Elämä jatkuu

Sergei Lavrov - sympaattinen ammattimies

  • Sergei Lavrov - sympaattinen ammattimies
  • Lavrovin lempiharrastukset: whiskey, kitaransoitto, runot ja tupakka
    Lavrovin lempiharrastukset: whiskey, kitaransoitto, runot ja tupakka

Välillä tekee hyvää (niin kirjoittajille kuin lukijoille) laatia sellaista blogitekstiä, joka on selvässä ristiriidassa ns. yleisen käsityksen kanssa. Olen jo pitkään seurannut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin työskentelyä ja voin todeta olevani fani. Kaikesta näkee ja kuulee, että kyse on rautaisesta ammattimiehestä, jolla on pitkä diplomaattikokemus sekä siihen liittyvää niin arvovaltaa kuin pokerinaamaa. 

Venäjän Federaation perustuslain mukaisesti presidentti valitsee keskeisimmät ministerit (pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri, sisäasiainministeri ja talousministeri); muiden ministereiden valinta jää turvallisuusneuvostolle ja duumalle. Sergei Lavrov nimitettiin nykyiseen tehtävään vuonna 2004 ja pitää sanoa, että siinä valinnassa Vladimir Putin onnistui enemmän kuin hyvin. Vaikka moni olisikin usein eri mieltä Lavrovin sanoista, niin on pakko myöntää, että hän hoitaa tehtävänsä hyvin (= kertoa Venäjän näkemykset maailmalle). Tiedetään, ettei Sergei Lavrov ole mukana varsinaisessa päätöksenteossa; hän on enemmänkin ulkopolitiikan työmies, joka kertoo ja perustelee mistä kulloinkin on kysymys. Venäjän Federaation varsinaiset päätökset tehdään joko yksin Putinin taholta tai presidentin ja turvallisuusneuvoston yhteistyöllä. Duuman rooli on jäänyt siltä osin taka-alalle. Yleisessä tiedossa on, että esimerkiksi Krimin valloituspäätös tehtiin nimenomaan turvallisuusneuvostossa (Совет Безопасности Российской Федерации). Turvallisuusneuvoston jäsenet ovat duuman ja liittoneuvoston puhemies, ulkomaantiedostelun (SVR) johtaja, presidentinhallinnon johtaja, FSB:n johtaja sekä avainalojen ministerit (pää-, ulko-, puolustus- ja sisäministeri). Turvallisuusneuvoston puheenjohtaja on presidentti ja sen sihteerinä on toiminut vuodesta 2008 Nikolai Platonovitš Patrušev.

Kansainväliset diplomaattilähteet kertovat, ettei Sergei Lavrov varsinaisesti kuulu kovien päätösten ytimeen vaan että hän on enemmän suorittaja. Kun eräässä haastattelussa kysyttiin Venäjän ulkoministeriön edustajalta Lavrovin pitkäaikaisen pestin syistä, vastaus oli harvinaisen selkeä: "Sergei Viktorovit on yksinkertaisesti paras mies tohon tehtävään". Samaan lopputulokseen ovat päässeet hänen ulkomaiset diplomaattikollegansakin

Sergei Lavrov syntyi Moskovassa vuonna 1950 ja hänen isänsä oli armenialainen, lähtöisin Georgian Tbilisistä; äiti vuorostaan venäläinen. Lavrov valmistui vuonna 1972 Moskovan valtiollisesta kansainvälisten suhteiden instituutista (МГИМО - Московский государственный институт международных отношений), jonka jälkeen siirtyi ensiksi diplomaatiksi Sri Lankaan. Siitä syystä hän puhuu sinhalia, ranskan, englannin, armenian ja venäjän lisäksi. Vuonna 1981 hänet lähetettiin Neuvostoliiton edustajana YK:n tehtäviin New Yorkiin. Vuonna 1988 Sergei Lavrov nimitettiin Venäjän federaation ulkoasiainministeriön taloussuhteiden osastopäälliköksi, 1990 kansainvälisten järjestöjen ja globaalien ongelmien osaston päälliköksi, 1992 varaulkoministeriksi ja 1994 Venäjän pysyväksi edustajaksi YK:hon. Hän on naimisissa ja hänellä on yksi tytär, Jekatarina.

Juuri näinä kansainvälisen jännityksen aikoina miehen sanomista ollaan tietysti monta mieltä, mutta se ei kuitenkaan sulje pois sitä tosiasiaa, että kyse on harvinaisen ammattitaitoisesta diplomaatista. Sergei Lavrov edustaa diplomatian aatelia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mahtaa olla fiksulla ammattidplomaatilla haasteellinen homma selittää ulkomaailmalle Venäjän edesottamuksia siten, että selitykset hyväksyttäisiin kotimaassakin ilman, että ne olisivat liian paljon ristiriidassa herran itsensä omien näkemysten kanssa.

Muuten puolustusministeri Shoigua pidän sen sijaan varsinaisena haukkana ja hyvin vastenmielisen oloisena. Totean tämän ilman, että olisin ottanut mitään selville hänen taustoistaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juha..Samaa olen ajatellut minäkin jo ennen tätä Ilmarin blogia, ettei noin sivistyneen ja fiksun oloinen kaveri voi tuntea oloaan mukavaksi selitellessään oikeaksi Venäjän pöllöjä toimia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juha, Sergei Shoigu ei kuulu myöskään minun suosikkeihini. Mies jäi juuri kiinni siitä, että rakensi 18 miljoonan dollarin "kiinalaispalatsin" Moskovan lähellä. Tämä "datsha" on fiksusti laitettu hänen vaimonsa siskon nimiin:

http://www.forum.reporter-studio.ru/images/img/361...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Kuvasta päätellen ei tuollainen datsha helposti salaisuudeksi voi jäädä, joten ei tuo "kiinni" -jääminen hänelle varmaankaan tullut yllätyksenä eikä myöskään aiheuta suurtakaan stressiä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #11

Kiinni jääminen tapahtui siis siten, että huomattiin kiinalaispalatsin naisomistajan olevan Shoigun vaimon sisko.. Paljastus tehtiin Aleksei Navalnyin blogin kautta. Nyt koko valtakunta on asiasta perillä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

"Olenko minä kälyni vartija", voi Shoigu todeta ... jos tarvitsee. ;)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #9

Entinen meno jatkuu näemmä Venäjällä.

Neuvostoliiton aikaan ei marxilaisesta tasa-arvoisesta sosialistisesta/kommunistisesta ihanasta utopiasta ollut tietoakaan. Johtavat toverit olivat tuolloin täysin kansan yläpuolella. Kuten johtoporukka tänäkin päivänä. Datshoja oli kommunistijohdolla lukuisia, mutta eipä tainnut olla tuon Sergein "palatsin" vertaista kellään?

Proletariaatin diktatuuri oli puoluejohdon diktatuuria kansaa kohtaan.
Meno eikun paranee. Korruptio on Putinin presidenttikausien aikana ainakin kaksikertaistunut, ja kaikenlainen byrokraattinen virkamiehistö moninkertaistunut. Valtiota lypsetään surutta.

Mitähän Venäjän rahvas oikeasti ajattelee tämän päivän "sergei shoikujen" poskettomasta mahtailusta?

Pekka Iiskonmaki

#4
Moskovasta katsottuna asiat näyttävät toisilta kuin Suomesta. Krim ''annettiin'' Ukrainalle 1955.

Ukraina oli kiittämätön Moskovalle ja halusi länteen. Ukrainaa piti tukistaa ja rangaista.

Tuleeko siitä Moskovalle Pyrrhoksen voitto? Se jää nähtäväksi. Ainakin se tulee kalliiksi. Se on jo nähty.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vähän ihmettelen, ettei Wikipedia mainitse poliitikon puoluekantaa. Tämä linkki sentään muistaa, että Lavrov oli nuorena "kommunisti-aktivisti."

http://russiapedia.rt.com/prominent-russians/polit...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lienee selviö, että kaikkien, jotka pääsivät 1970-luvulle МГИМО-opinahjoon, oli oltava KP:n jäseniä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei sitä nuorempi polvi välttämättä tiedä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Olen samaa mieltä Lavrovista, erinomainen valinta ulkoministeriksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tällaisen blogin paras anti lienee siinä, ettei vastaavia otsikoita ikinä näkisi Iltasanomissa, Iltalehdessä taikka Hesarissa...Uusi Suomi on sentään kunnon lehti!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Täytyy todeta vanhan sanonnan mukaan ykskantaan, että Lavrov tekee hommia henkensä edestä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel
Pekka Iiskonmaki

#10
Minä kallistun Ilmarin näkökannalle. Venäjä ei ole enään sellainen maa kuin Neuvostoliiton aikana.

Gorbatsov ''tuhosi'' Neuvostoliiton, mutta elää Venäjällä eläkeläisvaarina. Valkoisen talon valtaajia ei ammuttu jne.

Viisikymppiset kenraalit on saanut infarktin viimeisen vuoden aikana.

Kenraaliksi tullaan Venäjälläkin ansioiden mukaan ja he ovat kaikki olleet jossain sotimassa. Sota vanhentaa ihmistä nopeasti.

Armeijan huolto ei ole entisistä ajoista parantunut. Logistiikan surkeus on Venäjän armeijan helmasynti.

Venäjän ilmapiiri on hetkellisestä avoimmuudesta muuttunut mielestäni pelokkaaksi. Enään ei sanota suoraan mitä ajatellaan ja kenelle tahansa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #13

Kyllä Lavrovilla riittää selittämistä. Tänään uutisoitiin, että krimiläinen toimittaja Mykola Semena on joutumassa syytteeseen "separatistisesta" kirjoittelustaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #13

Neuvostoliiton aikana ikävistä henkilöistä hankkiuduttiin eroon laittamalla nämä vankileirille, Putinin aikana vähemmän ikävät saavat syytteet veronkierrosta ja kavalluksista, enemmän ikäviltä lähtee henki (joko neljä luotia selkään, poloniumia teehen tai muuten vain kuolema epämääräisisssä olosuhteissa).

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tulee kuulemma Kerryn kanssa hyvin toimeen, mikä kertoo siitä, että ei voi olla henkilönä kovinkaan hankala tapaus.

Ammattitaidosta on aina syytä antaa tunnustus vaikka henkilö olisi ns. väärällä puolella.

Sama myös täällä blogimaailmassakin: asiallisten, hyvin perusteltujen näkemysten esittäjät ansaitsevat tunnustuksen, vaikka olisikin itse eri mieltä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ihan pohdinnan arvoinen huomio: Lavrov on ollut virassaan jo yli 15 vuotta. Täällä ulkoministeriksi valitaan muutaman vuoden välein joku uusi tuntematon juuri kun edellisen nimi on jäänyt joillekin mieleen.

Pekka Iiskonmaki

#16
Suurvalta ei voi laittaa ulkoministeriksi ketä tahansa poliittisesti valittua.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minäkin fanitan Lavrovia. Ei kukaan muu ulkoministeri pysty samaan. Ajatelkaapa Lavrovin huippuhetkeä:

Koko maailma seuraa mitä Lavrov sanoo Krimin pienistä vihreistä miehistä. Kylmän rauhallisesti, ilmeenkään värähtämättä, naama kuin isä Camillolla, Hän sanoo että Krimillä ei ole yhtään venäläistä sotilasta. Omat ja vieraat tietävät että Lavrov valehtelee, mutta hän tekee sen tyylillä johon kukaan muu ei pysty.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Jo Lenin totesi aikoinaan Tshitserinille, että totuuden puhuminen on porvarillista hapatusta. Tarkoitus tekee valheen oikeutetuksi.
Joten ei mitään uutta itäisen auringon alla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Diplomatiassa totuus on tunnetusti varsin venyvä käsite; siinä maailmassa on olemassa vain intresseja. Hyvä ja vastaavanlainen esimerkki on tuon, vähintään yhtä sympaattisen Colin Powell:in "weapons of mass destruction", muistatteko? Myös hänet oli käsketty sanoa niin (oikein satelliittikarttojen kanssa..)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Lavrovin kädet ovat kyynärpäitä myöten siviilien veressä ja hänen fanittajiensa olisi ns. syytä mennä itseensä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Nimimerkin "rohkeasta" suojasta kirjoittavan henkilön olisi myös syytä mennä itseensä. Ole hyvä, rekisteröi itsesi, kuvan kanssa, jooko?

P.S. Viestissä 23 mainitut seikat johtivat lopputuloksena varsin verisiin käsiin...(sekä valtavaan maahanmuuttajavirtaan, joka jatkuu yhä).

Pieni toisto aloituksesta: "Juuri näinä kansainvälisen jännityksen aikoina miehen sanomista ollaan tietysti monta mieltä, mutta se ei kuitenkaan sulje pois sitä tosiasiaa, että kyse on harvinaisen ammattitaitoisesta diplomaatista".

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olen pettynyt, luulin että sinä Ilmari olet vähintään puolueeton ja asiallinen. Huom. puhuttiin venäläisestä diplomaatitähdestä. Sitten todettiin että hän on mestarivalehtelija!

Sitten sinä Ilmari trollien tapaan vaihdoit puheenaihetta: löysit samanlaisen valehtelevan amerikkalaisen diplomaatin, ja joka on aiheuttanut paljon verenvuodatusta! Tämäkö antaa oikeuden Lavroville, valehdella ja aiheuttaa verenvuodatusta koska naapurikin tekee?

Eikö aloittamasi juttu tarkoita että me annamme tunnustusta mestaridiplomaatille samalla tavalla kuin jollekin mestarivarkaalle jota ei saada lukkojen taa?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei tuo minun silmissäni miltään trollaukselta näyttänyt. Pikemminkin siinä vain todettiin, että tietyissä tehtävissä joutuu tietyissä tilanteissa tietyistä asioista valehtelemaan. Ja silloin se on osattava tehdä uskottavasti. Toisin sanottuna, on tilanteita, joissa ulkoministerillä on täsmälleen kaksi vaihtoehtoa. Puhu niin kuin virka vaatii tai jätä virkasi. Ja jos jätät virkasi, uudesta duunista on turha haaveilla ja onnettomuusriskikin saattaa merkittävästi kasvaa. Vähän vastaava tilanne oli silloin, kun valuutan devalvoiminen oli vielä mahdollista. Kysymykseen "devalvoidaanko?" valtiovarainministerillä oli vain täsmälleen yksi vastaus "ei devalvoida". Ja sen vastauksen kanssa takertelu olisi kertonut vain ammattitaidon puutteesta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Leo, älä murehdi. Viestissä 23 totesin vain yleisen faktan ns. reaalipolitiikasta: "diplomatiassa totuus on tunnetusti varsin venyvä käsite; siinä maailmassa on olemassa vain intresseja". Sinä mainitsit Lavrovin yhtenä esimerkkinä ja minä lisäsin siihen toisen. Pysyn kyllä puolueettomana; itse asiassa juuri näin.

Nimimerkin suojasta ampuvista (trolli?) en oikein pidä; siksi reagoin hieman voimakkaammin noihin verisiin käsiin. Jenkit (Bush+Blair) sotkivat perusteellisesti lähi-idän tasapainon ja nyt me, eurooppalaiset, saamme siitä laskun pakolais-/siirtolaisaallon muodossa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lavrov poikkeaa edukseen muusta Venäjän johdosta. Kuten Gorbatsov aikoinaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lavrov ei kuitenkaan ole Gorbatshovin asemassa, joten hän ei pysty johtamaan politiikkaa ja sanomaan suoraan omia mielipiteitään, vaan hän on sataprosenttisen lojaali Putinille ja muille kolleegoille.

Mutta on selvää, että pitkään New Yorkissa vietetty aika on muokannut hänen näkökantojaan maailmasta toisenlaiseksi kuin vaikkapa Putinin kohdalla pitkään DDR:ssä vietetty aika.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ilmari, et voi paeta toisten sanomisten suojaan kuten mm. Violakin tekee. Kirjoittaja on sanomisistaan ja lainaamisistaan itse vastuussa, hänhän valitsee useista mielipiteistä sen joka tukee häntä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Leo, aloitin blogini alussa näin: "Välillä tekee hyvää (niin kirjoittajille kuin lukijoille) laatia sellaista blogitekstiä, joka on selvässä ristiriidassa ns. yleisen käsityksen kanssa".

Varsin hyvä keskustelu tästä tuli, loppujen lopuksi. Itse tykkään tarkastella asioita monilta kantilta.

P.S.: Huomasitko, kuka heti suositteli sinun viestisi 21?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitos siitä. Minullekin teki hyvää fanittaa vaihteeksi miestä joka uhkasi lähettää erikoisjoukkoja Suomeen kun venäläinen akka jätti lapsensa kapakan ulkopuolelle hankeen ja suomalaiset viranomaiset sen "kaappasivat".
Jos suomalaiset ei ois penskaa pelastaneet, silloin ainakin Lavrov olisi toteuttanut uhkauksensa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä, kovanaama, mutta diplomaattina oman alansa aatelia.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Joissakin olosuhteissa hätävalhe saattaa olla paikallaan itsekullakin. Mutta kuka meistä syyllistyisi valehteluun jos sen kaikki tietävät valheeksi. Miten sellaisen diplomaatin kanssa voi neuvotella jos tietää hänet patologiseksi valehtelijaksi. Minusta Lavrov ja muut vastaavat ovat rikollisia.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Diplomaattien ja myös ulkoministerin työtehtävänä on valehdella aina oman maansa puolesta. Sitä Lavrovkin tekee. Hän ei ole hyvä eikä huono, vaan neuvostokoulutusjärjestelmän tuotos.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Lavrov ei epäilemättä kuulu Kremlin päätöksenteon ytimeen, mutta valehtelee sujuvasti Putinin puolesta. En tiedä, mitä arvostettavaa tuossa on. Kremlin rikollisen johdon altis kätyri, ehkä pienempi roisto kuin Shoigu, mutta roisto kuitenkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset