Elämä jatkuu

Metafora (kielikuva)

  • Metafora (kielikuva)
  • Andrei Makarevitsh: "Mikä häpeä..". Tyttö: "Älä hermostu, pappa. Mikä venäläinen te muka olette?"
    Andrei Makarevitsh: "Mikä häpeä..". Tyttö: "Älä hermostu, pappa. Mikä venäläinen te muka olette?"
  • Irina Volodinan lomakuva
    Irina Volodinan lomakuva
  • «Алые паруса», Punaiset purjeet-asuntokompleksi
    «Алые паруса», Punaiset purjeet-asuntokompleksi

Tammikuun puolivälissä tapahtui Moskovassa traaginen onnettomuus, jossa hissikopin pohja petti ja 36-vuotias nainen, Irina Volodina, tippui 7:stä kerroksesta hissikuilun pohjaan. Koska tämä kuolemaan johtanut tapaus sattui eliitin "Punaiset purjeet"-asuinalueella toimittaja Sergei Jerzhenkov rupesi tutkimaan mistä ja kenestä oli kysymys. Jerzhenkov työskentelee televisioyhtiö "Dozhd":in toimituksella, joka on Venäjän harvoja itsenäisiä toimituksia. Oman tutkimustyön jälkeen Sergei Jerzhenkov kirjoitti tapauksesta harvinaisen terävän yhteenvedon omalla facebook-sivustollaan, josta Venäjän eliitin sokeus (yhä kasvavalle kuilulle rikkaiden ja köyhien välillä) käy ilmi, aivan kuten siitä seuraava katkera satokin. Jerzhenkovin ääneen ajattelu putosi hedelmälliseen maaperään ja kyseisestä kirjoituksesta on tullut varsin suosittu. Näin hän kirjoittaa:

"Minun piti eilen tehdä reportaasi siitä tragediasta, joka tapahtui "Punaisissa purjeissa". Se ei onnistunut. Ystävät, sukulaiset, hissin huoltoyhtiö, jonka työntekijä pidetään vastuullisena - kukaan heistä ei suostunut puhumaan meidän kanssamme. Mutta tämä tapahtuma on sen luokan metafora (kielikuva), joka kertoo niin paljon meidän ajastamme ja siitä maasta jossa elämme, etten voi antaa sen mennä ohitse noin vaan.

Tutkin Irina Volodinan facebooksivuston: puolen vuoden välein - ulkomaan lomat, meri, hiihto, jouluostokset Milanossa. Huolestunut Euroopan kohtalosta, jossa puolet väestöstä on vajonnut köyhyyteen (mikäli on uskominen Vzgljad-artikkeliin). Prilepin, joka puhuu hellästi ja nostalgisesti Neuvostoliitosta. Limonov, joka on vihainen ja myrkyllinen oppositiolle. "Anti-kollaasi" (demotivator) laulaja Andrei Makarevitsh:ista (joka uskalsi kyseenalaistaa Krimin ja Itä-Ukrainan haltuunottoa). NovoRossija, syyrialaiset pakolaiset, tanskalainen Marius-kirahvi-raukka jne. Pikku hiljaa skrollaan tykkilihasta tehdyn jauhelihan läpi, joka on syntynyt venäläisestä propagandasta.

Sen jälkeen mennään taas: meri, aurinko, loma. Mutta on siinä enemmän kuin pelkästään Eurooppaa. Myös venäläisen aristokratian identiteetille datsha (kesämökki) on tärkeä. Katso, siinä on valokuva pikkulammesta, jossa korkea aita suojaa pahalta ulkomaailmalta, joka koostuu pelkästään liberaaleista, maahanmuuttajista ja pedo-homoista (pederastyi). "Pakotteet, kriisi, ei kerrassaan mitään. Ihan vain kiusataksemme näitä liberasteja (usein käytetty, ilkeä yhdistelmä: liberalyi ja pederastyi) pyydystimme sangollisen karppeja, joita nyt paistamme".

Uutena vuonna mentiin vielä Kremlin ystävien juhlaan ja siitä on tullut tapa: "Tästä on tullut meidän perheellemme jo perinne!". Irinan isä on Jevgeni Kotshergin, aikoinaan Gosteleradion juontaja, joka tuli kuuluisaksi aktiivisesta roolistaan Janajevin juntan vallankaappauksen aikana vuonna 1991 (ns. ГКЧП/Janajevin "hätäkomitea"). Irinan aviomies, Aleksei Volodin, on vuorostaan mahtavan VTB-pankin varajohtaja. Aleksei laittoi Irinan facebookiin kaksi lyhyttä ilmoitusta: "Muistotilaisuus klo 13:00 - "ЦКБ МЦ УД Президента РФ"-sairaalan muistosalissa" (kyse on presidentin eliittisairaalasta) sekä "Ystävät, muistobanketti pidetään Fusion-ravintolassa, Krokus-City".

Ihan sama kuka olet ollut tai minkälaista työtä olet tehnyt - onnettomuus aina vaanii sinua. Vaikka olisit ranskalainen miljonääri Christophe de Margerie (kuoli kun hänen yksityislentokoneensa osui Moskovan Vnukovo-lentokentän lumiauraan) tai ihan vain "tavallinen eläkeläinen Sysert:ista" (kuuluisa tapaus, jossa Aleksandr Bogdashev joutui oikeuden edessä (!) todistamaan olevansa elossa, jotta saisi eläkemaksunsa). Pitkään voit suojautua rakentamalla suojamuureja tai ajamalla autoa vilkkuvaloilla ja sireenilla - mutta se ei suoja sinua yhtäkkisestä lumimyrskystä (viranomaisten tuore möhläys Orenburg-Orskin katastrofissa). Jokaisen jalkojen alta maa voi yhtäkkiä repiä ja ellei päähäsi tipu katolta jääpuikkoa niin joudut jonkun lumiauran murskaamaksi. Ja ellei kyse ole lumiaurasta niin siinä tapauksessa hissi tippuu alas. Yksinkertaisesti siksi, koska tämä on Venäjä. Samanaikaisesti kun te olitte mukavasti sisustamassa asuntoanne ja neuvottelitte arkitehdin kanssa julkisivunne monogrammista (Venäjän rikkaiden uusi muoti-ilmiö) ja lammen mustista joutsenista, koko muu Venäjä joutui jättiläisukonputken valtaan. Sähköjohdot kuluivat loppuun, lämmityspatterit pamahtivat rikki, maantiet hajosivat, mutta Putin-eliitti, joka tuhlasi innokkaasti öljydollareita Olympiakisoihin, monogrammeihin ja rakastajattariin, ei huomannut miten nopeasti ja millä vauhdilla koko infrastruktuuri ja Neuvostoliitolta saatu koneisto hajosi. Katsokaa nyt vaikkapa puolustusministeri Sergei Šoigu:n uusi kiinalaispalatsi - siinä on palatsi, hyvin hoidettu piha ja suojamuurin toisella puolella muutama taukotupaa, siirtolavoja ja rakennusjätettä. Lyhyesti sanottuna, sitä Venäjää, jonka näemme päivittäin..

Eliitti, Venäjän uusi eliitti - he ovat sulkeneet itsensä niin tehokkaasti pois ulkomaailmalta ja ovat niin sisukkaasti rakentaneet kastiyhteiskuntaa, että ovat unohtaneet kaikkein tärkeimmän. Heidän Rolls-Royces: ensa voivat aivan yhtä hyvin vajota maan sisään kuin meidän osamaksu-fordimme, koska ajamme täsmälleen samoilla maanteillä, joita tuntemattomat tadzhiki-työmiehet ovat tehneet. Heidän talonsa saavat aivan samanlaisia halkeamia kuin meidän Bibirevo-lähiömme kerrostalot, koska urakoitsijat ovat varastaneet betonnia ja täyttäneet seinien väliraot rakennusjätteillä. Totta kai voit asentaa itsellesi amerikkalaisen Otis-hissin tai vaikkapa Mogilevliftmash:in sellaisen - mutta niiden huolto tapahtuu joka tapauksessa Vasjan taholta, jolla ei ole muuta kuin jakoavain ja pikkupalkkansa, josta vielä sosiaaliedutkin on leikattu pois. 

Myös Vasja on uhri niistä budjetimme varkaustempuista ja korruptiosta, johon kaikki osallistuvat: niin valtakunnansyyttäjän pojat kuin asuntoyhtiön pomo, joka moninkertaistaa vaikkapa paperiklemmarin kulut. Ja te - "Punaiset purjeet"-asukkaat, jotka olette lainvastaisesti yksityistäneet alueen rantakaistaa - te olette nyt sitten hissiasentaja Vasjan uhreja. Sille ei voi mitään; siltä osin olemme kaikki samanarvoisia.

VTB-pankin nettisivuilla näkyy Aleksei Volodin:in lempisitaatti "Hän, joka ei katso eteenpäin, joutuu jonon viimeiseksi" (George Herbert). Naulan kantaan! Jo 15 vuotta he eivät ole katsoneet eteensä ja jopa pelkäsivät katsoa tulevaisuuteen. He olivat vaan kiinnostuneita henkilökohtaisesta onnestaan, maamme tulevaisuuden kustannuksella. Yksi talo, sitten toinen ja vielä pitää ostaa kolmas talo anopille, sen jälkeen datsha, talo Toscanessa ja lasten pitää mennä opiskelemaan Lontooseen - kaikki vaan itselleen, itselleen...He kävelivät jatkuvassa ympyrässä ja katsoivat koko ajan tarkkaan mihin astua, mutta eivät huomanneet miten hissin pohja oli irti".

LÄHDE

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Todella hyvä plogi ja kertoo lyhyydestään huolimatta syvällisesti Venäjän ongelmat.

Yllättävän paljon siinä on samaa kuin Suomessa. Tosin toisilla painotuksilla.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jotenkin tulee mieleen tsaarinvallan viimeiset vuodet...2017???

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Suosittelen Peter Pomerantsevin kirjaa:
MIKÄÄN EI OLE TOTTA JA KAIKKI ON MAHDOLLISTA.

Kirjaa lukiessa monta kertaa selkäpiitä karmii, kauheaa, voiko se olla totta. Kirja jatkaa siitä mistä Ilmari aloitti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ilmari ei nyt sentään aloittanut vaan Sergei Jerzhenkov, jonka terävä teksti oli siis blogini runko.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tanskalainen Marius-kirahvi tuli Venäjällä siitä kuuluisaksi, että sen "raakamainen" kohtalo käytettiin sikäläisessä mediassa tyyppiesimerkkinä lännen yhä alhaisemmasta moraalista.

http://yle.fi/uutiset/tanskalainen_marius-kirahvi_...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eiköhän propaganda ole jo tehnyt tehtävänsä, kohta kansa vaati sodan aloittamista meitä homoja ja muita moraalittomia vastaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tunnettu ja Venäjällä hyvin rakastettu (itse)ironinen pilapiirtäjä Vasja Lozhkin kuvasi tuon näin osuvasti:

http://i024.radikal.ru/1401/c0/fcdbc29c4c02.jpg

Mahtavan ja loistavan Venäjän ulkopuolella asuu siis ainoastaan outoa väkeä (esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa pedo-homoja ja Suomessa tietysti tsuhnoja).

Tästä mainiosta Vasjasta kirjoitin aiemmin näin:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179975-vena...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset