Elämä jatkuu

Maakuntaradiot kiinni!

  • Maakuntaradiot kiinni!

Viimeistään nyt, vuoden 2013 yleveron uudistuksen jälkeen, jokainen meistä on huomannut YLE-maakuntaradioiden surkean tilan. Itse olen seurannut lähinnä Kainuun, Oulun, Lapin ja Pohjois-Savon lähetyksia ja huomannut siitä, että sama, Pasilassa laadittu levylista soitetaan kaikissa 18 aluetoimituksessa. Sama havainto on tehty muuallakin. Satakunnan Kansassa lehden entinen päätoimittaja Erkki Teikari toteaa kuivasti lehden mielipidepalstalla, että "Tästä hajautuksesta kertyy 60 prosentin lisälasku verrattuna siihen, että samat levyt soitettaisiin yhdestä tuutista". Myös hänellä on vain ikäviä kuuntelukokemuksia nykyisestä maakuntaradiosta eikä tilanne minun tuttavapiirissäni ole yhtä sen parempaa.

Ylen viime vuoden budjetti oli 510,5 miljoonaa euroa ja me kaikki saamme osallistua sen kustantamiseen. Ehkä alkaisi olla korkea aika vaatia myös vastinetta? Tänä vuonna yhtiö olisi halunnut 10 miljoonan indeksikorotusta, mutta (onneksi) ei sitä saanut. Kun ylevero astui pari vuotta sitten voimaan peräti 120 päällikköä palkittiin bonuksilla. Nyt taloudellinen tilanne on niin "tiukka", että jouduttiin jopa yt-neuvotteluihin.

Kuitenkin päteviä säästöratkaisuja olisivat tarjolla, jotka samalla parantaisivat radiokanavien laatua. No, mikä vika on muka maakuntaradioissa? Eikö niiden tarjonta ole juuri sitä mitä kuuntelijat ovat vaatineet palautteissa? Jokainen järkevä kuuntelija on huomannut, että maakuntaradioiden lähetysaikaa on kohtuuttoman paljon koska sen täyttäminen mielekkäällä tavalla näyttää olevan ylivoimaisen vaikeaa. Kaiken lisäksi, vihoviimeisen uudistuksen ansiosta, alueradioille annettiin vielä lisäaikaa (klo 17:20-18:00) kuuntelijoiden kidutukseen: kahden toimittajan aivan joutavat jorinat katkaistaan välillä Pasilan soittolistan levyllä, jonka jälkeen taas jatketaan siitä mitä päivän iltalehdistä on luettu....Täällä Kainuussa tulee kovasti ikävää edesmennyttä Jura Tarvasahoa, jolla oli sentään niin paljon yleissivistystä, että hänen juonnossaan oli aina asiaa. Nykyinen tekoletkeä puhetyyli ja juontajien keskenäiset naurut eivät enää hivellä korvaa, varsinkin kun vertaa hinta/laatu-suhdetta.

Erkki Teikari ehdottaa hyvinkin järkevästi näin: "Paikalliset uutiset voitaisiin lähettää parissa paketissa päivittäin. Levyt ja tyhjänpuhumiset tulisivat keskitetysti Pasilasta" ja lisää vielä siihen, että "Nyt maakuntaradioiden sanallinen sisältö on suurelta osin radio- ja tv-ohjelmien puffaamista sekä seuraavien uutislähetysten ja ajankohtaisohjelmien sisällön kertomista etukäteen – kellonaikojen ja ikkunasta näkyvän sään raportointia unohtamatta". Erittäin naseva havainto, josta olen täysin samaa mieltä, niin yle-veronmaksajana kuin maakuntaradion kuuntelijana (mikä tapahtuu yhä harvemmin).

Tässä eräs ehdotus Yle-yhtiön (kokoomus)johdolle:

  • maakuntaradiot joko kokonaan kiinni tai roimasti vähemmän lähetysaikaa. Radio Suomi periaatteessa riittää ja silloin ainoastaan alueuutiset (5 min) lähetettäisiin vaikkapa klo 7:30, 13:30, 16:30 ja 18:30. Sillä ja yhden tuutin soittolistalla saisi valtavasti säästöä, samalla kun laatu paranisi kertaheitolla.
  • Radio Suomi soittaisi enemmän kotimaista musiikkia sekä rauhallista retroa (Yle ykkösen "Muistojen bulevardin" tapaan). Kanavan kohderyhmä 35-90-vuotiaat.
  • nuorten musiikki kuuluisi ehdottomasti Ylex-kanavaan (nyt liian usein Radio Suomi ja Ylex soittavat samaa musaa, samaan aikaan). Kanavan kohderyhmä 12-35-vuotiaat.
  • television puolella antaisin ehdottomasti lisää rahaa ruotsinkieliselle Yle Fem-kanavalle (jolla on lähes aina upea tarjonta, suomen tekstityksellä) sekä Yle-Teemakanavalle.
  • television alueuutiset (klo 17 ja 18 jälkeen) ovat olleet laatutavaraa ja siitä syystä (pienehkö) aluetoimitus puolustaa hyvin paikkansa vastaisuudessakin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Mieluummin koko YLE kiinni, tai sitten 180 asteen muutos mitä tulee musiikkitarjontaan ja muuhunkin. Kanavia on vaikka kuinka ja paljon mutta kaikilta tulee miltei saman tyylistä musiikkia höystettynä tyhjän puhumisella. Olen monasti huvittuneena miettinyt tuota omaa historiaani ja radion kuuntelua, silloin joskus kultaisella kuusikymmentä - kaheksankymmentä luvuilla radiossa oikeastaan oli kaksi kanavaa, yleinen ja rinnakkainen plus ruotsinkielinen, kuitenkin ohjelmatarjonta oli monipuolisempaa.

Mitä tuohon omaan musiikin kuunteluun tulee, niin Google play on huomattavasti monipuolisempi, ja hinnaltaan YLEn tasoa.

lisäys: Niistä kanavistahan kuitenkin suurin osa on kaupallisia mutta tässä(kään) tapauksessa se kaupallisuus ei ole laadun tae, valitettavasti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kanavia on kyllä vaikka kuinka paljon ja niistä tulee samaa soittolistamusikkimattoa höpöttelyllä höystettynä, mutta ne ovat niitä kaupallisia kanavia, joiden erottaminen toisistaan on kutakuinkin mahdotonta. Itse asiassa Ylen musikkitarjonta eroaa tästä joukosta vahvasti edukseen. Siellä on jopa ammattitaitoisia musiikkitoimittajiakin.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Itse asiassa Ylen musikkitarjonta eroaa tästä joukosta vahvasti edukseen. Siellä on jopa ammattitaitoisia musiikkitoimittajiakin."

Ainakaan minun musiikkimakuni ei aivan käy yksiin YLEn tarjoinnan kanssa, tai ainakaan en ole montaakaan kertaa kuullut sieltä esim. Gary Mooren soitantaa mutta kuinkas niistä makuasioista sanottiin ja mitä mieltä Musti asiasta oli.

Mitä tulee musiikkitoimittajiin, niin mielestäni yhden parhaista juontama ohjelma lopetettiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jaakko, nyt puhutaan kuitenkin maakuntaradioista ja niiden levyjen välistä joutopuheista. Olen samaa mieltä siitä, että Radio Suomen valtakunnalliset lähetykset (erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin) ovat laadukkaita, varsinkin musiikin osalta.

Pekka Iiskonmaki

YLE:llä on liikaa rahaa. Raha ja valta turmelee. YLE:n rahat pitää puolittaa, niin taso paranee.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Yle kai vissii samaten voisi luopua maakunta ja paikallis uutisista,tai kaikenlaisesta uutisoinnista ja antaa kaupallisten kanavien hoitaa uutisointi iltapäivälehtien tasolla.

Mainittakoon että mielestäni ylen radiokanavat on ainoat Suomessa joissa soi musiikkia enemmän kuin mainoksia. Kyllästyttää kuunella kaupallisia kanavia kuten Loopia tai Radionovaa kun kokoajan työntää pelkkää mainosta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"maakuntaradiot joko kokonaan kiinni tai roimasti vähemmän lähetysaikaa. Radio Suomi periaatteessa riittää ja silloin ainoastaan alueuutiset (5 min) lähetettäisiin vaikkapa klo 7:30, 13:30, 16:30 ja 18:30. Sillä ja yhden tuutin soittolistalla saisi valtavasti säästöä, samalla kun laatu paranisi kertaheitolla".

Tässä puhuttiin siis maakuntaradioista. Television alueuutiset (klo 17 ja klo 18 jälkeen) puolustavat hyvin paikkansa! Radio Suomi säilyy ja toivottavasti tulee paremmaksi.

Muuten, monet kaupalliset paikallisradiot hakkaavat laadussa jo nyt Yle-maakuntaradioita, valitettavasti...näin alas on menty. Radio Novasta olen samaa mieltä. Tekoletkeydessä se loistaa aivan omassa sarjassaan. Täällä Suomussalmella Arolan maatilan karhunkatseluyrittäjä Eero Seppänen kertoi hauskasti, miten saadaan karhut pois ruokintapaikalta sen jälkeen kun sesonki loppuu elokuun puolivälissä: "Laitan katselukopissa Radio Nova soimaan täysillä; sitä eivät kuuntele karhutkaan".

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Paikallis ja maakuntauutisissa päivitellään sitä mitä kulttuurissa, pääkaupunkiseudulla, muualla Suomrssa ja maailmalla tapahtuu ja se paikallisuus ja maakuntakohtaisuus on tänäpäivänä kaukana. On ihan samakasooko Yleltä paikallisuutisetvai tavis uutiset.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Yle kai vissii samaten voisi luopua maakunta ja paikallis uutisista,tai kaikenlaisesta uutisoinnista ja antaa kaupallisten kanavien hoitaa uutisointi iltapäivälehtien tasolla."

YLEn pitäisi mielestäni enemmän keskittyä uutisointiin ja puheohjelmiin eikä yrittää tarjota musiikkia vähän jokaiselle, eli ei kenellekään. Uutistenkin pitäisi olla uusiutuvia eikä uusintoja. Ainakin itse kuuntelen mieluiten sitä musiikkia mikä kulloinkin sattuu kiinnostamaan, niin ja riippumatta kellon ajasta. Ja kun olen tällainen iällisesti vähän varttuneempi, niin on helppo arvata musiikkimakuni.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

YLE on valtio valtiossa ja toimintakulttuuriltaan kömpelö jättiläinen. Toimintatavat ja -kulttuuri on sellaista, että ristiriita puolen miljardin euron ja työn jäljen välillä on juuri tuon näköinen ja kuuloinen kuin on. Koko media-ala kärsii YLE:n toiminnasta, joka käyttää medialle suunnattuja resursseja noinkin tehottomasti kuin mitä käyttää.

Muutoin olen kanssasi samaa mieltä, että maakuntaradiot nykyisellään joutaa sulkea sillä poikkeuksella, että jättävät Lapin Radion rauhaan. Lapin Radio on edelleenkin nykymuotoisena Suomen radiotoiminnan helmi!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jukka kirjoitti: "Muutoin olen kanssasi samaa mieltä, että maakuntaradiot nykyisellään joutaa sulkea sillä poikkeuksella, että jättävät Lapin Radion rauhaan. Lapin Radio on edelleenkin nykymuotoisena Suomen radiotoiminnan helmi!"

En ole aivan samaa mieltä. Luepas mitä Lapin läänintaiteija Hannu Raudaskoski kirjoitti kyseisestä maakuntaradiosta, otsikolla "Yleisradio vai ei", viime marraskuun Kaltio-lehdessä (Kaltio 5/2015 s. 41). Itse asiassa Hannun kirjoitus oli yksi kimmoke tähän blogiin.

Hannu Raudaskoski aloittaa näin: "Olen pitkään ihmetellyt maakuntaradioiden vähäisiä mahdollisuuksia tuottaa omaa ohjelmaa tai määrätä soittamastaan musiikista. Kaukana ovat ajat, jolloin maakunnissa tehtiin kantanauhoja ja toimitettiin ohjelmakokonaisuuksia...". Käypä lukemassa loput kirjastossa (suosittelen).

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Ilmari, mutta se vähäinenkin oma ohjelma-aika Lapin Radiosta on kuin sulaa kultaa. Sovitaan niin, että lopetetaan Lapin Radio viimeisenä maakuntaradioista... tai siis Radio Rovaniemikö se nykyään on.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #15

Sovitaan niin, mutta käy lukemassa Hannun kirjoitus.

(P.S. Kaltio on muuten hyvä, pohjoinen aikakauslehti)

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #16

Luin Raudaskosken kirjoituksen, joka oli täyttä asiaa. Ongelma painottuu toki huomattavissa määrin noihin kirottuihin soittolistoihin sekä myös jossain määrin toimituksellisiin asiaohjelmiin. Uskallan kuitenkin väittää edelleenkin, että Lapin Radio tuottaa edelleenkin mielenkiintoista, alueelleen leimallista asiaohjelmaa selkeästi keskivertoa maakuntaradiota tasokkaammin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

No, onneksi on sentään vielä olemassa Yle Yksi-radiokanava (Yle Puhe-kanavalla alkaa myöskin jo esiintyä sitä toimittajien typerää, keskenäistä hekottelua).

Ajelin juuri kotiin autolla ja kuuntelin suurella nautinnolla Sisko Loikkasen haastattelua professori Kari Enqvist:in kanssa, joka koski fyysikko Richard Feynman:ia (josta en aiemmin tiennyt mitään, mutta kun tuo Kari Enqvist on niin mainio puhuja ja ajattelija).

Yle Yksi/Tiedeykkönen:
http://areena.yle.fi/1-3190922

Tutkin kuuntelun jälkeen hieman Feynman:ia ja löysin tämän helmen:
His last words are noted as, "I'd hate to die twice. It's so boring."

Käyttäjän MattiMulari kuva
Matti Mulari

Ilmari, kirjoitat täyttä asiaa. Nämä ns. maakuntaradiot ovat muuttaneet jo nimensäkin maakunnan keskuskaupungin nimen mukaiseksi. Tässä maakuntaradio on toiminut rehellisesti. Ainakin entinen Kainuun radio on muuttanut nimensä Radio Kajaaniksi. Jos sieltä jotakin asiaohjelmaa sattuisi kuulumaan enää, niin se on taatusti ns. asiahöpinää Kajaanista tai Vuokatti-Sotkamosta.
Kajaanin radiossa kaski naista tai kaksi miestä, joskus sekoitettuna (mies/naispari höpisee omia henkilökohtaisia tai keskinäisiä asioitaan ja naureskelee tai tiedustelee, miten toisen juontajan "suoli" on toiminut.
Ja sitten kun tulee uutislähetys tai alkaa säätiedote, niin se tapahtuu näin: Toinen juontaja kysyy, minkälaista säätä on tulossa, sitten toinen selostaa säätiedotuksen sisältöä, sitten hän lukee virallisen säätiedotuksen, sen jälkeen spekuloidaan säästä. Eli siihen saadaan aikaa kulumaan 10 minuuttia, kun sama asia olisi tullut käsitellyksi minuutissa.
Jopa kaupallinen Radio Kajaus alkaa olla parempi asiasisällöltään ja kuunneltavuudeltaan. Kajauksessa on paljon vähemmän henkilökuntaa kuin Radio Kajaanissa, jossa on lähes 20 työntekijää.

Ylestä lähetetään kuunneltavaksi sopivaa ohjelmaa ainoastaan
YLE 1:n kanavalla aamulla kello 8-11 sekä muulloinkin päiväsaikaan.
Radio Puhe on hyvä kanava, mutta sitä on vaikeampi seurata, kun lehdissä julkaistuissa ohjelmatiedoissa sen ohjelmia ei yksilöidä.

Maakuntaradiot joutaa lakkauttaa. Ehkä Yle pyrkiikin juuri siihen, kun ohjelmien tasoa on heikennetty.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Matti kirjoitti: "Ehkä Yle pyrkiikin juuri siihen, kun ohjelmien tasoa on heikennetty".

Heh, heh. Hyvin kyllä onnistuvat siinä; tiedän liian monta kanssakuuntelijaa, jotka hyppäsivät jo kyydistä.

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Yle Puhe romahti kun taannoin kohderyhmäksi valittiin nuoret aikuiset. Puheen aamu ei eroa yhtään kaupallisten radiokanavien aamulähetyksistä. Kahden "toimittajan"keskinäistä huulenheittoa ja hekottelua. Onneksi ei sentään joka toisen puolivillaisuuden jälkeen soiteta roskaiskelmiä! Keskusteluohjelmissa dominoivat samat vuosia itseänsä framille nostaneet tyhjänpuhujat. Studiovieraat edustavat parikymppisiä selfmade luovuuseksperttejä ynnä muita humpuukimaakareita.
Aikoinaan kiinnostava puhekanava on mennyt täysin kuuntelukelvottomaksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Joo, tuo lienee meille kaikille vissi ärsyttävintä: kahden toimittajan joutava löpinä ja keskenäinen hekottelu...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tästä on siis tullut ihan oikea riesa Suomen maaseudulla, josta suurin osa pääkaupunkiseudun radiokuuntelijoista eivät tiedä mitään.

Vaikka itse blogi valui "alas" hieman turhan nopeasti, niin se näköjään jatkaa omaa elämäänsä facebookin kautta. Toivottavasti viesti päätyy jossain vaiheessa myös Pasilaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä pieni otanta meidän maakuntaradiomme tarjonnasta:

Kuuntelin eilen puolenpäivän maissa, vaihteeksi ja kokeeksi, taas Kainuun maakuntaradiota. Mitä oli tarjontaa? Kaksi naistoimittajaa juttelivat keskenään, ettei ruokaa saa hotkia (!) ja että ruoan on muutenkin oltava myös "kaunis". Kiire on kuulemma aina pahasta, niin syödessä kuin ruoanlaitossa... Sitten puhuttiin pitkään jostain jenkkitutkimuksesta, jossa tutkittiin miten hiiret tottuvat eri käytöstapoihin, jonka jälkeen ryhdyttiin pohtimaan mitä rutiinitapoja itse kullakin toimittajalla on....Sen jälkeen nämä maallikot ryhtyivät lukemaan ja tulkitsemaan jonkun Kentin yliopiston tutkimusta jne..Hohoijaa ja maakunnan kansa saa kuunnella tätä ihanuutta. Jollei itsellä ole asiaa, niin miksei voitaisi haastatella kiinnostavia kainuulaisia? Maakunta on täynnä heitä.

Tänä aamuna toimittajat Ville ja Julia keskustelivat laveasti korpikansaa hyvin kiinnostavasta "villasukkajuoksusta", jota pitäisi kuulemma markkinoida ulkomaisille revontulikatselijoille. Julia muisti kertoa, että villasukkajuoksun lisäksi myös kuntoilu oman kehon avulla (leuanveto jne) on tullut suosituksi eikä siihenkään tarvita kalliita urheiluvälineitä. Ville totesi, että sen voi tehdä kotona vaikkapa syntymäasussa, johon Julia heitti, että siitä vaan Ville jos niin haluat kotona tehdä. Ville ehti juuri ennen levyä vielä kiittää Juliaa siitä, että sai häneltä luvan olla kotona syntymäasussaan..

Tämän surkeuden seurauksena yhtäkkiä tajusin, mistä moinen johtuu: Pasilan soittolistan takia on annettuna tuntia kohti tietty aikamäärä levymusiikkia ja ylimenevää osuutta on siis täytettävä puheilla. Täyttöpuhetta siis ja siltä se kyllä kuulostaakin. Oheinen keskustelu (toimituspäällikön kutsuma "rento vuoropuhelu") pidettiin siis aamutunnin loppuvaiheessa silloin kun studion kellosta näkyi, että "pitää puhua vielä niin monta minuuttia ennen Pasilan viimeistä levyä....").

T.ilmari, korpikuuntelija

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Jaoin tätä plokia ja musiikkiki muuten maakuntaradioissa aivan järkyttävvää ja toimittajat ulkosesti, jotenki ilman mithän kontaktia musiikkikappalheesseen yrittää sanoa, mikä musiikkikappale ja ussein ihan nolo kappale eikä liity siihen, mitä toimittajat sai puhuttua!

Käyttäjän MattiMulari kuva
Matti Mulari

Oikeassa olet Hilkka. Vuoden alussa aloitettu keskustelu maakuntaradioista ei ole tuonut parannusta ohjelmien ja esitystavan suhteen. Huonompaan suuntaan on menty kiihtyvässä tahdissa ainakin Kajaanissa (Kainussa).

Se parannus on tapahtunut , että nyt radio Suomessa klo 13-14 päivisin tapahtuu Markus Maunukselan kotimaisista kappaleista koostuva ohjelma.
Maunuksela oli alkuvuodesta töissä juontajana Radio Kajaanissa-onneksi hän ei ehtinyt omaksua noita Kajaanin radion toimituksen muiden juontajien höpötyksiä ja medoteja.

Maunuksela juontaa letkeästi ja taustoittaa laulut ja niiden esittäjät erittäin asiantuntevasti ja mielenkiintoisesti.
Eli koko Suomen maakuntaradiot saa lakkauttaa ja antaa niiden tehtävät Markus Maunukselan hoidettavaksi keskitetysti. Tällöin saadaan suuret säästöt ja jonnin joutavat ns. maakuntaradioiden tytönhupakoiden höpötyksiä ei tarvitse kuunnella veronmaksajien.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Yle karsii säästösyistä kolmanneksen väestä ja panostaa jäljelle jääviä resursseja enemmän Yle Areenan kehittämiseen ja ohjelmien hankkintaan talon ulkopuolelta ostamalla esim jo ensivuona yle esittää mm Elisa viihteen ja Maikkarin tuottamia "laatusarjoja". On myös väläytetty että radiokanavia ja radio-ohjelmia tultaisii karsimaan rajusti mikä mm johtaisi pääkaupunkiseutu keskeisempiin lähetyksiin jolloin siellä Kajaanissakin jouduttaisiin sitten pian kestämään jaarituksia Helsingista ja tyyliin Seitsemän päivää lehdestä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #24

Minua ei sureta, mie kuuntelen YleRadioYkköstä ja YlePuhetta, en kuuntele Oulu radiota, son kökkötyhjänpäivästä hämmentämistä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #24

Yle karsii väkeä ja siirtyi siksi "kahden toimittajan löysään jutusteluun", niinkö?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset