarkoittaa, että nyt jo pallomme ei riitä ruokkimaan meitä kuin puoliksi, mutta silti väkimäärä vaan kasvaa kiihtyvällä vauhdilla?

Tällä ehkä tarkoitetaan sitä, että käytämme fossiilisia tarpeita energiamme ja mm. lannoitteidemme tekemiseen. Näistä luopuminen siis tarkoittaisi nälkäkuolemaa puolelle väestämme. Tätä kuitenkin ajetaan kovalla huudolla.

Fossiiliset tarpeet pitäisikin säästää muuhun kuin energiantuotantoon. Ydinvoiman kehitys on poliittisista syistä vaan jäänyt lapsipuolen asemaan.

Rahaa olisi pitänyt panna tutkimustomintaan eikä mihinkään naurettavaan tuulimyllyjen rakentamiseen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Tällä ehkä tarkoitetaan sitä, että käytämme fossiilisia tarpeita energiamme ja mm. lannoitteidemme tekemiseen. Näistä luopuminen siis tarkoittaisi nälkäkuolemaa puolelle väestämme. Tätä kuitenkin ajetaan kovalla huudolla."

Siihenkin löytyisi oikeastaan ratkaisu:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127087-ulos...

(se vaatisi arvomaailman muutoksen ja etenkin ekokaupunkeja)

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #6

Kyllä olen samaa mieltä tästä jätöksiemme kuskaamisesta meriin. Siinä ei ole järjen hiventäkään.

Energia tulee olemaan pieni ongelma muutaman vuosikymmenen päästä, mutta tämä paskojemme huuhtelu meriin on.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Demokratialla SSS- hallitus pois vallasta, niin kehitysapuongelma ratkeaa. Suomessa hedelmällisyys laskee kaiken aikaa. Seuraava rajapyykki on 1,6 lasta per nainen, joka saavutetaan kymmenen vuoden sisällä. Heikolla siittiötuotannolla varustettu nuorisomme ei taida jatkossa saada aikaiseksi tuonkaan vertaa lapsia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomessa ei ole laskussa hedelmällisyys vaan syntyvyys, lapset nähdään nykyään kotitalouden suurena kulueränä ja taakkana omalle elämälle. Myös se miten lapsivihamielisessä suomessa kohdellaan niin lapsia kuin nuoria tekee mieleen muuttaa täältä pois sellaiseen maahan jossa nuori voi pärjätä ja elää ilman että vihataan kun on nuori ja ilman vihaa jos haluaa jälkipolvia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Heikko siittiötuotanto ja antibioottien tehon lasku ovat tässä suhteessa myös rohkaiseva ilmiö..

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #21

Pystytko esittämään lähteen Suomalaisten siittiön tuotannosta kertovasta tutkimuksesta? Amerikkalainen tai Enlantilainen tutkimus ei kelpaa, sillä muutos hedelmällisyydessä riippuu aluekohtaisesti ja suvusta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hyvä kun toit tämän tänne! Minulta olisi Paloheimon haastattelu mennyt ohi.
Hyvä idea yhdistää armeijat. Ilman muuta pitää sellaista vetoomusta allekirjoittaa.
En ole ennen kuullutkaan kenenkään muun kiinnittävän huomiota siihen, että maailmanloppu on pitkä prosessi, eikä mikään hetken humahdus jolle voi määrittää päivämäärä.
Tuntuu, että poliittiset päättäjät, jotka vain hokevat taloudellista kasvua ja kilpailukykyä elävät kokonaan jossain toisessa todellisuudessa.
Eero Paloheimolla on sentään realistisia ehdotuksia joita ainakin voi pyrkiä toteuttamaan.
Onko sitten maailman pelastaminen enää mahdollista ei kukaan tiedä, mutta sen tietää että tuho jatkuu kiihtyvällä vauhdilla loppuun asti, ellei sitä edes yritetä pysäyttää, vaan voidellaan vaan tuhomyllyn rattaita rahalla.
Kilpailun sijaan tarvitaan yhteistyötä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sata vuotta vielä, eli minun maailmani loppuu ennen sitä, Miksi siis olisin huolissani? Linkolan ajattelumallia en ymmärrä kaikilta osin. Esimerkiksi se, että Pohjois-Korea olisi jotenkin esimerkillinen tai Valko-Venäjä. Noilla asioilla hän mädättää viestinsä ytimen. paloheimon ajattelu on paljon sofistikoidumpi tapa tehdä se asia selkeäksi, mutta eihän järjen ääntä koskaan kuunnella vallanpitäjien kabineteissa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jees, Linkola on enemmän niitä karsinnan miehiä, muttei kuitenkaan ole aloittanut karsintaa itsestään. Muistaakseni pitää itsensä lääkityksellä hengissä, ja onpahan vielä kantanut kortensa kekoon lisääntymisenkin suhteen. Tekopyhyys on aika lailla huipussaan tälläkin suurella ajattelijalla. Siitä puhumattakaan, että Linkolan puheista olisi jo moni muu suljettu koppihoitoon.

Eero Mattila

Maailman parantaminen on mukavaa viihdettä silloin kun puhutaan niin suurista kuvioista ettei ainakaan Suomi voi niihin juurikaan vaikuttaa.
- Olisi kiva tietää mikä olisi Suomen rooli?
- Tuleeko malli taas jostain ulkopuolelta vai voidaanko ajatella asioita Suomen maantieteellinen sijainti ja luonnonolot huomioiden?

A.I.Virtanen on edelleen ajankohtainen ja ymmärsi luonnon ekosysteemeistä enemmän kuin nykyiset "luonnonsuojelijat ja ympäristöintoilijat" yhteensä. Ennen kaikkea hänellä oli toteuttamiskelpoisia ideoita.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Maailman parantaminen on mukavaa viihdettä"

Niin näyttää olevan kyynisyyskin. Mutta, mikä pahinta: tuntuu siltä, että Paloheimo on aivan oikeassa...

Kuten kirjoitin viimeisessä lauseessa: itse kyllä allekirjoitin empimättä, koska tämä on sentään konkreettinen yritys eikä kukaan ole tarjonnut tähän mennessä parempaa; puhetta ja unelmahöttöä kyllä riittää..(ymmärrän varsin hyvin miksi Paloheimo erosi Vihreästä Liitosta)

Eero Mattila

Joo, ei minullakaan mitään ole allekirjoittamista vastaan, mutta kaipaisin kyllä jotain konkreettista suunnitelmaa ihan Suomen mittakaavassa.

- Ja ihan vaan tylsästi suunnitelmaa vaikka elintarvike- ja energiatuotannon toteuttamistavoista...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä laitoin foliohatun päähän ja lähdin etsimään vastauksia.

Ongelmat ovat ilmeisesti tiedossa. Kukaan ei kiellä niistä yhtäkään. Valtaapitävät pohtivat, kuinka tuhota pienimmällä mahdollisella energiamäärällä 90% maailman väestöstä. Piiri pieni pyörii siellä. Kolmas maailmansota on saatava ja sen on oltava ydinsota. Amerikan mantereella rikkaille on bunkkerit satojen metrien syvyydessä.

Foliohattu päässä ollessani törmäsin hauskoihin sattumiin. Mm. USA:ssa meneillään olevat presidentinvaalit ennustettiin aika hyvin. Tosin eipä tuo reikäpääkonservatiivien esiinmarssi Obaman vastavoimaksi ole mitenkään vaikea ennustus.

Mutta kun katselemme USA:ta, emme katso Saksaa. Merkel on jo mennyttä kalua. Foliohatun antenneihin osui, että hän on oikeastaan Venäjän lakeija. Globalistia esittävä aivopesty ännntinen kommunisti. Hänelle on etsitty seuraajaa, mutta ikävästi on käräytetty niitä nukkeja, joita hänen tilalleen on rakennettu. Tarvitaan konservatiivi. Sotilasasioista perillä oleva. Fiksu ja filmaattinen ihminen, joka pelastaa Saksan puheissa, mutta ajaa Eurooppaa kohti Uutta Järjestystä.

Venäjällä ja Kiinalla on omat näkemyksensä uudesta järjestyksestä ja USA:lle se sopii hyvin, sillä ääni foliohatussani kertoo, että Venäjä ja Kiina tuollaisenaan ovat nekin lähinnä lännen ruokkimia ja kasvattamia, täydellisiä vihollisia tarjoamaan täydellisiä ratkaisuja ikäviin ongelmiin.

Ja pohjoiskorea. Miksi sitä ei kukaan halua kaataa, kun pienemmästäkin on kaadettu?

Ja taloussota. Siitäkö se alkaa?

Enkä ymmärrä foliohattua kiristämälläkään Iran-yhtälöä. Iran on Venäjän? USA poistaa kauppasaarron, vaikka se näyttää pitkät petrodollarille? Miksi sitten USA on kaatanut hallituksia kaikki nämä vuodet, ellei dollarin maailmanvallan takia?

En ymmärrä. Pitänee ottaa foliohattu pois päästä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kyllä sitä nyt ollaan itkemässä maailman pelastamisen perään.

Seuraavassa blogissa (tai jo tässä) pilkataan avoimesti vihreitä, jotka ovat monta askelta muita edellä tämän asennemuutoksen tiellä.

Yrittäkää nyt päättää pitäisikö jotain alkaa tekemään vai viisasteletteko vain loppuun asti.

Eero Mattila

Vihreä-puolue Suomessa on täysin hakoteillä keinoista. Ei mitään käytännön osaamista ja järkeä. Jälki nähdään Talvivaarasta - satoja sivuja vihreiden toivomia suunnitelmia on tehty, lupia on saatu ja haettu, mutta kun ei ymmärretä luonnosta edes sen vertaa että osattaisiin ottaa valumavedet huomioon. Voi herra isä sentään! Ympäristökeskukset ja luvitukset ei paljoa auta jos tarkastajina on hurmahenkisiä agroekolokeja.

- Ympäristöasiaa ei missään nimessä saisi politisoida ja se on ainoa asia mitä Vihreät ovat saaneet aikaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mattilan ruikutuksella maailma tuhoutuu varmasti. Alahan tekemään jotain.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #16

Vihreät ovat suloisia, humaaneja lapsia, joilla on unelma ja kaksi vasenta kaupunkilaiskättä..

Ymmärrän täysin miksi Eero Paloheimo lähti kyseisestä puolueesta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #19

Kiitos Ilmari arvostuksesta. Mitä sinun itkemiselläsi saavutetaan? Ei yhtään mitään. Kyvyttöminen pelkkä vinkuminen ei tuota mitään tulosta. Esittele Ilmari aikaansaannoksia maailmanpelastuksen saralla joskus, niin uskottavuus lisääntyy.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #25

No, kävisikö se, että toimin luomutuotannon parissa jo 1970-luvulla, silloin kun kukaan ei vielä edes kuullut tästä ekologisen alkutuotannon mahdollisuudesta? Toimin maatalouden ravinnekierrätyksen parissa kauan ja muun muassa minunkin neuvonnan ansiosta monet suomalaistilat tulevat mainiosti toimeen biologisella typensidonnalla ja ilman väkilannoitteita (suurimmat 250 lypsylehmää ja pellot luomussa jo 1990-luvun alusta lähtien):

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/33425-itame...

ja tässä omat touhuni (1970-ja 1980-luvulla):

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58794-vuosi...

Kelpaako? Kerro nyt mitä sinä olet tehnyt, jooko? (siis: "aikaansaannoksia maailmanpelastuksen saralla"; jatkuva vinkuminen sss-hallituksesta ei lasketa)

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #27

Börje toimii kavereineen itseoikeutettuna kalapoliisina Tuusulanjärvellä. Heidän ideologiansa mukaan verkkokalastus on kiellettävä.
- Ja kas kummaa Eero Paloheimo teki rikosilmoituksen varastetuista verkoistaan tällä samaisella järvellä.

P.S. Tuusulanjärveen on syydetty enemmän kunnostus- ja tutkimusrahaa kuin muihin Etelä-Suomen järviin yhteensä. Käytännön toteutuksissa ei vaan ole päätä eikä häntää...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #32

Olisi kuitenkin mukavaa kuulla, mitä Börje on tehnyt maailman parantamisen saralla. Itse olin siis vihreä 1970-luvulla kun ei ollut edes puoluetta olemassa ja kun katselin vihreiden touhua, 1980-luvulta eteenpäin, minun ei tarvinnut siihen liittyä saatikka siitä erota. Aivan liian helsinkikeskeistä touhua..

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #32

Jännä juttu, että tämä Eero Mattila tietää lähes kaikesta enemmän kuin maan parhaat asiantuntijat. Ihan on kuule valtuutuskirja kalapoliisin hommiin osakaskunnilta ja Ely-keskukselta. Hupaisaa muuten, että Eero Paloheimokaan ei tiedä paljon mitään kotijärvensä ekologiasta tai kalastussäännöistä. Rautalankaa on erilaisille tuusulan Eeroille väännetty. Useimmiten huonolla menestyksellä.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #16

Vastine 16# Niinhän minä teenkin. Kehitän luonnonmukaista elämäntapaa ja elän sitä konkreettisesti. En laadi sääntökirjaa enkä toivoisi sitä kenenkään muunkaan tekevän.
- Ville Niinistö on konkreettinen keulakuva vihreälle liikkeelle. Täysin kädetön mies. Aina huutamassa asiantuntijoita apuun. Kun pari vuotta sitten piti saada karjatilojen lannanlevitykseen muutama viikko lisäaikaa sateisen syksyn jälkeen ajankohdalle jolloin maa oli sula, kuiva ja levitys olisi onnistunut, niin kuinkas kävi Ville-pojalle ei tuo pari viikko riittänyt luvan myöntämiseen ja aika meni ohi. Aika on mennyt samalla tavalla ohi koko Vihreästä liikkeestä, toiminnan ja älyn tilalle on tullut ideologia (vasemmistolainen).
- Entinen vasemmisto omi ammattiyhdistysliikkeen, naisasialiikkeen, tasa-arvoliikkeen, rauhanliikkeen jne. Nykyinen punavihervasemmisto yrittää omia ympäristönsuojelun. Ja ongelmana tässä on juurikin Ville Niinistön kaltaiset kabinettisuojelijat - ei ymmärretä luonnosta yhtään mitään, mutta laaditaan sääntöjä muille siitä miten luonnossa tulisi elää.
- Vihreässä liikkeessä tulisi nöyrästi opetella luonnonlakeja mm. sitä, että ainut pysyvä asia on muutos. Ihminen on osa luontoa, ei sen yläpuolella. Muutosta toivoisi yhtä lailla Börjenkin ajatteluun...
- Tässä myös perussyy, miksi toivoisin käytännöllistä toimenpide-ehdotuksi näihin isompiin suunnitelmiin Vihreiden esittämää epärealistista mössöä on nähty tarpeeksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #26

Ei Börjestä kuultu enää mitään, eikä myöskään aikaansaannoksia maailmanpelastuksen saralla.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #37

Ihan yleiseen politikointiin Vihreiden kautta menee päivän viikossa. Erilaisia luottamustehtäviä kalastuksen ja vesistöjenhoidon kanssa pari päivää viikossa. Merkittävin osa ajasta nuorten luontoharrastusten vetämisessä. Lähinnä pyrin lisäämään luonnon ymmärtämistä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #39

Börjelle, kun on kalastuksen ja vesistönhoidon miehiä, tässä pätevä juliste (vaikkapa huusin seinään):

http://www.seppo.net/piirrokset/albums/piirrokset/...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Väitteeni..ei tässä mitään hätää voi olla vielä,koska mietimme millä rahalla pelastaisimme itsemme.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minua ei huoleta yhtään tuleva. Se on ollut selvää jo vuosikymmeniä sitten. Aikoinaan olen jutellut sekä Linkolan että Paloheimon kanssa näistä ja seurannut heidän kirjoitteluaan vuosikymmeniä. Vielä olisi jotain tehtävissä mutta siihen ei ole millään taholla pienintäkään aikomusta. Keskustelu tuohon estämisestä on ajan haaskausta, pelkkää mielenkiintoista viihdettä. Kuka vetää esim. Putinin joukot pois Krimiltä ja Ukrainasta, ihan vain esimerkkinä? Täysin mahdotonta! Luuleeko joku tosissaan että globaali markkinatalous luopuisi voitoistaan?

Olen Linkolan ja Paloheimon kanssa samanikäinen, me tulemme saamaan vielä asialliset hautajaiset! He ovat saaneet sentään keskustelua aikaiseksi, minä en sitäkään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Se on fakta että ilmaston muutosta ei voi estää se muuttuu koko ajan. Ainoa tapa estää ja pysäyttää ilmaston muuttuminen on keinotekoisesti säädellä ilmastoa keinotekoisesti mikä on hyvin vaarallista ja erittäin paha ase väärissä käsissä. Omaa vaikutusta toki voimme vähentää ja hidastaa siten lämpenemistä mutta mihin pisteeseen asti? Siihen kun viimeinen ihminen tekee itsemurhan luolassaan jottei hengitys häiritse ilmastoa? Ilmaston suhteen kannattaa olla järkipelissä ja pitää malttia realistisuudessa eikä tyytyä lietsomaan pelkoa ja hysteeriaa sillä pelokas ja hysteerinen ihminen toimii kuin päätön kana on täysin markkinatalouden ohjaksissa. Ehkäpä tuhannen vuoden päästä ihmisen suurimmaksi ympäristö uhaksi koetaan mannerliikunto kun ympäristö on muuttunut samalla kun Atlantista on tullut 10 senttiä leveämpi tai sitten se että suuret kansainväliset yhtiöt hallitsvat ilmastoa, säätä ja vettä. Mutta jos ihminen on peloissaan ja hysteeriassa niin demokratia ei enänään toimi vaan päätöksen voi tehdä ihmisen puolesta joku muu joka osaa manipuloida, maanitella, markkinoida ja myydä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Otin hyllystäni "raamattuni" KASVUN RAJAT. Se on julkaistu 1972. Siinä on maapallon väkiluvun kehitys arvioitu vuoteen 2000 asti. Silloin laskelmien mukaan maampallon väkiluku saavuttaa 6 miljardia. Näin on tapahtunut ja kasvu jatkuu edelleen eksponentiaalisena.

On pidetty maailmanlaajuisia kongresseja, lehdet hehkuttavat menestystä kun on saatu muutama saastuttaja lisää osanottajaksi saivartelemaan pelastussuunnitelmista joita kukaan ei aiokaan toteuttaa!

Vaikka globaali tuho etenee, miljardit tulevat kuolemaan, ei elämä maapallolta silti lopu, ei ihmissukukaan.

Eero Mattila

Ikävä kyllä olen jossain määärin samaa mieltä. Länsimaissa ihmiset voisivat vielä muuttaa kulutuskäyttäytymistään jos heille tarjottaisiin konkreettisia elämänmuutosmalleja, Euroopassa energia ja elintarvikkeet voidaan tuottaa kestävällä tavalla. Käytännössä siis pitäisi pudottaa elintasoa, vähentään työntekemistä ja nostaa elämänlaatua. Kuluttaa vähemmän ja käyttää kulutusta kestäviä tuotteita, luopua muotivirtauksien mukanaan tuomasta roskasta.
- Suomen kaltaisessa maassa ongelmana on viranomaiset jotka esim. edellyttävät tuotteiden pakkaamista, mutta eivät pakkausten kierrätystä. Pakkaukset olisi helppo palauttaa kauppoihin, joista se sitten keskitetysti muutetaan energiaksi tai uusiopakkausmateriaaliksi. Ei siis kaatopaikalle vaan heti käyttöön/jalostukseen.

Mutta kehittyvissä maissa ollaan vasta tulossa kerskakulutuksen maailmaan. Siellä on vaikea perustella ihmisille, että heidän pitää luopua autoista ja lomamatkoista... Sopimalla muutosta ei taideta saada aikaan.

Mutta aina pitää yrittää "istuttaa vielä se omenapuu," kuten Juice laulaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Leo, eikö silti ole hyvä, että tiedämme korjausmahdollisuuden olleen olemassa ja jopa tarjolla? Kyllä maailmalta paukkuja (taaloja) löytyisi kunhan olisi ollut yhteinen tahto...

Siksi allekirjoitin, koska kukaan ei ole tähän mennessä tarjonnut parempaa ja konkreettisempaa ratkaisua kuin Eero Paloheimo.

P.S. Kävin vuonna 1994 Hannu Taanilan kanssa Hollannissa haastattelemassa "Kasvun rajat"-kirjan yhtä kirjoittajaa, Sicco Mansholt:ia (silloisen EU:n entinen maatalouskomissaari). Ohjelma tuli ulos Yle ykkösessä otsikolla "Kun Euroopasta tuli Eurooppa".

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Muistelisin että joskus tuli dokumentti miehestä joka oli rakentanut itselleen kelluvan saaren käytetyistä muovipulloista. Saarella oli oiken metsää, talo ja hiekkaranta. Muistelisin että ensin kierätyksestä kehuttu mies joutui lopulta hävittämään saarensa koska se oli uudempien kansainvälisten standartien mukaan haitaksi luonolle.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Paloheimon Kiina-projektikin meni pieleen. Tämänkin päivän lehdissä kirjoitellaan vain kasvusta. Onko kukaan kuullut että joku haluaisi kasvun pysäyttämistä?

Davosissakin keskustellaan kasvusta. Tänä vuonna aiheina on mm. Onko rajaton kasvu illuusio? On tullut huumoriakin mukaan:)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kirjoitit: projektikin. Hieman vaikeata ymmärtää mitä sillä tarkoitit kun koko maapallon kehitys on menossa pieleen..Siinä mies on oikeassa, eikö?

Eero Mattila

Maailman ja Suomen pelastaminen edellyttäisi A.I. Virtasen ja Ilmari Schepelin kaltaisia ihmisiä, joilla on teoriatiedon lisäksi käytännön osaamista, auktoriteettia ja ymmärrys ihmisistä.
- Ihan turha tyrkyttää kierrätysohjeita tornitalosta jos ei osaa puhua samaa kieltä kohderyhmän kanssa. Mikään sanktio tai tarkastajamäärä ei myöskään auta.
- Virtasella ja Schepelillä on vakuuttavaa näyttöä myös siitä, että opit jäävät elämään vaikka "opettaja" siirtyykin uusien haasteiden pariin. Sitä voi myös kutsua kulttuuriksi... oppilaat muuttavat pysyvästi toimintatapaansa ja levittävät oppia taas edelleen. Tämä on ainoa tapa ratkaista maailman ongelmia. Ymmärrys pitää saada osaksi jokapäiväistä elämää, teoria pitää saada siirtymään osaksi päivittäisiä elintapoja. Suomen ympäristökeskus on epäonnistunut täydellisesti yrittäessään jakaa paperinmakuista teoriaa ihmisille, jotka ovat ikänsä olleet luonnon kanssa tekemisissä.

Miten siis saataisiin Ilmari ympäristöministeriksi?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kimmo Tiilikainen on hyvä kaverini luomuajoilta (Kimmo oli luomuliiton puheenjohtaja ja teimme paljon yhteistyötä). Luotan mieheen, varsinkin kun hänkin on ollut maaseutuyrittäjä (vihannesviljely). Kova luu, joka tuntee yrittämisen ilot ja surut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset