Elämä jatkuu

Olemme oikeassa! - Olemme kykeneviä!

  • 15.4.2016
    15.4.2016

Kommunisteista ollaan aina oltu monta mieltä ja onhan heillä näyttöä vaikka toisille jakaa, niin hyvässä kuin hieman vähemmän kauniissa valossa. Kevät on tulossa Venäjän Karjalaankin ja taas on jykevien iskulauseiden aikaa. Oheisen kuvan otin lähiulkomaassamme, koska se sittenkin, jollain tavalla, hätkähdytti jopa tällaista karaistunutta idänkävijää: siinä Venäjän kommunistinen puolue KPRF itsevarman ylpeästi julistaa: "Olemme oikeassa! - Olemme kykeneviä!". Niilo Tarvajärvi sanoisi tohon: "Sillä lailla!", vaikka onhan se mukavaa ja kannustettavaa kun ihmisillä on itseluottamusta, niinhän? Usko ón väkevä.

Olen varsin tietoinen niin NL:n historiasta kuin siitä, että Boris Jeltsin kielsi 1990-luvun alussa kyseisen puolueen olemassaolon (puolueen toimisto-ovet sinetöitiin). Nyt, kun tavallinen kansa (taas kerran) joutuu ylämäkeen ja Yhtenäinen Venäjä-puolue (aiheellisesti) puolustuskannalla, nämä vanhat konkarit katsovat tilaisuutensa tulleen ja onhan se totta: hehän pystyvät vaikka mihin....

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi taannoin, että hänen mielestään Neuvostoliiton hajoaminen oli viime vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi. Moni venäläinen ja ulkopuolinen tarkkailija miettii asian kuitenkin toiselta kannalta: taisi sittenkin olla niin, että lokakuun vallankumous osoittautui viime vuosisadan suurimmaksi katastrofiksi. Miljoonittain tapettiin omia maamiehiä sekä -naisia ja eräs maailman rikkaimpia maita pidettiin sukupolvien ajan takapajulana...

Да, вы правы и вы, действительно, умеете!..

(Kyllä, olette oikeassa ja todella pystytte siihen!)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Olemme kykyneviä,,,kaikkeen muuhun mutta kunnolista auta ei vaan onnistu russki vääntämään,,,,:)

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kannattaa aina hieman kuvitella minkälainen maailmanmahti Venäjä olisi voinut olla, mikäli 1900-luvun alusta lähtien olisi älynyt olla yrittäjäystävällinen markkinatalousmaa (NEP-kausi antoi hieman, joskin vähänlaista, osviittaa).

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Vaikka venäläiset eivät kommunisteja suurin joukoin äänestäkään - jos noista Venäjän äänestyksistä voidaan mitään suuntaviivoja edes vetää? - niin noin puolet rahvaasta haikailee Stalinia tänä päivänä takaisin; ainakin hänen tapaistaan auktoriteettia. Tätä on vaikea ymmärtää. No, presidentti Putinhan näyttää olevan jonkinlainen Isä aurinkoisen reinkarnaatio.

Kommunismin aiheuttamista uhreista on syytä lukea Courtoisin "Kommunismin musta kirja". Se kannattaisi lukea myös Venäjän karjalaisten ennen kuin uskovat, jos uskovat, kyseisen mainostolpan sanomaan.

Olet täysin oikeassa Ilmari: bolshevismi-kommunismin syntyminen oli maailmanhistorian suurimpia geopoliittisia katastrofeja.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kuka tuollaisia mainostolppia Venäjällä pystyttää, betoniin valetulle jalustalle? Kuvassa ei näy muita tällä tieosuudella, ja uudelta näyttävä juliste on telineelleen räätälöity. Onko niissä myös muiden puolueiden mainoksia tai kaupallistakin mainontaa, vai onko Venäjän kommunistinen puolue KPRF tässä jotenkin erityisasemassa?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Hieman hassu kysymys, mutta vastaanpa kuitenkin: Venäjän maanteiden varrella vastaavat mainostolpat ovat aivan yleisiä. Jokainen maksava asiakas saa niihin mainonsa (hieman kuten Suomen Ulkomedia Oy meillä). Veikkaan, että kyseinen maantievarsimainos näkyy juuri nyt Kaliningradista Vladivostokiin asti.

Tämä blogi yrittää siis kiinnittää huomionsa itse "sanomaan", joka on varsin mielenkiintoinen, historian näkökulmasta tarkasteltuna...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

En tunne Venäjällä vallitsevia ulkomainonnan käytäntöjä, jotka ovat kertomasi mukaan nykyään toki ratkaisevasti erilaisia kuin ne olivat Neuvostoliiton aikana.

Siis maksettu tolppamainoskampanja Venäjän Federaation kommunistipuolueelle, siinä kuin mille tahansa tuotteelle. Onhan tuossa esitystavassa eroa verrattuna esimerkiksi Töölössä sijaitsevan Venäjän kulttuurikeskuksen ulkoseinän suurikokoiseen seinäfreskoon.

Mainonnan kohteena oleva ideologia on toki historian kuluessa vienyt miljoonia vankileireille ja joukkohautoihin, mutta onhan silti eroa sillä, kilpaileeko se nykyään katsojan huomiosta samalta viivalta kaikenlaisten kulutustavaroiden kanssa vai onko sillä virallinen, jopa "pyhitetty" asema.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Tsaarin Venäjän kansalainen haluaisin minäkin olla.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Turhan usein sanotaan (itsevarmasti ja syvällä rintaäänellä), ettei stalinisti voi olla tehokas saatikka tuottava.

Minusta ainakin Vasili Mihailovitsh todisti aivan toista. "Iskutyöläinen" parhaasta päästä:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/82102-vasil...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Venäjällä on Putin ja kommunistit, jotka molemmat hyötyvät toisistaan.

Putinkin on hyvin vähäsanainen kommunismin saavutuksista, mutta tovereiden hallintomalli on kyllä mukavasti paikallaan.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Minusta aika läheltä liipaa vertailu siitä, että Saksan kaduilla näkyisi edelleen NSDAP:n vastaavat mainokset...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Putin sallii zhirinovskilaisten ja kommunistien esiintymisen, sehän todistaa että Venäjällä on oppositio ja demokratia. Nämä ovat tukipuolueita jotka eivät koskaan uhmaa Putinin valtaa. Saavat meuhkata ihan vapaasti. Oikean opposition edustajat murhataan.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Venäjän kansan "nostalgia" sallii kommunistien esiintymisen. Elämä on täynnä ristiriitaisuuksia..

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Saksan kansan nostalgia sen sijaan ei salli Nazionalsozialistische Deutsche Arbeiterpartein esiintymistä, ja jopa museoissa on historiallisista konteksteista huolimatta mahdotonta tai laitonta esittää yleisölle sen puolueen visuaalisia symboleita; jos julkisesti vihellät Horst Wessel Lied'in melodiaa, taitaapa siitäkin sakot rapsahtaa. Saksalaiset kavahtavat diktatuurin aikaista menneisyyttään, mutta ainakin osa venäläisistä haikailee omansa perään vielä yli kuusikymmentä vuotta viiksiniekkansa kuoleman jälkeen.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Sic...(toinen puhuu ilmeisesti aidasta ja toinen jostain muusta).

Lyhyt yhteenveto: Saksassa ei näy vahingossakaan NSDAP:n mainoksia mutta Venäjällä entinen meno saa jatkua..., mitäs nyt muutamista miljooneista (kysehän oli vain omista maamiehistä); ja onhan Nürnberg ainoastaan saksalainen kaupunki.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Neuvostoliiton totalitarismi ihmisten arjessa oli sfäärissään niin paljon vankempaa kuin natseilla Saksassa, että sen jättämät vammat kansan sieluun ovat myös vaikeamman kautta parannettavissa. Lisäksi kommunismin ajanjakso oli pitempi kuin natsien.

USA:n johdolla Natsi-Saksa on sodan jälkeen demonisoitu yli kaiken ja siitä on sukeutunut mielikuva, että mitään kaameampaa ei ole voinut olla olemassakaan, vaikka tosiasiat puhuisivat toista. Jos kuvittelisimme vaikkapa suomalaisina joutuvamme yhtäkkiä 30-luvulle ja saisimme valita kaksi vaihtoehtoa: muuttaa Berliiniin tai Moskovaan, niin moniko Moskovan valitsisi?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #17

Heh, pirullisen hyvä kysymys.Solzhenitsynin Vankileirien saaristossa vanki, jolla oli kokemusta sekä NKVD:stä että Gestaposta, vertasi niitä - Gestapo halusi kuitenkin aina selvittää totuuden, ja vapautti syyttömät, paitsi juutalaiset.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Tiedoksi: mainoksen sirpi ja vasaralogon ympärillä lukee: Venäjä - Työ - Kansanvalta - Sosialismi (reunahuomio: siis sosialismi eikä kommunismia)..

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Eikä siihen ihmisen raadollisuuden tietäen voi koskaan päästäkään. Tuon aatteen varjolla on kuitenkin saatu aikaiseksi erilaisia kommunismin irvikuvia, olivat nämä sitten olevinaan marxilaista sosialismia, bolshevismia, stalinismia, maolaoisuutta, juchelaisuutta tai polpotilaisuutta. Mutta uhreja on syntynyt miljoonatolkulla näitä maailmanlopun aatesekasikiöitä toteutettaessa.

Maon Kiinassa "kommunismin" ylin aste tasa-arvoisessa utopiassa oli varmaankin se kun kansalainen omisti pelkän yöastian, potan. Sen sisältökin oli sosialisoitu. Se piti kuskata kommuunin pellolle maan suuressa lannoitepulassa. Siinä sitä oli kommunismin kirkas aamunkoitto!? Yritetiin tuoda jollain tapaa vuosikaudet Suomeenkin.

Käyttäjän MattiMulari kuva
Matti Mulari

Eikö neuvostosysteemissä (Lenin ja Stalinin Joopi) ollut yhtenä päätavoitteena ensin siirtyä sosialismiin ja sen jälkeen kommunismiin. Onko nyt otettu pakitusta eli laskeuduttu tikapuilla alemmaksi. Onko edelleenkin tavoitteena siirtyä sosialismin jälkeen kommunismiin?
Eli onko edelleenkin voimassa vanhat opit ?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Ellei opit, niin ainakin konstit (onneksi eivät kuitenkaan pahimmasta päästä).

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ilmari: "Venäjän kansan "nostalgia" sallii kommunistien esiintymisen. Elämä on täynnä ristiriitaisuuksia."

Eiköhän Putin ole se joka sallii nöyrien itselleen hyödyllisten kommunistien ja zhirinovskilaisten esiintymisen? Kansan nostalgia ehkä sallisi epäileväisten toimittajien elämän jatkumisen mutta Putin määrää tästäkin:)

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Leo, olen tavannut aika paljon vanhempia venäläisiä, jotka toteavat "раньше было лучше" (ennen elämä oli parempaa) tarkoittaen sillä nimenomaan Neuvostoliittoa. Meille se tuntuu oudolta, mutta monille se on yksinkertainen totuus; olihan elämän rytmi rennompaa silloin eikä kova kapitalismi määrännyt työelämän tahtia. Siksi nostalgia jyllää Venäjällä edelleen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olen huomannut saman. Neuvostoaikana oli useimmilla asiat paremmin.

Mutta Putin käyttää nostalgiaa hyväkseen politiikassa. Hän on saanut kansalaiset kaipaamaan NL:n suuruutta, voittamaton puna-armeija, isänmaallisuus, valloituksia, agressiota maailmanpolitiikassa, uhittelua. Tämä ilo korvaa hyvinkin nykyiset puutteet:)

Mukavien venäläisten ystäviemme alitajunnassa taitaa olla seuraavaa:
Olemme edelleen suuri ja mahtava!
Kaikki pelkäävät meitä!
Me olemme kristinuskon oikea puolustaja, länsi rappeutuu!
jne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset