Elämä jatkuu

Ranska - Euroopan mätä omena..

  • Ranska - Euroopan mätä omena..

Nyt kun Nokia päätti vähentää työpaikkoja niin Suomesta kuin Saksasta, mutta käytännössä lisätä niitä Ranskaan, lienee sopiva hetki suomentaa oheinen artikkeli, joka ilmestyi Hollannissa maaliskuussa (De Financiële Telegraaf: "Frankrijk, de rotte appel", kirjoittaja ekonomisti Alex Sassen van Elsloo). Teksti on sen verran naseva ja ajankohtainen, että suomennos on paikallaan:

Kun puhutaan EU:sta ja eurosta, niin monet käyttävät eräänä lyhenteenä ilmaisua PIIGS (Portugali, Italia, Irlanti, Kreikka ja Espanja). Yksinomaan talousnäkökulmasta tämän ilmaisun käyttö on paikallaan; onhan yli puolet roskalainoista (non-performing loans, NPL) peräisin näistä maista ja jo pelkästään siitä syystä voidaan toiveet pankkiunionista sekä euroalueen depositotakuujärjestelystä pitää järjenvastaisina.

Mutta hänen, joka kiinnostuu EU:sta ja eurosta, ei tarvitse oikeastaan katsoa muuta kuin kahta maata: vanhat arkkiviholliset Ranska ja Saksa. Koko EU:n idea ja kaikki siihen liittyvät suunnitelmat lähtevät tuosta suhteesta. Alunperin oli vain tarkoitus solmia strateginen avioliitto, jonka avulla tulevat konfliktit suljettaisiin lopullisesti pois.

Paha avioliitto

Alusta lähtien näiden kahden maiden suhde perustuu syyllisyyteen ja moitteisiin; Saksan pitäisi ikuisesti hävetä maailmansotia (erityisesti sitä toista) ja Ranska käyttäytyy kuin petetty vaimo, joka nalkuttamalla muistuttaa alituisesti aviomiestään hairahduksestaan. Siinä missä Saksa noudattaa aika lailla reilusti suhteen pelisääntöjä, siinä Ranska kulkee huolettomana omaa tietä. Fraternité, egalité et liberté pätee molemmille, mutta sittenkin enemmän vaimolle kuin aviomiehelle. On täysin kyseenalaista miten kauan tämä avioliitto pysyy pystyssä tällaisen animal farm-asenteen takia..

Kaksi erillistä maailmaa

Aivan kuten monissa avioliitoissa, niin myös tämä voi raahautua eteenpäin vaikka kuinka pitkään ennen kuin päättyy lopulliseen avioeroon. Pahat ennusmerkit ovat kyllä selvästi havaittavissa. Saksasta on kehittynyt kelpo persoona; talousuudistukset on tehty, valtionvelka on hallinnassa ja talousarviot pitävät. Työttömyysluku on alle 6 prosenttia, joka mataluudessaan on ennätys euron tulon jälkeen. Ranska, sitä vastoin, ei ole tehnyt mitään uudistuksia..

Ranskan valtionvelka on noussut koko ajan ja alijäämät ovat yhä aivan liian suuret; jopa niin suuret, että sopii kysyä tietävätkö ranskalaiset edes, missä Maastricht sijaitsee...? Talouskasvusta ei ole tietoakaan ja siinä missä Saksa teki mataluusennätyksen, siinä Ranskan työttömyys pysyy takuuvarmasti 10:n yläpuolella.

Oman tahdon läpisaaminen

Tämä pari on kasvamassa erilleen ja siihen liittyvät, negatiiviset vaikutukset pitää edes yrittää pystyä hallitsemaan (eroon asti). Näin Ranska esimerkiksi haluaa sellaisen taloushallinnon, joka perustuu latinalaiseen kouluun (hyvin rasvatut setelipainokoneet) ja, kuten aina vastaavissa avioliitoissa, Saksan tehtäväksi jää periksi antaminen. Tämä ilmainen raha helpottaa Ranskan hallituksen suhteet omien äänestäjiensä suuntaan ja antaa samalla mahdollisuuden siirtää tarvittavat uudistukset taas kerran eteenpäin tai heikentää niitä.

Ranska ei halua myöskään tehdä säästöleikkauksia vaikka valtionvelka on jo 96 % BKT:sta. Lisäksi Ranska haluaa nyt perustaa euroalueen talousministerin viran, jolloin se voi ahmia niin Saksan kuin muiden euromaiden verotaskuista. Vanha ranskalainen sanonta kuuluu näin: moi, moi, moi, c’est la loi - "minä, minä, minä, sehän on laki" (englannin versio: my way or the highway).

A woman scorned

Näyttää siis vahvasti siltä, ettei tämä aviovaimo ole suinkaan liikkeellä pelastakseen avioliitonsa vaan sillä asenteella, että saisi siitä mahdollisimman paljon irti ja ainoastaan hänelle itselleen. Jotenkin tulevat mieleen nuo ajat heidän ensimmäisen vakavan aviokriisinsä jälkeen, vuonna 1919 Versailles:issa. Silloin Ranska, pariterapeutinsa avulla, määräsi Saksalle niin tiukat hyvitysehdot, että mies putosi polvilleen eikä välittänyt sen jälkeen enää mistään. Toivotaan, ettei sellaista tapahdu enää uudestaan.

Vive la France

On ensiarvoisen tärkeätä, että myös Ranska noudattaa yhteisiä sääntöjä. Siltä ei kuitenkaan näytä. Ranska on kerta toisensa jälkeen osoittautunut olevansa epäluotettava partneri ja siltä pohjalta ero ei ole pelkästään todennäköinen vaan myös toivottava. Kyllä, avioerot ovat kalleita. Isoisä sanoi aina: "Avioerot ovat siitä syystä kalleita, koska ovat sen arvoisia!". Tämä ikiviisaus ei ole pahimmasta päästä ja lienee parasta, että Saksa jättäisi eroanomuksensa sekä yrittää ohjata asiat oikeaan suuntaan nyt, ennen kuin suhde menee liian pitkälle pieleen. Valitettavasti Saksa (valtavan syyllisyyskompleksinsa takia) suostuu edelleen toiminaan "ovimattona" eikä Ranska pysty luopumaan tilanteen hyväksikäytön/väärinkäytön houkutuksista.

Mikäli euroalue joskus tuhoutuu, niin silloin se ei tapahdu niinkään parjattujen PIIGS-maiden seurauksena vaan ennen kaikkea heidän kerhonsa salaisen johtajan, Ranskan, ansiosta. 

LÄHDE

Aiheeseen liittyvä blogi ("Ranska saa, taas kerran, jatkoaikaa")

Aiheeseen liittyvä blogi ("Hansaliitto takaisin")

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vertailu avioliitosta on siis alkuperäisen kirjoittajan keksintö. Jäin miettimään, että partnereiden sukupuolet voisivat yhtä hyvin mennä toisinpäin: Ranska on tuo petturi-aviomies ja Saksa se kiltti, nöyryytetty (mutta varakas) vaimo...

Itse kuvio (kuten eurokin) alkaa olla kestämätön. Ranska ruotuun tai Suomen lähtö eurosta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ranskalla on oma itsenäinen ydinase, jota Saksalla ei ole. Joten Saksa maksaa ja maksaa!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin, samanlaisen kommentin annoit viime vuoden Ranska-blogini yhteydessä:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188696-rans...

Kyse tuskin ole siitä; aloituksen varsinainen kirjoittaja, hollantilainen talousmies, taitaa olla lähempänä totuutta mielestäni. Joka tapauksessa joko Ranska vihdoinkin ruotuun tai Suomen lähtö eurosta (ja vielä kerran: Kiitos, Sauli ja Paavo L.!)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ranska ei ruotuun päädy eikä Suomi lähde eurosta vähällä! Ranska on EU:n sotilasmahti!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #4

Pertti, talouden osalta onnittelen sinua kun asut Ruotsissa; fiksua väkeä. Euron suhteen voidaan vissi olla luottavaisia kun EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici (Ranskan entinen valtionvarainministeri) on superkomissaarimme Jyrki Kataisen valvonnan alaisena......tuntuu hyvältä.

Seppo Hildén Vastaus kommenttiin #4

"Ranska on EU:n sotilasmahti!"

Heh, minkäköhän maan takia toista maailmansotaakin käytiin niin pitkään. Ranska luovutti käytännössä taistelutta maansa saksalaisille ja miljoonat ranskalaiset miehet katsoivat sivusta kun muiden maiden sotilaat joutuivat tekemään sen likaisen homman.

Sotilasmahti, anna mun kaikki kestää...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #6

Ainakin Napoleonista alkaen Ranska on hävinnyt jokaisen sodan - I MS oli lähinnä jonkinlainen pattitilanne.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

Ranskalla on kaikesta huolimatta neutronipommia ja vetypommi. Ranskalla on kyky virittää ja laukaista em. pommit. Ison-Britannian ydinpommit ovat USA:n kontrollia alaisia.

Eero Mattila

Joopa joo, kulttuurierot ei taida poistua poskisuudelmilla...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ranskan perimmäiset ongelmat johtuvat erittäin vahvoista ammattiyhdistysliikkeistä (CGT eli Confédération générale du travail ym). Kun välillä tuntuu siltä, ettei Suomessakaan päästään tekemään tarvittavia uudistuksia samoista syistä, niin Ranskassa se on käytännössä mahdotonta. Viime viikolla taas nähtiin miten autot paloivat Ranskan kaduilla. Täysin pattitilanne, joka kestänee ikuisesti (kunhan muut euromaat suostuvat maksamaan).

Irtisanomisuojakin on tehty Ranskassa niin vahvaksi, että Nokia mieluimmin potkaisee suomalaisia ja saksalaisia työntekijöitä pois kuin fransmanneja...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hyvin osuva parisuhdeanalogia!

Euro on tuomittu epäonnistumaan. Epäselvää on vain se kuinka kauan tässä vielä kitkutellaan.

--

Syksyllä tuli YLE:n dokkari Ranskan työelämästä.

Totesin tilanteen toivottamaksi kun esittelivät työnantajasäännöksiä joka oli noin Raamatun kokoinen opus.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Osuva kirjoitus!

Kiitos suomentajalle!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On totta, että Ranskassa on kenties tiukin työntekijä irtisanomissuoja EU.n alueella, mutta samalla on myös tunnustettava, että Suomi edustaa sen toista ääripäätä, Suomessa on helppoa ja halpaa irtisanoa työtekijä ja tästä laskun saa maksaa ne 1300 Noikialaista, kuten insinööriliito puh.joht yle:n aamu-lähetyksessä kertoi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Arto, Saksa edustaa sitä "toista ääripäätä" sosialidemokraatti Gerhard Schröderin ansiosta. Suomi on lähinnä keskitason statistin asemassa, näissä kuvioissa...Ranska on melkoinen iilimato ja oli korkea aika, että joku sanoi sen myös suomen selkokielellä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ranskassa on työläisten irtisanomissuoja huippuluokkaa samoin Ranskan puolustus on oman ydinaseen ansiosta huippukunnossa. Suomessa molemmat em. ovat rapakunnossa!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Suomen armeija lienee sittenkin pohjoismaiden vahvin, eikö?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #17

Näin jos otetaan pelkästään huomioon sotilaiden lukumäärä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #18

Palataanpa kuitenkin blogin alkuperäiseen toteamukseen: Ranska on Euroopan mätä omena, käytännössä failed state, but too big to fail.....

Ollaanko siellä Ruotsissa samaa mieltä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #19

Ei olla samaa mieltä. Luulisi täällä koettavan Saksa lähinnä ongelmaksi johtuen siitä, että monilla vientialoilla Saksa on Ruotsin pahin kilpailija.
Volvo osti ajat sitten Renaultin kuorma-autot omakseen. Volkkari taas osti koko Scanian omakseen. Saksa on tavallaan Ranskan ja Ruotsin välissä. Ranska koetaan täällä tärkeäksi vientikohteeksi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Suomessa molemmat em. ovat rapakunnossa!" Eihän tuo pidä paikkaansa, Pertti.

Suomen puolustus on eurooppalaisittain ja esimerkiksi Ruotsiin verrattuna huippuluokkaa.
Eikä Suomen tarvitse Ranskankaan rinnalla hävetä yhtään mitään, ei ainakaan puolustustaan. Muistaakos Pertti Väänänen, jos hieman historiaan mennään, että missä ne ovat ne Ranskan ja Ruotsin viimeaikaiset sotasaavutukset?

Ruotsin osalta on mentävä sinne 1700-luvun loppupuolelle, kun Kustaa III vielä jotenkuten pani hanttiin Venäjälle - toki suomalaisten sotilaiden voimalla. Sen jälkeen ei Ruotsilla ole juuri muuta kuin häviö Venäjälle ja sittemmin Suomen selän takana piileksimistä.

Entä Ranska? Napoleon I kyllä onnistui jylläämään Eurooppaa sekaisin, mutta se oli jo yli 200 vuotta sitten! Saksa on pannut Ranskaa pataan Napoleonin aikojen jälkeen todella pahasti.

Tänä päivänä Suomen armeija on vielä kohtuullisen hyvässä iskussa. Olet siis ainakin jonkinlaisessa turvassa siellä Ruotsissa, kiitos Suomen itsenäisten puolustusvoimien - ja myös Baltian maissa nykyisin olevan Nato-puskurin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset